Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Αφορμή για τη σύγκρουσή τους στάθηκε η φωτογραφία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης στα πρακτικά και εμφανίζει τον κ. Αλέξη Τσίπρα το 2014 να κρατά πανό με σύνθημα «Το Ελληνικό Δεν Πωλείται» – Οι διάλογοι των δύο ανδρών όπως καταγράφηκαν στα… πρακτικά

Εκρηκτικές διαστάσεις έλαβε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για νομοσχέδιο που αφορά το Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν επι της αρχής με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η συνύπαρξη στην αίθουσα των Αδωνη Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη έβαλε φωτιά στην συζήτηση με τους δύο αντιπάλους να ανταλλάσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Η διαφωνία του υπουργού Ανάπτυξης και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των εργασιών στο «Ελληνικό» διανθίστηκε με χαρακτηρισμούς περι «μωρός από τα Σφακιά» και «ακροδεξιός από την Αθήνα» ενώ κατά την κορύφωση της σύγκρουσης ο κ. Πολάκης προσκάλεσε τον κ. Γεωργιάδη λέγοντάς του «πάμε να τα μετρήσουμε… Πάμε στο Ελληνικό να μετρήσουμε πόσα κτήρια έχουν γκρεμιστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης είχε έντονη αντιπαράθεση και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση με αφορμή φωτογραφία που κατέθεσε ο πρώτος στα πρακτικά του κοινοβουλίου. Η φωτογραφία εμφανίζει τον κ. Αλέξη Τσίπρα το 2014 να κρατά πανό με σύνθημα «Το Ελληνικό Δεν Πωλείται». Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε την στάση της Κουμουνδούρου την περίοδο 2012 – 14, την κυβίστηση που πραγματοποίησε τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επικρότησε την θετική ψήφο που δίνει σήμερα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η φωτογραφία που επικαλέστηκε ο υπουργός είναι προϊόν μοντάζ. Για fake news έκανε λόγο και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαϊδης με ανάρτησή του στο twitter.

Πάντως, στις 27.2.2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο «Το Ελληνικό δεν πωλείται» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αλέξη Τσίπρα

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «δεν ήμουν στις εκδηλωσεις που έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορώ να γνωρίζω αν κρατούσε πανό ο κ. Τσίπρας. Γνωρίζω όμως τις εκδηλώσεις που έκανε η «Αυγή» με τίτλο «Το Ελληνικό Δεν Πωλείται». Γνωρίζω ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις ο κ. Τσίπρας εξέφραζε την διαφωνία του με την επένδυση. Ελεγε τότε «αν οι πολίτες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία για να κυρώσει συμφωνίες σαν και αυτές του Ελληνικού καλύτερα να ψηφίσουν Σαμαρά». Αυτά που έλεγε ο Τσίπρας τότε είναι χειρότερα από αυτά που δείχνει η φωτογραφία. Η ευαισθησία σας για την φωτογραφία είναι υποκριτική».

Ο διάλογος μεταξύ Γεωργιάδη και Πολάκη έχει ως εξής:

Π. Πολάκης: Ο ακροδεξιός από την Αθήνα μίλησε για τον μωρό από τα Σφακιά

Είσαι ψεύτης. Είπες ότι κατεδαφίστηκαν 900 κτήρια ενώ η υπουργική απόφαση αναφέρει κατεδάφιση των κτηρίων από 294 εως 299. Δηλαδή 5 κτήρια και όχι 900. Πάμε μαζί να μετρήσουμε πόσα γκρεμίστηκαν

Αδ. Γεωργιάδης: Αν στην φράση μου μωρός από τα Σφακιά αναγνωρίζει το πρόσωπό του να το αποσύρω. Εγώ κάποιον άλλο είχα στο μυαλό μου όταν είπα μωρός από τα Σφακιά. Εκπλήσσομαι που θεώρησε ότι τον αφορά. Την ίδια έκπληξη νομίζω έχουν και οι υπόλοιποι στην αίθουσα. Ο Τσίπρας είπε ότι γκρεμίσαμε 1 κτήριο. Ο Πολάκης 5. Συνεννοηθείτε. Για τις κατεδαφίσεις και τα πολεοδομικά φωνάξτε τον ευρωβουλευτή σας τον κ. Κόκκαλη να σας τα εξηγήσει. Το έργο άλλωστε το πήρε η Ιντρακατ.

