Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021

γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, με αφορμή την εθνική μας επέτειο αλλά και τα 200 χρόνια απ' τον ξεσηκωμό των προγόνων μας (1821) για την απελευθέρωση απ' τον τούρκικο ζυγό 4 ολόκληρων αιώνων, ήταν προγραμματισμένες ιδιαίτερες εκδηλώσεις, άλλο αν ήρθε η πανδημία με όλα τα τραγικά επακόλουθα. Μία δύσκολη συγκυρία που δε θα έπρεπε ν' αγνοηθεί απ' τους διοργανωτές, αλλά να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε. Γιατί, πέρα απ' την πρόκληση απέναντι σ' ένα λαό εξαθλιωμένο αλλά κι έγκλειστου για ένα χρόνο τώρα, που τού απαγορεύτηκε αυστηρά να γιορτάσει ακόμα και τη Γέννηση, τη Βάπτιση, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, σε αυτή τη φιέστα που έλαβε χώρα, ο ίδιος αυτός λαός έλειπε! Τη θέση του πήραν κάποιοι "ηγετίσκοι" ξένων χωρών, αφού, όσοι διέθεταν νου και σοβαρότητα, ξένοι προσκεκλημένοι, σνόμπαραν το νάρκισσο πρωθυπουργό που ζει στο δικό του κόσμο, αποκομμένος πλήρως απ' την κοινωνία και τα προβλήματά της..
 
- ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ που τήν πληρώνει ο ίδιος αυτός λαός σε απευθείας σύνδεση για ένα 24ωρο τουλάχιστον με τη φιέστα, με την αισχρή δικαιολογία της ενημέρωσης των έγκλειστων πολιτών - να δούμε τη φιέστα δηλαδή έστω κι από τηλεοράσεως - στην ουσία όμως για την ανάδειξη και το "λιβάνισμα" ενός πρωθυπουργού χωρίς ενσυναίσθηση και μιας "κυρίας", δοκιμάστηκε η αντοχή μας και σίγουρα, πολλές και πολλοί, κλείσαμε τις τηλεοράσεις! Θα έτριζαν τα κόκαλα των Ηρώων μας, όχι μόνο του 1821 αλλά και μύριων άλλων που έχυσαν το αίμα τους κατά τη διάρκεια αυτών των 200 χρόνων της δήθεν ελευθερίας μας. Δήθεν, γιατί ποτέ δεν ήμασταν πραγματικά ελεύθεροι. Σήμερα δε, δεμένοι χειροπόδαρα είμαστε και φιμωμένοι, με ή χωρίς μάσκες. "Νόμος και Τάξη"...
 
- Η ΦΕΤΙΝΗ επέτειος, διπλή μάλιστα λόγω και των 200 χρόνων - θα ήταν και τριπλή, αν αναφέρονταν και ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου", στον οποίο δεν αναφέρθηκε κανένας επίσημος - θα μείνει στην ιστορία ως η επέτειος των ολίγων, της αποκομμένης απ' το λαό ελίτ, ντόπιας και ξένης, των ξένων παρατρεχάμενων, της διαφήμισης του φαγητού που έφαγαν, τη στιγμή που ο λαός πεινάει και της άσκοπης σπατάλης χρημάτων τη στιγμή που δεν υπάρχουν ΜΕΘ και πεθαίνει κόσμος έξω απ' αυτές. Και μάλιστα δικών μας χρημάτων! Όπως φαίνεται, ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος που έβαλα! Ξέρουμε το νόημα της παροιμίας που λέει: "Απέξω κούκλα και μέσα πανούκλα"! Εμείς εδώ φέτος δείξαμε μόνο την "κούκλα" και κρύψαμε επιμελώς την "πανούκλα". Δείξαμε τη μία Ελλάδα και κρύψαμε την άλλη! Το δίκαιο θα ήταν να πάρει, ο κ. πρωθυπουργός, τους υψηλούς του προσκεκλημένους και να κάνουν μια βόλτα απ' τα νοσοκομεία της Αττικής, για να δουν και την άλλη, την πραγματική Ελλάδα. Και όσους όσες και σήμερα πολεμούν με έναν αόρατο εχθρό, ξεχασμένους όμως, αν και είναι οι σημερινοί πραγματικοί Ήρωες - γιατροί και νοσηλευτές...
 
*πηγή φωτο: orthodoxia.online
 
Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρεου, πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821:

“Η σημερινή Επέτειος είναι ημέρα περηφάνειας – εδώ στα Καλάβρυτα, τη γη των Αχαιών, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης.

