Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

«Η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική. Εγώ μέσα μου πιστεύω απόλυτα, ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας. Η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη και η δημοκρατία συγχωρεί.»

Τάδε έφη ο πατήρ Μητσοτάκης το 1996, όταν από του βήματος της βουλής, κήρυττε να νομοθετηθεί η απελευθέρωση των πρωταιτίων της χούντας. Και εισακούστηκε, έτσι ώστε με κριτήρια ανθρωπιστικά, να ξεκινήσει η απόλυσή τους μετά από 20 χρόνια εγκλεισμού τους στις φυλακές. Μήπως προέβησαν σε λιγότερους φόνους οι απριλιανοί δικτάτορες, από τους φόνους που διέπραξε ο Κουφοντίνας; Καταδικασμένοι μάλιστα επί εσχάτη προδοσία για την καταστροφή της χώρας και για την τραγωδία της Κύπρου;

Η δημοκρατία λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ή μήπως έτσι λειτουργεί μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη και οι παρατρεχάμενοι τριγύρω της; Ποιο είναι το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα που τον εξώθησε σε απεργία πείνας; Μήπως να αποφυλακιστεί, όπως επέμενε σε όλους τους τόνους ο πατήρ Μητσοτάκης για τους δικτάτορες και το κατάφερε; Ή μήπως να λάβει χάρη ή να μειωθεί η ποινή του; Όχι, τίποτα από αυτά. Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως άλλωστε ρητά προβλέπει η αναθεώρηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας που η ίδια η τωρινή κυβέρνηση έφερε στη βουλή και ψήφισε (Ν. 4760/2020) και η οποία, με φωτογραφική διάταξη εναντίον του, δεν επιτρέπει σε κατάδικους για τρομοκρατία να εκτίουν ποινή σε αγροτικές φυλακές και προβλέπει ότι ο κρατούμενοι αυτοί, θα πρέπει να επιστρέψουν στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθησαν.

Το κατάστημα από το οποίο μετήχθη ο Δ. Κουφοντίνας ήταν η σχετική (αντιτρομοκρατική) πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, συνεπώς βάση του νέου νόμου, εκεί θα έπρεπε να επιστρέψει. Ανακόλουθη με τον ίδιο της το νόμο η κυβέρνηση της Ν.Δ., του στερεί το δικαίωμα αυτό με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ). Ποια δικαιολογία επικαλείται η ΓΓΑΠ για να στερήσει το δικαίωμα ενός κρατουμένου να επιστρέψει, σύμφωνα με τον νόμο που οι ίδιοι έφτιαξαν, στο αρχικό κατάστημα στο οποίο εξέτιε την ποινή του; Το ότι υπάρχει, λέει, απαγόρευση φυλακίσεων στον Κορυδαλλό (την οποία έσπευσαν να εκδώσουν τρεις μέρες πριν καθαρογραφεί η μεταφορά του από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας), «λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Κορυδαλλό»!

Θα μπορούσε να εκλάβει κανείς ακόμη και ως συγκινητικό το ενδιαφέρον της γενικής γραμματέως της ΓΓΑΠ, ονόματι Σοφίας Νικολάου, για την υγεία του Δ. Κουφοντίνα, προκειμένου να τον προφυλάξει μην κολλήσει κορωνοϊό στις φυλακές Κορυδαλλού και πεθάνει. Αν, «παραδόξως» και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, δεν αποκαλυπτόταν ότι στις φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού και, το κυριότερο, αν δεν ήταν τόσο ανάλγητη η στάση της εδώ και σχεδόν δυο μήνες, απέναντι στην προοπτική του αργού και βασανιστικού θανάτου του. Στην 54η ημέρα της απεργίας πείνας, στην οποία προστέθηκε και η απεργία δίψας τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση ενώ οι τιμές των ζωτικών του ενδείξεων είναι πλέον οριακές σύμφωνα με τους γιατρούς. Η εμμονή της κυβέρνησης στην άρνησή της, ισοδυναμεί πλέον με απόφαση θανατικής καταδίκης για τον ισοβίτη κρατούμενο. 

