Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Έξαλλοι οι πολίτες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις

Σε ισχύ βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το νέο lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε μέσα σε ήδη υπάρχον lockdown και περιέχει πιο αυστηρά -και «έξυπνα»- μέτρα. 

Η κυβέρνηση με τους ισχυρισμούς της περί «έξυπνα» μέτρα ουσιαστικά αναίρεσε τα προηγούμενα μέτρα που παίρνει εδώ και τόσους μήνες, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και η δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη, η οποία λίγη ώρα πριν ανακοινωθούν τα μέτρα υποστήριξε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε lockdown», κάτι που προκαλεί τους εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται εδώ και μήνες σε υποχρεωτική ανεργία και αναγκάζονται να στέλνουν SMS εάν θέλουν να πάνε μέχρι το φούρνο ή το σούπερ μάρκετ. 

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», δήλωσε με… τρεμάμενη φωνή ο κ. Κικίλιας στους Έλληνες πολίτες, στην ανακοίνωση των νέων σκληρότερων μέτρων και μας θύμισε τις γραφικές εκφράσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μιλούσε για… «φως στην άκρη του τούνελ», για «έξοδο από το τούνελ» και για τον… «ήλιο του εμβολίου που φωτίζει την επόμενη μέρα»…

Εκφράσεις που μετά από έναν χρόνο lockdown εξόργισαν τους πολίτες και γέμισαν τα social media με μηνύματα τα οποία ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Όσον αφορά τα «έξυπνα» μέτρα... 

Αυτά είναι ο κωδικός 6 να χρησιμοποιείται από τους πολίτες μόνο με πεζή (ή με ποδήλατο) μετακίνηση. Επίσης ο κωδικός 2 για μετακίνηση προμήθειας βασικών αγαθών, αλλά και ο κωδικός 3 για μετακίνηση σε τράπεζα, να πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Χαρακτηριστικό δε είναι πως τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν τα είχαν απορρίψει πριν από λίγες ημέρες!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξουν αλλαγές στην εφαρμογή των κωδικών sms, ενώ θα αλλάξουν οι ώρες και στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Μάλιστα θα εφαρμοστεί απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων για άθληση ή βόλτα του κατοικιδίου.

«Ως προς το sms 6, τώρα, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Δεν θα μπορεί κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, στις 10 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς απέρριπτε το συγκεκριμένο μέτρο λέγοντας:

«Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης».

Στo Twitter από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το πρωί βρίσκεται πολύ ψηλά στα trends το #μητσοτάκη_παραιτήσου με τους πολίτες να παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα lockdown, δείχνοντας πως παρά την δημοσκόπηση-παρωδία της Pulse για το ΣΚΑΙ η οποία υποστήριζε πως το 68% των πολιτών θέλει παράταση του lockdown επιθυμούν την άμεση άρση των κυβερνητικών μέτρων που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί σωτήρια για την υγεία, αντίθετα έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για την ψυχική υγεία των πολιτών και την οικονομία. 

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά tweets: 

4 3 21 01

4 3 21 02

4 3 21 03

4 3 21 04

4 3 21 05

4 3 21 06

4 3 21 07

4 3 21 08

4 3 21 09

4 3 21 10

4 3 21 11

4 3 21 12

πηγή: pronews.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σήμερα 4 Μαρτίου στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί ο συμβολικός αριθμός του ενός εκατομμυρίων εμβολιασμών. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ενώ ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Τύπος το επιδοκιμάζει για την οργάνωσή του και τους ρυθμούς πραγματοποίησης των εμβολιασμών.

Σήμερα απευθύνουμε και ένα επιπλέον μήνυμα, προς τους νέους και της νέες του Νομού μας.

Ο Νομός μας από σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”).

Για τις επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικό να περιορίσουμε δραστηριότητες, οι οποίες καθιστούν εύκολη τη μετάδοση του ιού. Ας συμμορφωθούμε με τα περιοριστικά και υγειονομικά μέτρα, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις. Η ψυχολογική κόπωση λόγω των συνθηκών είναι γνωστή και απολύτως κατανοητή. Θα ήταν κρίμα όμως τώρα, στην αρχή του τέλους, η Αιτωλοακαρνανία να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με ταυτόχρονη πίεση στα Νοσοκομεία της.

Έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και ένα αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Με προσοχή και υπομονή, η επιστροφή στην καθημερινότητα μας είναι κοντά. Αυτό θα το πετύχουμε όλοι μαζί. Είναι η μάχη των πολλών, είναι η μάχη για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, είναι η μάχη για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας της χώρας μας.

Αθανάσιος Κάλπης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Β΄) ΟΝΝΕΔ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ένταξη της Αιτωλοακαρνανίας στο “βαθύ κόκκινο” σχολιάζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος αναφέροντας ειδικότερα για το σύστημα υγείας και την πίεση που δέχεται πως η επικοινωνία του με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, προκειμένου να του προτείνει πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, απέβη άκαρπη και δεν βρήκε ανταπόκριση.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Βαρεμένου :

Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που θα έχει ως πιθανότατη συνέπεια σε δυό-τρεις ημέρες το νοσοκομείο Αγρινίου να μην μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς covid, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για όσους ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με τα δεδομένα.

Στις 21 Φλεβάρη, σε δήλωσή μου που δημοσιεύθηκε σε τοπικά μέσα, ανέφερα επί λέξει: «Ορισμένοι, που ασχολούνται με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, θεωρούν ότι το σύστημα στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να δεχθεί πιέσεις ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Για την Αιτωλοακαρνανία συγκεκριμένα, φοβούνται εφαρμογή της θεωρίας των “παρθένων περιοχών”. Άρα, σε περίπτωση αδυναμίας της Πάτρας να αντεπεξέλθει, πρέπει να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές ενίσχυσης του συστήματος. Να σημειώσω ότι άκαρπες απέβησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για θέματα εξασφάλισης της ετοιμότητας του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία καρκινοβατούν επικίνδυνα.»

Αυτά ανέφερα τότε αυτολεξεί, χωρίς να προσθέσω ότι κάλεσα δύο φορές στο κινητό του τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να προτείνω πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της αναμενόμενης από τότε επιδείνωσης. Καμμία ανταπόκριση στο πεδίο της μάχης. Αν καλούσα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως δημοσιογράφος, μπορεί και να έδιναν κάποια σημασία, ιδιαίτερα αν αφορούσε την τηλεόραση. Επικοινωνία κι άγιος ο θεός. Πολιτική ελεφαντίαση σε προχωρημένο στάδιο. Covid + πολιτική ελεφαντίαση = Κίνδυνος – Θάνατος;

ΥΓ: Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς που γνωστοποιούνται κάθε απόγευμα, ωσάν να επρόκειτο για δελτίο καιρού, κρύβονται ανθρώπινα δράματα. Κάτοικος του χωριού Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας εισάγεται στο νοσοκομείο Αγρινίου με προβλήματα χολής. Τρεις ημέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, διαγιγνώσκεται με covid, έχοντας μεταδώσει τον ιό στην σύζυγό του. Πεθαίνει πρώτα ο ίδιος και μετά η σύζυγος. Τί να σχολιάσεις;…

agrnioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πατησίων.

Το Κέντρο Υγείας Πατησίων προσφέρει τις υπηρεσίες και ως εμβολιαστικό κέντρο και ο κ. Μητσοτάκης το επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης, ημέρα που συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη διαδικασία εμβολιασμού, συνομίλησε με πολίτες που είτε περίμεναν τη σειρά τους είτε μόλις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και ευχαρίστησε το προσωπικό του κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει.

«Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό που έχει απασχοληθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι από όλους τους πολίτες ακούμε μόνο καλά λόγια, για εσάς πρωτίστως. Γιατί τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο». Επέστησε δε την προσοχή σημειώνοντας πως «θέλει πολλή προσοχή για να μπορούμε να ξαναρχίσουμε να ανοίγουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ήδη αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να εξυπηρετούν τις απαιτούμενες ανάγκες. Σημειώνεται δε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο πραγματοποιούνται περισσότεροι από 300 εμβολιασμοί την ημέρα.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα γιατί πραγματικά εγώ θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό που έχει απασχοληθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Νομίζω ότι από όλους τους πολίτες ακούμε μόνο καλά λόγια, για εσάς πρωτίστως. Γιατί τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο. Άρα πόσο σημαντική είναι η οργάνωση σε κεντρικό επίπεδο.

