Θ. Μωραΐτης: Στη χώρα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και ενημέρωσης
Στη σκιά της αντιπαράθεσης για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα διεξάγεται η συζήτηση στη βουλή για το προϋπολογισμό, με τη διαχείριση της πανδημίας να επισκιάζει σχεδόν όλα τα άλλα θέματα. Οι βουλευτές πάντως του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται ωσάν να επρόκειτο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε ανάλογο τόνο και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραίτης. «Ο Μητσοτάκης λέει ότι νίκησε δυο φορές την πανδημία. Όμως, η μελέτη Λύτρα- Τσιόδρα τον διαψεύδει.Αποδεικνύει ότι χάθηκαν άδικα οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας, επειδή δε διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ενώ σχολιάζοντας το θέμα της ακρίβειας είπε χαρακτηριστικά : «Κυβέρνηση και κάποια μίντια ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, παρά μόνο στην ενέργεια, ενώ οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ακριβότερα το κόστος της ενεργειακής κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ και οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης πλήττουν βαρύτατα τα νοικοκυριά και γονατίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
«Στη χώρα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και ενημέρωσης» κατέληξε ο βουλευτής.
Εφημερίδα Συνείδηση
sinidisi.gr
Με απόφαση των γαλλικών Αρχών ακυρώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Γαλλία, λόγω της διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον». Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, λόγω της διασποράς του κορονοϊού, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μην συνωστίζονται ούτε σε ιδιωτικές συναντήσεις.
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης «Όμικρον» γι’ αυτό και ενισχύει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία που φθάνουν στη Γαλλία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες παρότι η απομόνωση θα αίρεται έπειτα από 48 ώρες αν το τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται στη Γαλλία είναι αρνητικό. Οι περιορισμοί αυτοί μέχρι σήμερα αφορούσαν μόνο τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.
Σημειώνεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γαλλία υπάρχουν 240 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον».
Πηγή: Newsbomb.gr
Με 158 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022 ενώ με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της προεδρίας.
Ισχυρή πλειοψηφία καταγράφηκε στις δαπάνες του Εθνικής Άμυνας τις οποίες υπερψήφισαν 191 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 109 βουλευτές . Ευρύτερη πλειοψηφία καταγράφηκε και στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με 263 «ναι» και «37» όχι» ενώ τα έξοδα της προεδρίας της κυβέρνησης υπερψηφίστηκαν με 160 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά.
Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είθισται να χαρακτηρίζεται ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση. Κατά την πενθήμερη συζήτηση του, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 61 ώρες, ενώ πήραν το λόγο συνολικά 225 βουλευτές.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, 6 γενικοί και 12 ειδικοί εισηγητές , έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι , 36 μέλη της κυβέρνησης και οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε: «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – «Εγώ θα έβγαινα ωφελημένος από τις εκλογές» είπε στον Αλέξη Τσίπρα – «Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ» – Έρχονται μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία
Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τοποθετείται επ αφορμής της ψήφισης του Προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών:
1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.
3. Κάλυψη στη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.
«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπο τις έντονες επιφημίες της ΚΟ του πέρασε τον Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές» σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».
Δείτε:
«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».
«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.
Στις εκλογές, τόνισε ο κ.. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάμουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. «Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το . Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό».
«Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν»
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα».
«Θα μιλήσουμε εδώ πρωτίστως στους πολίτες για το τι πετύχαμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική», ανέφερε.
«Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».
«Δικαιώθηκε η πολιτική να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.
«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».
«Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερο ΦΠΑ»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως κ πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευαλωτους συμπολιτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.
«Είναι απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».
«Η αξιοπιστία θα οδηγήσει την χώρα εντός του 2022 έξω από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης. Έχουμε μια μεγάλη ανάκαμψη και πλέον στοχεύουμε στην διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.
«Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο πρόσθετα εμπόδια που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το ένα αφορά στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και το δεύτερο τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας.
