Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, που θα τελεστούν με λαμπρότητα και υψηλό συμβολισμό, σύμφωνα πάντα και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το OPEN παρουσιάζει αποκλειστικές εικόνες απ’ όλα όσα θα δούμε να διαδραματίζονται την 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τους έφιππους, μάλιστα, πλαισιώνουν ομάδες ατόμων που φορούν παραδοσιακές στολές από τον Πόντο και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ενώ στα πλάνα διακρίνεται και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελεί την αναβίωση του ιστορικού Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Την πρόβα παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο επικεφαλής του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, αλλά και εκπρόσωποι των Αστυνομίας, Λιμενικού, Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Η παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστές τις εκδηλώσεις οι οποίες θα εξελιχθούν το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη, 24 και 25 Μαρτίου. Επίκεντρό τους θα είναι το εντυπωσιακό νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και αποκορύφωμά τους θα αποτελέσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα που στον ουρανό της πρωτεύουσας θα πετούν αεροπλάνα από συμμαχικές χώρες. Η υποχρεωτική απουσία του κοινού από τις εκδηλώσεις δεν θα μειώσει τον πανηγυρικό χαρακτήρα τους, υποστηρίζουν κυβερνητικοί επιτελείς, καθώς οι εικόνες θα είναι ισχυρές και θα στείλουν παντού τα μηνύματα που αναδύονται από τη σημαντική επέτειο. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τα διεθνή Mέσα για την κάλυψη των εκδηλώσεων.

Ξενάγηση στη Nέα Πινακοθήκη

Με πρόσκληση της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στη Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του. Μέχρι την Παρασκευή ήταν και στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το ταξίδι στην Αθήνα, αλλά λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές ακυρώθηκε και η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (18.10) στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα υποδεχθούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους προσκεκλημένους. Επειτα από ένα σύντομο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κάνει παρουσίαση του νέου κτιρίου και των εκθεμάτων της Πινακοθήκης.

Με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα κάνει την πρώτη ξενάγηση. Το καινούριο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Στις 20.30, το βράδυ της 24ης Μαρτίου, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Ανήμερα της εθνικής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δηλαδή το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς. Οι προσκεκλημένοι θα λάβουν εν συνεχεία τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.

Πηγή/Φωτογραφία:protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”

Η αναθεωρημένη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” υπεγράφη βιαστικά και με ελάχιστη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου. Παρόντες ήταν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Καναδά (;;;). Για την υπογραφή της σύμβασης, μας ενημέρωσε πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. ΕΔΩ

Στις 17 Μαρτίου 2021, με ψήφους 180 υπέρ και 119 κατά, κυρώθηκε από την Βουλή και έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι ότι:

  1. Απαλλάσσεται από την υποχρέωση της χρήσης της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting) για τη μεταλλουργική επεξεργασία του μεταλλεύματος. 
  2. Παίρνει νομικές διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της “επένδυσης”, δένοντας χεροπόδαρα το Δημόσιο με ρήτρες αποζημίωσης όταν η εταιρεία κρίνει ότι βλάπτονται τα συμφέροντά της. 
  3. Επαναφορά από το παράθυρο της δυνατότητας εκτεταμένης χρήσης κυανίου για τον διαχωρισμό του τελικού προϊόντος. 
  4. Θλιβερό, τέλος, είναι και το γεγονός της ΑΚΥΡΩΣΗΣ του Συντάγματος και του αρχαιολογικού νόμου, μέσα από την ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, για την μεταχείριση των αρχαιοτήτων της μεταλλευτικής περιοχή. 