Η αποκαλούμενη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που νομοθετήθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση, συστάθηκε μόλις το 2017 (Π.Δ. 96 ΦΕΚ Α’ 136/11.09.2017) με έναν συγκεκριμένο στόχο: την ποινικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος καταργώντας την αυτοτέλειά του. Γι αυτό προωθήθηκε ένα «εμπιστοσύνης παιδί» στη θέση της γενικής γραμματέως, βγαλμένης μέσα από το περιβόητο Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. και προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, έτσι ώστε να ακολουθεί πειθήνια και υπάκουα τις εντολές του. Και πράγματι τις ακολουθεί, αφού προκλητικά και απροκάλυπτα η κυρία αυτή, δέχεται να λέει ανακρίβειες ή να ψεύδεται, χωρίς καμιά συναίσθηση της θέσης δημόσιας ευθύνης που κατέχει. Με την ίδρυση της ΓΓΑΠ, η οποία εντάχθηκε στο υπουργείο του κ. Χρυσοχοΐδη και όχι στο Δικαιοσύνης, την εποπτεία εν γένει του σωφρονιστικού συστήματος αλλά και το δικαίωμα ζωής και θανάτου για τους κρατούμενους, το διαχειρίζεται όχι ένα θεσμικό όργανο της δικαιοσύνης, αλλά ένα όργανο πολιτικών σκοπιμοτήτων με έδρα το υπουργείο καταστολής. Όργανα τέτοιου χαρακτήρα με σκοπιμότητες κάθε άλλο παρά θεσμικές, στήνονταν μόνο επί χούντας. 

Μέσω του άλλοθι της ΓΓΑΠ -η οποία δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υλοποιούσε με δουλικότητα κάθε απαίτηση των δανειστών- η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει εμπλακεί στην διελκυστίνδα της κομματικής αντιπαράθεσης και στους μηχανισμούς της ίδιας αήθους πολιτικής. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον την ελέγχει, να μετατρέπει το σύστημα σωφρονισμού σε μηχανισμό ρεβανσισμού ανάλογα με έξωθεν εντολές ή ανάλογα με την εκδικητικότητα που τον διακατέχει.  

Την δε εκδικητικότητα της οικογένειας Μητσοτάκη, μάλλον θα την καταγράψει ως παροιμιώδη η ιστορία. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει ομολογήσει φόνους και έχει καταδικαστεί με τις ανώτατες ποινές που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα, δηλ. με πολλαπλά ισόβια. Η τιμωρία του από την πολιτεία ολοκληρώνεται με τον εγκλεισμό του ισοβίως στη φυλακή. Κάθε περαιτέρω απόπειρα τιμωρίας του, όπως αυτή που του επιβάλλεται τώρα με την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη κι αυτά που η ίδια νομοθέτησε, την μετατρέπει σε εκδικητική καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και σύννομης πολιτείας. 

Το ότι λειτουργούν με μόνο κίνητρο την εκδικητικότητα, γίνεται φανερό από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, παρά την κρισιμότητα της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας, ότι ο Δ. Κουφοντίνας «ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου», τη στιγμή που ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει αφού δεν ζητάει καμιά προνομιακή μεταχείριση, αλλά αντίθετα, να εφαρμοστεί το πλαίσιο του νόμου που οι ίδιοι νομοθέτησαν. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις», την ίδια στιγμή που εφαρμόζεται μια απίστευτη διάκριση απέναντι σε έναν κρατούμενο, καταπατώντας τον ίδιο τον νόμο που οι ίδιοι συνέταξαν! Με μόνο σκοπό αυτών των δηλώσεων, την υποδαύλιση αρνητικών εντυπώσεων στον κόσμο απέναντι στον απεργό πείνας.

Θα λέγαμε τα ίδια εάν επρόκειτο για άλλον κρατούμενο ή ακόμη και για φυλακισμένο Χρυσαυγίτη; Ναι, όπως ακριβώς κάναμε, κόντρα σε όλο το politically correct, όταν καταπατούνταν πολιτικά και νομικά δικαιώματα ακόμη και μελών της Χ.Α. Στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά», παρά μόνον από υποκριτές και θρασύδειλους, που θα ποδοπατήσουν τον μεμονωμένο αντίπαλο όταν βρεθεί σε αδύναμη θέση με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί. 

