Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Ουίλσον καλούν ανοιχτά τον κόσμο να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μέσα από ένα εκπληκτικό βίντεο:

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλή ένταση με όλα τα ενδεόμενα να είναι ανοικτά καταγράφεται αυτή την στιγμή στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Ουκρανίας, όπου από το 2014 έχουν αποσχιστεί οι ρωσόφωνες περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και έχουν ανακηρυχθεί αυτόνομες δημοκρατίες, καθώς και στην περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας.

Ενώ αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μισθοφόρων, αλλά και στελεχών ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Μαριούπολη και έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τους ρωσόφωνους, κυρίως σε επίπεδο ανταλλαγής πυρών πυροβολικού στην θάλασσα οι Ρώσοι έστειλαν καθαρό μήνυμα στο ΝΑΤΟ να παραμείνει μακριά από την περιοχή: Η ρωσική φρεγάτα “Ναύαρχος Essen” εξαπέλυσε βλήματα cruise Kalibr μπροστά από αμερικανικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα που αποσπάστηκαν από τον 6ο Στόλο κι έχουν εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα ρωσικά βλήματα πέρασαν ελάχιστα μίλια μπροστά από τις πλώρες των αμερικανικών πλοίων, ενώ μαχητικά αεροσκάφη Su-35, εκτέλεσαν ασκήσεις προσβολής στόχων επιφανείας με υπερηχητικά αντιπλοϊκά βλήματα. 

Η κίνηση είναι πρωτοφανής και δεν έχει καταγραφεί ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές του ουκρανικού πραξικοπήματος το 2014 που οδήγησε στην απόσχιση της; Κριμαίας από την Ουκρανία και την επανένταξή της στον ρωσικό εθνικό κορμό.

Ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σ.Σοιγκού, έδωσε διαταγή κινητοποίησης του ρωσικού Στόλου Μεσογείου, Μαύρης Θάλασσας, Κασπίας και Βαλτικής ενώ τρία ρωσικά πολεμικά και αποβατικά απέπλευσαν και κατευθύνονται και αυτά προς Μαύρη Θάλασσα από την... Μάγχη.

Τα ρωσικά αποβατικά μεταφέρουν περί τα 15 ΤΟΜΑ με ένα Τάγμα Πεζοναυτών το καθένα και η ανάπτυξή τους από την Βαλτική έχει γίνει συνήθεια πλέον στην Ρωσία που δεν δίστασε ειδικά στις δύσκολες ώρες του αγώνα στην Συρία να στέλνει ενισχύσεις δια θαλάσσης από τον Στόλο της Βαλτικής στην Συρία.

Πρόκειται για τα αποβατικά πλοία Kaliningrad (102), Minsk (127), Korolev (130) και την κορβέτα Boykiy (532). Πριν λίγο πέρασαν το κανάλι της Μάγχης και κατευθύνονται νότια.

Έξι ρωσικά υποβρύχια που ελλιμενίζονται στους ναυστάθμους της Μαύρης Θάλασσας, έχουν αποπλεύσει προς άγνωστη κατεύθυνση, αλλά τα τέσσερα σαφώς κινούνται εντός της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, καθώς δεν έχουν βγει από τα Στενά.

Τα ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν σε δύο ουκρανικούς ναυστάθμους: Κοντά στην Μαριούπολη στα ανατολικά και κοντά στην Οδησσό στα δυτικά.

Ταυτόχρονα δόθηκε διαταγή και η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια προχωρά σε μεγάλες ασκήσεις με την συμμετοχή της Αεροπορίας, της Αεράμυνας, του Στόλου Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας υπό τις διαταγές του Ρώσου Διοικητή, στρατηγού Alexander Dvornikov, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους ρωσόφωνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν στο Ντονμπάς ένα τεράστιο ουκρανικό Σώμα Στρατού με 90.000 προσωπικό!