Mεγάλο ευχαριστώ, σήμερα που κλείνουμε ένα εκατομμύριο δόσεις, στο Μάριο Θεμιστοκλέους και σε όλη την ομάδα που οργάνωσε όλο το σύστημα για να φτάσουν τα εμβόλια σε εσάς. Γιατί για να φτάσουν απαιτείται πάρα πολύ δουλειά υποδομής από πίσω. Αλλά δεν θα είχαμε αυτή την ταχύτητα στους εμβολιασμούς, γιατί είμαστε και πρέπει να το λέμε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ως προς την ταχύτητα εμβολιασμού εάν δεν είχαμε το προσωπικό στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, σε όλες τις εμβολιαστικές γραμμές που έχουμε ανοίξει. Να μπορείτε να τηρείτε εσείς το χρονοδιάγραμμα και να εξυπηρετείτε τους πολίτες με χαμόγελο αλλά και με συνέπεια. Οπότε στο πρόσωπό σας ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας, πρωτίστως αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που η σειρά έρχεται τους σύντομα».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, Νίκος Ζαμπέλης.

Πηγή: iefimerida.gr

 
 

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ ενώ, το lockdown στοιχίζει 750 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα.

Στο αναγκαίο, δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε οτι η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και το υπ. Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλείδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ., λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας. Και όλα αυτά, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018 και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντισταθμίζουν τους βαθμούς δυσκολίας για επιτυχείς εξόδους στις αγορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επιπλέον μαξιλάρι για τους δημοσιονομικούς κραδασμούς αποτελεί το φως που διαφαίνεται για το τέλος της κρίσης από την πανδημία, με την ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο “Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance”, σημείωσε ότι το υπ. Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας στη μετά-Covid εποχή.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν οι διεθνείς αγορές, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, χάρη στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι κομβικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτον, προτείνεται η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα τη συνέχιση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Δεύτερον, προτείνεται περαιτέρω ευελιξία μέχρι το 2023, με στόχο να επανέλθουν τα κράτη μέλη στη δημοσιονομική κατάσταση που ήταν το 2019.

Τρίτον, προτείνεται να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Ελληνική Κυβέρνηση και πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ecofin.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτή είναι μόνο μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από το υπ. Οικονομικών για τα σχέδια δράσης του. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και αβεβαιότητες, είπε. Για τους λόγους αυτούς, όπως πρόσθεσε, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και έτοιμα εναλλακτικά σενάρια. Πάντως, σε αυτή τη φάση, αν και υπάρχει πίεση στα διαθέσιμα της χώρας, υπάρχει ασφάλεια και προσδοκάται στο προσεχές διάστημα ομαλοποίηση, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιασμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο βιώσιμο και αναπτυξιακό.

Από την πλευρά της, η πολιτεία, στον ένα χρόνο της υγειονομικής κρίσης, έχει στηρίξει την πραγματική οικονομία με 27 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ποσό 7 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πρόγραμμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών – μεγάλο μέρος των οποίων είναι μη επιστρεπτέο. Ποσό 6,4 δισ. κατευθύνθηκε σε ανέργους και μισθωτούς, μέσω επιδομάτων, αναστολών εργασίας κ.ά. Επιπλέον, δάνεια 7,5 δισ. σε 32.000 επιχειρήσεις έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ. Το 93% των δανείων και το 55% των πόρων αφορούσαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο χρηματοδότησης έργων και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 32 δισ. του Ταμείου, τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν φέτος, με τη μορφή επιχορηγήσεων (4,2 δισ.) και δανείων (1,3 δισ. ευρώ).

Πηγή: dikaiolitika.gr

Για   «αδιαφάνεια & υποβάθμιση των περιοχών natura», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου. Η ανακοίνωση:

Εισάγεται σήμερα (4/3/2021) προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: “Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές”. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που ουσιαστικά δίνει  βορά το περιβάλλον και τα δημόσια έργα σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από τις 20.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 30.000 ευρώ για τις προμήθειες και τις υπηρεσίες και στις 60.000 ευρώ για τα έργα. Επίσης, αυξάνεται το όριο των συμβάσεων οι οποίες  δημοσιεύονται στο  Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΣ) από τα 1.000€ που είναι σήμερα στα 2.500€.

Οι διατάξεις αυτές μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσουν περαιτέρω ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς στις συμβάσεις των φορέων του δημοσίου τομέα.

