Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

Διάκονος και στη συνέχεια ιερέας χειροτονήθηκε ο Δημήτρης Λινός, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύζυγος της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού.

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, ενώ σήμερα το πρωί, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ακολούθησε η χειροτονία του ως ιερέας στην Ιερά Μονή Παναγία Ταξιαρχών Πηλίου.

Ο καθηγητής χειρουργικής, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (συνταξιούχος) και Διευθυντής του «Υγεία» στην χειρουργική, σύζυγος της επίσης γνωστής καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, χειροτονήθηκε, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο.

Η οικογένεια Λινού επιθυμούσε η τελετή να μείνει μια προσωπική τους στιγμής χωρίς δημοσιότητα με αποτέλεσμα να επιλεχθούν αυτές οι δύο Ιερές Μονές.

Ωστόσο, ο καθηγητής θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ιατρική. Όπως σημειώνεται, ο Δημήτρης Λινός ήταν ανέκαθεν πολύ πιστός και δεν έχανε την ευκαιρία να υπογραμμίζει την σημασία της πίστης σε πολλά άρθρα του. Για πολλούς πάντως αποτελεί έκπληξη η επιλογή του.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. καθώς έκλεισαν οι κάλπες με αθρόα συμμετοχή-ρεκόρ 270.000 περίπου πολιτών.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 15% των ψήφων, οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 40,11%
Γιώργος Παπανδρέου: 26,78%
Ανδρέας Λοβέρδος: 24,13%
Χάρης Καστανίδης: 3,63%
Παύλος Χρηστίδης: 3,21%
Παύλος Γερουλάνος: 2,13%

www.iefimerida.gr

Πρώτη πρωτιά στην Αυστραλία για τον Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Συγκριμένα, σε σύνολο 108 ψήφων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Γιώργος Παπανδρέου (54), 50%

Ανδρέας Λοβέρδος (34), 31.48%

Νίκος Ανδρουλάκης (12), 11.1%

Χάρης Καστανίδης (3), 2.78%

Παύλος Χρηστίδης (3), 2.78%

Παύλος Γερουλάνος (2), 1.85%

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στις κάμερες ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

«Με τη ψήφο και τη συμμετοχή μας μεγαλώνουμε την παράταξη και την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας». Ακόμη σημείωσε πως «θα δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας», ενώ έστειλε το μήνυμα πως «σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος».

Πηγή: cnn.gr

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 18:12

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Μεσολόγγι ανοχύρωτη πόλη…

Μεσολόγγι ανοχύρωτη πόλη…

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η πόλη του Μεσολογγίου αλλά  και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε έντονα προβλήματα από βροχοπτώσεις.  Όμως η εικόνα των τελευταίων ημερών ήταν  πρωτόγνωρη. Μία ολόκληρη πόλη μετατράπηκε σε λίμνη. Σπίτια και καταστήματα εντός του αστικού ιστού πλημμύρισαν, ενώ ολόκληρες περιοχές κατέστησαν αδιάβατες για τους πολίτες. Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα σε οικήματα και γεωργικές εκτάσεις. 

Σίγουρα οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες και διαρκείς.  Αναμφίβολα τα καιρικά φαινόμενα εσχάτως είναι ιδιαίτερα έντονα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία. Το Μεσολόγγι στερείται βασικών υποδομών, του αναγκαίου εξοπλισμού και ουσιαστικών  αντιπλημμυρικών έργων. 