Περηφάνεια για όλα όσα συμβολίζει ο αγώνας του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

Αγώνας για:
Τον Ανθρωπισμό έναντι της βαρβαρότητας,

Τον Διαφωτισμό έναντι του σκοταδισμού,

Τη Δημοκρατία έναντι της τυραννίας.

Το μήνυμά μας, το μήνυμα του Ελληνισμού, ήταν και παραμένει οικουμενικό.

Ένωσε Έλληνες, τον Ελληνισμό της διασποράς, φιλέλληνες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, και αγωνιστές ανά την υφήλιο.

Σήμερα όμως, είναι και μέρα αναστοχασμού για τον Ελληνισμό.

Έχουμε ζήσει και πιο σκοτεινές στιγμές όταν επικράτησε η διχόνοια, η εσωστρέφεια, η κουλτούρα του πελατειακής διασπάθισης του πλούτου της χώρας.

Στιγμές που προκάλεσαν εμφύλιους και χρεοκοπίες.

Σήμερα ας μείνουμε στις αξίες που μας χάρισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας μας.

Γιατί αυτές πρέπει σήμερα να μας οδηγούν.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας, δεν μπορεί παρά να διαπνέεται από ένα νέο όραμα, δημοκρατικό, προοδευτικό, εξωστρεφές, δημιουργικό, που να μας καθιστά δυνατούς και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος”.

agriniopress.gr

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (25.03.2021) και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, το κείμενο για την Τουρκία έχει αλλάξει και με τρόπο που θα είναι πλέον αποδεκτό από Ελλάδα και Κύπρο.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσουν την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Αλλαγές στο κείμενο

Το κείμενο της κοινής δήλωσης που είχε διαρρεύσει πριν από μερικές μέρες δεν ικανοποιούσε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, όμως, έγιναν αλλαγές και πλέον Αθήνα και Λευκωσία έχουν άρει τις ενστάσεις τους.

Το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

newsit.gr

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ολοκληρώθηκαν και η συγκίνηση όλων είναι μεγάλη

Oι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκαν με λιτότητα και σεβασμό στην παράδοση, προκαλώντας δέος και συγκίνηση στους Ελληνες ολόκληρου του κόσμου. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν υψηλοί προσκεκλημένοι, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της επανάστασης και ύμνησαν την Ελλάδα.

Από το μήνυμα του Ελληνα πιλότου, Δημήτρη Βολακάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι και τα δάκρυα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τους κανονιοβολισμούς στον Λυκαβηττό, τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν θα μείνουν στην ιστορία. Το ethnos.gr συγκέντρωσε τις 10 χαρακτηριστικές στιγμές που δεν θα ξεχαστούν σίγουρα από το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

1. Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν περιορίστηκε σε μια ένθερμη ομιλία για την Ελλάδα, αλλά στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

2. Ο κόσμος λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση, η συγκίνηση όμως ήταν πολύ μεγάλη και ήταν εμφανής και στα πρόσωπα όλων όσων παρέλασαν.

3. Στις 6:21 π.μ. έπεσαν 21 βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Το ίδιο έγινε και στις 8:21, ενώ άλλοι 21 κανονιοβολισμοί θα πέσουν στις 6:21 μ.μ. με τη δύση του ηλίου.

4. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε ο πλανήτης, ενώ παράλληλα έγιναν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με την ομογένεια να γιορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα και χαρά την παλιγγενεσία.

5. Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμηνεύει αυτό το συγκλονιστικό ποιητικό άσμα, απόσπασμα του «Τρίτου Αναγνώσματος» της ποιητικής σύνθεσης του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί».

6. Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη έγινε με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ενώ τον Εθνικό Ύμνο ερμήνευσε η διεθνής σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

7. Κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

8. Το μήνυμα του Έλληνα πιλότου Δημήτρη Βολακάκη της Ομάδας Ζευς για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στον απανταχού ελληνισμό.

9. Ο σημαιοστολισμός των τεσσάρων πυλώνων της γέφυρας «Χαρίλαου Τρικούπη» από τέσσερις γυναίκες.

10. Ο μοναδικός μαθητής στου Αρκιούς μαζί με τη δασκάλα του εύχεται «Χρόνια πολλά» για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και συγκινεί το πανελλήνιο.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες, αφού φρόντισαν να αποκλείσουν τον λαό από την δυνατότητα να γιορτάσει την επανάσταση του 1821 που συμβολίζει τον αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ενάντια στο ξένο κατακτητή, επιφύλαξαν μια ακόμα χειρότερη έκπληξη για αυτόν.