[…]

Π. Πολάκης: η υπουργική απόφαση μιλά για 5 κτήρια. Είναι κτήρια όχι οικοδομικά τετράγωνα. Πήγα τον Σεπτέμβριο και τράβηξα βίντεο έξω από το Ελληνικό και δεν υπήρχε καμία μπουλντόζα. Έχεις το θράσος να βγαίνεις και να επιμένεις. Αν το πάς έτσι πάμε να τα μετρήσουμε. Πάμε να μετρήσουμε τα κτήρια.

Γ. Ραγκούσης: κ. Γεωργιάδη είχατε μια δυνατότητα να αποφύγετε τον πρωτοφανή διασυρμό για υπουργό κυβέρνησης. Δεν το κάνατε. Αποδείξατε πριν από λίγο πως λειτουργείτε ως χυδαίο τρόλ του διαδικτύου . Είστε άνανδρος πολιτικά γιατί δεν είχατε το σθένος να ζητήσετε συγγνώμη για την απρέπεια που κάνατε. Συνεχίζετε τις γελοιότητες. Εμείς σας ανακηρύσσουμε ως μέγιστο χορηγό. Το πρόβλημα το έχει το κόμμα σας που έχει αντιπρόεδρο έναν που διακινεί ψεύτικες φωτογραφίες

Αδ. Γεωργιάδης: Το αν είναι αληθινή ή όχι η φωτογραφία δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εσείς το ισχυρίζεστε.

Γ. Ραγκούσης: ντροπή σου…

Απ. Αβδελάς (αντιπρόεδρος Βουλής): καθίστε κάτω κ. Ραγκούση. Μη μου ανεβάζετε τη μικρή (πίεση)

Αδ. Γεωργιάδης: εγώ δεν θα σας απευθυνθώ με αυτούς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε κ. Ραγκούση. Ισχυρίζεστε ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη. Εγώ δεν ήμουν «παρών» στις διαδηλώσεις κατά του Ελληνικού. Με βεβαιότητα γνωρίζω ότι αυτά που δείχνει η φωτογραφία τα έλεγε διαρκώς ο κ. Τσίπρας. Η ευαισθησία σας για την φωτογραφία είναι υποκριτική Ο Πολάκης αναφέρεται σε μια υπουργική απόφαση ενώ υπάρχει και 2η. Ο Πολάκης πήγε και έκανε αυτοψία στο Ελληνικό όταν είχε λήξει ο χρόνος εργοταξίου. Πήγε καθυστερημένος.

Πηγή: protothema.gr

Ορίστηκε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό σε διμερές επίπεδο – Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανήμερα της εθνικής επετείου – Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα μετάσχει ο Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνια θα έχουν οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της ευρω-τηλεδιάσκεψης κορυφής της Πέμπτης, στην οποία θα μετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τηλεφώνημα προγραμματίσθηκε για την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, και πρόκειται για επικοινωνία ανεξάρτητη από τη συμμετοχή του κ.Μπάιντεν στη Σύνοδο, αποκλειστικά σε διμερές επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν την σημασία της επικοινωνίας των δύο ηγετών ανήμερα της εθνικής εορτής – και υπενθύμιζαν την διαχρονική στάση του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά μετά από την ορκωμοσία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

protothema.gr

Δήλωση του πολιτευτή «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» Ν. Αιτωλοακαρνανίας Γιώργου Βασιλείου για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσίας, 25 Μαρτίου 1821-2021.

"Η πίστη των Ελλήνων στον Θεό και το αίμα των Ηρώων έγιναν η μελάνη για να γραφτεί το μανιφέστο της λευτεριάς του Έθνους. "

«Αν η Ελλάδα δεν είχε Ήρωες πολεμιστές, μαχητές Ιερωμένους και Λόγιους φωτιστάδες,

οι πανανθρώπινες αξίες και τα δίκαια των Λαών της Οικουμένης

θα ήταν θαμμένα στα ανήλια υπόγεια μιας αιώνιας δουλείας»   Γ. Ι. Β.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί ήδη στα ύψη.

