Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, lockdown, απαγορεύσεις, τελειώνει ο χρόνος, πρέπει τώρα να εμβολιαστείτε όλοι και να κλειδωθείτε σπίτια σας αλλιώς θα πεθάνετε! 30.000 κρούσματα! Σοκ! Πανικός! 

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2021 ΜΜΕ και «ειδικοί» φροντίζουν να «σπείρουν» τον πανικό στους πολίτες, με απώτερο στόχο τους να τους στείλουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να τους «κλειδώσουν» στα σπίτια τους ώστε να μην μπορούν να απολαύσουν τη ζωή και να γιορτάσουν μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Προσοχή: Και εμβολιασμένοι να είσαστε να κάνετε με σύνεση το ρεβεγιόν, εάν μάλιστα είστε ηλικιωμένος ή ανεμβολίαστος... να μην κάνετε καθόλου, να κάτσετε μόνοι σπίτι σας. Αυτά ακούστηκαν επί της ουσίας σήμερα το πρωί, λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος, από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, έδωσε χρονικό περιθώριο στις κυβερνήσεις για να εμβολιάσουν... και τις πέτρες. «Έχετε 185 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η κυβέρνηση και οι «τηλεγιατροί» πιέζουν για μαζικό, υποχρεωτικό εμβολιασμό και θέλουν νέες, ακόμα πιο αυστηρές απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους. Ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας έβαλε σήμερα στο «τραπέζι» και τα παιδιά, καθώς ζήτησε μαζικό καθολικό εμβολιασμό για τα παιδιά άνω των 12 ετών. 

Γιατί όμως αυτή η πίεση; Γιατί μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τον χρόνο με στεναχώρια και φόβο; 

Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε σαν «βόμβα» για να μας περάσει στο επόμενο στάδιο της πανδημίας. Πλέον αποδεικνύεται ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να την σταματήσουν, καθώς τα περισσότερα κρούσματα είναι σε εμβολιασμένους (σύμφωνα με τις μοναδικές χώρες που έχουν ανακοινώσει επίσημα στοιχεία, δηλαδή Δανία και Γερμανία).

Την ίδια ώρα είναι υπερμεταδοτική και καθημερινά πλέον ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει πάνω από 30.000 κρούσματα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει ανοσία της αγέλης με βίαιο τρόπο, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες όπως όλα δείχνουν θα έχουν κολλήσει σχεδόν όλοι τον ιό, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. 

Αυτό προφανώς έχει τα αρνητικά, καθώς κινδυνεύουν όλοι να κάνουν σοβαρή νόσο και να πεθάνουν, κάτι που πρέπει ο καθένας προσωπικά να το σκεφτεί και να προσπαθήσει να κάνει ότι καλύτερο πιστεύει για τον εαυτό του ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία του. 

Από την άλλη υπάρχουν θετικά νέα. Αρχικά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη αν και είναι μεταδοτική δεν προκαλεί βαριά νόσο και τα συμπτώματα της μοιάζουν περισσότερο με μια γρίπη. Ήδη η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τη λήξη του συναγερμού, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αψηφήσει κάποιος τον κίνδυνο, ακόμη και εάν είναι μεγάλης ηλικίας. 

Επίσης, σύμφωνα με τον Ισραηλινό καρδιολόγο Αφσίν Εμράνι, ο οποίος είναι ιατρικός διευθυντής της ιδιωτικής κλινικής Los Angeles Heart Specialists και εργάζεται στις ΗΠΑ είναι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δεν είναι παρά «ένας ιός του εποχικού κρυολογήματος» και «είναι κυριολεκτικά το εμβόλιο που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες» και το οποίο θα τελειώσει την πανδημία.

Όπως είπαμε τα εμβόλια δεν «πιάνουν» την μετάλλαξη, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ούτε και η φυσική ανοσία μπορεί να την σταματήσει πλήρως. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο άνθρωπος που νοσεί από την παραλλαγή Όμικρον αποκτά ανοσία και από τη Δέλτα.

Άρα επί της ουσίας οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, καθώς σε λίγους μήνες θα έχουμε όλοι ανοσία! Είναι κάτι που δεν το θέλουμε;

Ας δούμε τι έκανε η Σουηδία και ας πάρουμε παράδειγμα και πως ξεπέρασε τον Covid-19 εδώ και μήνες.

Αντιθέτως ας δούμε τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία «πόνταρε» τα πάντα στα εμβόλια.

Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ ώστε ακόμα και αυτοί που νοσήσουν βαριά και καταλήξουν στο νοσοκομείο να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και να το ξεπεράσουν. Τι έκανε; Έδιωξε 7.000 υγειονομικούς. 

Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια για να φέρει φάρμακα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, ώστε οι ευπαθείς να μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και να ξεπεράσουν τον ιό. Τι έκανε; Πήρε αργά ελάχιστες παρτίδες και ενώ βλέπει και τώρα ότι έστω και αυτά τα 2.000 μονοκλωνικά αποδεικνύονται σωτήρια αρνείται να φέρει περισσότερες δόσεις. 

Άρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτή η πίεση για μαζικό/υποχρεωτικό εμβολιασμό γίνεται για να επιβληθεί δια της βίας τη νέα «κανονικότητα» που ονειρεύονται, από τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν και θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης. 

Δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση να δούμε σε λίγους μήνες τους κυβερνώντες να ανακοινώνουν ότι κέρδισαν την πανδημία, όμως να διατηρούνται τα μέτρα περιορισμού και να συνεχίζονται οι μαζικοί εμβολιασμοί, γιατί σύμφωνα με αυτούς μόνο έτσι δεν θα ξεσπάσει ξανά ο ιός. 

Αυτό δείχνει να ήταν το σχέδιο τους, όμως οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις τους έχουν προκαλέσει πανικό και πλέον προσπαθούν δια της βίας να το επιβάλλουν. Το 2021 το δεχθήκαμε οι περισσότεροι, το 2022; 

Πρόβλεψη μου: Η φετινή χρονιά θα είναι κρίσιμη και κυρίως οι πρώτοι μήνες του 2022, καθώς οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους, αλλά και να αναγκάσουν τους εμβολιασμένους να εμβολιάζονται 2-3 φορές τον χρόνο. Την ίδια ώρα οι «ελεύθερες» φωνές έχουν αυξηθεί και όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει να διαφωνούν με το αφήγημα. «Αγαθά αγώνα κτώνται» και τίποτα δεν πρόκειται να μας «χαρίσουν» οι κυβερνήσεις.

Καλή χρονιά σε όλους. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ιταλική εφημερίδα La Verità η Silvana De Mari  γιατρός χειρούργος, συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια γράφει ότι το Omicron είναι τόσο ήπιο που μπορεί «να είναι η λύση στην επιδημία, αρκεί να μην έχετε εμβολιαστεί». Επειδή «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο».

Επιπλέον κάποια επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η όμικρον προσκολλάται πολύ πιο εύκολα στους εμβολιασμένους διπλά ή τριπλά.

Στο ίδιο μήκος κινούνται επιστήμονες και στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός καρδιολόγος Αφσίν Εμράνι, ιατρικός διευθυντής της ιδιωτικής κλινικής Los Angeles Heart Specialists, που εργάζεται στις ΗΠΑ είναι πεπεισμένος ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον δεν είναι παρά «ένας ιός του εποχικού κρυολογήματος» και «είναι κυριολεκτικά το εμβόλιο που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες», το οποίο θα τελειώσει την πανδημία. 

Υποστηρίζει μάλιστα, πως οι κυβερνήσεις «υπεραντιδρούν» και σπέρνουν πανικό και παραπληροφόρηση και προτείνει στις Αρχές να σταματήσουν τα τεστ για Όμικρον και να εστιάσουν στην παροχή «ψυχολογικής και οικονομικής βοήθειας».

Ακόμη, η Jerusalem Post, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την Omikron επικαλείται τον καθηγητή Hagai Levine, πρόεδρο της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας, ο οποίος είπε:

«Με την Omicron να είναι τόσο μεταδοτική, οι προσπάθειές μας να σταματήσουμε την εξάπλωσή του είναι πιθανό να είναι αρκετά μάταιες. … Δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα. … Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να στοχεύσουμε και στους πιο ευάλωτους ανθρώπους να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική, χρησιμοποιούν την αυξημένη μεταδοτικότητα της ήπιας μετάλλαξης Όμικρον ώστε να καλλιεργήσουν ξανά κλίμα πανικού στους πολίτες των χωρών τους. Ο στόχος τους;  Ακόμα ένα lockdown. Υπάρχει επίσης η πρόσφατη καταγγελία της Βild για την Γερμανία. Η Bild ισχυρίζεται ότι νοσοκομεία σε πολλά Γερμανικά κρατίδια υπερκατέγραφαν νοσηλείες από Covid αλλοιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις στατιστικές.

Και  στην χώρα μας πάντως  καθηγητές όπως ο Κ. Γουργουλιάνης έχουν ζητήσει να σταματήσει η ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων γιατί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα παρά μόνο στην κατασκευή κλίματος πανικού.

pronews.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο τελευταίος επιζών της μικρής ομάδας Iνδών στρατιωτών που είχε συνοδεύσει τον Δαλάι Λάμα μετά την διαφυγή του από την Λάσα το 1959, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το τάγμα του.

Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, τότε νεαρός μοναχός και σήμερα 86 ετών, διέφυγε από το Θιβέτ μπροστά στην προέλαση των κινεζικών στρατευμάτων. 'Εφθασε στην Ινδία έπειτα από πορεία δύο εβδομάδων στα Ιμαλάια, μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη για να ξεφύγει από τους Κινέζους στρατιώτες.

Ο Νάρεν Χάντρα Ντας ήταν 22 ετών εκείνη την εποχή και είχε μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο σώμα Assam Rifles, την παλαιότερη (1835) παραστρατιωτική δύναμη του ινδικού στρατού.

Συνόδευσε τον Δαλάι Λάμα, μαζί με έξι ακόμη στρατιώτες, μέχρι την Λούμλα στο Αρουνασάλ Πραντές, όπου έφθασαν στις 31 Μαρτίου 1959.

Ο βετεράνος είχε διηγηθεί πέρυσι την επιχείρηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: ο Δαλάι Λάμα ήταν έφιππος και οι Ινδοί στρατιώτες πεζή διέσχιζαν τα χιονισμένα ορεινά περάσματα. Οι στρατιώτες δεν είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν στον νεαρό μοναχό κατά την διάρκεια της πορείας τους.

Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει εξόριστος στην βόρεια Ινδία από την διαφυγή του από το Θιβέτ που έγινε κινεζική επαρχία το 1959, και ο Νάρεν Χάντρα Ντας συναντήθηκαν τον Απρίλιο 2017, για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια.

«Κοιτάζοντας το πρόσωπό σας, αντιλαμβάνομαι ότι κι εγώ πρέπει να είμαι πολύ γέρος», είπε ο Σαλάι Λάμα στον στρατιώτη κατά την διάρκεια τελετής στην πόλη Γκουαχάτι, στην ανατολική Ινδία.

Τον επόμενο χρόνο, ο Νάρεν Χάντρα Ντας προσεκλήθη στην Νταραμσάλα, πόλη στους πρόποδες των ινδικών Ιμαλαΐων όπου ο δαλάι λάμα έχει εγκαταστήσει την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ με την άδεια του Νέου Δελχί. «Πήγα με την οικογένειά μου και με έσφιξε στην αγκαλιά του. Μου έδωσε επίσης ένα αναμνηστικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συνάντησή μας», είχε δηλώσει ο Νάρεν Χάντρα Ντας.
 
pronews.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών, που «θωρακίζει τη δημόσια υγεία και διασφαλίζει τη δυνατότητα των γιατρών και των νοσηλευτών να μας παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους» αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι το 2021 ήταν «μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον κόσμο», με το ΕΣΥ να αναμετράται με τα όριά του και τις μεταλλάξεις να μεταβάλλουν τα επιστημονικά δεδομένα. Το εμβόλιο «είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να νικήσουμε τον ιό».

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στις γενικότερες προκλήσεις της εποχής μας, με τις ανεξάντλητες δυνατότητες αλλά και τις επώδυνες αντιθέσεις. «Μετέχουμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον πολλαπλών επιλογών και κοινωνικής κινητικότητας. Σε συνθήκες κοσμοπολιτισμού που παράγουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, εμπειρίες και ευκαιρίες και εμπεδώνουν έναν κοινό, σχεδόν οικουμενικό, τρόπο ζωής», επισήμανε.

Αναλυτικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία εξακολουθεί να μας πληγώνει και να αναστέλλει την κανονικότητα της ζωής μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμετράται με τα όριά του, σε καταστάσεις εξαιρετικές και απρόβλεπτες, καθώς οι διαδοχικές μεταλλάξεις του ιού μεταβάλλουν τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ούτε απροστάτευτοι.

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα, ιδίως απέναντι στη βαριά και επικίνδυνη μορφή της νόσου. Θωρακίζει τη δημόσια υγεία και διασφαλίζει τη δυνατότητα των γιατρών και των νοσηλευτών να μας παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να νικήσουμε τον ιό. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και δική μας. Αφορά την κοινωνική και την ατομική μας ηθική, με επίκεντρο τον σεβασμό στον πλησίον και το γενικό καλό.

Ζούμε στην εποχή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων, αλλά και των επώδυνων αντιθέσεων. Οι ορίζοντες της ελευθερίας μας διευρύνονται και ο ρυθμός του βίου επιταχύνεται διαρκώς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας καταργεί τους εδαφικούς περιορισμούς και απελευθερώνει τις υπηρεσίες και τα παγκόσμια δίκτυα της εκπαίδευσης και της εργασίας. Δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικότητας και οικειότητας.

Μετέχουμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον πολλαπλών επιλογών και κοινωνικής κινητικότητας. Σε συνθήκες κοσμοπολιτισμού που παράγουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, εμπειρίες και ευκαιρίες και εμπεδώνουν έναν κοινό, σχεδόν οικουμενικό, τρόπο ζωής.