Έβαλαν τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας να παρελάσουν με φίμωτρα. Αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να προασπίσουν τα σύνορα της Ελλάδας, τους ξεφτίλισαν αφαιρώντας τους το αγέρωχο ύφος που εμπνέει το εθνικό αίσθημα στο λαό και προκαλεί φόβο στον αντίπαλο.

Τους παρουσίασαν ότι φοβούνται ακόμα και ένα ιό και σαν αδύναμα ανθρωπάκια παρελαύνουν στον ανοιχτό χώρο φορώντας τα φίμωτρα.

Η εικόνα αυτής της σημερινής παρέλασης προκάλεσε οργή σε όσους την είδαν.

Είναι πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι αυτοί που διοικούν σήμερα την πατρίδα μας, μόνο ντροπή και ήττες μπορούν να προσφέρουν στον λαό μας, φροντίζοντας να ρίχνουν συνεχώς το εθνικό φρόνημα, εξυπηρετώντας έτσι τα σχέδια των ξένων αφεντικών τους για χωρίς αντίσταση σμίκρυνση του ελλαδικού χώρου.

Το ΕΠΑΜ καλεί σε δημοκρατική πατριωτική συμμαχία όλο τον λαό, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από τους κοτζαμπάσηδες και τα αφεντικά τους, να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και να γιορτάσουμε πραγματικά ελεύθεροι την επέτειο της επανάστασης του ’21.

Αθήνα, 25η Μαρτίου 2021

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την αλληλεγγύη και την στήριξή του σε όλους του υγειονομικούς που δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία και κρατούν την χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, εξέφρασε στο μήνυμά του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε κάθε πολίτη της χώρας να βρει την δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Στο μήνυμά του ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος.

Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα. Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές».

newsit.gr

Τζο Μπάιντεν | Το μήνυμα του Προέδρου των Η.Π.Α για την επέτειο της 25ης Μαρτίου | 25/03/2021 | ΕΡΤ

Κάρολος | Το μήνυμα του Καρόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου | 25/03/2021 | ΕΡΤ

25η Μαρτίου: Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν για την επέτειο της Παλιγγενεσίας | 25/03/2021 | ΕΡΤ

 

πηγή φωτο: cyprusbutterfly.com.cy (Греческая революция, источник taxidromos24.com)

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μοναδικά έργα από την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» και από τη μόνιμη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν την ευκαιρία να δουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι ξένοι επίσημοι ξεναγήθηκαν στην ολοκαίνουργια Εθνική Πινακοθήκη και θάυμασαν μοναδικά έργα. Από τον Ευγένιο Ντελακρουά μέχρι τον Νικόλαο Γύζη, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε τα έργα

ΘΕOΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878) Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858. Λάδι σε μουσαμά, 215×157 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

ΘΕOΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878) Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858. Λάδι σε μουσαμά, 215×157 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Η Ελλάς ευγνωμονούσα (1858), αλληγορία στην οποία η ελευθερωμένη πλέον Ελλάδα, λυσίκομη, δαφνοστεφής, με μακρύ λευκό αρχαιοπρεπές ένδυμα, ανυπόδητη, συνάγει υπό τη σκέπη της ανεξαιρέτως τα φυσικά και πνευματικά τέκνα της που προετοίμασαν και υπηρέτησαν την Επανάσταση -από τον Κοραή, τον Ρήγα, τον Μιχαήλ Βόδα Σούτζο και τους Υψηλάντηδες έως την Μπουμπουλίνα, τον Μιαούλη, τον Παπαφλέσσα, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Μαυροκορδάτο, τον Καποδίστρια και τον Λόρδο Byron. Γαλήνια και σοβαρή, η Ελλάδα κλίνει την κεφαλή, τανύζει τα χέρια και τους αποτίει την οφειλόμενη ευγνώμονα τιμή. Είναι αληθινό μνημείο εθνικής ομόνοιας. Συμπυκνώνει, ασφαλώς, την έννοια της Παλιγγενεσίας, μία έννοια καθοριστική, με την πατρίδα να παριστάνεται ως την αρχαία Ελλάδα που αναγεννάται ως νέα χάρη στην Επανάσταση του 1821, που τη λύτρωσε από τα μακραίωνα δεσμά.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ, 1798-1863 – Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα, 1856. Λάδι σε μουσαμά, 66,7×81,6 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ: Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα, 1856. Λάδι σε μουσαμά, 66,7×81,6 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Αν και μεταγενέστερο κατά πολύ, το εξαιρετικά ζωγραφικό Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα (1856), το έργο που μας εισάγει στην αίθουσα της έκθεσης, διατηρεί στο ακέραιο την ικμάδα της εικαστικής γραφής και το ανανεωτικό πνεύμα του Delacroix. Μαρτυρά ότι, ακόμη και πολλά χρόνια μετά από την Επανάσταση, το ενδιαφέρον τόσο του ίδιου όσο και του κοινού για τη σχετική εικονογραφία παρέμενε αμείωτο.