Ειδικότερα, με μια πρώτη ανάγνωση των κειμένων της «Αναθεωρημένης Σύμβασης» και του «Αναθεωρημένου Επενδυτικού Σχεδίου», διαπιστώνεται ότι, παρόλο που η εταιρεία θα παράγει και θα εξάγει συμπυκνώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, ενώ παράλληλα αφαιρείται κάθε δικλείδα που θα μπορούσε να το προστατεύσει από την υποβάθμιση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Ο Χώρος Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα πάνω από το Στρατώνι μεγαλώνει, για να δεχθεί τα επιπλέον απόβλητα και από νέες εξορύξεις. 
  • Αντί να κλείσουν τα δύο παλαιά εργοστάσια Ολυμπιάδας και Στρατωνίου και να κατασκευαστεί νέο, στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, προβλέπεται ότι τα δύο παλαιά εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τα επόμενα 25 χρόνια, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αριστοτέλη και ειδικά των οικισμών Ολυμπιάδας και Στρατωνίου. 
  • Καταργείται το Μεταλλευτικό Κέντρο Μαντέμ Λάκκου, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν όλες οι ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες. 
  • Η εταιρεία μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό της και να επέμβει με τεχνικά έργα, χωρίς να υποβάλλει σχετικές μελέτες στις αρμόδιες αρχές, στα υδάτινα σώματα που βρίσκονται εντός της επικράτειας του έργου ή να προβεί για τις ανάγκες της υλοποίησης του έργου σε ανεξέλεγκτη υλοτομία. 

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, εξάγοντας συμπυκνώματα (χαμηλής αξίας ενδιάμεσα προϊόντα), η εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να εμφανίσει κέρδη και θα πληρώνει, αν πληρώνει, ελάχιστους φόρους. Ουδεμία εξήγηση δίνεται για το πώς θα προκύψουν 2 δις ευρώ έσοδα για το Δημόσιο, από ένα σχέδιο πολύ μικρότερο, χωρίς μεταλλουργία που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και με δεδομένο ότι η Eldorado έχει από χρόνια στημένο ένα μηχανισμό φοροαποφυγής μέσω Ολλανδίας. Όσο για τα μεταλλευτικά τέλη που σήμερα είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και θα αυξηθούν κατά 10%, είναι ποσό τελείως ασήμαντο μπροστά στα χαμένα φορολογικά έσοδα.

Και ενώ στις 8 Απριλίου 2021, οδηγούνται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης δυο υψηλόβαθμα στελέχη της για σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος την πενταετία 2012-2017, μαθαίνουμε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει πρωτόγνωρους ειδικούς όρους περιβαλλοντικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία της υλοποίησης του έργου (έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των έργων) θα επιβλέπεται από τον «Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος», ο οποίος πρακτικά θα είναι υπάλληλος της Εταιρείας. Συνεπώς, η περιοχή μετατρέπεται σε άβατο της Ελληνικός Χρυσός.

Επιπρόσθετα, με την νέα σύμβαση παραγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία για προηγούμενες παραβάσεις και παραβιάσεις της σύμβασης που αντικαταστάθηκε από αυτήν.

Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε σε εξέλιξη την εγκατάσταση της πρώτης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο ελληνικό έδαφος.

Οι ΕΟΖ παγκόσμια αποτελούν οργανικό κρίκο του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παραοικονομίας, με «ειδική μεταχείριση» έναντι των νόμων της χώρας υποδοχής, που στην πράξη αυτό σημαίνει ασυλία, όπως και ειδικό διοικητικό καθεστώς για να ελέγχουν απόλυτα την περιοχή που εκχωρείται. Αυτό γίνεται στην Χαλκιδική. Με την εταιρεία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα λεηλατήσει της περιοχή, με το Ελληνικό Δημόσιο (ή ό,τι καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ως τέτοιο) να έχει εκχωρήσει μέχρι και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Εταιρεία. Η απαλλαγή από την φορολογία, ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος της, όπως και από πιθανούς δασμούς, ακόμη και το ΦΠΑ, είναι φυσικό επακόλουθο της λογικής των εκχωρήσεων. Τέλος, η Εταιρεία αποκτά και δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων από το δημόσιο για όποια καθυστέρηση προκληθεί στην υλοποίηση της σύμβασης. Εν καιρό θα βρεθούμε μάρτυρες και σε εργασιακές αυθαιρεσίες της Εταιρείας αφού με τα χέρια λυμένα, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να επιβάλει νέες συνθήκες και κανόνες εργασίας. Η έκθεση Πισσαρίδη άλλωστε προβλέπει τέτοιες αλλαγές στα εργασιακά.