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η ύφεση για το α΄ τρίμηνο του 2021, όπως παραδέχονται πλέον και στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους περισσότερους είναι το πότε θα γίνει τελικά το άνοιγμα της αγοράς, όμως το μεγάλο θέμα είναι αυτό που έρχεται. 

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τεχνητά επί μήνες μόνο με το επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και η ανεργία, τεχνητή (λόγω παύσης δραστηριοτήτων εξ αιτίας του κορωνοϊού) ή φυσική, λόγω κατάρρευσης της οικονομίας, αγγίζει το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έδειξε ανήσυχο για τις εξελίξεις σχετικά με την πτώση του ΑΕΠ, καθώς, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες.

Ακόμη, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown αποστερούνται τρέχοντα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ), αλλά και από τις πληρωμές φόρων, καθώς είτε έχουν δοθεί παρατάσεις για τους πληττόμενους και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν έγκαιρα λόγω αδυναμίας ή για άλλους λόγους.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντός Απριλίου καταργεί μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων, την 8ωρη εργασία.  

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους (αν την βρουν ανοικτή και δεν έχει κλείσει μετά από έξι ή επτά μήνες lockdown), θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν εντεκάωρο, με τρεις ώρες άμισθης υπερωρίας!

Το "σπάσιμο" του οκταώρου είναι βασική επιδίωξη του ΣΕΒ και πάγια θέση του από το 2010, ωστόσο οι "ευέλικτες" υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις (!) είναι ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο "σχέδιο Πισσαρίδη".

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εργασίας θεσμοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όλες τις ανατροπές που υπαγορεύει το "σχέδιο Πισσαρίδη" στην εργασία, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί με τη σειρά τους όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ακόμα και αυτά που δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα την περίοδο 2010 - 2015.

Αυτό θα συμβεί επειδή με βάση την απόφαση του Eurogroup, για να περάσει η Ελλάδα την δέκατη αξιολόγηση που θα γίνει το Μάιο.

Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για όλους (εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), η βελτίωση της  διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και, βέβαια, η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.  

Από εκεί και πέρα, ο ετεροχρονισμός της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, το μικρό άνοιγμα της αγοράς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι αναβολές πληρωμής δαπανών προσέδωσαν ένα προσωρινό «σωσίβιο» τον κρατικό προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, βελτιώνοντας κατά τι την εικόνα συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς το lockdown που ακολούθησε και συνεχίζεται σημαίνει αφενός μειωμένα φορολογικά έσοδα αλλά και αυξημένες δαπάνες για τη χρηματοδότηση των όποιων μέτρων στήριξης.

Αναφορικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

Για να είναι έτοιμη όμως η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα ως το Μάιο, πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, λένε οι δανειστές, το νέο της εργατικό κώδικα στη Βουλή.

Οι διατάξεις που θα φέρουν αντιδράσεις  

Οι διατάξεις του νέου εργατικού κώδικα της ΝΔ που αναμένεται να προκαλέσουν τις εντονότερες αντιδράσεις είναι:

  • Η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και την αναγνώριση της  δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διευθετούν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους όπως αυτές θέλουν, βολεύονται και τις συμφέρει. Η βασική πρόβλεψη εδώ είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη ή υπερωριακή αμοιβή, εφόσον αντισταθμίζουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή μέρες άδειας εντός του ίδιου εξαμήνου. 
  • Η κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και η εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες. 
  • Η διεύρυνση της εργασίας τις Κυριακές,  με την προσθήκη νέων επιχειρήσεων  στη λίστα αυτών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
  • Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες και την θέσπιση υποχρέωσης για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού. 
  • Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Θ. Μωραΐτης: «Ο κ. Αυγενάκης καταργεί τον εαυτό του. Παρεμβαίνει ωμά στις εκλογές της ΕΠΟ, συνεχίζοντας το κυβερνητικό σχέδιο κομματικοποίησης του αθλητισμού»

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την τροπολογία του κ. Αυγενάκη.