Στην τόσο επιτυχή αυτή απόδοση του μοτίβου του έφιππου πολεμιστή, στο οποίο επανέρχεται ο ζωγράφος στην ωριμότητά του, νιώθει κανείς την ορμή της κίνησης, τον ίδιο τον καλπασμό, καθώς ο Έλληνας ιππέας με τη ζωηρή φορεσιά κινείται υπερήφανα επιθετικά, ενώ ο Τούρκος και, λίγο πιο μακριά, το μαύρο άλογό του κείνται στο χώμα· ο Έλληνας και το δυνατό άτι του κοιτούν αφ’ υψηλού τον εξουδετερωμένο Οθωμανό, προσπερνούν και προελαύνουν.

Το έργο μεταδίδει την αίσθηση του ανέμου, του μπαρουτιού, της μάχης σώμα με σώμα, ενώ μοιάζει να προοικονομεί τη νίκη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878): Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, 1861. Λάδι σε μουσαμά, 155×213 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / THEODOROS VRYZAKIS (1814-1878)

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, 1861. Λάδι σε μουσαμά, 155×213 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / THEODOROS VRYZAKIS (1814-1878)

Η Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (1861) απεικονίζει την άφιξη του Άγγλου ρομαντικού ποιητή στη μετέπειτα ιερή πόλη τον Ιανουάριο του 1824. Η σκηνή αποτυπώνει τη δημοφιλία του φιλέλληνα ευγενούς, ο οποίος φθάνει ευτυχής στον τόπο όπου έμελλε να χάσει τη ζωή του τρεις μήνες αργότερα, και την πάνδημη υποδοχή που είχε οργανώσει για εκείνον ο παριστάμενος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος· όπως έγραφε ο Τύπος στο Μεσολόγγι: «όλαι αι τάξεις των εγκατοίκων τον υπεδέχθησαν με προπομπήν μεγίστην, εις επίδειξιν της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης προς άνδρα συντελεστικώτατον εις του Ελληνικού έθνους την αναγέννησιν».

Εμφατικό στοιχείο των προσδοκιών και των συμπαραδηλώσεων είναι το ότι ο ιερωμένος, δίπλα στον δεσπότη που ευλογεί, παριστάνεται να κρατά φορητό εικόνισμα της Ανάστασης του Ιησού, ενώ και ο ίδιος ο Byron κάνει μία «μεσσιανική» εμφάνιση εν μέσω του πλήθους που τον επευφημεί.

ΘΕOΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878): Η Έξοδος του Μεσολογγίου, 1853. Λάδι σε μουσαμά, 169×127 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, 1853. Λάδι σε μουσαμά, 169×127 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου – THEODOROS VRYZAKIS (1814-1878)

Ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε αυτό το έργο, υπήρξε ορφανό του πολέμου της Ανεξαρτησίας (τον πατέρα του τον είχαν κρεμάσει οι Τούρκοι). Σπούδασε στο Μόναχο και έγινε ο κυριότερος ζωγράφος ιστορικών σκηνών. Ο σημαντικός αυτός πίνακας απομνημονεύει ένα από τα πιο τραγικά και τα πιο ξακουστά επεισόδια του Αγώνα, την ηρωική έξοδο των κατοίκων της πόλης του Μεσολογγίου τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826.

Η σύνθεση αναπτύσσεται κατακόρυφα, χωρίς βάθος, και χωρίζεται σε δύο επίπεδα: στην ουράνια και την επίγεια ζώνη.

