Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:06: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021

Αρνητικός απέναντι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης με ανάρτησή του στο Facebook, επικαλούμενος το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αυτές θα έχουν, ειδικά σε περιοχές Natura.

Δείτε ολόκληρη την ανακοινωση:

Ο σχεδιασμός τοποθέτησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανεμογεννητριών στο βουνό της Βαράσοβας, θα τραυματίσει βάναυσα μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ταυτότητα του τόπου μας.

Η Βαράσοβα, σε μικρή απόσταση από τις εκβολές του Εύηνου ποταμού, καθρεφτίζεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Με πλήθος αναρριχητικών διαδρομών, συγκεντρώνει λάτρεις του αθλήματος, ενώ φέρει πολλά κατάλοιπα από ξωκλήσια βυζαντινών ασκητών.

Προφανώς και δεν είμαστε απέναντι στις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα. Όχι όμως δίχως να λαμβάνεται υπόψιν το πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μπορούν να έχουν ειδικά σε περιοχές Natura.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, θα μετατρέψει το τοπίο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Θα οδηγήσει στην καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, αλλοιώνοντας καίρια το τοπίο και πλήττοντας χλωρίδα και πανίδα και ιδίως τα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας.

Η απόφαση της ΡΑΕ είναι αποτέλεσμα ενός «αντιπεριβαλλοντικού» νόμου που ψηφίστηκε με fast-track διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, δίχως δημόσια διαβούλευση και δίχως να ληφθεί υπόψιν η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας που διακηρύσσει ότι το όφελος είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.

Φωτογραφία: parapolitika.gr

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την κοινή δήλωση με σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης υπογράφουν οι κ.κ. Χρήστος Ζώης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Ευάγγελος Αντώναρος.

Για παταγώδη αποτυχία κατηγορούν την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές των κυβερνήσεων της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, οι κ.κ. Χρήστος Ζώης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Ευάγγελος Αντώναρος.

Οι πέντε “καραμανλικοί” υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει την χώρα σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο και ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ προκειμένου να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή.

Όπως καταγγέλλουν, “βασικά ατομικά δικαιώματα περιορίζονται. Θεμελιώδεις ελευθερίες περιστέλλονται. Το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο εργαλειοποιούνται για τη ψήφιση αδιαφανών διατάξεων. Οι απαγορεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται έχει αποτύχει παταγωδώς“.

Για το λόγο αυτό, προσθέτουν, “η χώρα βρίσκεται σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Και σε συνθήκες “πολέμου” — τον οποίο συχνά επικαλείται ως όρο ο κ. Μητσοτάκης — οι αποφάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον “πολεμικές”.

Η ζωή, η κοινωνία, η οικονομία απαιτούν δράσεις και λύσεις ΤΩΡΑ. Σήμερα. Όχι αύριο. Αν αυτό — παρ’ ελπίδα— δεν συμβει, τότε η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία θα έχει αποκοπεί οριστικά από την πραγματικότητα. Κάτι που είναι επικίνδυνο. Πάνω από όλα για τη Δημοκρατία”.
Η τελευταία αποστροφή τους ερμηνεύεται και ως προαναγγελία νέου κεντροδεξιού κόμματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι “πέντε” έχουν διαφωνήσει με την πολιτική της ΝΔ για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

Τις απόψεις τους προβάλλουν συχνά τα ΜΜΕ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η ρητορική τους συχνά θυμίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ολόκληρη η δήλωση:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Χρήστου Ζώη, πρώην Υπουργού
Κρινιώς Κανελλοπούλου, πρώην Προέδρου Κοιν. Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας
Άρη Σπηλιωτοπούλου, πρώην Υπουργού
Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην Υπουργού
Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2021

Η ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων και η παράταση — για πέμπτο μήνα — ενός παράδοξου λοκνταουν αποδεικνύουν, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, ότι η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας έχει αποτύχει δραματικά. Τα αποσπασματικά, αλληλοσυγκρουόμενα, αλλοπρόσαλλα και συνεπώς αναποτελεσματικά μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές των Ελλήνων πολιτών και τροφοδοτούν τη δικαιολογημένη οργή της κουρασμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που βράζει κι οδηγείται στην οργή.

Οι Ελληνες είναι, στην ουσία, οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που

εξακολουθούν να βγαίνουν απο το σπίτι τους με άχρηστα sms,

στοιβάζονται σε ουρές στα καταστήματα τροφίμων

παρακολουθούν αποσβολωμένοι τη διαρκή ενοχοποίησή τους από ΜΜΕ και πολιτικούς για τη δήθεν “ανεμελιά”τους στην εξάπλωση του ιού

Αναρωτιούνται γιατί η πολιτεία — αντίθετα με όσα συμβαίνουν σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης — δεν φροντίζει να προμηθευτεί εμβόλια στην ελεύθερη αγορά αλλά και φάρμακα αντισωμάτων.

Την ίδια στιγμή βασικά ατομικά δικαιώματα περιορίζονται. Θεμελιώδεις ελευθερίες περιστέλλονται. Το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο εργαλειοποιούνται για τη ψήφιση αδιαφανών διατάξεων. Οι απαγορεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο περίπατος στις πόλεις και στο ύπαιθρο εξισώνεται με αδίκημα και μετατρέπεται σε εισπρακτικό μέσο για το δημόσιο.

Το εμπόριο έχει κατεβάσει αναγκαστικά ρολά. Η εστίαση παραμένει κλειστή. Τα σχολεία το ίδιο. Η τουριστική οικονομία, η ατμομηχανή της χώρας, δοκιμάζεται σκληρά και μαζί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εκεί.

Οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν

Γιατί τα πολυδιαφημιζόμενα δάνεια δεν δίνονται από τις τράπεζες ποτέ

Γιατί οι επιδοτήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο και, φυσικά, δεν επαρκούν για επιβίωση επιχειρήσεων κι εργαζόμενων

Γιατί οι εξαγγελίες γιά στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών παραμένουν κενές περιεχομένου.

Γιατί δεν οργανώνεται αποτελεσματικά η τηλεργασία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Είναι πια σαφές σε όλους: Το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται έχει αποτύχει παταγωδώς.

Η χώρα βρίσκεται σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Και σε συνθήκες “πολέμου” — τον οποίο συχνά επικαλείται ως όρο ο κ. Μητσοτάκης — οι αποφάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον “πολεμικές”. Αντί γι’ αυτό κυβερνητικοί παράγοντες λένε όλο και πιο συχνά στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο ότι τα διαθέσιμα “σε λίγο στερεύουν”. Μας προετοιμάζουν άραγε ότι πρόκειται να κλείσουν τις στρόφιγγες — τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση επιδεινώνεται;

Είναι ανάγκη να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι. Εν ανάγκη και με εξωτερικό δανεισμό — όπως άλλωστε συστήνει εδώ και μήνες “λόγω των ειδικών συνθηκών” ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει εγκαταλείψει εδώ και μήνες τη συνταγή της λιτότητας. Γιατί δεν συμμορφώνεται η κυβέρνηση;

Κυρίως όμως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που μας παρέχει η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαική ‘Ενωση που είναι κατά κύριο λόγο νομισματική ενότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκδίδει ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται σε ευρώ, με μηδενικά επιτόκια χάρη στην εγγύηση της ΕΚΤ. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να στηρίξει τα Κράτη-Μέλη που πλήττονται από την πανδημία και έχουν άμεση ανάγκη στήριξης. Αν η Ένωση δεν αναλάβει αυτό το κόστος τώρα, με εκατόμβες νεκρών ημερησίως στα εδάφη της, θα δείξει ότι έχει ξεχάσει τα ουμανιστικά ιδεώδη στα οποία στηρίχθηκε η εδραίωσή της.

Αντί λοιπόν να επικαλείται συνεχώς έλλειψη πόρων ώστε να αποφεύγει συνειδητά και εμμονικά τη γενναία αλλά και απαραίτητη στήριξη επιχειρήσεων κι ανέργων, ο Πρωθυπουργός έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου, να απαιτήσει και να κάνει τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να εγκριθούν αυξημένοι πόροι “ζεστού χρήματος”. Κυρίως προς τις πιο αδύναμες χώρες στις οποίες ανήκει κι η δική μας.

Η ζωή, η κοινωνία, η οικονομία απαιτούν δράσεις και λύσεις ΤΩΡΑ. Σήμερα. Όχι αύριο. Αν αυτό — παρ’ ελπίδα— δεν συμβει, τότε η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία θα έχει αποκοπεί οριστικά από την πραγματικότητα. Κάτι που είναι επικίνδυνο. Πάνω από όλα για τη Δημοκρατία.

Πηγή: thetoc.gr
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 13:38

Γι’ αυτό η Ντόρα ξεχωρίζει

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια πολιτικός, που μπορείς μαζί της ενδεχομένως να διαφωνήσεις σε πολλά, αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα, που λόγω της μεγάλης της εμπειρίας ίσως και των βιωμάτων της, οι τοποθετήσεις της θυμίζουν πολιτικό παλιάς στόφας. Και αυτό την κάνει σε κάποιο βαθμό να ξεχωρίζει σε μια Ελλάδα με ένα πολιτικό σύστημα… από το κάτω ράφι, που αρέσκεται στο λαϊκισμό και τις ακρότητες.

Ένα από αυτά τα θέματα που οι τοποθετήσεις της ξεχωρίζουν είναι και το θέμα της τρομοκρατίας και όχι επειδή η οικογένειά της χτυπήθηκε σκληρά από την τρομοκρατία. Σχεδόν ποτέ τα σχόλια της για την τρομοκρατία δεν είχαν συναισθηματική φόρτιση. Αντιθέτως είχαν κοινή λογική, ήταν αμιγώς πολιτικά και βασισμένα στις αρχές της Δημοκρατίας. Με το άρθρο της στα «Νέα», με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα και τις ανατριχιαστικές δηλώσεις του Θ. Δρίτσα, η Ντόρα Μπακογιάννη έθιξε την πηγή μιας γενικότερης κακοδαιμονίας για τη χώρα. Μιας κακοδαιμονίας που δεν αφορά μόνο την τρομοκρατία, αλλά αρκετά από τα σημαντικότερα θέματα της δημόσιας σφαίρας. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον διχασμό. Από έναν «ψυχρό εμφύλιο πόλεμο» που συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με διαφορετικές κατά περιόδους εντάσεις.

«Ο εμφύλιος στην Ελλάδα τελείωσε» γράφει η Ντ. Μπακογιάννη και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα στο άρθρο της στα «Νέα» και κλείνει ως εξής :«Στην σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή δημοκρατία μας δεν έχουν θέση οι νοσταλγοί του, ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά».
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ούτε σε αυτό, γιατί δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι και δεν είναι λίγοι που επιμένουν στη λογική του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.

Η (ειρηνική) συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων, η ουσία δηλαδή της Δημοκρατίας, παραμένει ακόμη ζητούμενο. Η Ντ. Μπακογιάννη ακριβώς επειδή το θίγει αυτό, ξεχωρίζει.

sinidisi.gr