Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 19:36

Βορίδης: Χάνει δύο έδρες η Αιτωλοακαρνανία και από μία Αχαΐα και Ηλεία

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τον Πύργο όπου βρέθηκε χθες (28.10.22) ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης και οριστικά με τη νέα απογραφή, κάτι που σημαίνει ότι η Δυτική Ελλάδα θα απολέσει τέσσερις έδρες, μια στην Ηλεία, μια στην Αχαΐα και δύο στην Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά στην ενσωμάτωση των προβλέψεων του ισχύοντος εκλογικού νόμου για την κατανομή των εδρών των ομογενών και ενόψει του γεγονότος ότι αυτό συνδέεται με το ζήτημα της απογραφής, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «αυτό προϋποθέτει την ανακατανομή των εδρών με βάση τα τελευταία απογραφικά αποτελέσματα και ενόψει του ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της απογραφής και να έχει γίνει η κατανομή των εδρών. Για να μην εκδοθούν δύο Προεδρικά Διατάγματα θα τα ενοποιήσουμε και θα κάνουμε όλη την κατανομή σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους του εξωτερικού και σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της απογραφής».

Αυτοδιοικητικές εκλογές

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους κατά τα οριζόμενα στο νόμο» τόνισε ο κ.Βορίδης και παρακίνησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην γινόμαστε σχολιαστές δημοσιευμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πει ποτέ ότι υπήρχε πρόθεσή να αλλάξει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Βάσει των ανωτέρω, οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 ο πρώτος γύρος και στις 15 του ίδιου μήνα όπου χρειαστεί ο δεύτερος, ενώ οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα επιμένει στην επίλυση όλων των διαφορών της με βάση το διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα οικοδομεί αμυντικές συμφωνίες και συνεργασίες, προχωρεί σε εξοπλιστικά προγράμματα, διαμορφώνει μια ισχυρή διεθνή θέση που την κάνει πρωταγωνιστή στην περιοχή. Όποιος επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος ξέρει πια ότι απέναντί του έχει μια ισχυρή αμυντικά χώρα, αλλά και μια χώρα με δομημένες, στρατηγικές και αμυντικές συμμαχίες με τις ισχυρότερες αμυντικά χώρες στον κόσμο. Άρα λοιπόν, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Έχουμε μια διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η διαφορά θα λυθεί με βάση του Δίκαιο της θάλασσας και όποτε θέλουν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν τη βάση για αυτό το ένα και μοναδικό ζήτημα. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας και θα λάβουν τη διαχρονική απάντηση που δίνουν οι Έλληνες σε αυτές τις επιβουλές».

Για τον Ανδρέα Πάτση

Κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών από την Κ.Ο. της Ν.Δ. ο κ. Βορίδης δίχως να μπει στην ουσία του θέματος, επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι δεν ανέχονται το παραμικρό, ούτε φυσικά στο επίπεδο της παραβίασης του νόμου, αλλά ούτε και στο επίπεδο της παραβίασης των ηθικών αρχών της παράταξης. Και αυτό είναι που έθεσε τον συγκεκριμένο βουλευτή εκτός Κοινοβουλευτικές Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή: patrisnews.gr