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Οι Ρώσοι έχουν διακρίνει ότι πιθανότατα θα επιχειρηθεί διπλό κτύπημα κατά των ανεξάρτητων ρωσόφωνων δημοκρατιών του Ντονμπάς και κατά της ρωσικής παρουσίας στην Συρία από τη νέα διοίκηση Μπάιντεν. Διπλό κτύπημα προκειμένου να λειτουργήσει το ένα ως αντιπερισπασμός στο άλλο.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν ότι έχει πλεύσει στην περιοχή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS D.Eisenhower.

Οι ίδιοι στέλνουν και το καταδρομικό "Moskva" και την φρεγάτα “Admiral Kasatonov” στην Μεσόγειο εκτός των άλλων πλοίων που έχουν αναπτύξει από την Κρήτη μέχρι την Συρία.

Και έχουν ενισχύσει και εξακολουθούν και ενισχύουν στην μεν Ανατολική Μεσόγειο την ρωσική δύναμη ναυτικής κρούσης με υποβρύχια κατευθυνομένων πυραύλων.

Αυτή την στιγμή έχουν 13 πολεμικά, ανεφοδιαστικά και πλοία ηλεκτρονικού πολέμου στην Ανατολικής Μεσόγειο και τουλάχιστον δύο υποβρύχια κατευθυνομένων πυραύλων.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η όποια κίνηση σε Συρία ή Ντονμπάς γίνει θα έχει τον χαρακτήρα αντιπερισπασμού η μία για την άλλη.

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη σημαία -οκτώ φορές πιο μεγάλη από αυτήν που είχε τοποθετηθεί την 28η Οκτωβρίου», σύμφωνα με ανάρτηση του Δήμου Γλυφάδας στο Facebook.

Μια πολύ μεγάλη σημαία, επιφάνειας 4.000 τ.μ. τοποθέτησε ο δήμος Γλυφάδας στο πιο ψηλό σημείο του Υμηττού και είναι ορατή από παντού.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Δήμος Γλυφάδας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μεγαλύτερη σημαία -οκτώ φορές πιο μεγάλη από αυτήν που είχε τοποθετηθεί την 28η Οκτωβρίου- κυματίζει από σήμερα στο πιο ψηλό σημείο του Υμηττού. Από κάτω έχει μπει ειδικό προστατευτικό γαιόπανο, ώστε να διατηρηθεί η σημαία σε καλή κατάσταση και να μπορέσει να παραμείνει εκεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ορατή από παντού και το βράδυ φωτίζεται».

simaia3

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, τονίζει ότι μετά τον κάβο της πανδημίας – τον οποίο χαρακτηρίζει “τελευταίο κάβο της περιπέτειας”- η χώρα θα κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς στόχος του είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα “παραδοτέα” που αφορούν την ανάταξη της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι “φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές”. Εκτιμά ότι “παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες” και προσθέτει ότι “εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα”.

Ύστατο όπλο η επίταξη

Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, λέγοντας οτι “εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του”.

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση “με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας”. Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ακόμη, ότι ο ίδιος επιδίωξε ήπιο πολιτικό κλίμα κάνοντας και αυτοκριτική, αλλά -όπως σημειώνει – “στη χώρα μας η πανδημία και ο κορονοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο”. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι “εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης” και τον Αλ. Τσίπρα ότι ακολούθησε ένα “υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ”.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “προτιμά το δρόμο από το νόμο” ενώ για το θέμα του καταδικασθέντος τρομοκράτη τονίζει ότι “η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα”.

«Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων… Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι “αγανακτισμένοι” ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ», είναι η δηκτική αναφορά του πρωθυπουργού.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνεχιζόμενη κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Την ώρα που η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει τείχος ανοσίας, εκείνος οικοδομεί το δικό του τείχος ανοησίας. Επιμένει να πολεμά όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά. Πολεμά δηλαδή την ίδια του την πατρίδα.