Η θέση που παίρνουμε ως κοινωνία απέναντι στο θέμα Κουφοντίνα, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχεια του αγώνα απέναντι στο καθεστώς κατοχής. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγει αλώβητη από την προοπτική θανάτου ενός βαρυποινίτη που ζητώντας να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, διακινδυνεύει τη ζωή του, θα αποκτήσει τη βαρύτητα εθιμικού προηγούμενου για οποιονδήποτε στο μέλλον. Παρόμοιες συνέπειες θα υποστεί μεθαύριο όποιος «τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί» και βρεθεί στη μέγγενη του καθεστώτος για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε απόπειρα απεργίας πείνας, που προβλέπεται και κατοχυρώνεται η ρύθμισή της από τον σωφρονιστικό κώδικα εφόσον ο κρατούμενος δεν έχει άλλο τρόπο να διεκδικήσει την άσκηση των δικαιωμάτων του, θα προβάλλεται ως «εκβιασμός προς την εξουσία», όπως χωρίς αιδώ, υποκριτικά και ανερυθρίαστα ισχυρίζονται τώρα. 

Η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το πρόσχημα του «εκβιασμού» που δήθεν δέχεται από τον ισοβίτη, ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη του σε μια χώρα που κατάργησε την θανατική ποινή. Η επίμονη άρνησή της να εφαρμόσει τον δικό της νόμο προκειμένου να διακόψει την απεργία πείνας του κρατούμενου και να ανανήψει, προκαλεί ερωτηματικά για το ρόλο της οικογένειας Μητσοτάκη στο όλο πλέγμα της υπόθεσης αυτής. 

Η εφαρμογή του νομικού και συνταγματικού πλαισίου, υπηρετείται από τη συντεταγμένη πολιτεία και τους θεσμούς της και όχι από μια οικογένεια που έχει εμμονή με συμβόλαια αντεκδίκησης. Όποιοι το ξεχνούν αυτό και άκριτα την υποστηρίζουν, εκτός κι αν είναι διαπλεκόμενοι με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, ισχυροποιούν έστω και άθελά τους το καθεστώς. Τις συνέπειες θα τις βρουν μπροστά τους, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν τοποθετούν τον εαυτό τους, οποιαδήποτε ιδεολογία κι αν ασπάζονται. 

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2021
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αναφορές αφορούν τους δικαστές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Τρεις αναφορές κατά των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, πρόκειται να καταθέσει το πρωί της Τετάρτης ο συνήγορος υπεράσπισής του Αλέξης Κούγιας.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Κούγια:

«Η πρώτη αναφορά στρέφεται κατά των δύο Εισαγγελέων που διενεργήσαν την προκαταρκτική εξέταση των καταγγελιών των δύο φερομένων ως βιασθέντων από τον κ. Λιγνάδη, εκ των οποίων ο ένας που τον κατήγγειλε για βιασμό δήθεν τελεσθέντα τον Αύγουστο του 2010, ουδέποτε έχει εμφανισθεί ενώπιον των προανακριτικών και ανακριτικών αρχών, ώστε να αξιολογηθεί η αξιοπιστία του, και αντ’ αυτού εμφανίσθηκε ο δικηγόρος του, ενώ ο δεύτερος που τον κατήγγειλε για βιασμό δήθεν τελεσθέντα στις 9 ή 8 Αυγούστου 2015, είναι ο μόνος που εμφανίσθηκε και έχει δώσει μέχρι τώρα μία κατάθεση στον ένα εκ των δύο Εισαγγελέων και τρεις ακόμη καταθέσεις στην κα Ανακρίτρια, χωρίς να του έχουν υποβληθεί στοιχειώδεις και υποχρεωτικές ερωτήσεις ούτε από τον Εισαγγελέα ούτε από την κα Ανακρίτρια.

