Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαδηλώσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση και κυρίως με το ποιος τις υποκινεί. Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της καταγγέλλει πως ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΝΔ που συνοδεύεται και από εικόνες αναρτήσεων:

«Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα.

Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα είναι τεράστια».

agrinionews.gr

Πως βλέπει η κοινωνία τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη και αργότερα, αλλά και την ίδια την Αστυνομία

Σε μια αποκαλυπτική έρευνα σε σχέση με το πως βλέπει η ελληνική κοινωνία τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και όσα ακολουθησαν, αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία προχώρησε η Prorata.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, μόλις το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά. Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.

Η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Μάλιστα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό εμπιστοσύνης αυξάνεται από τους πολίτες όσο πιο δεξιά τοποθετούνται στο διάγραμμα πολιτικών πεποιθήσεων από τα αριστερά προς τα δεξιά, με τα άκρα αριστερά ωστόσο να εμφανίζουν μηδενική εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της ΕΛΑΣ, με το συντριπτικό 98%, ενώ στα άκρα δεξιά το ποσοστό αυτό φτάνει στο 37%.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως το τελευταίο φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό. Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων.

Τέλος, το κόμμα στο οποίο επιρρίπτεται το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Ιδιαίτερη αξία, όπως προκύπτει από τα επιμέρους συμπεράσματα της έρευνας είναι το πως η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο νέος/α είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ, να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου. Παράλληλα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτικά, παρατίθενται τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την ευθύνη που παοδίδουν οι πολίτες στα κόμματα εξουσίας και αντιπολίτευσης, με βάση την ηλικία, αλλά και τους τρόπους ενημέρωσης.

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα στο ερώτημα για τα συναισθήματα που προκάλεσε στους πολίτες η δήλωση του πρωθυπουργού για τα γεγονότα των ημερών, καθώς αναδεικνύεται πως οι αντιδράσεις στα social media, είναι …απόλυτα ενδεικτικές της πραγματικότητας, με τον θυμό και την αηδία να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα. Πιο αναλυτικά:

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα της Prorata εδώ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο καθηγητής μίλησε στο OPEN TV και τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση του κορωνοϊού – Τι είπε για σχολεία και Κοτανίδου.

Τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν ξανά τα σχολεία στη χώρα εξήγησε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε, η επιδημία του κορωνοϊού προχωρα και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση. «Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά τον νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», σημείωσε

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε «Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση. Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Στο ερώτημα αν θα συναινούσε η επιτροπή σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξηγεί ότι η επιτροπή θα μπορεί να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει το άνοιγμα αλλά δεν είναι στη δική της δικαιοδοσία να αποφασίσει. Όσον αφορά στους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, o καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση και αυτό είναι κάτι που προκαλεί φόβο στους ειδικούς. «Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», τόνισε επισημαίνοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στα παιδιά, τόνισε ότι το τελευταίο τρίμηνο τα κρούσματα στα παιδιά αυξάνονται. «Έχουμε 3-4 φορές αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το νέο στέλεχος μολύνει περισσότερο και τα παιδιά. Υπάρχει συναγερμός στους παιδιάτρους και υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όσο πιο μικρό το παιδί μολύνεται από τους ενήλικες. Τα σπίτια έχουν γίνει παιδότοποι, αφού γονείς ανταλλάσσουν επισκέψεις με τα παιδιά τους», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

 
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Του Άκη Ροδίτη

Η απεργία πείνας ήταν ανέκαθεν πολιτικό εργαλείο. Ο απεργός πείνας δεν ασκεί τα δικαιώματα του κράτους δικαίου. Ο απεργός πείνας απευθύνεται στην κοινή γνώμη, με σκοπό να τη διεγείρει συναισθηματικά και αυτή με την σειρά της να πιέσει το κράτος να υποχωρήσει μπροστά στο αιτήματά του. Εννοιολογικά άλλωστε, πολιτική κίνηση είναι η προσπάθεια επηρεασμού της κοινωνίας υπέρ των πολιτικών θέσεων που πρεσβεύει και η επιτυχία της εξαρτάται αποκλειστικά από την διαμόρφωση ενός υπολογίσιμου ρεύματος υποστήριξης μέσα σε αυτή. Η διαμόρφωση τώρα ενός ισχυρού υποστηρικτικού ρεύματος, προϋποθέτει ότι η χρήση του πολιτικού εργαλείου βασίζεται πάνω σε αρχές. που δεν έρχονται σε αντίθεση με το εθιμικό δίκαιο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που η κοινωνία στη δεδομένη εποχή διαμορφώνει.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να εργαλειοποιήσει την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Και για τον ίδιο λόγο θα συνεχίζει να αποτυγχάνει, όσο θα προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες κατά της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενος την αναμενόμενη κόπωση και τον εκνευρισμό τους από τους αναγκαίους περιορισμούς της πανδημίας.