Στο ουράνιο τμήμα, στον άξονα, δηλαδή στο κέντρο της σύνθεσης, βλέπουμε ένθρονο τον Παντοκράτορα, μέσα σε μια χρυσή νεφέλη, να ευλογεί τους αγωνιστές, ενώ άγγελοι με κλάδους βαΐων και στέφανα δάφνης ετοιμάζονται να στέψουν τους ήρωες. Οι Έλληνες πίστευαν ότι στον δίκαιο αγώνα τους είχαν την ευλογία του Χριστού. Στο επίγειο τμήμα της σύνθεσης, πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα, οι αγωνιστές ορμούν έξω από την πύλη του τείχους, κραδαίνοντας τα σπαθιά τους. Ένας από αυτούς υψώνει με το αριστερό του χέρι την ελληνική σημαία με το σταυρό στο κοντάρι. Μερικοί έχουν κιόλας πληγωθεί. Ακολουθούν τα γυναικόπαιδα. Μητέρες με παιδιά έχουν πέσει κάτω από τη γέφυρα, στο χαντάκι. Κάποιοι είναι ήδη νεκροί, άλλοι χαροπαλεύουν. Οι Τούρκοι πάνοπλοι περιμένουν τους ηρωικούς αγωνιστές. Μερικοί ανεβαίνουν στα τείχη, σκαρφαλώνοντας πάνω σε μια σκάλα. Επικρατούν ταραχή, ένταση και μεγάλη δραματικότητα. Είναι σαν να ακούμε την κλαγγή των όπλων και τις κραυγές των πληγωμένων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878) Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη, 1855 – Λάδι σε μουσαμά, 145×178 εκ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΡΥΖΑΚΗΣ (1814-1878) Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη, 1855. Λάδι σε μουσαμά, 145×178 εκ.

Μία σκηνή που χρονικά έπεται της πτώσης του Μεσολογγίου αποδίδεται σε έναν ακόμη επιβλητικό πίνακα του Βρυζάκη, ο οποίος παριστάνει το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη (1855) στο Φάληρο πριν από τη μάχη στον Ανάλατο (1827), όταν οι Έλληνες ετοιμάζονταν τον Απρίλιο του 1827 να καταλάβουν την πολιορκημένη από τους Τούρκους Ακρόπολη.

Έλληνες πολεμιστές και φιλέλληνες αξιωματικοί διατάσσονται σε αυτή την πολυπρόσωπη σκηνή, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς σύνθεσης, ποικιλίας και επεξεργασίας. Στο ύψωμα δεξιά, όπου κυματίζει η λευκή σημαία με τον γαλάζιο σταυρό, σε ευθεία παράταξη, παράλληλα προς τον θεατή, απεικονίζονται περί τους δεκαπέντε άνδρες.

Επικεφαλής, ο Καραϊσκάκης, ο οποίος δείχνει προς την Ακρόπολη, καθώς στόχος της επιχείρησης είναι η λύση της τουρκικής πολιορκίας στο μεγαλύτερο μέτωπο της Επανάστασης μετά από την άλωση του Μεσολογγίου. Παραπλεύρως, στέκονται ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Σκωτσέζος συνταγματάρχης Thomas Gordon, ο Άγγλος ναύαρχος Frank Abney Hastings, ο Βαυαρός Karl Wilhelm von Heideck, αξιωματικός του πυροβολικού και ερασιτέχνης ζωγράφος, ο οποίος θα γινόταν μέλος της επιτροπής αντιβασιλείας, και άλλοι ακόμη Βαυαροί στρατιωτικοί και Έλληνες αγωνιστές. Στην κάτω αριστερή γωνία, στο πρώτο πλάνο, απεικονίζεται με στρατιωτική στολή ο Βαυαρός υπαξιωματικός Karl Krazeisen.

Καρλ Κρατσάιζεν, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1828. Λιθογραφία, 29×23 εκ.

Καρλ Κρατσάιζεν, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1828. Λιθογραφία, 29×23 εκ.

Στον Βαυαρό ανθυπολοχαγό Καρλ Κρατσάιζεν (Karl Krazeisen, 1794-1878), που έφτασε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1826, οφείλουμε τις προσωπογραφίες των αγωνιστών, όσων ήταν ακόμη ζωντανοί, αποτυπωμένες σε μια σειρά από ευαίσθητα σχέδια γεμάτα φιλαλήθεια, τα οποία στη συνέχεια λιθογραφήθηκαν στο Μόναχο για να γίνουν ευρύτερα γνωστά (1828-1831). Τα πολύτιμα αυτά τεκμήρια φυλάσσονται ευλαβικά στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι ήρωες του ’21, όπως τους διαιώνισε ο Κρατσάιζεν, έμελλε να γίνουν η κύρια εικονογραφική πηγή της ελληνικής ιστορικής ζωγραφικής, μολονότι δεν ήταν τα μόνα σχέδια που διέσωζαν τις μορφές των πρωταγωνιστών του Αγώνα.