Αστυνομική βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αντικρούει την κριτική περί ανοχής στην αστυνομική βία:

«Δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα περιστατικά με την ανοχή στην οργανωμένη βία… Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ… Δεν κουνώ το δάχτυλο αλλά ανοίγω τα αυτιά μου για να ακούσω τους νέους. Να υποδεχθώ τη γόνιμη αμφισβήτησή τους. Αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν θερμά στην ιδέα, ποιες αρνήθηκαν διακριτικά και αυτές που «έδειξαν πόρτα» στην έκκληση της Αθήνας για συμμετοχή στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

«Μετά από εύστοχες σχετικές εισηγήσεις αριθμού Αρχών μας και σε συνέχεια οδηγιών κ. Υπουργού, παρακαλείσθε όπως, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτηρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου». Έτσι, ξεκινά το επείγον σημείωμα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη με θέμα την φωταγώγηση εμβληματικών κτηρίων ανά τον κόσμο την 25η Μαρτίου, στο πλαίσιο των εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για μία σύλληψη του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος είναι έμπειρος και διακεκριμένος διπλωμάτης. Ο Θέμος για τους φίλους του, συνεργάστηκε με τον υπουργό και πράγματι τέθηκε σε εφαρμογή μία καλά συντονισμένη επιχειρήση. Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερκέρασαν τη γνωστή γραφειοκρατική αντίληψη, οι πρεσβείες και τα προξενεία κλήθηκαν να συμμετάσχουν. «Οι διάφορες εκδηλώσεις αφενός να προετοιμαστούν κατάλληλα από τεχνικής πλευράς, ώστε να διεκπεραιωθούν κατά τρόπο άρτιο, ευφάνταστο και δημιουργικό».

Με την σειρά τους, οι Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν. Επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές, διαμηνύοντας την επιθυμία και ευγενή παράκληση της Αθήνας να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος. Το σκεπτικό πίσω από την εξωστρέφεια αυτή είναι ότι αυτή η επέτειος δεν αφορά μονάχα τους Έλληνες. Ο αγώνας αυτός σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία. «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται», έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ, εκφράζοντας το πηγαίο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προσέφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό αγώνα. Η φωταγώγηση εμβληματικών κτηρίων και η παρουσία της ελληνικής σημαίας ή των χρωμάτων αυτής σε κάθε γωνία του πλανήτη αποτελεί, λοιπόν, μία υπενθύμιση εκείνου του αγώνα, αλλά και του φιλελληνικού «πυρετού». Μία παγκόσμια γιορτή, λοιπόν, για την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στη Βαλκανική, η οποία κατέστη δυνατή, όχι μόνο λόγω των υπέρογκων θυσιών του ελληνικού λαού αλλά, κατά ένα μέρος, και της πίεσης που άσκησε το φιλελληνικό ρεύμα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

Όπως συμβαίνει πάντα, κάποιοι πρεσβευτές υπερέβαλαν εαυτόν. Απευθύνθηκαν στις πολιτικές και δημοτικές αρχές, στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποθαρρύνθηκαν από τα όχι που εισέπραξαν. Αντιθέτως, επέμειναν και βρήκαν ευφάνταστες λύσεις. Άλλοι, μετά βίας εκτέλεσαν την εντολή της Κεντρικής Υπηρεσίας, αφήνοντας στο σκοτάδι την Αθήνα για τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Υπήρξαν πάντως χώρες που ανταποκρίθηκαν θερμά. Αντιθέτως, άλλες επέλεξαν να προσφέρουν το λιγότερο δυνατό; Aλλες αρνήθηκαν διακριτικά και άλλες που «έδειξαν πόρτα» στην έκκληση της Αθήνας, υιοθετώντας, μάλιστα, μία ωμή γλώσσα που απείχε από τη διπλωματική.

Η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας. Ο Έλληνας πρέσβης εκεί Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου Ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)». Συνεχίζει, μάλιστα, ενημερώνοντας, ότι αξιωματούχος της προεδρίας, ζήτησε να μάθει ένα κεντρικό σύνθημα, το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πρέσβης πρότεινε το σύνθημα «για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία». Αυτό είπε ο Πολωνός ιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι που ήρθε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Ο Καναδάς ανήκει στις χώρες που ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας να τιμήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα που ζεί εκεί. Στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία. Ο Δήμος της πόλης έχει υψώσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 56 σημαίες για την ιστορική επέτειο. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, φέτος οι ομογενείς θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα ξεκινήσει η πρωτότυπη αυτή παρέλαση.
Η Αυστραλία επίσης ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας.