Επίσης, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα επίβλεψης δημόσιων συμβάσεων και έργων από ιδιώτες, αφήνοντας περιθώριο για δημιουργία πελατειακών σχέσεων και υπόγειων διαδρομών.

Το σημαντικότερο ίσως έγκειται στο γεγονός, ότι το νομοσχέδιο αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές Natura, αλλά και για την προκήρυξη διαγωνισμών για δημόσια έργα πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.

Αφού προηγήθηκε η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αφού καθυστέρησαν ηθελημένα οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες από την παρούσα κυβέρνηση που αποτελούν βασικό εργαλείο προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA, τώρα δημιουργείται ένα επιπρόσθετο, κατ’ εξαίρεση, πολεοδομικό εργαλείο.

Πρόκειται για απαράδεκτη ρύθμιση, η οποία είναι σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αποδομεί το ισχύον πλαίσιο προστασίας, κονιορτοποιεί τις περιοχές Προστασίας της Φύσης, και καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Ήδη δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε κοινή ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής 27.000 απλοί πολίτες έχουν υπογράψει κατά των διατάξεων που υποβαθμίζουν τις  περιοχές Natura και το περιβάλλον εν γένει.

Όπως είναι κατανοητό, οι συγκεκριμένες προβλέψεις εφόσον αποτελέσουν νόμο του κράτους εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή μας, καθώς μεγάλο τμήμα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα απέναντι στα νέα δεδομένα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόφαση του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΠΑΜ

Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Φεβρουαρίου, απάντησε κατ’ αρχήν θετικά στην πρόταση συνεργασίας του Γ. Τράγκα και του υπό ίδρυση κόμματός του "Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι" στα πλαίσια της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης και συνεργασίας δυνάμεων, συλλογικοτήτων και προσώπων με πατριωτικό και δημοκρατικό πρόσημο.

Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τις βασικές πολιτικές προϋποθέσεις με βάση τις οποίες το ΕΠΑΜ επιδιώκει συμμαχίες και συνεργασίες με άλλα κόμματα και φορείς.

Για το ΕΠΑΜ οι συνεργασίες οφείλουν να θεμελιώνονται στις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

1. Η συνεργασία πρέπει να υπηρετεί τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του λαού στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος εσωτερικής και εξωτερικής κατοχής της πατρίδας μας, υπερβαίνοντας τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς δεξιάς και αριστεράς. Μια αληθινή συνεργασία δεν μπορεί να θεμελιώνεται σε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Αντίθετα, οφείλει να υπηρετεί την ενότητα του λαού μας στον αγώνα του να ανακτήσει την ελευθερία και τα δικαιώματά του, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του, να αποκαταστήσει και να θωρακίσει το δημοκρατικό πολίτευμα ώστε να γίνει ο ίδιος αφέντης στον τόπο του.

2. Η συνεργασία οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς ιδεολογίας, ή κομματικής ταυτότητας. Αρκεί να αποδέχονται την κεντρική στόχευση, δηλαδή την διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον του σημερινού ολοκληρωτικού καθεστώτος.

3. Στη συνεργασία συμμετέχουν όλοι διατηρώντας την πολιτική και την οργανωτική τους αυτοτέλεια, με όλη την ελευθερία που αυτό συνεπάγεται στη δημόσια ζύμωση θέσεων και απόψεων κάθε συνεργαζόμενου, ακόμη κι εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες, πέρα από τα αιτήματα της κοινής κεντρικής πολιτικής συμφωνίας.

4. Καμιά συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει με πρόσωπα και δυνάμεις που ψήφισαν ή υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης τα μνημόνια και τους οποίους αφορά άμεσα η μήνυση επί εσχάτη που έχει καταθέσει το ΕΠΑΜ.

Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του κ. Τράγκα πληροί καταρχήν τις άνωθεν βασικές πολιτικές προϋποθέσεις και δίνει εντολή τόσο στον Πρόεδρο, όσο και στην Πολιτική Γραμματεία να συνεχίσουν τις διεργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Πάντα τηρουμένων των βασικών προϋποθέσεων που αναφέραμε.