Οι ως άνω δύο Εισαγγελείς δεν κάλεσαν τον κ. Λιγνάδη, ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό, να δώσει γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις, πριν του ασκήσουν ποινική δίωξη για ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και για το κάθε ένα από αυτά απειλείται ποινή καθείρξεως έως και 15 ετών.

Η δεύτερη αναφορά στρέφεται κατά της κας Ανακρίτριας, η οποία διεξάγει την ανάκριση και η οποία αφενός μεν εξέδωσε ένα παράνομο ένταλμα σύλληψης, αφετέρου δε, ενώ κάλεσε να δώσει μαρτυρική κατάθεση ενώπιον της τον δεύτερο καταγγέλλοντα, το μοναδικό μάρτυρα της υποθέσεως, έναν αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας Αιγύπτιο, ο οποίος καταθέτει εμφανή ψέματα, ειδικά στην περιγραφή του βιασμού, ουδέποτε τον ρώτησε ποιο ήταν το ξενοδοχείο, όπου δήθεν έλαβε χώρα ο βιασμός, για να διαπιστώσει την αξιοπιστία του, όπως δεν τον είχε ρωτήσει προηγουμένως ούτε ο ένας εκ των δύο Εισαγγελέων που είχε λάβει την προανακριτική κατάθεσή του, πριν ασκήσει την ποινική δίωξη, ουδέποτε έκανε έρευνα αν υπάρχει αυτό το ξενοδοχείο, ουδέποτε έκανε έρευνα αν σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο της περιοχής της Επιδαύρου έχει διαμείνει 9 ή 8/8/2015 ο κ. Λιγνάδης, ουδέποτε ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να διερευνήσει τα υποχρεωτικά τηρούμενα βιβλία διαμενόντων στα ξενοδοχεία, για να διαπιστώσει εάν έχει διαμείνει σε οποιοδήποτε από τα ξενοδοχεία αυτά ο κ. Λιγνάδης στις 9 ή 8/8/2015 και, αφού αγνόησε τα προσκομισθέντα από αυτόν στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα αξιόπιστους μάρτυρές του που αποδείκνυαν ότι όλον τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Λιγνάδης ήταν στην περιοχή Πόλης Ιθάκης, τον κράτησε προσωρινά καταστρέφοντάς τον για ολόκληρη τη ζωή του με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο την κατάθεση ενός αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας φερόμενο παθόντα.

Η τρίτη αναφορά θα κατατεθεί κατά του Προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα που απέρριψε την ιδιαίτερα αιτιολογημένη νομικά ένσταση ακυρότητος της ασκηθείσας ποινικής δίωξης και του εντάλματος συλλήψεως, περιλαμβάνοντας στο σκεπτικό του βουλεύματος έγγραφα και κρίσεις από την απολογία του κατηγορουμένου που ακόμη δεν είχε λάβει χώρα, αλλά ξεκίνησε μετά την έκδοση του βουλεύματος και διήρκεσε τουλάχιστον 5 ώρες, οι δε καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως του κατηγορουμένου ελήφθησαν και ολοκληρώθηκαν μετά την απολογία του και τουλάχιστον 7 ώρες μετά την έκδοση του βουλεύματος».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικδυακή εκδήλωση – Οι άξονες του προγράμματος

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέπτυξε σε διαδικδυακή εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «πρόκειται για μία μικρή επανάσταση» που θα περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών ώστε να φθάσει σε βάθος τετραετίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 7% του ΑΕΠ και θα ξεκινήσει με μία ένεση από τον πρώτο χρόνο, ύψους 3 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη ανακατανομή των δαπανών στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης των πόρων.

Ξεκινώντας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας: «Ένα χρόνο μετά είμαστε για μια ακόμη φορά στο σημείο μηδέν. Σήμερα που μιλάμε, τα νοσοκομεία της Αττικής, παρά τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσής τους, για 3η φορά το τελευταίο χρόνο, είναι στο κόκκινο. Και ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο πέμπτο συνεχόμενο μήνα λοκντάουν και παρόλα αυτά η Αττική κινδυνεύει να ζήσει ό,τι η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι προφανείς».

Σημείωσε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική. Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID και να γίνεται επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν.