Ο ευθύνες  υπάρχουν και είναι απαράγραπτες. Αυτή τη στιγμή όμως είναι η ώρα των αποφάσεων και της λήψης μέτρων. Απαιτούνται άμεσα μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις:

  1. Mέτρα ανακούφισης των πολιτών και αποκατάστασης των ζημιών. Γενναία οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ώστε να προβεί άμεσα  σε έργα αποκατάστασης των ζημιών.
  2. Ταχύτατη  σύνταξη και υποβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων από πλευράς Δήμου προς Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και Κυβέρνηση για έγκριση και χρηματοδότηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών  έργων που θα θωρακίσουν  την περιοχή  απέναντι σε ανάλογα μελλοντικά φαινόμενα. 
  3. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το μέλλον. Με στενή συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και αρμόδιων Υπουργείων για την αλλαγή του αναπτυξιακού  μοντέλου της περιοχής. Γιατί όπως αποδεικνύει η κλιματική κρίση,  η όποια ανάπτυξη που δεν  σέβεται το περιβάλλον, που δεν περιλαμβάνει σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό, που δεν  εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών, είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Ήρθε η ώρα για ένα νέο μοντέλο δίκαιης, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια ισχυρή πολιτική βούληση  και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων. Κι εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα  σε εξαιρετικά  δύσκολη οικονομική συγκυρία,  στήριξε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση με  γενναιόδωρη  χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Αντιθέτως η σημερινή κυβέρνηση καταργώντας το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ξαναγύρισε την Αυτοδιοίκηση στην εποχή της επαιτείας. Αλλά και γενικότερα, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων: Aνάλγητη, ακραία ταξική και εμμονικά  ιδεοληπτική. Μια  κυβέρνηση που, όπως αποδεικνύεται  καθημερινά, έχει άλλες προτεραιότητες:

  • Προτεραιότητά της αποτελεί η εξυπηρέτηση φίλων και ισχυρών και όχι η δίκαιη ανάπτυξη.
  • Προτεραιότητά της αποτελεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  και όχι η ενίσχυση των κρίσιμων δημόσιων υποδομών. 
  • Προτεραιότητά της αποτελεί η διάθεση εκατομμυρίων ευρώ για  «λίστες Πέτσα» και για απευθείας αναθέσεις σε φίλους και ισχυρούς και όχι η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με την κοινωνία του Μεσολογγίου ώστε να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το Μεσολόγγι ως πόλη β΄ κατηγορίας. Το Μεσολόγγι απαιτεί τον ενδεικνυόμενο σεβασμό από πλευράς πολιτείας απέναντι στην ιστορία του και την προσφορά του στη χώρα. 

Καλούμε τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  και να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθεί τάχιστα η  επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα στο πρώην Στρατόπεδο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ο συνασπισμός της  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ , τίμησε τους πεσόντες άνδρες της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων, του Στρατού αλλά και τους σφαγιασθέντες από τον κόκκινο φασισμό πολίτες, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού πραξικοπήματος τον Δεκέμβριο του 1944, που είχε σαν στόχο το ΚΚΕ να επιβάλλει σταλινική δικτατορία στην Ελλάδα και να αποσπάσει εθνικό έδαφος, την Μακεδονία, υπέρ ξένης δύναμης. 

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πρόεδρος της Νέας Δεξιάς και Θάνος Τζήμερος, Πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά και επικεφαλής του συνασπισμού ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ τίμησαν τους γενναίους που συνέτριψαν την εσχάτη προδοσία, τους αληθινούς υπερασπιστές της της Ελευθερίας μας και της Δημοκρατίας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων. 

Μαζί τους ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και πλήθος κόσμου. 

Οι τρείς πολιτικοί άνδρες δηλώνουν ότι «ομοφρονούν  με αφετηρία την κοινή λογική και τον πατριωτισμό». 

Στο σημείο σήμερα, θα έπρεπε να βρίσκεται το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας διότι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν έζησε την κτηνωδία του κόκκινου ολοκληρωτισμού είναι η θυσία όσων αντιστάθηκαν στα σχέδια της Σοβιετικής Ένωσης και των εκπροσώπων της στην χώρα και πλήρωσαν με την ζωή τους το τίμημα της δικής μας ελευθερίας. 

Όμως δυστυχώς ήταν όλοι απόντες.