Για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε πρόγραμμα 43 δισ. ευρώ προς το ΕΣΥ και την κοινωνία και πρόσθετες προσλήψεις.
«Σήμερα μπροστά στην επίθεσηΌμικρον έχουμε το πρώτο τοίχος άμυνας. Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε για Όμικρον μας λένε ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Ελπίζουμε αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα η Όμικρον να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με την Δέλτα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει έχουμε οικοδομήσει την άμυνα μας. Η πρώτη και μόνη που έχουμε και πιο σημαντική, είναι η 3η δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε τη δόση στα άτομα άνω των 18 και προσδιορίσαμε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει 7 μήνες μετά. Και πρώτοι δώσαμε δυνατότητα 3ης δόσης στους 3 μήνες. Αυτή η πολιτική συνδέεται από αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση», εξήγησε.
Παράλληλα, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα και για εμβολιασμένους πολίτες κατά διάρκεια Χριστουγέννων. «Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον. Κάθε εβδομάδα που κερδίσουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί 3ης δόσης. Αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με 3 δόσεις δεν κινδυνεύει σοβαρά» επισήμανε.
«Παράλληλα πρέπει να τηρούμε προστατευτικά μέτρα. Ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί στη διασκέδασή τους αυτές τις ημέρες. Οι εμβολιασμένοι να προβαίνουν σε τεστ».
Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Σχόλιο έκανε ο πρωθυπουργός και «για τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από την περιβόητη μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδας και Θοδωρής Λύτρας. Απάντησε ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα μελέτης, που λέει ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, αυξάνονται οι απώλειες, ότι το εμβόλιο είναι μοναδική λύση και δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και απαιτείται διαρκή ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες . Πολύ νωρίτερα από τη δήθεν την παράδοση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα στην κυβέρνηση. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν την πήραμε τη μελέτη. Όμως είχαμε συζητήσει».
«Για άλλη μια φορά κ. Τσίπρα δεν είστε διαβασμένος σε αυτή τη συζήτηση να σας θυμίσω τι έλεγα Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και άλλες χώρες το αντιμετωπίζουν. Τα νοσοκομεία δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες συνθήκες. Κάναμε ότι μπορούμε να τα στηρίξουμε αλλά είναι δύσκολο να έχει υποστήριξη ενός κεντρικού νοσοκομείου”. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω τα νοσοκομεία και να αυξήσω τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μια κατάσταση τραγική στις ΜΕΘ και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει Είχαμε εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που είχαμε στο 2ο κύμα ήταν να επιμείνουμε με ταχύτητα στον εμβολιασμό. Η γενεσιουργός αιτία πίεσης στα νοσοκομεία ήταν ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη άλλων χωρών».
Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε άρθρο της κυρίας Εύας Κοτανίδου, με εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΘ, που «αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και προσθέτει: “Η αναμονή στις ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι πρόβλημα διαχρονικό. Στο διάστημα έως βρεθεί κλίνη ΜΕΘ οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη δυνατή φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών προβλημάτων των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο πεδίο των ΜΕΘ. Να εξηγήσουμε λοιπόν αυτό που είπαμε και όντως δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης. Εϊναι λύση ανάγκης που καταφεύγουμε όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι νέο πρόβλημα. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει; Κύριε Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει; Σιωπή. Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα αλλά τον κ. Πολάκη όχι».
«Έχω στα χέρια μου έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ. Τι λέει; Τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 500 + 40 ιδιωτικές» ανέφερε. Με βάση τα στοιχεία, 150 εξοπλισμένες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χίλιοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν την ζωή τους εξαιτίας μη λειτουργίας 150 ΜΕΘ. 40 – 50 διασωληνωμένοι περιμένουν λίστα αναμονής . 5.000 κατ’ έτος θα μπορούσαν να ζουν αν λειτουργούσε επαρκής αριθμός ΜΕΘ. Όλα αυτά χωρίς πανδημία. Σε τι διθαφέρει αυτό από αυτά που διαπιστώνουμε σήμερα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης; Αν είχαμε σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα. Την ουσία. Που αφορά την έλλειψη προσωπικού», σημείωσε, προσθέτοντας: «Να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε πιο ώριμα συστήματα υγείας. Στην Σουηδία κ. Τσίπρα υπόδειγμα κοινωνικής συναίνεσης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όποιος ήταν άνω των 65 σε οίκο ευγηρίας δεν πήγαινε καν σε νοσοκομείο. Η διαλογή με σκληρά στοιχεία έγινε σε αυτό το επίπεδο».