Χωρίς να υποτιμούμε τους χαρακτηρισμούς “αποικιακή σύμβαση” ή “σκάνδαλο” ή ακόμα και “αντισυνταγματική και παράνομη” που ακούστηκαν σε όλη την διάρκεια της συζήτησης, κυρίως μέσα στην κοινωνία, θεωρούμε ότι δεν ειπώθηκε αυτό που στον πυρήνα της σημαίνει η σύμβαση. Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεπούλημα της χώρας κομμάτι – κομμάτι, ξεπούλημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τελευταίο στάδιο των συνεπειών της μνημονιακής κατοχής και της μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους.

-Η λεηλασία που γίνεται στον ενεργειακό τομέα με κορυφαία την απολιγνιτοποίηση και την κατάληψη των βουνών από τα αιολικό λόμπι.

-Ο χαρακτηρισμός μεγάλου μέρους της επικράτειας σε δασική ή χορτολιβαδική έκταση για να παραχωρηθεί πιο εύκολα σε ιδιώτες επενδυτές.

-Η δυσμενής εξέλιξη στα εθνικά θέματα με την ανοχή της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

-Η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της κλοπής της ιδιωτικής παρουσίας.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να αλλάξει το οικονομικοκοινωνικό τοπίο αυτού του τόπου. Προς το χειρότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε χώρο. Και όσοι δήθεν διαφωνούν, απλώς τηρούν «σιγή ιχθύος». Βοηθούσης δε και της επιδημίας του Covid-19 και της εργαλειοποίησής της ως όπλο τρομοκράτησης του πληθυσμού, έχει μπει σε εφαρμογή στην χώρα η λεγόμενη μεγάλη επανεκκίνηση.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού, απελευθερωτικού πόλου, είναι πια αδήριτη ανάγκη. Άλλη λύση εκτός από την ανατροπή τους δεν έχουμε.

Για ακόμα μια φορά καλούμε όλον τον κόσμο που αγαπά και αγωνίζεται γι αυτόν τον τόπο, να συσπειρωθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Μεγάλης Πατριωτικής Συμμαχίας που είναι η μόνη ικανή να εμποδίσει και να αναστρέψει όλα αυτά τα σχέδια.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ε.ΠΑ.Μ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πολιτική τους συνεργασία ανακοίνωσαν ο Φαίδων Βόβολης, πρόεδρος του κόμματος «Ελεύθεροι Ξανά» και ο Ιωάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του πολιτικού φορέα ΑΜΕΑ.


Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου, οριστικοποίησαν ουσιαστικά την πρόθεσή τους για την από κοινού πλεύση των δυο αυτών κοινωνικών - πολιτικών φορέων στις επερχόμενες εκλογές αναφέροντάς ότι:

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, έχοντας ως βάση το ήθος, την ανθρωπιά, την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, την αρετή, την αξιοπρέπεια και όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν την ειδοποιό διαφορά.

Θα σταθούμε από κοινού έναντι σε ένα μέτωπο εθνομηδενιστών που βάλλουν συνεχώς κατά του Ελληνισμού και θέτουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες την ελευθέρια, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Ο αγώνας αυτός είναι για μας μονόδρομος για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος και για μια ποιότητα ζωής αντάξια του Ελληνικού έθνους.

Ένας αγώνας ικανός να προσφέρει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα όλα αυτά που μονομερώς του έχουν απολέσει.

Ήρθε η στιγμή να αισθανθούμε περήφανοι για την Ελλάδα, που επιμένει, αγωνίζεται και κερδίζει.

Την Ελλάδα που μας ενώνει και μας εμπνέει».

Κοινό Γραφείο Τύπου

Ελεύθεροι Ξανά - ΑΜΕΑ

Το NextDeal.gr συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821! 

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται σήμερα 21 Μαρτίου η ΕΡΤ μετέδωσε την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.  