Στην περίπτωση Κουφοντίνα, οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν της υποχώρησης του απεργού πείνας και της συναίνεσής του να δεχτεί ιατρική φροντίδα, το έδειξαν καθαρά. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αδιαφορεί για τα εμφυλιοπολεμικά προτάγματα που ενέπνευσαν την αριστερή τρομοκρατία στην Ελλάδα, ένα άλλο μεγαλύτερο μέρος της δεν γνωρίζει τίποτα για κάτι που έγινε πριν από έναν αιώνα, και όλοι μαζί δυσκολεύονται να δουν με συμπάθεια κάποιον που μαζί με τους συντρόφους του και σε καιρό ειρήνης αφαίρεσαν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. Μάλιστα η όλη κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν προσπάθησε να εντάξει την περίπτωση Κουφοντίνα ως παράλληλο αίτημα στις αντιδράσεις για τον νόμο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν το 39% των ψηφοφόρων του να δηλώσει πως συμφωνεί με την αστυνόμευση των πανεπιστημίων ενώ η απαράδεκτη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήρθε για να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε το λάθος γήπεδο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά. Και ένα από αυτά είναι ότι η έχει καταδικάσει οριστικά την «πολιτική» μέσα από την κάνη του περίστροφου. Η πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών ήδη μετρά μισό αιώνα. Ο τελευταίος εμφύλιος πόλεμος τελείωσε το 1949, και σε λίγο καιρό δεν θα ζει κανείς που να έχει από αυτόν εμπειρίες ή μαρτυρίες από πρώτο χέρι. Ο ψευτοαριστερός και ψευτοπροοδευτικός τύπος ανθρώπου πάνω στον οποίο επενδύει το στρατηγείο της Κουμουνδούρου, αυτός που αυτοπροσδιορίζεται μέσα από έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο, δεν υπάρχει. Έχει ηττηθεί ιστορικά, ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά, και περισσότερο απ’ όλα, έχει πεθάνει στη συνείδηση των λαϊκών μη προνομιούχων ανθρώπων. Το προλεταριάτο των φτωχών δεν υπάρχει πια. Αυτό που υπάρχει είναι ένα λούμπεν συνονθύλευμα βίας, ανυπακοής και παρανομίας. Και αυτό το μίζερο αντικοινωνικό μέτωπο δεν μπορεί να αποτελέσει ένα ταξικό υπόστρωμα, που θα προκαλέσει κοινωνικές αλλαγές και πολιτικές ανακατατάξεις.  Γι’ αυτό και απειλεί την ελεύθερη έκφραση, καταστρέφει ό,τι δεν του ανήκει και δυναμιτίζει τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, που λόγω πανδημίας, συναρτώνται με ζωές, καριέρες και περιουσίες.

Όποιος θέλει να κυβερνήσει δεν αρκεί να έχει ένα πηγάδι με μύθους και να σηκώνει ένα – δύο κουβάδες κάθε φορά που στερεύει από πολιτικές προτάσεις. Όταν στα μεγάλα «γιατί» της εποχής δεν μπορεί να τοποθετηθεί ορθολογικά και καταφεύγει στην ψυχαναλυτική φαρέτρα και στα ψυχοκίνητρα μιας προνεωτερικής μειοψηφίας που επιβάλλεται δια ροπάλου στους πολλούς, τότε το παιχνίδι το έχει κάτι παραπάνω από χαμένο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, έχοντας πληρώσει βαρύ το τίμημα της αντιμνημονιακής φρενίτιδας της προηγούμενης δεκαετίας, έχουν καταλήξει να επιλέγουν κυβερνήσεις με σχέδιο και πολιτικές που αναφέρονται στο παρόν και στο μέλλον και όχι δημαγωγούς που επενδύουν στο «διαίρει και βασίλευε» με συνεχείς αναφορές στο παρελθόν.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

“Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει το δικό του σεβασμό”, γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανάρτηση έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις προτάσεις του για τα τέσσερα νέα μέτρα ώστε τα φαινόμενα αστυνομικής βίας να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν, σε συνέχεια και των όσων δήλωσε σήμερα στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

O κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις ατομικές κάμερες καταγραφής, την ενίσχυση των ψυχοτεχνικών τεστ για την κατάταξη, το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών και τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη αποκλειστικά για ζητήματα αστυνομικής βίας.

“Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει το δικό του σεβασμό. Μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο”, γράφει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: thetoc.gr

Για το πότε θα ανοίξει αγορά, για το lockdown αλλά και για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη μίλησε στο MEGA η Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας για το θέμα του lockdown είπε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες – δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Για το πότε θα εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα 65-69 σημείωσε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προετοιμάζεται ήδη το σχέδιο. Επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι ευπαθείς, και θα ακολουθήσουν οι 70-74 και 65-69. Τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το καλοκαίρι. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά τουρίστες από κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ για την είσοδο στη χώρα».

Πότε θα ανοίξει η αγορά
«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά», είπε η κ. Πελώνη αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», πρόσθεσε η ίδια.

 «Φωτιά» άναψαν οι δηλώσεις Κοτανίδου για τα λάθη της επιτροπής για τον κορονοϊό

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Κοτανίδου από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που έφεραν πολλές αντιδράσεις, καθώς έκανε λόγο για λάθος αποφάσεις που έχει πάρει η επιτροπή, η κ. Πελώνη είπε ότι «Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά της επιτροπής. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κ. Κοτανίδου εξέφρασε την κόπωση που είναι λογικό να αισθάνονται όλοι. Είμαστε ένα χρόνο σε αυτή τη μάχη και είναι όλοι κουρασμένοι. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη και καμία δεν λαμβάνεται αψήφιστα. Υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία και η ζωή. Θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να δίνουμε παραπάνω σημασία σε αυτό. Σημασία έχουν οι τελικές εισηγήσεις. Όπως εξελίσσεται ο ιός, δυναμικές είναι και οι αποφάσεις και πήγαμε σε πιο οριζόντια μέτρα».

«Ο συγχρωτισμός και προφανώς και οι διαδηλώσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις δεν τηρούν τα μέτρα, δε φορούν μάσκες και φωνάζουν. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί», πρόσθεσε η ίδια.

Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού
«Αν κρίνω και από τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, δεν είδα έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήρε 32% στις εκλογές. Είδα έναν πολιτικό αρχηγό που μοιάζει να απευθύνεται στο 3% που είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του. Φάνηκε ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση, εκμεταλλεύεται την κόπωση και την οργή μέρους της κοινωνίας με τα μέτρα», είπε η κ. Πελώνη σχολιάζοντας τα της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

«Τα καλέσματα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση είναι γνωστά, υπάρχουν στα social media, αλλά και τα καλέσματα των άλλων ομάδων. Θέλω να μείνω στον τόνο που έδωσε ο πρωθυπουργός. Η αστυνομική βία προφανώς δεν είναι ανεκτή και ανακοινώθηκαν και προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο θεσμικά, όπως απαιτείται», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να καταδικάζουν μια επαγγελματική ομάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός», είπε ακόμα.

Μιλώντας τέλος για το τι θα ισχύσει για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Πελώνη είπε ότι «Η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Θα είναι ένα ωραίο θέαμα που θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Δεν θέλουμε συγχρωτισμό. Η παρέλαση θα μεταδοθεί, δε θα είναι κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί εκεί. Αυτό επιβάλλεται από τους περιορισμούς της πανδημίας».

newsit.gr

Μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού για μια εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 αφορούν στο λιανεμπόριο, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι μεγάλες πληρωμές της επιστρεπτέας. «Η αποπληρωμή της έκτης επιστρεπτέας ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1η/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2020 το κράτος κατέβαλε 24 δισ για να στηρίξει την οικονομία και το 2021 θα δωθουν 11, 6 δισ. Όπως εξήγησε ο κ Σταϊκουρας τα ποσά αυτά είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς δεν είναι χάντρες, όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Του Ανδρέα Κλαυδιανού

Η Ελλάδα διανύει μια από τις τραγικότερες περιόδους της ιστορίας της. Επί δύο 10ετίες βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο χρέους και αφανούς κατοχής. Η συνεχής διόγκωση του δημόσιου χρέους βαθαίνει την οικονομική και συνακόλουθα πολιτική εξάρτηση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αέναη αύξηση του χρέους.