ΙΒΑΝ ΑΪΒΑΖΟΦΣΚΥ, 1817-1900: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, 1881. Λάδι σε μουσαμά, 162×223 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

ΙΒΑΝ ΑΪΒΑΖΟΦΣΚΥ, 1817-1900: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, 1881. Λάδι σε μουσαμά, 162×223 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Στον επιφανή Ρωσοαρμένιο ζωγράφο Ιβάν Αϊβαζόφσκυ (Ivan Aivasowsky, 1817-1900) οφείλουμε τη ρομαντική επική σύνθεση, που αναφέρεται σε ένα από τα πιο διάσημα κατορθώματα του ναυτικού αγώνα των Ελλήνων: την Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη (1881) τη νύχτα της 6/7 Ιουνίου του 1822 στο λιμάνι της Χίου, ένα γεγονός τόσο απερινόητο που κατέπληξε την οικουμένη και ανέδειξε τον Ψαριανό ήρωα σε λατρευτικό είδωλο του φιλελληνισμού.

Ο Aivasowski επισκέφθηκε την Ελλάδα τρεις φορές· κατά το τρίτο ταξίδι του το 1881, μετέβη στη Χίο και, την ίδια χρονιά, ζωγράφισε την εντυπωσιακή Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη. Ένα αριστούργημα στο είδος του: η τουρκική ναυαρχίδα φλέγεται στο βάθος μέσα σε ένα κίτρινο νέφος, που σκορπίζει χρυσές ανταύγειες στα συμπληρωματικά ιώδη της θάλασσας και του ουρανού. Την ίδια ώρα, η βάρκα του πυρπολητή απομακρύνεται προς τη δεξιά πλευρά του πίνακα και, καθώς τέμνεται από το πλαίσιο, δημιουργεί την εντύπωση στον θεατή ότι συμμετέχει στα δρώμενα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ (1842-1901) Μετά την καταστροφή των Ψαρών, π. 1896-1898. Λάδι σε μουσαμά, 133×188 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ (1842-1901) Μετά την καταστροφή των Ψαρών, π. 1896-1898. Λάδι σε μουσαμά, 133×188 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Η συγκλονιστική ζωγραφική παράσταση Μετά την καταστροφή των Ψαρών που ζωγραφίζει ο Γύζης στο Μόναχο, μετά το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1895. Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τα τραγικά γεγονότα του 1824, τον αφανισμό δηλαδή του ηρωικού νησιού των Ψαρών από τους Τούρκους, δύο χρόνια μετά από τις σφαγές της Χίου.

Μέσα στην αντάρα της νύχτας, στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου, στοιβαγμένοι σε μια βάρκα στην οποία κυματίζει η σημαία, οι εκτοπισμένοι Ψαριανοί, με τα πατρογονικά κειμήλια στα χέρια, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να διασωθούν και να επιβιώσουν. Οι συνθήκες είναι αντίξοες, τα χτυπήματα της ιστορίας και της μοίρας δεν παύουν. Στο βάθος του ορίζοντα, όμως, ο ουρανός ανοίγει και η ελπίδα χαράζει.

Εξαιρετικά ζωγραφικό και εκφραστικό, το έργο ξεπερνά το επίπεδο της απλής περιγραφής, συλλαμβάνει όλη τη δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα των Ψαριανών και ανάγεται σε σύμβολο αγωνιστικότητας, εκείνης της διαρκούς και ακατάπαυστης αγωνιστικότητας που απαιτεί η υπεράσπιση των αξιών και των υψηλών ιδανικών, με ύψιστο την πατρίδα. Συγχρόνως αναδεικνύει την υπερπροσπάθεια κάθε ξεριζωμένου ανθρώπου να αντιπαλέψει και να κρατηθεί στη ζωή.

ΕΡΓΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
Το φίλημα, πριν το 1878, Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904). Λάδι σε μουσαμά, 79×69 εκ.

Το φίλημα, πριν το 1878, Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904). Λάδι σε μουσαμά, 79χ69 εκ.