Το NextDeal.gr αναμεταδίδει την εκπομπή που μεταδόθηκε σήμερα Κυριακή από την ΕΡΤ 2, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις  και τις δράσεις  για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τους πρέσβεις της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της  Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας λέγοντας:
«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία, στον χώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των πρέσβεων εννέα χωρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους, ποίηση «μεθυσμένη με το αθάνατο κρασί του 21», αν μπορώ να πω παραφθείροντας ελαφρά τον στίχο του Κωστή Παλαμά. 
Από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, δεκάδες ποιητές συγκλονίστηκαν από τον πόθο των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.
Οι στίχοι τους, πλημμυρισμένοι από φιλελληνικά αισθήματα, εμπνευσμένοι από το ιδεώδες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που επέστρεφε, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, στον τόπο που τη γέννησε, ηχούν σήμερα διπλά συγκινητικοί από τα χείλη των επιγόνων τους. Μια ακόμα εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης που φλόγισε τις καρδιές όλων εκείνων που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, μια ακόμη απόδειξη πόσο ενέπνευσε η Ελλάδα ως ιδέα τους λαούς και τους ποιητές τους».

 

Έλληνες από κάθε πλευρά της γης διαμαρτύρονται για την κυβερνητική βία και το lockdown

Οι εικόνες σοκ από τη Νέα Σμύρνη με τους ένστολους να ξυλοκοπούν πολίτες, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για τον κορωνοϊό (lockdown) δεν έχουν αφήσει αμέτοχους τους Έλληνες που ζουν σε Δανία και Σουηδία.

«Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση τους οι εκατοντάδες Έλληνες και Ελληνίδες που βρέθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά από δεκάδες αντίστοιχες από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και αντιδρούν σε όσα γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Με το σύνθημα «πονάω», που ξεκίνησε από την πλατεία Νέας Σμύρνης όταν μέρα-μεσημέρι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε κόσμο που καθόταν στο πάρκο, να κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Παρακολουθούμε από μακριά μια κοινωνία να έχει μπει σε ναφθαλίνη για παραπάνω από τέσσερις μήνες και παρ’ ολ’ αυτά να έχει χιλιάδες κρούσματα COVID – 19 και δεκάδες νεκρούς ημερησίως. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επενδύσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του ιού στηρίζοντας έμπρακτα τη δημόσια υγεία με στελέχωση προσωπικού και υποδομές, χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ελέγχους ως μέτρο πρόληψης. Ο υπουργός δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε τοποθέτηση του στη Βουλή την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν τελεστεί πάνω από 12 εκ. αστυνομικοί έλεγχοι. Την ίδια ώρα, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από 6.1 εκ τεστ covid (αθροιστικά PCR και RPT) [1].

Αντίστοιχα στη Δανία, μία χώρα 5.8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκ. τεστ(στη συντριπτική πλειοψηφία τους δωρεάν), ενώ αυστηρό lockdown επιβλήθηκε από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη (το οποίο δεν περιελάμβανε απαγόρευση κυκλοφορίας ή sms στην αστυνομία) [2]» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Αυτό που μας ανησυχεί όμως περισσότερο απ’ όλα, που μας κάνει να μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή, είναι ότι εν μέσω πλήρους παύσης των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και η παιδεία, χωρίς να μπαίνει σε διάλογο με την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, χρηματοδοτεί άμεσα και με αδιαφανή κριτήρια τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, το οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, αλλά στηρίζουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα αποσιωπώντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Τα πρόσφατα περιστατικά φίμωσης μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και απλών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν την προσπάθεια παρεμβολής και στο μοναδικό χώρου διαλόγου στον οποίο ειδήσεις και απόψεις διακινούνται χωρίς κυβερνητικό έλεγχο».

«Σε αυτό το πλαίσιο και με έναυσμα τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, εμείς, μία ομάδα νέων Ελληνίδων και Ελλήνων, κατοίκων Κοπεγχάγης, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτή τη διαμαρτυρία, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας. Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο ήταν για εμάς, τόσο το πλήθος των διαφορετικών εθνικοτήτων των συμμετεχόντων, όσο και το ηλικιακό φάσμα (συμμετείχαν από ηλικιωμένοι μέχρι οικογένειες με μωρά παιδιά σε καροτσάκια)».