Η φημισμένη όπερα του Σιδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η επέτειος. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά τόσο η ομογενής Γερουσιαστής Σόφη Κότση, όσο και η ελληνική κοινότητα.

Στις ΗΠΑ επίσης λαμβάνει χώρα μία καμπάνια. Το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη είναι από τις πόλεις που συμμετέχουν. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας. Το εκεί προξενείο και η United Hellenic American Societies της Καλιφόρνια ένωσαν δυνάμεις. Ο πρόεδρός της Τάσος Ζωγράφος δήλωσε ότι «οι Έλληνες και οι φιλέλληνες όλου του κόσμου συνεχίζουν να στέκονται ενωμένοι υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Και άλλα δημόσια κτήρια αναμένεται να φωταγωγηθούν. Yπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, o εκπαιδευτικός οργανισμός College Year in Athens και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση, με τον τίτλο «Η Ελλάδα του 1821 και η Αμερική. Μήνυμα ελευθερίας». Έγκριτος ιστορικός ανέλυσε τις πηγές και τις εκφάνσεις τού αμερικανικού φιλελληνικού κινήματος.

Στο Βέλγιο, to Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας. Το φημισμένο αγαλματάκι των Βρυξελλών θα μεταμορφωθεί, σε μία ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του εκεί Έλληνα πρεσβευτή Διονυσίου Καλαμβρέζου. Οι κακές γλώσσες, όμως, κάνουν λόγο για «πολλά λόγια και λίγα έργα», καθώς ούτε σημαιοστολισμός επετεύχθη, ούτε φωταγώγηση.

Η Ιρλανδία επίσης θα ανταποκριθεί στο ελληνικό αίτημα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, με πράσινο χρώμα φωταγωγήθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο, συμμετέχοντας έτσι στη γιορτή της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Πέρυσι, είχε ντυθεί στα πράσινα η Πύλη του Αδριανού. Στη Ρουμανία η πρέσβυς κα Γραμματά επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, όπου λειτουργεί τμήμα Νεοελληνικών σπουδών. Θα φωταγωγηθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία κατά την εθνική εορτή της Ελλάδας. Στη Λετονία, ναι μεν θα φωταγωγηθεί κτήριο, αλλά όχι στις 25 Μαρτίου, αλλά στις 23! Στη Φινλανδία, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση του ιστορικού κτηρίου, που είναι η έδρα του πρωθυπουργού και το οποίο βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία του Ελσίνκι.

Υπήρξαν, όμως, και χώρες που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Κάποιοι ήταν κομψοί στην άρνησή τους και άλλοι προκλητικοί, όπως προαναφέραμε. Ενδεικτική η περίπτωση της Δανίας. Στο αίτημα του εκεί πρέσβη Νικόλαου Κοτροκόη, η απάντηση ήταν ωμά απορριπτική. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κοτροκόης απέστειλε σειρά προτάσεων, η Γενική Γραμματεία του Κοινοβουλίου τις απέρριψε όλες. Συγκεκριμένα απάντησε ότι το Κοινοβούλιο υψώνει σημαίες ξένων κρατών μονάχα κατά τη διάρκεια επισκέψεων ξένων ηγετών.