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ – ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη αποφάσισαν να συμπράξουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, με κύρια προτάγματα την υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, την απελευθέρωση της Οικονομίας από τα δεσμά του κεντρικού σχεδιασμού και την προστασία της χώρας από την ισλαμική απειλή. Η σύμπραξη ονομάζεται «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» και επικεφαλής είναι ο Θάνος Τζήμερος.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη είναι η προσέλευση στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ με 95.000 πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 12:30 το πρωί. Η ροή μάλιστα χαρακτηρίζεται αυξημένη σε σχέση με το 2017 ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα εκλογικά κέντρα του Αγρινίου καθώς πλέον σχηματίζονται ουρές.

Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) Θεόδωρου Καπετανάκη στο iefimerida, έχουν προσέλθει μέχρι και λίγο μετά τις 12:30 95.000 πολίτες για να ψηφίσουν.   Δήλωσε, επίσης ότι θα βγει ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ με την οποία θα δίνεται παράταση στη ψηφοφορία λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Στο εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο κέντρο του Αγρινίου

Οδηγός για την ψηφοφορία

Οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους. Παράλληλα, όσοι δεν είναι φίλοι ή μέλη του κόμματος -αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούν να ψηφίσουν – καλούνται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να έχουν εκτυπώσει το σχετικό έγγραφο και να έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (σήμερα μόνο) το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

 

Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης-παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα, 6/12, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί από τον γενικό διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο και ένας ένας θα εισέρχονται στα τμήματα για να ψηφίσουν.

Τα εκλογικά κέντρα  στην Αιτωλοακαρνανία

Δήμος Αγρινίου

-Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

-Παλιός σταθμός τρένων

-Αγ. Δημήτριος. απέναντι από τα Jumbo

-Δημαρχείο Αγίου Κωσταντίνου

-Δημαρχείο Στράτου

-Δημαρχείο Αγγελοκάστρου

-Δημαρχείο Αρακύνθου

-Δημαρχείο Μακρυνείας

Δήμος Μεσολογγίου

-Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

-Δημαρχείο Νεοχώρι

-Δημαρχείο Αιτωλικού

Δήμος Ναυπακτίας

– Γυμναστήριο δεύτερου Γυμνασίου

Δήμος Θέρμου

Βιβλιοθήκη

Δήμος Αμφιλοχίας
-Δημαρχείο Αμφιλοχίας αίθουσα ΚΕΠ
-Δημαρχείο Μενίδι
-Δημαρχείο Χαλικιόπουλο

Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας
-Δημαρχείο Βόνιτσας
-Δημαρχείο Κατούνας

Δήμος Ξηρομέρου
-Δημαρχείο Αστακού
-Δημαρχείο Κάνδηλας

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 13:36

Ο Σκοταδισμός ζει και βασιλεύει...

TAGAS SPIROSΤου ΣΠΥΡΟΥ Χ. ΤΑΓΚΑ*

Κάποιες στιγμές, θαρρείς, πως ζούμε ακόμη στον Μεσαίωνα! Θαρρείς, αλίμονο, πως ο πολύς Γαλιλαίος Γαλιλέι δεν έχει πει ακόμη το : "Και όμως κινείται" (σ.σ.: που, ιστορικά, δεν το είπε ποτέ, γιατί ο Γαλιλαίος δεν ήταν κανένας συνηθισμένος έξυπνος (αυτολεξεί) άνθρωπος και απέφευγε με κάθε τρόπο την "ιεροεξεταστική "πυρά), θαρρείς, επίσης, πως ο σπουδαίος Έντισον δεν έχει ανακαλύψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και, τελικά, θαρρείς, πώς ο Άνθρωπος δεν κατόρθωσε ποτέ να πάει στο φεγγάρι ή, στα πιο σύγχρονα χρόνια - πώς δεν είναι εκείνος που κατορθώνει να εξερευνά σχολαστικά τον Άρη κι άλλα μέρη του ηλιακού μας συστήματος!