«Το ενδιαφέρον που συγκεντρώθηκε ακόμα και από απλούς περαστικούς ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς δεκάδες πολίτες στάθηκαν να συζητήσουν, να ενημερωθούν μέσω φυλλαδίων, και να ακούσουν τις αναλύσεις και τις μαρτυρίες θυμάτων αστυνομικής βίας οι οποίες διαβάστηκαν. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή» καταλήγουν καλώντας τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους που σαν κι εκείνους μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια και που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω, να λάβουν δράση.

Συγκέντρωση και στη Σουηδία 

Συνεχίζονται οι δράσεις Ελλήνων κυρίως νέων που διαμένουν στο εξωτερικό και ενώνουν τις φωνές τους από τις πόλεις που βρίσκονται με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό απέναντι σε όσα συμβαίνουν.

Μια ομάδα ανθρώπων που ζει στο Γκέτεμποργκ κρατώντας χαρτιά που γράφουν «πονάω», παραπέμποντας σε όσα έγιναν πριν λίγες βδομάδες μέρα μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγες ημέρες συλλέγονται υπογραφές από κατοίκους του εξωτερικού ενάντια στην αστυνομοκρατία στη χώρα μας.

«Είμαστε άνθρωποι που φύγαμε από την Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, οι περισσότεροι για οικονομικούς άλλοι για προσωπικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους. Παρ΄όλα αυτά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είτε γιατί σκεφτόμαστε τον επαναπατρισμό είτε από ενδιαφέρον για τις οικογένειες μας, τους φίλους, και το μέλλον της χώρας. Είμαστε άνθρωποί με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και χωρίς μια συμπαγή πολιτική ταυτότητα. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου» επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες ενός οργίου αστυνομικής καταστολής. Ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια χωρίς ένταλμα, τραμπουκισμοί και προσαγωγές για λάθος sms, δολοφονικές επιθέσεις με κρότου λάμψης σε κλειστούς χώρους, κατάλυση πανεπιστημιακού ασύλου, επέλαση δυνάμεων καταστολής σε ακαδημαϊκούς χώρους, βασανιστήρια ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών από βουλευτή, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πολλά ακόμα παραδείγματα. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει ακόμα εισαγγελική παρέμβαση ή ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Αντιθέτως το κλίμα πολώνεται ανάμεσα σε δίπολα τύπου αστυνομία-μπαχαλάκηδες, κρατική βία – ατομική βία.

»Αξιώνουμε να ζούμε σε κοινωνίες όπου εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης είναι η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν συγχέουμε την ατομική βία- όσο καταδικαστέα και αν είναι- με την κρατική καταστολή.

Μεμονωμένοι πολίτες εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όταν παρανομούν, θα πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Η ΕΛΑΣ εκπροσωπεί τους πολίτες. Χρηματοδοτείται από αυτούς για να τους προστατεύει. Όχι για να καταπατά δικαιώματα, να βιαιοπραγεί και να τρομοκρατεί. Aς μην γίνει λοιπόν η πανδημία αφορμή περιστολής προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων»

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με απαγορεύσεις συναθροίσεων, έλεγχο ΜΜΕ και απόπειρες φίμωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων συνθέτουν ένα ζοφερό και δυσοίωνο μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά. Αν είναι όντως στόχος της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη των άνω φαινομένων, που κρίνουμε αδιανόητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» καταλήγουν.


pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Καλούν “το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη δώσει άλλοθι στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης”

Με μοναδικό θέμα την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινά σε λίγη ώρα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.

Η συνεδρίαση θεωρείται και είναι κρίσιμη με την Πρυτανική Αρχή να έχει και την κυβερνητική στήριξη (όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα του υφυπουργού κ.Συρίγου) για τις αλλαγές που προωθεί και που οδηγούν σε συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας .

Στην έκτακτη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί  ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, οι επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Πατρέωνκαι οι Δήμαρχοι των πέντε πόλεων Αιγίου, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλαν στον πρύτανη και τα μέλη της συγκλήτου με την οποία κάνουν γνωστό πως δεν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

«Δε βρίσκουμε  κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός», αναφέρουν σημειώνοντας πως «για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει. Αυτό δε συνέβη ή, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας».