Ο κ . Τσίπρας υποστήριξε ότι καίτοι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, «ωστόσο είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα, ίσως την πρώτη κιόλας μέρα μετά την έξοδο από την πανδημία, κάποιοι θα ξεχάσουν εύκολα όλα αυτά που μας φανέρωσε η ίδια η πραγματικότητα».

«Η Υγεία αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό…Σήμερα, λοιπόν, ως δημοκρατική δύναμη ευθύνης, αλλά και ως η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου, ανακοινώνουμε δημόσια το Σχέδιό μας για την Υγεία: το νέο ΕΣΥ» δήλωσε και  πρόσθεσε ότι  «δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση. Είναι εθνική επιταγή. Είναι η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια 40 χρόνια μετά το πρώτο ΕΣΥ και αφού διαδοχικές κυβερνήσεις και κυρίως οι επιλογές των μνημονίων το αποδυνάμωσαν, ήρθε η ώρα να το επανασχεδιάσουμε και να το χτίσουμε ξανά.

Ένα ΝΕΟ ΕΣΥ:

-Που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα.
-Που να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές
-Που να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας
-Που να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας
-Που να αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
-Που να δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές»
-Που να αναδιανέμει τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της.
-Που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού.»

Τα θεμέλια του σχεδίου βασίζονται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:

Πρώτος άξονας: Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας: Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Τρίτος άξονας: Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές. Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Το νέο ΕΣΥ είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, κοστολογημένο, με πρόβλεψη για κάθε επιμέρους ζήτημα. 

Πέντε κομβικά σημεία. 

Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι. Το ανέφερα και πριν. Επίκεντρο στο νέο ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη. Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν.

Το Σχέδιό , λοιπόν, προβλέπει:

  • Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  • -Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
  • Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ
  • Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.
  • Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Το δεύτερο σημείο αυτής της επανάστασης-με-σχέδιο στον χώρο της Υγείας, έχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισημαίνω:

  • -Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
  • -Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • -Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  • -Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (ΣΟΦΥ) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική:

  • -Με εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.
  • -Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.
  • -Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Τέταρτο κομβικό σημείο, ο ΕΟΠΥΥ:

-Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

-Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.

-Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Και έρχομαι στο πέμπτο κομβικό σημείο του νέου ΕΣΥ, που είναι οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας: Και πρώτα απ’ όλα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας, 

Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.

Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.

Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς

Δεύτερον, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας.

Είναι το σχέδιο Φιλόδημος για την Υγεία, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει:

-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων

-Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

-Δημιουργία νέων νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

-Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά (πχ το πρώην Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το Παναγία στη Καλαμαριά)

-Επαναφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» και υπαγωγή του στο υπουργείο Υγείας.

Τρίτον, στρατηγικό σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου και

-Ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας.

Τέταρτον, εξειδικευμένες στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική.

Στρατηγικές:

-Για τον καρκίνο

-Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση

-Για τη γηριατρική

-Για την αναπαραγωγική υγεία

-Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

-Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Πηγή: protothema.gr

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, μετά από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Στην συνάντηση τέθηκαν από πλευράς ΟΣΕΑΔΕ, ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ( Α.Δ ), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, εργάζονται διαρκώς, μέσα σε ένα κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Συγκεκριμένα :