«Να τη χαίρεστε κ. Τσίπρα τη στήριξη που μας παρείχατε»
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε αποστροφή του μίλησε με ειλικρίνεια «ότι έχουμε δύο συστήματα υγείας και πως τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε χειρότερο σημείο. Η λαϊκίστικη λογική του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μας ασκήσει κριτική. Δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Γιατί ναι, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε σοβαρή περίθαλψη ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν πηγαίνει σε νοσοκομείο θα έχει την περίθαλψη που πρέπει»
«Είπατε κ. Τσίπρα με περίσσιο θράσος ότι βάλατε πλάτη. Καταψηφίσατε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πάμε να δούμε λοιπόν πόση πλάτη βάλατε. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα υγειονομικών. Καταψηφίσατε τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Καταψηφίσατε αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Να την χαίρεστε κ. Τσίπρα την στήριξη που μας παρείχατε» υπογράμμισε.
Για την ενεργειακή κρίση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».
«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».
Για την ενεργειακή κρίση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».
«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».
Τρία πρόσθετα μέτρα για την ενέργεια
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στα κοινωνικά τιμολόγια
2. Αύξηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου 40 % τον μήνα Δεκέμβριο
3. Για αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια από τον Αύγουστο έως Δεκέμβριο
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή που αντιμετωπίζει αύξηση στον λογαριασμό του ότι θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τον λογαριασμό για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν δεν παρεμβαίναμε», εξήγησε.
Επίθεση στον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί και κατηγόρησε για ψεύδη στην πανδημία – «Είστε επιταχυντής των κρίσεων που έχετε διαχειριστεί» – «Ο Προϋπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψιν το κύμα ακρίβειας»
Παραφράζοντας μία φράση του Χαρίλαου Τρικούπη απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δυστυχώς επτωχεύσατε».
«Οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει γίνει επιταχυντής των όποιων κρίσεων έχει διαχειριστεί, και τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και τον πόνο των πολιτών. «Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια» τόνισε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Τσίπρας, αλλά ότι «επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε» πολιτικά την ώρα του πόνου, προσθέτοντας πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».
Ο κ. Τσίπρας στην συνέχεια επικεντρώθηκε στα οικονομικά θέματα λέγοντας πως με την πολιτική της η κυβέρνηση πετυχαίνει να κάνει τους φτωχούς κατώτερους. «Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε την συζήτηση στη Βουλή:
«Η περίφημη αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς, όπως το είπε ένας άλλος υπουργός, συστήματος υγείας, πήγε στην άκρη» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία.
«Το κρίσιμο ερώτημά μου είναι εσείς κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας, που βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει;», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των δοκιμασμένων συνταγών της χρεοκοπίας αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ντιλάρει» με ιδιωτικά συμφέροντα.
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ντίλαρε με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, με τους κολλεγιάρχες στην Παιδεία αφήνοντας 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, και το ίδιο έκανε και στην ασφάλεια γιατί ντίλαρε με ιδιωτικά funds. «Στην ενέργεια το ίδιο, εκχωρήσατε το 17% της ΔΕΗ, γιατί ντιλάρατε πάλι με funds». Αυτή είναι η πολιτική σας, είπε ο κ. Τσίπρας, «να ντιλάρετε».
«Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας», αλλά ενώ το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα χέρια, εσείς επιμένετε στις αποτυχημένες συνταγές του χθες.