Η επιστολή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας να παραβρεθούμε στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου. Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επαφή μαζί μας. Δε βρίσκουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει. Αυτό δε συνέβη ή, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας.

Όπως, ενδεχομένως, έχετε αντιληφθεί, έχουμε όλοι τοποθετηθεί και δηλώσει δημόσια την κατηγορηματική μας αντίθεση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που απροκάλυπτα προωθεί το κλείσιμο Τμημάτων ή/και μεταφορά της έδρας τους.

Επιπροσθέτως, έχουμε μορφώσει την πεποίθηση, ότι πολλά από όσα προτείνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι ήδη αποδεκτά από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναμένει μία απόφαση του Πανεπιστημίου, ώστε να έχει άλλοθι για την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει για την συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τμημάτων.

Σε αυτά μας οδηγεί και ο κύκλος επαφών μας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Υφυπουργού, κ. Συρίγου.

Σήμερα, το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας δέχεται μία άνευ προηγουμένου και πολυμέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση.

Αυτή στοιχειοθετείτε με τη λήψη μιας σειράς μέτρων που οδηγούν σε:

  • Υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, γεγονός που αναφέρεται και στο κείμενο του σχεδιασμού.
  • Σοβαρή ολιγωρία στην απόδοση νέων θέσεων ΔΕΠ.
  • Παράνομη εμμονή του Υπουργείου παιδείας να μην προκηρύσσονται θέσεις καθηγητών που συνταξιοδοτούνται.
  • Αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων ως ισότιμων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.
  • Υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια των αποφοίτων των κολλεγίων.
  • Θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα αφήσει έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους. Και βέβαια,
  • με την εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση, αντί η ίδια να πάρει την ευθύνη για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για το κλείσιμο Τμημάτων, αναγκάζει τα πανεπιστήμια να αποκλείσουν με δική τους ευθύνη τα παιδιά αυτά ή να προτείνουν το κλείσιμο τμημάτων, εφαρμόζοντας ένα σύστημα εισαγωγής που δε βασίζεται σε κανένα απολύτως ακαδημαϊκό κριτήριο.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον αντίποδα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη δημιουργία νέων τμημάτων και τις συνέργειες των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, ιδρύθηκαν τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα με τα επιμέρους ερευνητικά Ινστιτούτα. Ιδρύθηκαν, επίσης τα Διετή Προγράμματα Σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, θα παρείχαν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών ήταν από τα πρώτα που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί και με τη λειτουργία της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον των παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην:

  • αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, παρά τα ακραία δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, • δημιουργία 1650 νέων θέσεων καθηγητών .
  • νομοθέτηση της προκήρυξης των θέσεων καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, μία διάταξη που επανήλθε 10 χρόνια μετά την κατάργησή της.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και τα άλλα πανεπιστήμια που ήταν μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε αναλογικά περισσότερες θέσεις καθηγητών με στόχο τη στελέχωση των νέων τμημάτων ή των τμημάτων που είχαν μικρό αριθμό καθηγητών.

Αυτό έγινε και λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω του καταστροφικού σχεδίου Αθηνά.

Αυτό, όμως, που έχει τεράστια σημασία είναι ότι στα πανεπιστήμια όπου υπήρξαν συνέργειες με τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν νέα τμήματα, οι διαδικασίες ενίσχυσης της νέας αρχιτεκτονικής τους προχωράει με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, μαζί και η συνεργασία όλων των καθηγητών, ανεξάρτητα από το Ίδρυμα προέλευσης τους.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φαίνεται πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας ως προς τη νέα δομή των πανεπιστημίων και ως προς την βιωσιμότητα των νέων τμημάτων τους.

