Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 18:15

Βερολίνο σε Αθήνα: Μοιραστείτε τον εθνικό σας πλούτο με την Τουρκία

Το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα μετά τη χθεσινή κινητοποίηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση -για άλλη μία φορά- να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα BILD υποστηρίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αποκλιμάκωση την ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

«Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά της καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι έγινε χθες το βράδυ και στο πλαίσιό της «συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Λιβύη και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διάφορα διμερή ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτέλεσαν θέμα της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η κ. Ντέμερ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος. Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Μάας από την Αθήνα: Ο υπουργός «επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ότι πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στην ΕΕ την αναγκαιότητα για έναν διάλογο με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα»,

δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία «ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα «θα εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα το οποίο θα χειριζόμαστε κατά προτεραιότητα κατά την προεδρία μας στην ΕΕ».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο καλεί σε μία μοιρασιά, καθώς πριν λίγες εβδομάδες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Χάικο Μάας και Μελβούτ Τσαβούσογλου, κάλεσαν από κάλεσαν σε διάλογο την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα εμπόδιο σε μία συνολική λύση ΕΕ-Τουρκίας.

Όλοι οι σύμμαχοι της Ελλάδας θέλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να δώσει ό,τι χρειαστεί ώστε η Άγκυρα να σταματήσει να «ενοχλεί». Οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό, ότι δηλαδή με κάθε κλιμάκωση της έντασης - πλέον ούτε καν θερμό επεισόδιο- οι πιέσεις προς την Ελλάδα από τους συμμάχους για να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, με τίτλο: «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν καθ'οδόν»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο.

Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση – την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».

«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild». «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “ Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “ Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις».

Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση.  «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.

pronews.gr

Διαβάστηκε 792 φορές