  • Αναφερθήκαμε στο γεγονός, ότι η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2019 εξήγγειλε νομοσχέδιο για το σύνολο των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, τις αρμοδιότητες και την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση…», στην οποία ανήκουν και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ενώ, έχει ήδη γίνει ένας ανασχηματισμός, δεν έχει προχωρήσει καθόλου αυτό το ζήτημα και οι Α.Δ. παραμένουν για 11 χρόνια χωρίς Οργανισμούς με πολλά καθήκοντα, ατελείωτες επιτροπές, με τραγική υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες προσωπικού. Υποστελέχωση που είχε ενταθεί μέχρι το Μάη του 2020, οπότε και απαγορεύτηκε στους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην κινητικότητα και έχει φτάσει στο κόκκινο και κάτω του 65%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς ο όγκος δουλειάς. Η δε συμμετοχή μας για πρώτη φορά ως φορέας υποδοχής μόνο, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό, καθώς χωρίς νέους οργανισμούς και ελάχιστες κενές θέσεις ήταν αδύνατο να καλυφθούν τα προβλήματα. Μεταξύ άλλων τονίσαμε ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις στις Α.Δ. εδώ και 13 χρόνια και αυτό δημιουργεί πεδίο αυθαιρεσιών, ζήτημα στο οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός, ότι θα εκκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες. Επισημάναμε ότι η υποστελέχωση, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στην εξέταση της νομιμότητας των αποφάσεων και κάθε άλλης αρμοδιότητας του Ελεγκτή Νομιμότητας, που πέρα των άλλων οι συνάδελφοι στοχοποιούνται και αναίτια από αιρετούς, για τις αναγκαστικές καθυστερήσεις. Ζητήσαμε σύγχρονα οργανογράμματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες  και όχι μια ανακατανομή του εναπομείναντος, μετά από μια δεκαετία εφαρμογής μνημονιακών περικοπών, προσωπικού. Τονίσαμε ακόμη ότι απαιτούνται  μαζικές προσλήψεις στις Α.Δ. με βάση ένα σχεδιασμό κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. 

Ο Υπουργός συμφώνησε για τις δυσλειτουργίες που αναφέραμε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεσμεύτηκε και εξέφρασε την πρόθεση του, με ορίζοντα τριμήνου, να έχει ολοκληρωθεί η τελική διαμόρφωση των θέσεων του Υπουργείου και αναφέρθηκε σε  διοικητικά προβλήματα στην συνεργασία ΟΤΑ και  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και δήλωσε ότι οι σχετικοί σχεδιασμοί προχωρούν και σε αυτό το διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα κληθούμε τότε εκ νέου να ενημερωθούμε.

  • Ζητήσαμε άμεσα, προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού όλων των κατηγοριών και κλάδων σε όλες τις ΑΔ και επιπλέον ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου χρόνου με μοριοδότηση, όλων των μορφών συμβάσεων που εργάζονται η εργάστηκαν με ελαστικές μορφές εργασίας, (όπως μέσω ΕΕΤΑΑ σήμερα στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης των ΑΔ η πρόσφατα δασεργάτες, δασοπόνοι, δασολόγοι μέσω ΟΑΕΔ και ΙΔΟΧ στις δασικές υπηρεσίες κ.α), αφού έχουν αποκτήσει την εξειδίκευση και εμπειρία και μπορεί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. 

Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιος σχεδιασμός για άμεσες μόνιμες προσλήψεις στις Α.Δ. και για το ζήτημα των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων ότι είναι κάθετα αντίθετος και θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικός.