Τόνισε ότι «πρόκειται για ωμή παρέμβαση στις εκλογές της ΕΠΟ», η οποία «έχει στόχο να επιβάλει ανθρώπους της αρεσκείας και άμεσης επιρροής του κ. Μητσοτάκη», ενώ σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Μαξίμου αποφασίζει για τον πρόεδρο της ΕΠΟ».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι (το Μαξίμου) «επιχειρεί την εγκαθίδρυση ενός στενού κομματικού μηχανισμού και συνεχίζει να τραυματίζει το αθλητικό κίνημα» και, μάλιστα, «για να το επιτύχει, δε διστάζει να ξεχειλώσει και να γελοιοποιήσει τη νομοθετική διαδικασία».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Για ακόμη μία φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού φέρνει τροπολογία τελευταίας στιγμής, συνεχίζοντας το κυβερνητικό σχέδιο άλωσης, χειραγώγησης και κομματικοποίησης του αθλητισμού.

Με τη σημερινή του τροπολογία, στην οποία έδωσε αναδρομική ισχύ, ο κ. Αυγενάκης ουσιαστικά καταργεί τον εαυτό του.

Ενώ με το δικό του νόμο, 4726/20, που ισχύει από τις 18/9/2020, καταργούσε τα κωλύματα υποψηφιότητας (άδειες πρακτορείων στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, υπάλληλοι ομοσπονδιών, εν ενεργεία προπονητές κλπ.) για τα ΔΣ Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών, τα διατηρούσε μόνον για την ΕΠΟ, αφού, σύμφωνα με τους κανονισμούς των FIFA-UEFA, έπρεπε να διασφαλιστεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα του αυτοδιοίκητου του Ποδοσφαίρου.

Ωστόσο σήμερα, διαμορφώνει «σκηνικό», ώστε να εξυπηρετήσει την – κατόπιν επιλογής του Πρωθυπουργού – υποψηφιότητα του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ζαγοράκη, για την προεδρία της ΕΠΟ, ο οποίος εμφάνισε κώλυμα ως κάτοχος πρακτορείου. Προηγήθηκε, βέβαια, στα τέλη Γενάρη η επανένταξή του στην Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Το σχέδιο είναι καλά στημένο και στα μέτρα τους.

Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στις εκλογές της ΕΠΟ, που στόχο έχει να επιβάλει ανθρώπους της αρεσκείας και άμεσης επιρροής του κ. Μητσοτάκη.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Μαξίμου αποφασίζει για τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Επιχειρεί την εγκαθίδρυση ενός στενού κομματικού μηχανισμού και συνεχίζει να τραυματίζει το αθλητικό κίνημα.

Για να το επιτύχει, δε διστάζει να ξεχειλώσει και να γελοιοποιήσει τη νομοθετική διαδικασία.

Το ποδόσφαιρο χρειάζεται εξυγίανση, διαφάνεια και δημοκρατία. Όμως ενέργειες σαν αυτές του κ. Αυγενάκη, το βυθίζουν στη μιζέρια και το κατευθύνουν στον κατήφορο της διαπλοκής».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με υψηλούς τόνους στη σύμβαση με τη Cisco και στη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα και κάθε ηθική πυξίδα στο θέμα της πανδημίας», κατήγγειλε πριν από λίγη ώρα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την ότι «κάνει το λιοντάρι με τους ιδιώτες γιατρούς και την πάπια με τους ιδιώτες κλινικάρχες».

Όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν περιορίστηκε μόνο στις κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημική κρίση αλλά κατά την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «Ελληνικό» αναφέρθηκε με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους σε δύο τεράστια σκάνδαλα όπως τα χαρακτήρισε:

Την σύμβαση με την εταιρία Cisco και την διάθεση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις εξελίξεις με την δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς για την οποία προειδοποίησε με νόημα: «Εσείς που στήνετε Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους να έχετε υπόψη σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φροντίσει όλες οι ευθύνες πολιτικές ή και ποινικές να αποδοθούν», σημειώνοντας παράλληλα: «Αυτό που σχεδιάζετε λέγεται στα καφενεία ληστεία και στα νομικά στέκια απιστία καραμπινάτη».

Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν άφησε να εννοηθεί ότι με την σχεδιαζόμενη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα θα υπάρξει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Πριν από λίγη ώρα δε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε στη Βουλή αίτημα για την Σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Για την πανδημία είπε πως «έχει ξεφύγει, αλλά ταυτόχρονα έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας που όλα τα κόμματα αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τής φωνάζουν ότι κάνει λάθος, δεν συναισθάνεται τί πραγματικά συμβαίνει». Αναφερόμενος στο θέμα των επιτάξεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «κάνετε τους νταήδες με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά με τους κλινικάρχες όλα μέλι γάλα.