Παράλληλα, όμως, οι ανισότητες οξύνονται και οι βεβαιότητές μας κλονίζονται. Η οικονομική κρίση δοκίμασε τις παροχικές δυνατότητες του Κράτους και τις υλικές μας αντοχές, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων. Οι αυξημένες ροές των μεταναστών και των προσφύγων προκάλεσαν ιδιαίτερες εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, σε ορισμένα κράτη, κλιμακώνονται σε ευθείες αμφισβητήσεις του Κράτους Δικαίου.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο, κατέδειξαν την επείγουσα σημασία της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Οι γυναικοκτονίες και το κίνημα του «me too» μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τον δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε για την πραγμάτωση της έμφυλης ισότητας, παρά την πρόοδο και την καταξίωση των γυναικών.

Στην ανασφάλεια των καιρών, η δημοκρατία μας αντιτάσσει το ιστορικό της βάθος και τη συνοχή της. Την αταλάντευτη αναφορά της στην ταυτότητα και τις αξίες που θεμελίωσαν το έθνος μας. Η επιστροφή, 200 χρόνια μετά, στην Επανάσταση του 1821 και τη γενέθλια στιγμή του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, μας υπενθύμισε την αστείρευτη δύναμη της ενότητας και της ομοψυχίας, που σε πείσμα κάθε αντιξοότητας δικαιώνει διαχρονικά τους Έλληνες.

Το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο, η αναντίρρητη θέση της πατρίδας μας ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και την ευημερία. Στα εθνικά θέματα παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ανυποχώρητοι απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους της, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό διεθνών πολιτικών και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάκαμψη στην πανδημία, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας είναι μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών, ανοικτή και συμπεριληπτική. Μια κοινότητα ίσης ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτό το στέρεο έδαφος ριζώνουν και αναπτύσσονται οι μεγάλες προοπτικές μας. Αξιοποιώντας τη θεσμική μας παράδοση και αφήνοντας όσα μας κράτησαν πίσω. Οι Έλληνες ακολουθούν και συνδιαμορφώνουν το ισχυρό ρεύμα των αλλαγών του 21ου αιώνα. Το 2022 θα είναι έτος αισιοδοξίας και ανάτασης.

Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία!

pronews.gr

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Το 2021 φεύγει με τα κρούσματα του covid να μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι μάλλον κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Η αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας αποδείχθηκε πρώτα και κύρια πρόβλημα ιατρικό, πρόβλημα των γιατρών.

Φυσικά έχει ευθύνες η κυβέρνηση και μάλιστα μεγάλες, φυσικά έχουν ευθύνη και οι της αντιπολίτευσης. «Δεν κολλάει στις διαδηλώσεις» οι μεν, «δεν κολλάει στις εκκλησίες» οι δε, «να εμβολιαστούν οι αστυνομικοί» οι μεν, «οι εμβολιαστούν οι νέοι» οι δε. Φυσικά δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από το πολιτικό σύστημα της χώρας, που δυστυχώς ακόμη και με την πανδημία ο καθένας κοίταζε πως θα ικανοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο.

Εκεί που κανείς θα περίμενε να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες σοβαρότητας ήταν οι επιστήμονες. Και δυστυχώς οι επιστήμονες που απέκτησαν βήμα στο δημόσιο διάλογο και έγιναν πανελίστες των τηλεοπτικών εκπομπών αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Μας είπαν για «πανδημία ανεμβολίαστων», πράγμα που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη «μπαρούφα» της χρονιάς. Αν ανατρέξει κανείς σε βίντεο ακριβώς πριν ένα χρόνο όταν πρωτοήρθαν τα εμβόλια στη χώρα –γιατί μάλλον τα έχουμε ξεχάσει- θα δει τους «ειδικούς» να λένε ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις… Η Pfizer τώρα βέβαια κατασκευάζει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις. Λέγονταν επίσης από τους «ειδικούς» ότι τα εμβόλια θα σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης, τελικά οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν… Έλεγαν ακόμη και αυτό είναι το χειρότερο ότι κάνοντας το εμβόλιο δεν πρόκειται να πεθάνεις από covid, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση σε ανθρώπους που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και υποκείμενα νοσήματα ότι δεν θα κινδυνεύσουν. Τελικά φτάσαμε να θρηνούμε δεκάδες εμβολιασμένους -κατά βάση ανθρώπους άνω των 60- που μάλλον θα έπρεπε να είχαν παραμείνει σε ένα πιο περιορισμένο καθεστώς μέτρων προστασίας.