Πολλά "θαρρείς" ανασηκώνονται ύποπτα αν συλλογιστείς σοβαρά τις απόψεις που "ευδοκιμούν" συνολικά για την διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης και ειδικότερα για το εμβόλιο κατά της πανδημίας. Μα πιο πολύ "θαρρείς", αλήθεια, ότι είμαστε στο Μεσαίωνα με την "όλη συμπεριφορά" των πνευματικών - θρησκευτικών ταγών αυτής της χώρας. Εκείνων των επίσημων που χρονοτρίβησαν,  αλλά, και εκείνων που έφτασαν στο σημείο -άκουσον - άκουσον-, να πιστεύουν, εξ αρχής, πως ο Θεός είναι ο "μόνος γιατρός", άρα, καλό είναι ως προς την "τακτική" διαχείριση του θέματος, να τον... βάλουμε να "αναμετρηθεί" με την ασθένεια και να δείξει την δύναμή του...

Πλην, όμως, ο Θεός δεν λειτουργεί έτσι : δεν αναλαμβάνει "ρόλους" που δεν του αντιστοιχούν και, επιτέλους, δεν είναι ο "γιατρός" κάθε ασθένειας που προκύπτει! Αυτό - τούτο το ατελείωτο όσο και αντιφατικό "μπες βγες" στις Μ.Ε.Θ, ζηλωτών, ναι, και άλλων ιεραρχών που ενώ θεωρούσαν αποκλειστικότητα του Θεού την αντιμετώπιση του ιού (!), και στην συνέχεια, μετάνιωσαν και αναθεώρησαν, αν μη τι άλλο υποβιβάζει και ευτελίζει ως το όριο της φαιδρότητας (πέραν από τους ίδιους), κάθε έννοια περί "Θεού" και, ειδικότερα, του Θεού που οι ίδιοι προτάσσουν, περίπου, εργολαβικά  ως τον μόνον παντοδύναμον και αληθινόν (που μέσα - μέσα, όμως, ηττάται)...

Η μάχη της Θρησκείας με την Επιστήμη δεν είναι τωρινή - είναι μια πανάρχαια υπόθεση. Πρόκειται, οπωσδήποτε, περί μιας μάχης εξουσίας για το ποιος, τελικά, έχει το κουμάντο "επί γης και ανθρώπων" (!), αν και περισσότερο πρόκειται περί ενός βαθύτατου υπαρξιακού φόβου του γνωστού προς το άγνωστο : ενός φόβου της συνήθειας προς το "άλλο" που μπορεί να έρθει (συνέχεια έρχεται), και μπορεί να μας ξεβολέψει μεταπείθοντάς μας. Διότι, από μόνη της η συνήθεια, αποτελεί μια πίστη που βαθαίνει και αν δεν έχουμε την παιδεία, την καλλιέργεια ή πιο απλά την αυτογνωσία να διακρίνουμε μέχρι που είναι τα όριά της, μπορεί να καταλήξει από μόνη της μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Σαν κι αυτή που ζούμε στις μέρες μας, δυστυχώς, και μας εμποδίζει να δούμε με λογική και καθαρή ματιά τα πράγματα. Αλλά, θα διερωτηθείτε, ολότελα δίκαια : Και πότε οι Άνθρωποι -πλην ξεχωριστών και φωτεινών περιπτώσεων-, χρησιμοποίησαν την λογική για να λύσουν μείζονα προβλήματα αλλά και άλλα σημαντικά θέματά τους στην ζωή; Πάντα με την πλάνη πορεύονταν! Για τούτο, άλλωστε, παραμένουν αξιολύπητοι : τραγικά θύματα, της ίδιας της συμπεριφορά τους...

*στο ΜΑΤRIX 24

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Βαρεμένος γράφει για τον Νίκο Κουτσογιάννη που έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του Παναιτωλικού.

Γράφει ο κ. Βαρεμένος:

Πρέπει να είμασταν στο δημοτικό. Τότε που γυρίζαμε απ’ το σχολείο και, πετώντας από μακρυά την τσάντα, τρέχαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο μέχρι που η μέρα θάμπωνε και δεν μπορούσαμε πιά να δούμε την μπάλα, αυτή την δύστροπη θεά. Το βράδυ η καημένη μάνα, που δεν της έφθαναν τα βάσανα μιάς ολόκληρης μέρας, ξύπναγε μερικές φορές και ζέσταινε νερό σε μια λεκάνη, προκειμένου να βάλουμε μέσα τα πόδια και να ανακουφισθούμε από τους πόνους, μετά το εξαντλητικό …μεροκάματο στο γήπεδο της Πολεμίστρας, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα σχολεία και, πλέον, μου είναι οικεία ως εκλογικά κέντρα!