Η Ελλάδα από το 2010 είναι ουσιαστικά μια χρεοκοπημένη χώρα. Βρυξέλες και Βερολίνο την έχουν διασωληνωμένη με έναν αγωγό δανεικών ευρώ που τα ανταλλάσουν με την ίδια την υπόστασή της, αποτρέποντας την τυπική χρεοκοπία της.

Για την Ελλάδα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, όσα χρήματα και αν χρωστούσε αν το χρέος της ήταν σε νόμισμα το οποίο θα μπορούσε να εκδώσει, δηλαδή στο εθνικό νόμισμά της. Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που το χρέος είναι σε συνάλλαγμα, δηλαδή σε ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να εκδίδει.

Επιπλέον, το ευρώ είναι ένα νόμισμα δομημένο έτσι ώστε να δημιουργεί χρέος. Επιβεβαίωση αυτού είναι η ίδια η εξέλιξη του ελληνικού χρέους. Τα 39 δις συναλλαγματικού χρέους πριν την ένταξη στο ευρώ (τέλος του 2001) πολλαπλασιάστηκαν στην 20ετία κατά 9,6 φορές φτάνοντας στο τέλος του 2020 τα 374 δις ευρώ ή το 225% του ΑΕΠ. Το χρέος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο χωρίς το PSI του 2012, κατά το οποίο  διαγράφηκαν τυπικά 126,4 δις.

Αποκαλυπτική είναι και η προ ημερών δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της ΕΚΤ, απαντώντας στο αίτημα 100  οικονομολόγων για τη διαγραφή των κρατικών χρεών (2,5 τρις.) που διακρατεί η ΕΚΤ: «Η διαγραφή χρέους… είναι αδιανόητη καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Αυτός ο κανόνας αποτελεί μία από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ».

Η αφανής κατοχή δε θα μπορούσε βέβαια να επιβληθεί αν δεν υπήρχαν οι πρόθυμες (ανθ)ελληνικές κυβερνήσεις, οι επιμέρους πολιτικές των οποίων περιστρέφονται γύρω από τον αστερισμό του χρέους. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετούν το χρέος και μετά τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Είναι ανίκανες να αντισταθούν σε εκβιασμούς. Αποφάσεις, ακόμα και για τα πλέον ζωτικά ζητήματα της χώρας, πρέπει να έχουν την έγκριση των Βρυξελλών.

Αν αυτά που γίνονται αποτελούν τη μια όψη της ελληνικής τραγωδίας, αυτά που δε γίνονται αποτελούν την άλλη όψη της.

Ο ελληνικός λαός πολλές φορές την τελευταία δεκαετία έχει εκφράσει τα πατριωτικά του αισθήματα με κορυφαίες στιγμές το 2011, το 2015, το 2018 και άλλες τόσες φορές έχει απογοητευθεί. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η (εκτός των άλλων) συνειδητή αποχή να αποτελεί το πρώτο κόμμα σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο Ελληνισμός σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, δεν αρκούν τα πατριωτικά αισθήματα. Απαιτείται το ταχύτερο δυνατόν να αρθρωθεί  Πατριωτικός Πολιτικός Λόγος.

Από το 2010, μετά την επιβολή του καθεστώτος της «αφανούς κατοχής», ιδρύθηκαν στη χώρα πολλά κόμματα (συνολικά υπάρχουν 180) και τα περισσότερα αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριωτικά». Κανένα από αυτά δεν κατάφερε να αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα που να μεταφράζονται και σ’ ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα. Κοινό χαρακτηριστικό, η αδυναμία τους να έχουν ένα εναλλακτικό πειστικό στρατηγικό σχέδιο απέναντι στη κυρίαρχη στρατηγική του ευρωμονόδρομου.

Επιπλέον, κατά περίπτωση, διακρίνουμε:

  1. Αναξιοπιστία. Επιλέγουν τακτικού – εκλογικού χαρακτήρα συνεργασίες χάριν των οποίων παραμερίζουν τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους.
  2. Μονοθεματικότητα. Επικεντρώνονται στο θέμα της επικαιρότητας, ή στο θέμα που έχουν τις δυνατότητες και την «εξειδίκευση» να αναφερθούν τα στελέχη τους, ή σε δευτερεύοντα θέματα του όλου «Ελληνικού Ζητήματος» που υποκειμενικά και αυθαίρετα θεωρούν ως κυρίαρχα. Έτσι, ιδρύθηκαν κόμματα «αντιμνημονιακά», για τη «διαγραφή του χρέους», για τη «δραχμή», για τη «Μακεδονία», για τη «Δημοκρατία» κλπ με κεντρικά προτάγματα τα «συμπτώματα» και όχι τις αιτίες της «ασθένειας».  Μονοθεματικά κόμματα εξακολουθούν να ιδρύονται με αφορμή τη «πανδημία», ορισμένες κυβερνητικές επιλογές κλπ.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι της διανόησης. Βλέπε το άρθρο «Η λιποταξία της ιντελιγκέντσιας». Στο άρθρο γίνεται λόγος για το τμήμα εκείνο της διανόησης (ιντελιγκέντσιας) που δεν έχει ενσωματωθεί στο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας, το οποίο όμως: «Έχει χάσει το στόχο του. Βλέπει το δένδρο αλλά όχι το δάσος. Αυτό οφείλεται σ’ ένα συνδυασμό ανικανότητας, φόβου και δειλίας. Το τμήμα αυτό της ιντελιγκέντσιας βλέπει τα επί μέρους προβλήματα και τις απειλές που συσσωρεύονται, αλλά η αντίδραση του είναι μερική και αποσπασματική».

Συνέπεια όλων αυτών είναι η τεράστια σύγχυση που κυριαρχεί στο λαό όχι μόνο για το περιεχόμενο μιας εναλλακτικής πρότασης, αλλά και για το αν μπορεί να υπάρξει τέτοια. Συνακόλουθα, η απογοήτευση και ο φόβος που καλλιεργεί η προπαγάνδα συμπληρώνουν το παζλ των συναισθημάτων που οδηγούν τον πληθυσμό στην παραίτηση και στην παθητική αποδοχή της κυρίαρχης πολιτικής.

Η σύγχυση είναι ένα φαινόμενο που διαπερνά οριζόντια όλη την ελληνική κοινωνία. Ακόμα και στην περίπτωση που, θεωρητικά μιλώντας, συγκυριακά γεγονότα οδηγούσαν στη συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων υπό τη στέγη κάποιου πολιτικού φορέα, η διαφορετική, πολλές φορές αγεφύρωτη, προσέγγιση των καίριων ζητημάτων θα οδηγούσε, την επόμενη μέρα, στη διάλυση ή την ενσωμάτωση.

Αν είναι να πάρουμε μια απόφαση σήμερα που θα συντελούσε στην ενεργοποίηση του ευρύτερου, αντιφατικού, ασχημάτιστου, αμορφοποίητου πατριωτικού – αντισυστημικού χώρου, αυτή επ’ ουδενί δεν πρέπει να είναι η άμεση ίδρυση ενός ακόμα κόμματος. Εκείνο που απαιτείται πρώτα, είναι να υπάρξουν οι διεργασίες εκείνες που να οδηγήσουν στη συγκρότηση Ενιαίου Πατριωτικού Πολιτικού Λόγου. Είναι πρωθύστερο να αναζητάς την οργανωτική ενότητα, χωρίς να έχεις σφυρηλατήσει την αντίστοιχη ιδεολογική και πολιτική. Σε μια κοινωνία μάλιστα, διαπαιδαγωγημένη ιστορικά σε συνεχείς και πολύμορφους διχασμούς. Σε μια τοπική συγκυρία όπου οι επικυρίαρχοι επιβάλλονται με μέσα μη άμεσα ορατά, πολιτικά και οικονομικά, και όχι στρατιωτικά ενώ οι εγχώριοι συνεργάτες τους αποπροσανατολίζουν με επιστημονικοφανή διχαστικά ιδεολογήματα. Σε μια διεθνή συγκυρία ανακατατάξεων και έντονης ρευστότητας.

Εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι η κατάκτηση ενός Πατριωτικού Στρατηγικού Σχεδίου που να απαντά στα ζητήματα εκείνα που η προπαγάνδα τα χρησιμοποιεί ως φόβητρο. Αυτό το Σχέδιο  πρέπει ο λαός να το κάνει κτήμα του, να το κατανοήσει για να δημιουργηθεί αυτοπεποίθηση και όραμα.

Θεμελιώδους σημασίας είναι η στελέχωση και η αρχική συστράτευση επί του Σχεδίου ενός κρίσιμου αριθμού ατόμων. Η συγκρότηση του Πατριωτικού Πολιτικού Υποκειμένου, με την όποια οργανωτική μορφή αποφασιστεί να πάρει, θα είναι το ώριμο αποτέλεσμα των παραπάνω διεργασιών.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr   

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