Όλοι αξιοποιούν τις νέες δυναμικές που δημιούργησαν οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις:

  • Γιατί στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης σε σχέση με όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας;
  • Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υπήρχε αυτόνομο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, των οποίων καταργήθηκε η αυτονομία με το σχέδιο «Αθηνά» και τώρα επιχειρείται η αναίρεση της υπόστασης της Γεωπονικής Σχολής;
  • Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Ηλεία και στο Αίγιο;
  • Γιατί, αντί, να αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των Τμημάτων, εδώ και ενάμισι χρόνο παρατηρείται απαξίωση και εγκατάλειψή τους;
  • Γιατί η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των καθηγητών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που προτείνουν ρεαλιστικά σχέδια για το μέλλον αυτών των Τμημάτων;
  • Σε όλη της Ελλάδα τα μεγάλα Πανεπιστήμια λειτουργούν Τμήματα σε πολλές πόλεις και παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ειδικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία;
  • Γιατί η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών; • Πώς δικαιολογεί την εξαφάνιση της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ξανά από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
  • Ποιες ενέργειες θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία, το οποίο έχει ιδρυθεί και η Σύγκλητος έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη λειτουργία του;
  • Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική συρρίκνωσης; • Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών ως τον αδύναμο κρίκο και θέλει να αρχίσει από εδώ την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου;
  • Και αν ναι, τότε το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υιοθετήσει εν μέσω πανδημίας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Τμήματα του;
  • Και πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς σε τέτοιου είδους αλλαγές όταν γίνεται μέσα στην τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας; Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αποφάσεις για το κλείσιμο τμημάτων και μεταφορά της έδρας τους και να πράξει τα δέοντα για την ενίσχυση και ανάπτυξή τους!

Καλούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη δώσει άλλοθι στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρεμένος Γιώργος

Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

agrinionews.gr

“Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ως τους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος” σχολιάζει η Ν.Δ.

Τις συγκεντρώσεις “στις οποίες καλούσε κόσμο ο κ. Τσίπρας” με τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία συνέδεσε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα σε σχόλιο του, το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει:

“Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ως τους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος”.

Τσίπρας: Αντί για προσλήψεις κάνουν επιτάξεις στο “και πέντε”

Η ανακοίνωση απαντά στη δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου μίλησε για “εικόνα κατάστασης πολέμου” στα νοσοκομεία της Αττικής και για κυβέρνηση “χωρίς σχέδιο”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε το ερώτημα: “Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;”. Ρώτησε γιατί έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν προσέλαβε γιατρούς με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και τώρα “τρέχει” να επιτάξει 200 γιατρούς, προσθέτοντας ότι ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτών γιατρών στο “και πέντε” και “χωρίς σχέδιο”.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιλέγοντας να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας και πως “όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο κάνοντας δώρο -ουσιαστικά- στην ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Πηγή: thetoc.gr

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 10:35

Ανίκανοι διαχειριστές

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση αποδείχθηκε απόλυτα καταστροφικός. Τα lockdown ακορντεόν που εφαρμόστηκαν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Στοχευμένα τεστ και όχι τυχαία, δεν έγιναν ούτε γίνονται. Λαμβάνονται μέτρα αχρείαστα, λανθασμένα, ανεφάρμοστα και κάποιες φορές γελοία. Με απλά λόγια η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα».

Μετά ένα χρόνο από την εμφάνιση του κοροναϊού, 7.462 πολίτες έχουν πεθάνει (21-3-21), οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υπερπλήρεις (674 νοσηλευόμενοι), ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ περιθάλπονται σε απλούς θαλάμους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης, δεχόμενα πάνω από 500 ανθρώπους με Covid-19 την ημέρα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιστρατεύει γιατρούς. Παράλληλα η οικονομία έχει εισέλθει σε πρωτόγνωρη ύφεση και το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται. Η ανικανότητα της κυβέρνησης μετέτρεψε την πανδημία σε συνδημία, δηλαδή, σε μια κατάσταση με ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην οικονομία, την κοινωνία και την ψυχολογία των πολιτών.