Στο «Φίλημα» η σκηνή ξετυλίγεται σε μια εσωτερική αυλή, όπου βλέπουμε ένα λυγερόκορμο κορίτσι να τεντώνεται για να φτάσει να φιλήσει το αγαπημένο της αγόρι, που προβάλλει το κεφάλι του από το ψηλό παράθυρο. Η γλάστρα με τον κρίνο συμβολίζει την αγνότητα, ενώ ο ψηλόκορμος μίσχος του επαναλαμβάνει την κίνηση του λυγερόκορμου κοριτσιού. Επικρατούν οι ώχρες, τα λευκά και το λίγο κόκκινο στο φέσι του κοριτσιού. Αυτό το λίγο κόκκινο το αγαπούσε πολύ ο Νικηφόρος Λύτρας. Η παρατημένη παντούφλα υποδηλώνει τη βιασύνη της κόρης να συναντήσει τον καλό της, σημαδεύει όμως και τον χώρο, μας κάνει, δηλαδή, να μπαίνουμε μέσα στον χώρο.

Παιδική συναυλία, 1900, Γεώργιος Ιακωβίδης (1853-1932). Λάδι σε μουσαμά, 176×250 εκ.

Παιδική συναυλία, 1900, Γεώργιος Ιακωβίδης (1853-1932). Λάδι σε μουσαμά, 176×250 εκ.

Η «Παιδική συναυλία» είναι ένα από τα πιο τολμηρά έργα του Ιακωβίδη από την άποψη της τεχνικής και του φωτισμού.

Η χαρούμενη σκηνή έχει τοποθετηθεί στο ολοφώτεινο δωμάτιο ενός βαυαρικού χωριάτικου σπιτιού, που φωτίζεται από δύο παράθυρα, ένα αριστερά και ένα στο κέντρο. Τα παράθυρα αυτά φωτίζουν τη σκηνή με διπλό τρόπο και καθώς το φως έρχεται αντίθετα, από το κεντρικό παράθυρο, θέτει στο ζωγράφο ένα πρόβλημα που θα λύσει με αριστοτεχνική μαεστρία, όπως θα διαπιστώσουμε. Το φως έρχεται αντίθετα και κάνει τους όγκους των παιδιών σκοτεινούς και βαρείς, αλλά τα περιγράμματα φωτίζονται έντονα. Έτσι το πουκάμισο του πρώτου αγοριού γίνεται διάφανο. Το πρόσωπο του μεγάλου κοριτσιού έχει «λιώσει» μέσα στο φως.

Εδώ ο Ιακωβίδης οδηγεί την τέχνη του ως τα όριά της, δηλαδή ως τον Ιμπρεσιονισμό. Το έργο ζωγραφίστηκε δύο φορές. Ο πρώτος πίνακας εκτέθηκε το 1896, στη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το δεύτερο εκτέθηκε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού του 1900, όπου και βραβεύτηκε. Αυτό βλέπουμε εδώ.

Λαϊκή αγορά, 1979-1982, Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016). Λάδι σε μουσαμά, 249×1.215 εκ.

Λαϊκή αγορά, 1979-1982, Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016). Λάδι σε μουσαμά, 249×1215 εκ.
Λαϊκή αγορά, 1979-1982, Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016). Λάδι σε μουσαμά, 249×1.215 εκ.
Λαϊκή αγορά, 1979-1982, Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016). Λάδι σε μουσαμά, 249×1.215 εκ.

Η λαϊκή αγορά είναι ένα από τα τελευταία λαϊκά δρώμενα που διατηρούν ακόμη άφθαρτη την αυθεντικότητά τους. Χρώματα και αρώματα από τους πλούσιους καρπούς της γης διεγείρουν και ευφραίνουν όλες τις αισθήσεις. Αυτή η «συγγυμνασία» των αισθήσεων δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο έναν φανατικό οπαδό της ηδονής του χρώματος όπως ήταν ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.

Σε κανένα έργο του Τέτση δεν αναδείχθηκε πιο εύγλωττα η κολοριστική του ικανότητα όσο στην επική σύνθεση που αφιέρωσε στη λαϊκή αγορά.

Τρία χρόνια (1979-1982) χρειάστηκαν στον ζωγράφο για να ολοκληρώσει το μνημειακό αυτό σύνολο, έναν φόρο τιμής στο λαϊκό δρώμενο που ξετυλίγεται κάθε Παρασκευή στην Ξενοκράτους, στο Κολωνάκι, δίπλα στο εργαστήριό του. Είναι να απορείς πώς κατάφερε να ζωγραφίσει αυτό το γιγάντιο έργο, με φιγούρες που ξεπερνούν το φυσικό μέγεθος, στον στενό χώρο του εργαστηρίου του.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απήυθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κάλεσε τους Έλληνες να εμπνευστούν από τους προγόνους τους και τόνισε αναφερόμενος στην πανδημία ότι «Εφέτος, η  25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και  ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη.  Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται».