Το λιοντάρι στον ιδιώτη γιατρό και την πάπια στους κλινικάρχες» για να τονίσει πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «χαίρουν ασυλίας» και μένουν χωρίς περιστατικά covid , ενώ είναι απολύτως εφικτό να περιθάλψουν ανθρώπους που είναι στη διαδικασία αποκατάστασης. Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι εδώ και έναν χρόνο δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία και διερωτήθηκε: «Όταν πρόκειται για αναθέσεις είστε πρώτοι στις ΠΝΠ τώρα για τους γιατρούς γιατί δεν κάνετε μία ΠΝΠ για να προσληφθούν αύριο το πρωί και κάνετε αυτό το θέατρο με την επίταξη»;

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Cisco o Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως επί έναν χρόνο η κυρία Κεραμέως αρνείτο να δώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης την σύμβαση και «μάς έλεγε ελάτε στο γραφείο μου να σάς τη δείξω, σαν να μην υπάρχουν κοινοβουλευτικοί θεσμοί και δεν ήταν υποχρεωμένη να την αναρτήσει στη “Διαύγεια”. Όμως όταν η σύμβαση αναγκάστηκε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο «προφανώς κατάλαβε ότι θα την τσιμπήσουμε και στα μουλωχτά την ανάρτησε στο site του υπουργείου Παιδείας για να κερδίσει χρόνο».

Αυτή η σύμβαση συνέχισε αποδεικνύει ότι και 2 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ανάθεση στην Cisco, ενώ το υπουργείο έλεγε ότι ήταν δωρεάν, και τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών έγιναν δώρο στην εταιρεία. Συνέχισε λέγοντας πως «είναι τεράστιο σκάνδαλο, τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης δεν είναι τίποτα, έχει κάνει και η κυρία Νικολάου που έχει φάει και τα πόμολα, στις φυλακές».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει την παραίτησή της, όμως «δεν είναι η κ. Κεραμέως το πρόβλημα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης καθώς ήξερε για να μην πω ότι έδωσε εντολή για να γίνει αυτό».

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Η εν λόγω πράξη δεν θεωρείται πλέον αξιόποινη και καταργήθηκε ως αδίκημα

Αθώος, ελέω του νέου Ποινικού Κώδικα, έφυγε από τον Άρειο Πάγο 50χρονος άνδρας αλβανικής καταγωγής ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για εκμετάλλευση πόρνης, το 2012.

Η ανατροπή ήρθε μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα (1-7-2019) καθώς η πράξη της «εκμετάλλευσης πόρνης» δεν θεωρείται, πλέον, αξιόποινη πράξη και καταργήθηκε ως αδίκημα.

Οι αρεοπαγίτες, του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος, ανέφεραν ότι ο παλαιός Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ότι η «εκμετάλλευση πόρνης» τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί για άλλη βαρύτερη αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πράξη έχει, πλέον, καταστεί ανέγκλητη.

Έτσι, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε καταθέσει ο 50χρονος κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, του 2018 που τον έκρινε ένοχο και τον κήρυξε αθώο.

newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 25/01/2021

Των:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:    «Άρνηση των Δ.Ο.Υ. να χορηγήσουν φορολογική ενημερότητα»