Στην αρχή, πριν ένα χρόνο, μας είπαν ότι οι μάσκες είναι άχρηστες έως επικίνδυνες, μετά επέβαλλαν πρόστιμα σε όσους δεν τις φορούσαν. Τελευταία προτείνουν διπλές μάσκες. Στο πρώτο κύμα του Covid-19 επέβαλλαν τμηματικό lockdown ενώ ο ιός είχε μικρή διασπορά στην κοινότητα. Στη συνέχεια άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς αποτελεσματικά μέτρα επιτήρησης και χαλάρωσαν τις μετακινήσεις για να ακολουθήσει το δεύτερο, πιο θανατηφόρο, κύμα το φθινόπωρο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο κύμα και τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστα έγιναν για να αποκτήσει η χώρα ένα αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα ιχνηλατούσε τη διασπορά και θα ανακούφιζε την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Μετά ένα χρόνο, εξακολουθούν να γίνονται τεστ στα κρατικά νοσοκομεία μετατρέποντάς τα έτσι, σε σημεία υπερμετάδοσης του ιού, λόγω του μεγάλου αριθμού φορέων και μη του ιού που συνωστίζονται σ’ αυτά.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί την ελπίδα στην κοινωνία ότι τα εμβόλια θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα. Μόνο που, με όσα είναι μέχρις στιγμής γνωστά, ο εμβολιασμένος προστατεύεται μόνο για κάποιους μήνες από το να ασθενήσει σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό, αν είναι φορέας. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι απλώς ένα από τα όπλα κατά του SARS-CoV-2 μαζί με τις αποστάσεις, τις μάσκες, την υγιεινή των χεριών και τα άλλα απαραίτητα μέτρα.

Ως πρώτο μέτρο χαλάρωσης του τελευταίου lockdown η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των κουρείων-κομμωτηρίων από τις 22 Μαρτίου. Πρόκειται για τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει. Ο κουρέας και ο πελάτης βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα (από 10 έως 30 λεπτά ή και περισσότερο). Εδώ δεν υφίστανται οι αναγκαίες αποστάσεις. Αν ένας από τους δύο είναι φορέας (ασυμπτωματικός ή προσυμπτωματικός) τότε θα μολύνει τον άλλο και στη συνέχεια θα μολυνθούν όλοι οι επόμενοι πελάτες. Αντίθετα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, με προϋποθέσεις, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές μέτρο.

Εξακολουθούν να ισχύουν και μέτρα που αγγίζουν τη γελοιότητα. Απαγορεύεται μια οικογένεια να πάει με το αυτοκίνητό της στο εξοχικό σπίτι της. Απαγορεύεται να πας να ψωνίσεις σ’ ένα κατάστημα που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι σου. Οι απαγορεύσεις αυτές προσομοιάζουν με μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων και όχι με μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού. Απαγορεύεται το κυνήγι, ενώ το ερασιτεχνικό ψάρεμα μόλις επιτράπηκε αρκεί ο ψαράς να πάει μέχρι το μόλο ή τη βαρκούλα του με τα πόδια. Μάλλον για μέτρα προστασίας της πανίδας φαντάζουν.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών και οι ειδικοί πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έτσι κανείς δεν έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και για ό,τι θα συμβεί.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται δωρεάν από τον Απρίλιο ένα τεστ αντιγόνου (self-test) την εβδομάδα σε κάθε πολίτη για να ελέγχει ο ίδιος αν είναι φορέας του ιού. Μια ακόμα ομολογία ότι δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Στην περίπτωση που ο πολίτης διαπιστώσει ότι είναι θετικός θα πρέπει να το δηλώνει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πόσοι όμως θα το δηλώνουν αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις π.χ. στην εργασία τους; Το μέτρο είναι κατ’ αρχάς θετικό αν μπορέσει να λειτουργήσει πρακτικά. Όμως, γιατί χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να το σκεφτούν;

Απέναντι στους συνεχείς, αναποτελεσματικούς και πολλές φορές γελοίους περιορισμούς ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αντιδρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη και όχι μόνο. Διώκονται π.χ.15 νεαροί που θα οργανώσουν πάρτι σ’ ένα σπίτι, αλλά επιτρέπεται σε 15 άτομα να μπουν σ’ ένα λεωφορείο ή σ’ ένα βαγόνι του μετρό. Φοβούμενη μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία για να μοιράζει πρόστιμα και να διαλύει τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες. Ως πότε;

Ανίκανη η κυβέρνηση να λάβει μέτρα Δημόσιας Υγείας λαμβάνει μέτρα Δημόσιας Τάξης.

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