Όλο το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ελληνίδες και Έλληνες,

Σήμερα το Έθνος γιορτάζει. Διακόσια χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αναστοχάζεται και προχωρά. Εμπνέεται από τους προγόνους και κρατά με σιγουριά τη σκυτάλη της προόδου, που περνά από γενιά σε γενιά της πατρίδας μας.

Πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν. Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους.

Ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη διαδρομή αυτή ζήσαμε στιγμές θριάμβου αλλά και οδύνης. Σοφές αποφάσεις, όπως και μεγάλα λάθη. Όμως, σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας ο τόπος μας στρατεύτηκε πάντα στη σωστή όχθη της Ιστορίας.

Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να κοιτάμε κατάματα το παρελθόν: να νιώθουμε υπερήφανοι για τα μεγάλα άλματα του Έθνους. Αλλά και να διδασκόμαστε από τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ώστε να δημιουργούμε καινούργιες για τις ημέρες που έρχονται. Μετατρέποντας την εμπειρία του χθες σε καύσιμο πορείας προς το αύριο.

Μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί: ότι μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας.

Γι’ αυτό, επιλέγουμε για ιστορικό μας φάρο την ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων. Του έπους του ‘40 και της Αντίστασης. Την κοινή μας στάση κατά της δικτατορίας και την κοινή μας δράση στα χρόνια της ανάπτυξης. Την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τα βήματά μας στην πιο στέρεη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ.

Υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με την περίσκεψη που φέρνει η περηφάνεια. Γιατί οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία. Αλλά και στον στοχασμό, στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό.

Πάνω από όλα, όμως, η ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι η ιστορία των ανθρώπων του.  Όλων όσοι έπεσαν και βρήκαν τη δύναμη να ξανασηκωθούν για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.

Που συναντήθηκαν τολμηρά με τα ρεύματα της προόδου, κρατώντας όμως ζωντανές τις παραδόσεις. Που δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν. Και μαζί τους, πρόκοψε και η πατρίδα όλη. Είναι όσοι, ψάλλοντας τους στίχους του Σολωμού, δάκρυσαν μπροστά στη γαλανόλευκη. Σε  όλους αυτούς, η Ελλάδα ευγνωμονούσα, αποτίει φόρο τιμής.

Συμπολίτες μου,

Εφέτος, η  25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και  ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη.  Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται.

Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Πολίτες.

Κάτι που αναδείχθηκε στα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα που δώσαμε μάχες: Στην υπεράσπιση των συνόρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας.

Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών.

‘Άλλωστε, από το «Έψιλον» της Ελλάδας ξεκινούν και η Επανάσταση, και η Ελευθερία, και η Ελπίδα. Είναι τα συστατικά της «όμορφης και παράξενης πατρίδας» του Ελύτη. Του πολυμήχανου Οδυσσέα που με την ευφυΐα του πέτυχε περισσότερα από όσα του επέτρεπαν τα μέσα που διέθετε. Και της χώρας του εθνικού μας ποιητή, όπου «όλα γύρω της είναι φως».

Την ιστορία αυτού του τόπου γιορτάζουμε σήμερα. Με περηφάνια και με σεμνότητα. Τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης. Και τη σημαία μας να ανεμίζει από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας! Χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο!

newsit.gr

foto newit.gr

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη. Είναι, επί της ουσίας, η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Με την έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανοίγει και επίσημα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ένας εορτασμός, που λόγω της πανδημίας θα έχει περιορισμούς, αλλά δεν θα στερηθεί της λαμπρότητας που απαιτεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σημειώνεται πως η Αναστασία Ζαννή, έχει ερμηνεύσει τον Εθνικό Ύμνο ανοίγοντας την παρέλαση στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ, για τέσσερις συνεχείς χρονιές ως τιμώμενη καλεσμένη από την ομογένεια, παρουσία της προεδρικής φρουράς, των ομογενών και των επισήμων φορέων. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο στην Ελλάδα για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr, newsit.gr

Φωτογραφίες: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2