Δυστυχώς κανείς δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια δεν είναι η απειροελάχιστη πιθανότητα των σοβαρών παρενεργειών, αλλά το γεγονός ότι η ανοσία τους κρατάει σχετικά λίγο και η προστασία που παρέχουν ιδίως στις ευπαθείς ομάδες δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντιθέτως ακούγαμε ότι τα εμβόλια θα εξαφανίσουν τον covid…. Γιατί τότε τα αντιγριπικά εμβόλια δεν εξαφάνισαν την γρίπη;

Κανείς δεν είχε το θάρρος να πει ότι η πανδημία θα διαρκέσει –παρά τη γρήγορη παραγωγή των εμβολίων- δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια. Κανείς δεν είχε το θάρρος να πει ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο ιός να γίνει ενδημικός και να εξασθενήσει. Κανείς δεν τόλμησε να πει ότι τα εμβόλια, ακόμη και αν δεν παρέχουν την 100% προστασία που θέλαμε, παρ’όλα αυτά είναι το βασικό μέσο για να κάνουμε τον ιό να εξασθενήσει, όπως έχει συμβεί με τη γρίπη.

Αντιθέτως, ακούγαμε πως τα εμβόλια θα μας δώσουν πίσω την… «ελευθερία» μας. Βαριά κουβέντα για να τη χρεώσεις σε ένα εμβόλιο. Κι όμως το έκαναν και οι γιατροί και φυσικά οι πολιτικοί. Γιατί, δεν τόλμησαν ποτέ να επιβάλλουν μέτρα (ίσως όχι τύπου lockdown, αλλά οπωσδήποτε περιοριστικά σε κάποιο βαθμό) στους πραγματικά ευπαθείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ το 83% των θανόντων από covid, δηλαδή λίγο περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, ήταν άνθρωποι ηλικίας 65 και άνω. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαν προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους… Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το καλοκαίρι οι πανελίστες γιατροί, αντί να απευθύνουν έκκληση στους φοιτητές να εμβολιαστούν, επέμειναν να υπάρξουν μέτρα -έστω ενός μερικού lockdown- στην πραγματικά πολύ επικίνδυνη ηλιακή ομάδα.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μέσω facebook το δικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά με… πολλούς αποδέκτες.

Έγραψε τα εξής:

Ένας δύσκολος χρόνος, με γεγονότα που προκάλεσαν πολλά και αντιφατικά συναισθήματα σε όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και είχαν σημαντικές οικονομικές, πολιτικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, μας αποχαιρετά.

Δίνει τη θέση του σε έναν νέο χρόνο, που όλα δείχνουν ότι, θα μας φέρει αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις, σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Προκλήσεις, άλλες ήδη γνωστές και άλλες πρωτόγνωρες. Άλλες ως αποτέλεσμα των σύγχρονων εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, και άλλες ως αποτέλεσμα μιας στρεβλής αντίληψης που αφορά και τον τρόπο ζωής και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου.

Βεβαίως, πάντα παρούσες και οι μεγάλες ανισότητες που επιφέρει η συγκέντρωση του πλούτου και συνακόλουθα της εξουσίας σε χέρια λίγων. Και μάλιστα, την ώρα που ο κόσμος διαθέτει το μεγαλύτερο πλούτο που υπήρξε ιστορικά, αλλά και τα περισσότερα μέσα, επιστημονικά και τεχνολογικά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από περισσότερη συνεργασία και αλληλεγγύη από ποτέ.

Παρά τις τεράστιες δυνατότητες και τις συλλογικές μας κατακτήσεις, παραμένουν ως απαίτηση της κοινωνίας μας βασικές αξίες, όπως αυτές της ισότητας, της ισηγορίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της οικοδόμησης εντέλει,μιας κοινωνίας ανθρωπιάς.

Σε αυτό το σύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα, οι Έλληνες, χρειαζόμαστε, ένα μεγάλο άλμα, που θα προέλθει από μια εθνική επανεκκίνηση, και θα συμβάλει καταλυτικά ώστε να μεταβούμε με όραμα αλλά και σχέδιο, δημοκρατικό και προοδευτικό, στη νέα εποχή που διαμορφώνεται ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια πρόκληση υπαρξιακού τύπου, για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Ο νέος Πατριωτισμός, που απαιτείται για αυτήν την μετάβαση, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Αλλά αδήριτη ανάγκη είναι, ο νέος Πατριωτισμός να είναι απαλλαγμένος από την εσωστρέφεια και τις χρόνιες παθογένειες που ευθύνονται για την ιδιότυπη ομηρία που βιώνουν οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Ο αναστοχασμός σε ό,τι αφορά τη συλλογική μας πορεία, που κάποιοι λίγοι αναζητούσαμε ως αναγκαία συνθήκη με την ευκαιρία της Επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρέμεινε μια κενή περιεχομένου αναφορά σε κάποιες εκδηλώσεις και τελικά απετράπη, με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών, ένεκα της πανδημίας.

