Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 18:49

Οι Έλληνες του εξωτερικού λένε «όχι» στο lockdown και στην κυβερνητική βία στην Ελλάδα - Συγκεντρώσεις σε Δανία-Σουηδία

Έλληνες από κάθε πλευρά της γης διαμαρτύρονται για την κυβερνητική βία και το lockdown

Οι εικόνες σοκ από τη Νέα Σμύρνη με τους ένστολους να ξυλοκοπούν πολίτες, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για τον κορωνοϊό (lockdown) δεν έχουν αφήσει αμέτοχους τους Έλληνες που ζουν σε Δανία και Σουηδία.

«Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση τους οι εκατοντάδες Έλληνες και Ελληνίδες που βρέθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά από δεκάδες αντίστοιχες από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και αντιδρούν σε όσα γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Με το σύνθημα «πονάω», που ξεκίνησε από την πλατεία Νέας Σμύρνης όταν μέρα-μεσημέρι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε κόσμο που καθόταν στο πάρκο, να κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Παρακολουθούμε από μακριά μια κοινωνία να έχει μπει σε ναφθαλίνη για παραπάνω από τέσσερις μήνες και παρ’ ολ’ αυτά να έχει χιλιάδες κρούσματα COVID – 19 και δεκάδες νεκρούς ημερησίως. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επενδύσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του ιού στηρίζοντας έμπρακτα τη δημόσια υγεία με στελέχωση προσωπικού και υποδομές, χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ελέγχους ως μέτρο πρόληψης. Ο υπουργός δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε τοποθέτηση του στη Βουλή την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν τελεστεί πάνω από 12 εκ. αστυνομικοί έλεγχοι. Την ίδια ώρα, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από 6.1 εκ τεστ covid (αθροιστικά PCR και RPT) [1].

Αντίστοιχα στη Δανία, μία χώρα 5.8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκ. τεστ(στη συντριπτική πλειοψηφία τους δωρεάν), ενώ αυστηρό lockdown επιβλήθηκε από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη (το οποίο δεν περιελάμβανε απαγόρευση κυκλοφορίας ή sms στην αστυνομία) [2]» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Αυτό που μας ανησυχεί όμως περισσότερο απ’ όλα, που μας κάνει να μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή, είναι ότι εν μέσω πλήρους παύσης των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και η παιδεία, χωρίς να μπαίνει σε διάλογο με την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, χρηματοδοτεί άμεσα και με αδιαφανή κριτήρια τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, το οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, αλλά στηρίζουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα αποσιωπώντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Τα πρόσφατα περιστατικά φίμωσης μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και απλών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν την προσπάθεια παρεμβολής και στο μοναδικό χώρου διαλόγου στον οποίο ειδήσεις και απόψεις διακινούνται χωρίς κυβερνητικό έλεγχο».

«Σε αυτό το πλαίσιο και με έναυσμα τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, εμείς, μία ομάδα νέων Ελληνίδων και Ελλήνων, κατοίκων Κοπεγχάγης, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτή τη διαμαρτυρία, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας. Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο ήταν για εμάς, τόσο το πλήθος των διαφορετικών εθνικοτήτων των συμμετεχόντων, όσο και το ηλικιακό φάσμα (συμμετείχαν από ηλικιωμένοι μέχρι οικογένειες με μωρά παιδιά σε καροτσάκια)».

«Το ενδιαφέρον που συγκεντρώθηκε ακόμα και από απλούς περαστικούς ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς δεκάδες πολίτες στάθηκαν να συζητήσουν, να ενημερωθούν μέσω φυλλαδίων, και να ακούσουν τις αναλύσεις και τις μαρτυρίες θυμάτων αστυνομικής βίας οι οποίες διαβάστηκαν. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή» καταλήγουν καλώντας τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους που σαν κι εκείνους μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια και που θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω, να λάβουν δράση.

Συγκέντρωση και στη Σουηδία 

Συνεχίζονται οι δράσεις Ελλήνων κυρίως νέων που διαμένουν στο εξωτερικό και ενώνουν τις φωνές τους από τις πόλεις που βρίσκονται με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό απέναντι σε όσα συμβαίνουν.

Μια ομάδα ανθρώπων που ζει στο Γκέτεμποργκ κρατώντας χαρτιά που γράφουν «πονάω», παραπέμποντας σε όσα έγιναν πριν λίγες βδομάδες μέρα μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγες ημέρες συλλέγονται υπογραφές από κατοίκους του εξωτερικού ενάντια στην αστυνομοκρατία στη χώρα μας.

«Είμαστε άνθρωποι που φύγαμε από την Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, οι περισσότεροι για οικονομικούς άλλοι για προσωπικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους. Παρ΄όλα αυτά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είτε γιατί σκεφτόμαστε τον επαναπατρισμό είτε από ενδιαφέρον για τις οικογένειες μας, τους φίλους, και το μέλλον της χώρας. Είμαστε άνθρωποί με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και χωρίς μια συμπαγή πολιτική ταυτότητα. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου» επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες ενός οργίου αστυνομικής καταστολής. Ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια χωρίς ένταλμα, τραμπουκισμοί και προσαγωγές για λάθος sms, δολοφονικές επιθέσεις με κρότου λάμψης σε κλειστούς χώρους, κατάλυση πανεπιστημιακού ασύλου, επέλαση δυνάμεων καταστολής σε ακαδημαϊκούς χώρους, βασανιστήρια ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών από βουλευτή, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πολλά ακόμα παραδείγματα. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει ακόμα εισαγγελική παρέμβαση ή ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Αντιθέτως το κλίμα πολώνεται ανάμεσα σε δίπολα τύπου αστυνομία-μπαχαλάκηδες, κρατική βία – ατομική βία.

»Αξιώνουμε να ζούμε σε κοινωνίες όπου εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης είναι η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν συγχέουμε την ατομική βία- όσο καταδικαστέα και αν είναι- με την κρατική καταστολή.

Μεμονωμένοι πολίτες εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όταν παρανομούν, θα πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Η ΕΛΑΣ εκπροσωπεί τους πολίτες. Χρηματοδοτείται από αυτούς για να τους προστατεύει. Όχι για να καταπατά δικαιώματα, να βιαιοπραγεί και να τρομοκρατεί. Aς μην γίνει λοιπόν η πανδημία αφορμή περιστολής προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων»

«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με απαγορεύσεις συναθροίσεων, έλεγχο ΜΜΕ και απόπειρες φίμωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων συνθέτουν ένα ζοφερό και δυσοίωνο μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά. Αν είναι όντως στόχος της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη των άνω φαινομένων, που κρίνουμε αδιανόητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» καταλήγουν.


pronews.gr

Διαβάστηκε 584 φορές