Αρνήθηκε επίσης να φωταγωγήσει το κτήριο, υποστηρίζοντας ότι «απλά δεν έχουμε τέτοιου είδους παράδοση». Εντύπωση προκαλεί ότι η δανική πλευρά αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση που προτάθηκε, με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επέτειο των 200 ετών «πολιτικό γεγονός, με το οποίο δεν ασχολείται». Ο Έλληνας πρεσβευτής δεν το έβαλε κάτω. Ετοίμασε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους Δανούς δημοσιογράφους και τις υπόλοιπες πρεσβείες στην Κοπεγχάγη. Επιχείρησε να συνεργαστεί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανίας, αλλά και να δημιουργήσει ένα βίντεο με παιδιά Ελλήνων νέο-μεταναστών. Τα δανικά ανάκτορα ούτε καν απάντησαν. Εντέλει, απευθύνθηκε στην Ένωση Βιομηχανιών, η οποία ήταν η μόνη που δέχθηκε να φωταγωγηθεί το κτήριό της, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Δεν επέδειξε αντίστοιχη διάθεση ο πρέσβης της Σουηδίας. Η σουηδική πλευρά αρνήθηκε με ένα ξερό όχι την ελληνική πρόταση. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Στοκχόλμη Ανδρέας Φρυγανάς, μάλιστα, ούτε καν ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με τη δικαιολογία ότι μιας και η απάντηση ήταν αρνητική δεν είχε δοθεί εντολή να ενημερώσει την Κεντρική Υπηρεσία!

Ούτε η Ολλανδία ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τιμήσει την ελληνική επέτειο, φωταγωγώντας κάποιο εμβληματικό κτήριο, αλλά με το ζόρι δέχθηκε να τοποθετηθεί σε κάποιον λόφο η ελληνική σημαία. Η πλέον περίεργη απάντηση ήρθε από την Ισπανία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εκεί Έλληνα πρεσβευτή, η απάντηση και της κυβέρνησης, αλλά και του δήμου θύμιζε τον Σκρουτζ: «Αν θέλετε να φωταγωγηθεί κάτι, να πληρώσετε το ρεύμα»! Η Ιταλία, πάντως, ανταποκρίθηκε και η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη έχει ήδη κάνει τις σχετικές συνεννοήσεις. Η μιζέρια που επέδειξαν εταίροι και σύμμαχοι σ’ ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να μην επισκιάζει τη σημασία της επετείου, αλλά κάτι δείχνει, δεδομένου ότι τέτοιες τιμητικές πράξεις πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γι’ αυτό και η ελληνική διπλωματία δεν πρέπει απλά να προσπεράσει τις απαντήσεις.

Όπως επιβάλλεται στις διεθνείς σχέσεις, όσοι ουσιαστικά προσέβαλαν την Ελλάδα θα πρέπει να το βρουν μπροστά τους. Πώς; Σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, η Αθήνα πρέπει να επιδείξει τουλάχιστον επιφυλακτικότητα, αν όχι άρνηση, προκειμένου να τους στείλει το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι χωρίς κόστος. Δυνατότητες υπάρχουν άφθονες και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Πηγή/φωτογραφίες: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την «επέτειο του gov.gr», δηλαδή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που η ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή, «γιορτάζει» ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στα social media.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έγραψε:

«Πριν ένα χρόνο το http://gov.gr μπήκε στη ζωή μας. Από τότε, έχουν γίνει 94 εκ. ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες θα χρειάζονταν επισκέψεις σε υπηρεσίες. Μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση που βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα».

newsit.gr

Μετά τη διαπιστωμένη αποτυχία των μέτρων, που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζει η Κυβέρνηση κατά της πανδημίας, τα οποία έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αντοχές του μέσου ανθρώπου, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) θεωρεί ότι αποτελεί μονόδρομο, η ελαστικοποίηση των περιορισμών.

Το μοντέλο της υπερβολικής αστυνόμευσης, που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης εξουσίας, σε συνδυασμό με τα καθολικά lockdown, έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή κάθε παραγωγικής διαδικασίας και την καθήλωση των δημιουργικών δυνατοτήτων του Έλληνα, συνεπεία της συνεχούς ψυχολογικής του επιβάρυνσης.

Η ΟΚΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως και των SMS μετακίνησης, που απεδείχθησαν αναποτελεσματικά και μη εφαρμόσιμα (!) και να δοθεί έμφαση στη σωστή εφαρμογή των κανόνων περιορισμού των συναθροίσεων.

http://oke-i.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