Προφάσεις εν αμαρτίαις.

Εύχομαι, το 2022, να αποτελέσει την αφετηρία για την ανατροπή αυτής της καθηλωτικής αντίληψης και πρακτικής.

Να μην επαναπαυθούμε σε μια δήθεν αυτονόητη επιστροφή σε μια κανονικότητα, μια κανονικότητα που έφερε τις κρίσεις που βιώνουμε με δραματικό τρόπο.

Είναι η ώρα να γίνουμε εμείς το υποκείμενο της ιστορίας μας, να αποποιηθούμε το ρόλο του παθητικού αντικειμένου.

Να κατανοήσουμε την ανάγκη να ορίζουμε και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, επιλέγοντας αντί για το περιθώριο της ιστορίας, τον διαρκή αγώνα, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εμείς που θα ορίζουμε και τη μοίρα μας.

Και να συζητήσουμε επιτέλους, ήρεμα και απλά, για το πώς θα οδηγηθούμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα και κυρίως μια βιώσιμη επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Καλή και γόνιμη χρονιά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες.

Με υγεία και προκοπή για όλους.

agriniopress.gr

Στον απολογισμό του 2021 ως μιας «δύσκολης χρονιάς» προχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, παρατηρώντας ότι «ζούμε την αλλαγή του χρόνου σε κλοιό ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που αφορά τόσο τη ζωή όσο και την αξιοπρεπή διαβίωση».

«Αυτή η πραγματικότητα, όμως, αυτή η νέα κανονικότητα της παρακμής, δεν ήταν αναπότρεπτη» επισημαίνει ακόμη ο κ. Τσίπρας και καταλήγει πως «το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η χρονιά μιας νέας αρχής. Για τις ζωές μας. Για την κοινωνία. Για την Ελλάδα».

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα

«Στην αυγή του νέου χρόνου θέλω πρωτίστως να απευθυνθώ σε όσους δίνουν τη μάχη της δικής τους ζωής, σε όσους δίνουν τη μάχη για να σώσουν ζωές, σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, σε όσους παλεύουν στη σκληρή καθημερινότητα για την επιβίωση.

Η χρονιά που φεύγει ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά. Πάνε άλλωστε τρία χρόνια τώρα από την πιο πρόσφατη ανάμνηση κανονικότητας. Έκτοτε ο κάθε χρόνος είναι πιο σκοτεινός από το προηγούμενο.

Σήμερα παραμονή πρωτοχρονιάς σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια περνά ώρες αγωνίας και ανασφάλειας, από τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία μας έχουν εδώ και καιρό ξεπεράσει τα όριά τους. Γιατροί και νοσηλευτές τα όρια της αντοχής τους. Ενώ την ίδια στιγμή το γιορτινό τραπέζι θα είναι πιο ακριβό από ποτέ, αφού το κύμα της ακρίβειας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Πολιορκεί τα νοικοκυριά και συρρικνώνει το εισόδημα.

Ζούμε την αλλαγή του χρόνου σε κλοιό ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που αφορά τόσο τη ζωή όσο και την αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, αυτή η νέα κανονικότητα της παρακμής, δεν ήταν αναπότρεπτη.

Η πανδημία είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλο το πλανήτη. Αλλά δεν αξίζει στη χώρα μας να έχει τα χειρότερα αποτελέσματα σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και από τις χειρότερες υπηρεσίες υγείας. Να χάνουμε ανθρώπους που θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει στη ζωή. Δεν αξίζει στη χώρα μας που πέρασε μια τόσο μεγάλη οικονομική περιπέτεια και εξήλθε από τη κρίση, να έχει ξανά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε απόγνωση αφού το εισόδημα εξανεμίζεται τη 3η εβδομάδα του μήνα.

Οι ευθύνες για αυτή τη δραματική εξέλιξη, είναι προφανείς. Οι παλινωδίες, οι σκοπιμότητες, η προπαγάνδα, η εργαλιοποίηση της επιστήμης, η επίπλαστη αισιοδοξία, η διαρκής επιμονή συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου, η διαρκής εμμονή μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, δε ήταν ατύχημα. Ήταν επιλογές που μετέτρεψαν τη διαχείριση της κρίσης σε κρίση της διαχείρισης και μεγέθυναν τον τραγικό απολογισμό.

Σήμερα όμως, βρισκόμαστε όλες και όλοι μπροστά στη δική μας ευθύνη και επιλογή. Στην ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη να μην αφήσουμε για πολύ ακόμη αυτή τη δυστοπία να μετατρέπεται σε κανονικότητα. Να πάρουμε, τη χρονιά που έρχεται, πίσω τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Να δώσουμε σε όλα τα μέτωπα τη μάχη της ζωής.