Κύριε Υπουργέ,

Επιχειρηματίες διαμαρτύρονται, διότι μετά τους ελέγχους από τις Δ.Ο.Υ. και διάφορα Ελεγκτικά Κέντρα και μετά την κοινοποίηση, είτε Οριστικών Πράξεων Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου ή Πράξεων Επιβολής Προστίμου κλπ., κατά το χρονικό διάστημα των 30 ημερών το οποίο μεσολαβεί, προκειμένου για αμφισβήτηση της οριστικής καταλογιστικής πράξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 63, του ν. 4174/2013, του ΚΦΔ και σε κάθε περίπτωση, πριν την κατάθεση Ενδικοφανούς Προσφυγής, οι διάφορες Δ.Ο.Υ., εκβιαστικά, αρνούνται την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες δι’ αυτής της πρακτικής, δεν δύνανται, ούτε στοιχειωδώς να λειτουργήσουν. Η χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας δεν αντιβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 12, του ν. 4174/2013 (Α' 170), του Κ.Φ.Δ. αλλά ούτε και στην κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «ΠΟΛ. 1274/2013» (παρ. 1, περ. στ', του άρθρου 1 και παρ. 1, περ. α', του άρθρου 3), δεδομένου ότι, αφορά στο χρονικό διάστημα αμφισβήτησης της οριστικής καταλογιστικής πράξης των διατάξεων του άρθρου 63, του ν. 4174/2013 ΚΦΔ. και κατ' επέκταση και του χρονικού διαστήματος, τόσο της αναστολής καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του αμφισβητούμενου ποσού, όσο και της καταβολής του πενήντα τοις εκατό (50%) του υπολοίπου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω διαμαρτυρίες και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και επεξηγήσεις επί της διαδικασίας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας προς τις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διορθωθεί η άνω αναφερόμενη αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων της χώρας, καθώς, τα συγκεκριμένα προβλήματα πλήττουν ιδιαίτερα τις ήδη πληττόμενες λόγω κορωνοϊού επιχειρήσεις και δημιουργούν ασφυξία στην εύρυθμη λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Απάντηση στη με αριθ. πρωτ. 3574/26.1.2021 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ. 10398 ΕΞ/28-01-2021 υπηρεσιακού σημειώματος σας, με το οποίο μας αποστείλατε συνημμένα σε φωτοαντίγραφο τη με αριθ. πρωτ. 3574/26.1.2021 ερώτηση του προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου και του βουλευτή της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κ. Χήτα, σας γνωρίζουμε, σε θέματα αρμοδιότητας μας, τα ακόλουθα:

Αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4174/2013 και την κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΑ 1274/2013 - Β'3398, όπως ισχύουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ως άνω θεσμικό πλαίσιο, ο αϊτών το αποδεικτικό ενημερότητας πρέπει, μεταξύ άλλων, να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές άνω των τριάντα (30) ευρώ ή, εφόσον τέτοιες υφίστανται, πρέπει να τις έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 12 του ν.4174/2013, όπως ισχύουν, σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, μπορεί με γραπτή συναίνεση του αρμόδιου προς τούτου οργάνου να μην χορηγηθεί αποδεικτικό ενημερότητας, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού. (Σχετ. άρθρο 11 της ως Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΑ 1274/2013, περ. 41 της Απόφασης Δ.ΟΡΓ. A 1115805/31.7.2017 — Β'2743 περί «Μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής 'Με εντολή Διοικητή' σε όργανα της φορολογικής Διοίκησης», όπως ισχύουν.).

Τέλος, οποιαδήποτε τροποποίηση του σχετικού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας καθώς σχετίζεται με τη γενικότερη χάραξη φορολογικής πολιτικής και εξετάζεται αρμοδίως.

Η Προϊστάμενη της

Γενικής Δ/νσης φορολογικής Διοίκησης

Β. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας του covid 19 στη χώρα. Ένας χρόνος που συνοδεύτηκε από πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης.

Προφανώς η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Δεν μπορεί όμως να μην επισημανθούν οι πρωτοφανείς παραλείψεις, παλινωδίες και αντιφάσεις της κυβέρνησης.  Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας  και παρά τις επίμονες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλήθους επιστημόνων,  θεσμικών και κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση:

  • Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Δεν ενίσχυσε οικονομικά το προσωπικό του ΕΣΥ που καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνώντων.
  • Παρά τη δημιουργική αριθμητική, αποδείχθηκε στην πράξη ότι ελάχιστες νέες ΜΕΘ πρόσθεσε στο ΕΣΥ.
  • Αρνήθηκε επίμονα επί ένα έτος να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Μόλις χθες και υπό συνθήκες κατάρρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.
  • Δεν προχώρησε σε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού. Τα τεστ τα οποία γίνονται ακόμη και τώρα, είναι πολύ λίγα και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Δεν υπήρξε καμία πρόνοια για συστηματικά τεστ σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση κοινού όπως εργασιακοί χώροι, σχολεία κ.α.
  • Δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Με δεδομένη την  απουσία επαρκών και αντιπροσωπευτικών  επιδημιολογικών στοιχείων αρκέστηκε  στη λήψη οριζόντιων μέτρων με τεράστιο κόστος για την οικονομία.
  • Άφησε στη τύχη τους ολόκληρες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Οι εικόνες από τα νοσοκομεία της Αθήνας με τις ουρές των ασθενοφόρων είναι ενδεικτικές. Η πανδημία καλά κρατεί, το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα έχει παραλύσει και οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Οι ευθύνες της κυβέρνησης πλέον είναι τεράστιες και καμία επικοινωνιακή προπαγάνδα δεν μπορεί  να τις κρύψει.

Καλούμε  τους κυβερνώντες της ΝΔ, έστω και τώρα, να αφήσουν στην άκρη τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, να παραμερίσουν τις γνωστές εξαρτήσεις τους από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και να σοβαρευτούν. Τους καλούμε να σταματήσουν την προπαγάνδα και τη διαρκή στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων τους. Έστω και τώρα ας ακούσουν τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ας συναινέσουν στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ας το καταλάβουν καλά στην κυβέρνηση: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Απαιτείται σχέδιο και σοβαρότητα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χθεσινή σύνοδος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε να επικυρώσει μία προειλημμένη απόφαση, που σφραγίζεται από συντεχνιακό πνεύμα, όμοιο του οποίου δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σε αυτή τουλάχιστον την ένταση. Η κυβέρνηση την γνώριζε, έστω κι αν δεν μπορούσε να την πάρει επισήμως στα χέρια της πριν επικυρωθεί από την Σύγκλητο και έσπευσε -με την απάντηση του κ. Άγγελου Συρίγου σε ερώτησή μου στην Βουλή- να την προϋπαντήσει.

Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, διότι η απόφαση της συνόδου της Συγκλήτου δεν παύει να είναι παρά μία εισήγηση προς την Πολιτεία. Αν αυτή την αποδεχθεί, δεν θα μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το “Σχέδιο Αθηνά” ήταν η απαρχή μιάς πολιτικής απόφασης ενός βαθέος συστήματος να οδηγήσει σε διάλυση την περιφερειακή Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Για να την αντικαταστήσει με τί; Ο κ. Συρίγος πρέπει να διευκρινίσει τί εννοεί όταν μιλάει για επικουρικό των γεωπόνων προσωπικό: Σε ποια ιδρύματα θα εκπαιδεύεται αυτό;
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανός οφείλει να εξηγήσει πώς οραματίζεται την ίδρυση των πολλών τμημάτων που προτείνει. Ποια κυβέρνηση θα τα ιδρύσει; Διότι η σημερινή ξηλώνει και τα ήδη υπάρχοντα! Μήπως κάποια άλλη, που θα διαδεχθεί αυτήν της ΝΔ;

Τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί μπροστά στο δράμα ενός λαού και της νεολαίας, που μετά από μία δεκαετή κρίση έχει βυθισθεί στο σκότος μιάς πανδημίας, που απειλεί την οικονομία και την κοινωνία με ερημοποίηση. Η εξουθένωση της Περιφερειακής Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν θα την επιτείνει;

Το “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω” δεν ταιριάζει στην σημερινή οριακή συγκυρία για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και την Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, της οποίας επιχειρείται ο μαρασμός πριν καν ανθοφορήσει και καρπίσει. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί οι πολίτες και οι φορείς του Νομού, πρέπει να κάνουν με κάθε τρόπο κατανοητό ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ντε φάκτο καταστάσεις και να ζητήσουν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει γιατί δεν επιθυμεί την παρουσία και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Γιατί πλάι σ’ αυτά δεν επιθυμούσε -και γι’ αυτό ακύρωσε την σχετική απόφαση- τα διετή τμήματα σπουδών και τα δύο ερευνητικά κέντρα στο Νομό, “δεμένα” με αντίστοιχες τοπικές παραγωγικές ανάγκες; Πώς αλήθεια εννοούν την ανάπτυξη και την έξοδο από την σημερινή καταθλιπτική πραγματικότητα;

Γιώργος Βαρεμένος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