Η κυβέρνηση παραμένει εχθρική στο κοινωνικό κράτος και στον κοινωνικό χώρο, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το δίλλημμα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις δυνάμεις της προόδου. «Με τις συνταγές του χθες, ή με το κοινωνικό κράτος, με τις συνταγές της χρεωκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης της εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως αυτό μεταφράζεται «με την προοδευτική παράταξη ή με την Δεξιά των κοινωνικών ανισοτήτων». «Η Ελλάδα παραμένει οπισθοφυλακή της συντήρησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, για «αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας «ποιος σας ανάγκασε» να το κάνετε αυτό, με την Ελλάδα να προπορεύεται σε ποσοστό δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό δεν υπήρξε αίτημα της ευρωπαϊκής επιτροπής, μετά από συζήτησή του με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, των εργαζόμενων, του κοινωνικού κράτους.
Οι προκάτοχοί σας, ο κ. Σαμαράς, όταν διέλυε την οικονομία είχε μία δικαιολογία, έλεγε «είναι η τρόικα», εσείς ποια δικαιολογία έχετε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά στην τήρηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν το κύμα ακρίβειας.
«Αλλά βέβαια αφού την νίκησε 3 φορές ο κ. Μητσοτάκης την πανδημία, αυτή τελείωσε», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την υπόθεση τέλους της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Αλλά, ακόμη και αν κάποια στιγμή σταματήσει, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν με κάποιο μαγικό ραβδί, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «φούσκα επικοινωνίας και παραπλάνησης», αλλά και προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης.
Στην συνέχεια επιτιθέμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ.Τσίπρας καταλόγισε προχειρότητα και σημείωσε πως ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα θα εξανεμιστεί σε 20 μέρες. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια σχετικά με τις ανακοινώσεις είναι για να δώσει υλικό στα Μέσα Ενημέρωσης.
Μιλώντας για τις δαπάνες για την υγεία, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Πλεύρης γνωρίζει καλά τα μαχαίρια και τα ψαλίδια, ιδεολογικά, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Υγείας. Υποχρηματοδοτείτε την Δημόσια υγεία για να την αφήσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τις δαπάνες της Υγείας, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιο λόγο κόβετε εν μέσω πανδημίας 770 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας. «Είναι σχέδιο να αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο κερδοσκόπους, για να τα καλύψουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και μην επιχειρήσετε, κ. Μητσοτάκη, με την ίδια στρεψοδικία να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων με προϋπολογισμούς πανδημίας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας παγωμένο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας.
«Μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε απόλυτη χρεοκοπία, υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «και έχετε το θράσος να μας κουνάτε και το δάχτυλο», καθώς υποστήριξε ότι «παραδώσαμε τον ΕΟΠΥΥ» χωρίς χρέη. «Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που παρέδωσε πλεονάσματα» αυτού του είδους, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου, πλεονάσματα αυτού του ύψους στα δημόσια ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε περήφανοι γιατί βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και την διεθνή επιτροπεία. Είμαστε υπερήφανοι και εσείς μας οδηγείτε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε διαγραφή του πανδημικού χρέους στις επιχειρήσεις. «Γελάτε, ε; Αυτοί είστε», είπε ο κ. Τσίπρας, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων από τα έδρανα της Βουλής μεταξύ των βουλευτών. «Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, που ανάλογο μέτρο εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα χρέη αυτά προκλήθηκαν όχι από επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν.
«Τραβάτε την πρίζα» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τσίπρας και για την πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ως προς τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, εξηγώντας πως «το δημόσιο δεν θα εισπράξει, αν οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο».
«Εγώ θα συνεχίσω να λέω αυτά που πρέπει για να βλέπει ο λαός την αναξιοπιστία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.
Ως προς τους μισθούς, «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά 8,4% το 2020, εκτός της Ελλάδας και της Εσθονίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί έχετε δεσμεύσεις, με τα μεγάλα συμφέροντα» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη».
Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημικής κρίσης.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε πως ενώ η κυβέρνηση δεν ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επενδύει στον αμυντικό προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για «κούρσα εξοπλισμού» παραθέτοντας λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Ρουσόπουλου. «Με βάση αυτό τον προϋπολογισμό, πληρώνουμε το πιο ακριβό τίμημα σε όλο το ΝΑΤΟ, 3,5%, πιο ψηλά και από τις ΗΠΑ, τι είμαστε, υπερδύναμη;».
Δίνετε την αίσθηση σαν να θέλετε όλες οι αγορές της δεκαετίας να γίνουν επί διακυβέρνησής σας, περιέγραψε για την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι ευχής έργον να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι, είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως θέλει οι αριθμοί να έχουν αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν βελτιωμένα στοιχεία, οι μικρές στενάζουν και η αγοραστική δύναμη μειώνεται. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί μας οδήγησε στην κατάρρευση.
«Με ψέμματα, με λάσπη στους αντιπάλους σας, με καλοπληρωμένη προπαγάνδα, με την εγκαθίδρυση δεν μπορεί να ευημερήσει ο τόπος. Θέλετε δεν θέλετε θα αναμετρηθείτε με την αλήθεια, το ψέμα έχει όρια, έχει κοντά ποδάρια», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι ανισότητες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η πανδημία φαίνεται να έχει επιβαρύνει τα πιο δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας ως χαμένη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, με αυτούς τους ρυθμούς, με αυτές τις αδυναμίες, η ευκαιρία θα χαθεί, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.
«Παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται», αλλά αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Το μοντέλο, το παραγωγικό πρέπει να αλλάξει σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς οδήγησε στην κατάρρευση. Με ψέματα όμως ,με εικονική πραγματικότητα, με λάσπη κάποιες φορές στους αντιπάλους σας, δεν μπορεί να προχωρήσει ο τόπος, με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μονοφωνίας, είπε χαρακτηριστικά.
Ύστερα ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ξανά στην πανδημία λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στους θανάτους. «Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Γιατί καταφεύγετε σε ψέματα, γιατί είπατε ψέματα πως η πανδημία τελειώνει, γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα πως είναι το ίδιο κάποιος να είναι διασωληνωμένος εντός και εκτός ΜΕΘ.
«Είπατε πως δεν είχατε κάποια έρευνα, να αποδεικνύει κάτι διαφορετικό, ενώ είχατε για μήνες στα χέρια σας μία έρευνα να το αποδεικνύει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως άλλο ένα ψέμα είναι ότι δεν την έλαβε ο κ. Μητσοτάκης την έρευνα των Τσιόδρα-Λύτρα και ψάχνετε ποιος την έλαβε. «Ο κλητήρας του υπουργείου Υγείας», είπε και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Τσιόδρας είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Δεν σας είπε ότι όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400 αυξάνεται η θνητότητα; Δεν τα ξέρατε αυτά τα στοιχεία όταν βγαίνατε και λέγατε». Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη, πως εάν γνώριζε, θα έπρεπε να παραιτηθεί για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. «Εάν όμως τα ξέρατε και λέγατε ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό», σημείωσε.
«Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να χτίσετε τον μύθο σας, για να φτιάξετε καθεστώς στα ΜΜΕ αντί να κάνετε καμπάνια ενημέρωσης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ζήτησε στον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές. «Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε ο. κ. Τσίπρας.
«Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.
Γιώργος Μιχαηλίδης- Γεωργία Σαδανά - Protothema.gr
Η κυβέρνηση έχει κάνει το βέλτιστο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω της πανδημίας και θα εξακολουθήσει να το κάνει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραπέμποντας στις νέες παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.
Μιλώντας στο ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε πως οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και στη στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Εξήγησε πως μέτρα στήριξης θα υπάρξουν και το 2022, λελογισμένα. Καθώς, όπως υπογράμμισε, η χώρα έχει υψηλό χρέος (αν και βιώσιμο), παραμένει για την ώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας και συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης δημοσιονομικής εποπτείας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε επίσης πως είναι σημαντικό ότι δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης και διατηρείται η κοινωνική συνοχή.