Με εμπιστοσύνη στην επιστήμη, στον εμβολιασμό, στη θεραπεία. Με αλληλεγγύη. Με στήριξη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, των νέων, του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού.

Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής. Η χρονιά μιας νέας αρχής. Για τις ζωές μας. Για την κοινωνία. Για την Ελλάδα.

Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους».

agriniopress.gr

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά στην ηττοπάθεια και στην καταστροφολογία.

Οι επόμενες βδομάδες θα φέρουν κυματισμούς. Έχουμε, ωστόσο, τις δυνάμεις να αφήσουμε πίσω την τρικυμία, οδηγώντας την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά. Ώστε τον χειμώνα της αβεβαιότητας να διαδεχθεί η άνοιξη της ελπίδας. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, ώριμοι και προσεκτικοί», τονίζει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο έτος.

«Κλείνοντας τα αυτιά στην καταστροφολογία και στην ηττοπάθεια για να ακουστεί μόνο η φωνή της επιστήμης και της αλήθειας. Και, ασφαλώς, ακολουθώντας τις συστάσεις της Πολιτείας και των ειδικών. Μία τέτοια στάση θα είναι το καλύτερο δώρο προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αλλά και ο καλύτερος πρόλογος για το καινούργιο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο του 2022», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι αφήνουμε πίσω μία χρονιά γεμάτη δυσκολίες, αλλά και μεγάλες προσπάθειες και υποδεχόμαστε μια νέα, συνεχίζοντας τον ίδιο αγώνα.

«Γιατί μπορεί το 2021 να κλείνει σχεδόν όπως ξεκίνησε: με επιφυλακή για την πανδημία και προσοχή στην οικονομία. Έχει μεσολαβήσει, ωστόσο, ένα θαύμα της επιστήμης. Σκεφτείτε ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο έφταναν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια. Και, σήμερα, το 80% των ενηλίκων Ελλήνων, 4 στους 5 δηλαδή, έχει επιλέξει να θωρακίσει την υγεία του και να προστατεύσει αυτούς που αγαπά. Ενώ η χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά και ο εμβολιασμός των παιδιών προχωρά ταχύτατα», συνεχίζει.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως γνωρίζει ότι αλλιώς ελπίζαμε να περάσουμε την Πρωτοχρονιά.

«Η μετάλλαξη «Ο» όμως, σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη. Έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Όμως φαίνεται και να προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. Όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν αυτό το δυναμικό φαινόμενο. Με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, αλλά και λιγότερες νοσηλείες. Ενώ, ειδικά στη δική μας χώρα, ζούμε τη μετάβαση από τη μετάλλαξη «Δ» στην «Ο», που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ρυθμούς εκδήλωσης», επισημαίνει και εξηγεί ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι παρεμβάσεις δεν παραμένουν άκαμπτες, αλλά προσαρμόζονται χρονικά στα δεδομένα.

«Με σχέδιο για την κίνηση της αγοράς, την κοινωνική συμπεριφορά αλλά και την αντοχή των δομών υγείας. Έτσι, άλλωστε, πετύχαμε να αποφύγουμε τα lockdown και ήδη να γιορτάσουμε κανονικά τα Χριστούγεννα. Τώρα, όμως, υποδεχόμαστε την Πρωτοχρονιά, δυστυχώς με κάποιους περιορισμούς στη διασκέδαση, γιατί αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι πρέπει να κάνουμε. Ας γίνει η συντροφιά αυτών που αγαπάμε το καλύτερο υποκατάστατο για τη μουσική που δεν θα ακούσουμε αυτές τις μέρες», συμπληρώνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει επίσης πως νιώθει την κόπωση και την ανησυχία που σκιάζει την καθημερινότητα όλων.

«Ξέρω καλά, όμως, και τις ικανότητες του λαού μας. Χάρη σ’ αυτές, στον χρόνο που πέρασε, οι απώλειες που μας χτύπησαν, δεν μας νίκησαν. Και γι’ αυτό, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει, πρώτα και πάνω από όλα, στους μαχητές της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων μας», προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι στο ίδιο διάστημα, η Οικονομία και η Κοινωνία έμειναν όρθιες και η Πολιτεία προώθησε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης που «ήταν αυτό που μας επέτρεψε, μέσα στην υγειονομική καταιγίδα, να θωρακίσουμε τα εισοδήματα, να έχουμε αύξηση του Εθνικού μας Προϊόντος, να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι και πάλι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε εκείνους που θα επηρεαστούν από τους νέους περιορισμούς και λέει ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από ευνοϊκούς δείκτες και αριθμούς.