  • Εξηγήσαμε αναλυτικά τις δεκάδες διοικητικές αυθαιρεσίες, μερίδας Συντονιστών, καθώς και την έμμεση κάλυψη που τους παρείχε μέχρι τώρα το ΥΠ.ΕΣ και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξηγήσαμε ακόμα, ότι όσο δεν αλλάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (πειθαρχικός μόνο Προϊστάμενος το Υπουργείο) δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.             Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι ενημερώνεται και συμφωνεί ότι υπάρχει ζήτημα και θα είναι έτοιμος να απαντήσει σε άλλο χρόνο.
  • Προτείναμε να ξεκινήσει η Ομοσπονδία άμεσα, με το Υπουργείο Εσωτερικών την έναρξη της συζήτησης, για την Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2021. Ο Υπουργός δήλωσε θετικός και εξέφρασε την πρόθεση του για επανέναρξη της διαδικασίας υπογραφής της Σ.Σ.Ε με την Ομοσπονδία, που έχει παγώσει από το  2019.
  • Θέσαμε το ζήτημα της Νομικής υποστήριξης των συναδέλφων και μας απάντησε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μια ρύθμιση αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάποια και θέσαμε επίσης το ζήτημα των ΒΑΕ των συναδέλφων και της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, αλλά μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος για να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Προτείναμε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν 7 πειθαρχικά-υπηρεσιακά συμβούλια, ένα σε κάθε έδρα ΑΔ, (από 1 που λειτουργεί σήμερα για όλες τις ΑΔ), ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς το κόστος μετάβασης στην Αθήνα για τα αιρετά μέλη είναι δυσβάσταχτο και αναγκάζονται πολλές φορές να μην παρίστανται. Επιπρόσθετα ζητήσαμε να εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα θέματα, που αφορούν εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και οι πειθαρχικές εκκρεμότητες μπορεί να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση τους ακόμη και χρόνια. Η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα, χωρίς όμως να λάβουμε ακόμα συγκεκριμένη κάποια δέσμευση.
  • Θέσαμε εκ νέου τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και την εικόνα διάλυσης που επικρατεί σε κρίσιμες νησιωτικές υπηρεσίες μας, όπως και στις ορεινές και τις παραμεθόριες. Τονίσαμε την αναγκαιότητα θέσπισης κατάλληλων κίνητρων προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων στις υπηρεσίες αυτές, χωρίς όμως να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση.
  • Ενημερώσαμε για την κινητοποίηση 7 Ομοσπονδιών των εργαζομένων του δημοσίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, (από 23 Νοεμβρίου 2020), στην οποία συμμετέχει και η Ομοσπονδία μας, ενάντια στην συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου, με την Απεργία-Αποχή από όλες τις Επιτροπές του Ν.4412/2016 και τις Τεχνικές Επιτροπές των Δημοσίων Έργων (ΜΗΜΕΔ).  Δηλώσαμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου στους επιχειρηματικούς ομίλους και γιαυτόν τον λόγο  θα συνεχίσουμε να παλεύουμε υπέρ των  συμφερόντων των εργαζόμενων στις ΑΔ, στο δημόσιο συνολικά, αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και κυβερνητική πολιτική που τα υπονομεύει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας χούφτας ομίλων. Η απάντηση που μας δόθηκε από τον Υπουργό, είναι ότι δεν συμφωνεί και μας κάλεσε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Η Ομοσπονδία μας έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί τον διάλογο, καταθέτοντας πάντοτε συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός αξιοποιήθηκε ήδη και αναμένονται και οι συγκεκριμένες ενέργειες, όπου υπήρξε δέσμευση. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα είχαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

«Δύσκολη και δυσάρεστη υπόθεση. Κάθε πολίτης έχει δικαιώματα. Ακόμα και ο χειρότερος δολοφόνος όπως ο Κουφοντίνας. Τα δικαιώματα αυτά διεκδικούνται μέσα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Δεν μπορεί να υποχωρήσει σε έναν εκβιασμό. Η δημοκρατία είναι ισχυρή, δεν κινδυνεύει. Όμως τα φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων είναι πολύ ανησυχητικά. Κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι της ΝΔ ανησυχούμε για τις εξελίξεις» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στο MEGA για την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βαρεμένος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναβιώνει το κλίμα της «17Ν», «δημιουργούν τρομολαγνεία, για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Θέλετε να πεθάνει ο Κουφοντίνας; Αφήστε τον να πεθάνει να δούμε τι θα πετύχετε. Θέλετε καινούργια γενιά τρομοκρατών; Κάντε το».

Η αποστροφή αυτή του κ. Βαρεμένου εξόργισε τον Γιάννη Λοβέρδο, ο οποίος απάντησε: «Κάποιοι επενδύετε πολιτικά και κομματικά στο να πεθάνει ο Κουφοντίνας. Και είναι η ντροπή σας. Έλεος πια με το λαϊκισμό, έλεος. Η κυβέρνηση δεν θέλει να πεθάνει κανένας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στην υπόθεση Κουφοντίνα.

«Έφεραν τον Κουφοντίνα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να πετύχουν τι;» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι τρομοκράτης που έχει καταδικαστεί. Όμως λέμε ότι η δημοκρατία είναι ανώτερη από την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε. Το σε ποια φυλακή θα είναι ο Κουφοντίνας δεν θα το πει ο Κουφοντίνας. Το περιγράφει ο νόμος».

Πηγή: in.gr