Το απομεσήμερο κάθε δεύτερης Κυριακής ο Παναιτωλικός είχε αγώνα. Ο πατέρας τον μόνο αγώνα που γνώριζε ήταν ο ολοήμερος στα χωράφια. Γι’ αυτόν, ο Παναιτωλικός ήταν μια παράλληλη θρησκεία, που όταν βρισκόταν Κυριακή απογευματάκι στον κάμπο, άκουγε τον απόηχο από τις ιαχές των πιστών της, κάθε φορά που έμπαινε γκολ. Ήταν οι μέρες που εμείς γινόμασταν τα ορφανά του Παναιτωλικού, έξω από την νότια πλευρά, και περιμέναμε να μας πάρει κάποιος και να μας βάλει σαν δικό του παιδί μέσα στον περίεργο ναό. Η αγωνία ήταν μεγάλη μήπως αυτός που έκοβε τα εισιτήρια αμφισβητούσε την “υιοθεσία” και μας άφηνε απ’ έξω. Την διαδεχόταν η άφατη αγαλλίαση όταν περνούσαμε την τσίγκινη πόρτα και οι προσωρινοί γονείς μας άφηναν να πάμε μπροστά, πίσω ακριβώς από τα δίχτυα του τέρματος, αφού είμασταν μικρά και δεν κόβαμε την θέα προς ολόκληρο το χωμάτινο γήπεδο. Εκεί ακριβώς, όταν η μπάλα ερχόταν μετά από σέντρα και βολέ του αξέχαστου Βασίλη Μήτσου, αυτού του διαμαντιού της μπάλας και της ζωής, νόμιζες ότι θα τρυπήσει τα δίχτυα και θάρθει κατά πάνω, ώστε και συ να νοιώσεις ότι παίρνεις μέρος στο ποδοσφαιρικό δράμα.

Λίγο αργότερα, από εκεί ακριβώς έβλεπες να κατέρχεται σαν αφηνιασμένο άτι ο Νίκος Κουτσογιάννης, που μας άφησε προχθές, κινώντας για το αιώνιο ταξίδι. Ο αγαπημένος Κουτσογιάννος της εξέδρας, που θα μπορούσες να τον πεις κουτσό ποδοσφαιρικά, με την έννοια ότι το αριστερό το είχε μόνο για να περπατάει κι έκανε με το δεξί τα μαγικά του, σαν ένας άλλος Χουντίνι πάνω στο γαρμπίλι.

Το ποδόσφαιρο τότες δεν είχε τις σημερινές ταχύτητες. Ο Νίκος Κουτσογιάννης τις αναπλήρωνε με το στυλ, την κλειστή ντρίμπλα και την ευθυβολία. Κάπως έτσι μου προκύπτει το ποδοσφαιρικό του προφίλ μέσα στην αχλύ του χρόνου. Πάνω απ’ όλα, ο μακαρίτης πλέον Νίκος ήταν μια φιγούρα που, με την αύρα της, κέντριζε το λαϊκό φαντασιακό και ενσάρκωνε τα ποδοσφαιρικά όνειρα των φιλάθλων.

Λένε ότι πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια. Αν ισχύει αυτό, τότε η δική μας πατρίδα είχε τους πρωταγωνιστές, αν όχι τους ήρωές της. Ένας απ’ όλους αυτούς ήταν ο Νίκος Κουτσογιάννης.

Όσο για την τρέλλα με το ποδόσφαιρο, επικαλούμαι σαν άλλοθι τον αγαπημένο Γκαλεάνο: «Με ελκύει η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Όταν παίζεται καλά, το παιγνίδι είναι ένας χορός με μια μπάλα».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