Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 10:35

Ανίκανοι διαχειριστές

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση αποδείχθηκε απόλυτα καταστροφικός. Τα lockdown ακορντεόν που εφαρμόστηκαν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Στοχευμένα τεστ και όχι τυχαία, δεν έγιναν ούτε γίνονται. Λαμβάνονται μέτρα αχρείαστα, λανθασμένα, ανεφάρμοστα και κάποιες φορές γελοία. Με απλά λόγια η κυβέρνηση «έχει χάσει την μπάλα».

Μετά ένα χρόνο από την εμφάνιση του κοροναϊού, 7.462 πολίτες έχουν πεθάνει (21-3-21), οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υπερπλήρεις (674 νοσηλευόμενοι), ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ περιθάλπονται σε απλούς θαλάμους, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης, δεχόμενα πάνω από 500 ανθρώπους με Covid-19 την ημέρα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιστρατεύει γιατρούς. Παράλληλα η οικονομία έχει εισέλθει σε πρωτόγνωρη ύφεση και το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται. Η ανικανότητα της κυβέρνησης μετέτρεψε την πανδημία σε συνδημία, δηλαδή, σε μια κατάσταση με ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην οικονομία, την κοινωνία και την ψυχολογία των πολιτών.

Στην αρχή, πριν ένα χρόνο, μας είπαν ότι οι μάσκες είναι άχρηστες έως επικίνδυνες, μετά επέβαλλαν πρόστιμα σε όσους δεν τις φορούσαν. Τελευταία προτείνουν διπλές μάσκες. Στο πρώτο κύμα του Covid-19 επέβαλλαν τμηματικό lockdown ενώ ο ιός είχε μικρή διασπορά στην κοινότητα. Στη συνέχεια άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς αποτελεσματικά μέτρα επιτήρησης και χαλάρωσαν τις μετακινήσεις για να ακολουθήσει το δεύτερο, πιο θανατηφόρο, κύμα το φθινόπωρο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο κύμα και τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστα έγιναν για να αποκτήσει η χώρα ένα αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα ιχνηλατούσε τη διασπορά και θα ανακούφιζε την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Μετά ένα χρόνο, εξακολουθούν να γίνονται τεστ στα κρατικά νοσοκομεία μετατρέποντάς τα έτσι, σε σημεία υπερμετάδοσης του ιού, λόγω του μεγάλου αριθμού φορέων και μη του ιού που συνωστίζονται σ’ αυτά.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί την ελπίδα στην κοινωνία ότι τα εμβόλια θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα. Μόνο που, με όσα είναι μέχρις στιγμής γνωστά, ο εμβολιασμένος προστατεύεται μόνο για κάποιους μήνες από το να ασθενήσει σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό, αν είναι φορέας. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι απλώς ένα από τα όπλα κατά του SARS-CoV-2 μαζί με τις αποστάσεις, τις μάσκες, την υγιεινή των χεριών και τα άλλα απαραίτητα μέτρα.

Ως πρώτο μέτρο χαλάρωσης του τελευταίου lockdown η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των κουρείων-κομμωτηρίων από τις 22 Μαρτίου. Πρόκειται για τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει. Ο κουρέας και ο πελάτης βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα (από 10 έως 30 λεπτά ή και περισσότερο). Εδώ δεν υφίστανται οι αναγκαίες αποστάσεις. Αν ένας από τους δύο είναι φορέας (ασυμπτωματικός ή προσυμπτωματικός) τότε θα μολύνει τον άλλο και στη συνέχεια θα μολυνθούν όλοι οι επόμενοι πελάτες. Αντίθετα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, με προϋποθέσεις, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές μέτρο.

Εξακολουθούν να ισχύουν και μέτρα που αγγίζουν τη γελοιότητα. Απαγορεύεται μια οικογένεια να πάει με το αυτοκίνητό της στο εξοχικό σπίτι της. Απαγορεύεται να πας να ψωνίσεις σ’ ένα κατάστημα που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι σου. Οι απαγορεύσεις αυτές προσομοιάζουν με μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων και όχι με μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού. Απαγορεύεται το κυνήγι, ενώ το ερασιτεχνικό ψάρεμα μόλις επιτράπηκε αρκεί ο ψαράς να πάει μέχρι το μόλο ή τη βαρκούλα του με τα πόδια. Μάλλον για μέτρα προστασίας της πανίδας φαντάζουν.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών και οι ειδικοί πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έτσι κανείς δεν έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και για ό,τι θα συμβεί.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται δωρεάν από τον Απρίλιο ένα τεστ αντιγόνου (self-test) την εβδομάδα σε κάθε πολίτη για να ελέγχει ο ίδιος αν είναι φορέας του ιού. Μια ακόμα ομολογία ότι δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Στην περίπτωση που ο πολίτης διαπιστώσει ότι είναι θετικός θα πρέπει να το δηλώνει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πόσοι όμως θα το δηλώνουν αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις π.χ. στην εργασία τους; Το μέτρο είναι κατ’ αρχάς θετικό αν μπορέσει να λειτουργήσει πρακτικά. Όμως, γιατί χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να το σκεφτούν;

Απέναντι στους συνεχείς, αναποτελεσματικούς και πολλές φορές γελοίους περιορισμούς ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αντιδρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη και όχι μόνο. Διώκονται π.χ.15 νεαροί που θα οργανώσουν πάρτι σ’ ένα σπίτι, αλλά επιτρέπεται σε 15 άτομα να μπουν σ’ ένα λεωφορείο ή σ’ ένα βαγόνι του μετρό. Φοβούμενη μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία για να μοιράζει πρόστιμα και να διαλύει τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες. Ως πότε;

Ανίκανη η κυβέρνηση να λάβει μέτρα Δημόσιας Υγείας λαμβάνει μέτρα Δημόσιας Τάξης.

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 672 φορές