«Είναι σίγουρο ότι στις αλλεπάλληλες μάχες με τον ιό υπήρξαν και αστοχίες. Και ότι η ευημερία της χώρας θέλει καιρό για να φτάσει στο μέσο πορτοφόλι. Πολύ περισσότερο, όταν η παγκόσμια ενεργειακή κρίση χτυπά, παράλληλα, και τη δική μας πόρτα. Όμως, όσο σίγουρος είμαι πως τα προηγούμενα βήματά μας δεν ήταν αυτονόητα, άλλο τόσο πιστεύω ότι τα επόμενα θα μας βγάλουν στο ξέφωτο. Γι’ αυτό και ένα μπορώ να υποσχεθώ: ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε εδώ, στο πλευρό του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας. Διορθώνοντας τα λάθη μας. Ακούγοντας τις φωνές σας. Και δίνοντας λύσεις, όποτε και όπου απαιτείται», υπογραμμίζει.

Παράλληλα αναφέρει ότι στη διάρκεια του 2021 δεν ήταν λίγες και οι εθνικές προκλήσεις.

«Και σε αυτές, όμως, απαντήσαμε με τη σύνεση της αποφασιστικότητας. Η εθνική άμυνα ενισχύθηκε όσο ποτέ. Και πολύπλευρες διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας δίνουν, ήδη, στη χώρα μας κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο.

Και όλα αυτά, έγιναν και γίνονται με το βλέμμα πάντοτε στον πολίτη. Γιατί οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Μεγάλα δημόσια έργα γίνονται πράξη. Το Ψηφιακό Κράτος εξυπηρετεί την καθημερινότητα. Παιδεία και Εργασία εκσυγχρονίζονται. Ενώ και η δημόσια ασφάλεια, σταδιακά, βελτιώνεται. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αλλάζει, παρά την περιπέτεια που την δοκιμάζει. Ούτε κι αυτά, ωστόσο, είναι αρκετά. Νιώθω πως, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες, συχνά υποτιμώνται οι δυσκολίες. Το αβέβαιο παρόν μάς κάνει, επίσης, να ξεχνάμε το σκοτεινό παρελθόν. Και απ’ την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Ιδίως όταν αυτά είναι πρωτόγνωρα και απαιτούν συνεχή προσαρμογή.

Γι’ αυτό, άλλωστε, παντού στον κόσμο, τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και, λίγο-πολύ, τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται. Μπορεί, λοιπόν, το σκάφος να προχωρά αλλά η φουρτούνα δεν παύει να το χτυπά. Γι’ αυτό και θα ξαναπώ πως το τιμόνι μας θα έχει μία μόνο πυξίδα: τον πολίτη. Και η δράση μας θα οδηγείται από ένα μόνο ρήμα: το ρήμα «προσπαθώ»», σημειώνει.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει επιπλέον ότι το 2021 υπενθύμισε σε κάθε γωνιά του κόσμου πόσο ευάλωτοι είμαστε σε γεγονότα όπως οι πανδημίες και τα ξεσπάσματα της κλιματικής κρίσης και ανέδειξε τη σημασία του υπερεθνικού συντονισμού αλλά και τις μεγάλες παγίδες που παραμονεύουν στο δρόμο μας.

«Πρόκειται για διδάγματα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το 2022, επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο την πανάρχαια αρετή των Ελλήνων: τη δύναμή μας να μετατρέπουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Τα εμπόδια σε εφόδια. Και αυτό θα είναι, ίσως, η πιο ταιριαστή τιμή στα 200 χρόνια ελευθερίας που γιορτάσαμε φέτος. ‘Αλλωστε και εκείνα μία διαδρομή διαδοχικών θριάμβων και προκλήσεων υπήρξαν», συμπληρώνει.

Και τονίζει: «Σε αυτόν το δρόμο διεκδίκησης της προόδου θα συνεχίσουμε. Προστατεύοντας τη δημόσια υγεία με ευέλικτες πολιτικές απέναντι στην «Ο». Που πρέπει να μας ανησυχεί, χωρίς όμως να μας πανικοβάλλει.

Eμβολιαζόμενοι, ιδίως με την ενισχυτική δόση. Κάνοντας πολλά, συχνά test. Και τηρώντας τις βασικές προφυλάξεις, με πρώτη τη σωστή χρήση της σωστής μάσκας. Παράλληλα, όμως, θα επιμείνουμε και στην τροχιά των μεγάλων αλλαγών, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο. Και μαζί του, το εισόδημα των εργαζόμενων. Στην πολιτική δηλαδή, της «Ανάπτυξης για Όλους». Που σημαίνει μία καλύτερη ζωή. Με πολλές επενδύσεις και ακόμη περισσότερες δουλειές».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι Καλή Χρονιά σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, παντού στη χώρα και στον κόσμο. Με υγεία και δύναμη, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».