Το ΕΠΑΜ παραμένει αταλάντευτο στην επιδίωξή του για μια συσπείρωση ικανή να ενώσει την πλειοψηφία των πολιτών και να ανατρέψει το σημερινό κατοχικό και μονοκομματικό κοινοβούλιο στην κατεύθυνση της εθνικής και κοινωνικής αυτοδιάθεσης του λαού μας.

Στην προσπάθεια αυτή το ΕΠΑΜ δεν πρόκειται να κινηθεί από μόνο του, αλλά από κοινού και με αφετηρία τις συνεργασίες που έχει οικοδομήσει έως σήμερα, αλλά και στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της 25ης Οκτωβρίου 2020 για τη δημιουργία μιας αληθινά πατριωτικής και δημοκρατικής Συμμαχίας.


Αθήνα, 3 Μαρτίου 2021
Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στους Δασικούς χάρτες»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Γραφείο Κτηματογράφησης Παιονίας Πέλλας έχει κυρωθεί δασικός χάρτης με αρχική κύρωσή του για τμήμα της περιοχής και αναμένεται η συνολική κύρωση. Η ημερομηνία αρχικής κύρωσης ήταν στις 31/12/2018 (ΦΕΚ 552/Δ/31.12.2018). Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη έληξε στις 10/09/2018. Κατόπιν ψηφίστηκε ο ν. 4685/2020 με σκοπό την αναμόρφωση του συνόλου των δασικών χαρτών και την εκ νέου ανάρτησή τους. Αργότερα, εκδόθηκε εγκύκλιος, στις 14/01/2021 για ζητήματα δασικών χαρτών, σύμφωνα με την οποία, οι αντιρρήσεις επιτρέπεται να αφορούν μόνον στο αναμορφούμενο τμήμα και όχι στο σύνολο του δασικού χάρτη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Όποιος ιδιοκτήτης γης στην ανωτέρω περιοχή έχασε την προθεσμία αντιρρήσεων της πρώτης αρχικής κύρωσης, δηλαδή για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πριν το 2020, θα μπορεί να καταθέσει αντιρρήσεις για εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα, ως δασικές, τώρα, που επίκειται η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, από τις 15/01/2021 και έπειτα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που θα έχει ως πιθανότατη συνέπεια σε δυό-τρεις ημέρες το νοσοκομείο Αγρινίου να μην μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς covid, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για όσους ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με τα δεδομένα. Στις 21 Φλεβάρη, σε δήλωσή μου που δημοσιεύθηκε σε τοπικά μέσα, ανέφερα επί λέξει: «Ορισμένοι, που ασχολούνται με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, θεωρούν ότι το σύστημα στην Δυτική Ελλάδα μπορεί να δεχθεί πιέσεις ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Για την Αιτωλοακαρνανία συγκεκριμένα, φοβούνται εφαρμογή της θεωρίας των “παρθένων περιοχών”. Άρα, σε περίπτωση αδυναμίας της Πάτρας να αντεπεξέλθει, πρέπει να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές ενίσχυσης του συστήματος. Να σημειώσω ότι άκαρπες απέβησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για θέματα εξασφάλισης της ετοιμότητας του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία καρκινοβατούν επικίνδυνα.»

Αυτά ανέφερα τότε αυτολεξεί, χωρίς να προσθέσω ότι κάλεσα δύο φορές στο κινητό του τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να προτείνω πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της αναμενόμενης από τότε επιδείνωσης. Καμμία ανταπόκριση στο πεδίο της μάχης. Αν καλούσα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως δημοσιογράφος, μπορεί και να έδιναν κάποια σημασία, ιδιαίτερα αν αφορούσε την τηλεόραση. Επικοινωνία κι άγιος ο θεός. Πολιτική ελεφαντίαση σε προχωρημένο στάδιο.

Covid + πολιτική ελεφαντίαση = Κίνδυνος – Θάνατος;

ΥΓ:  Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς που γνωστοποιούνται κάθε απόγευμα, ωσάν να επρόκειτο για δελτίο καιρού, κρύβονται ανθρώπινα δράματα. Κάτοικος του χωριού Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας εισάγεται στο νοσοκομείο Αγρινίου με προβλήματα χολής. Τρεις ημέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, διαγιγνώσκεται με covid, έχοντας μεταδώσει τον ιό στην σύζυγό του. Πεθαίνει πρώτα ο ίδιος και μετά η σύζυγος. Τί να σχολιάσεις;…

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