Τρίτη, 6η Ιουνίου 2023  6:25: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα – σίτιση – φύλαξη των Νοσοκομείων: «Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”!»

Την μεθόδευση της κυβέρνησης για την επαναφορά του απαράδεκτου καθεστώτος των ενοικιαστών εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, στηλίτευσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρεμένος στην Βουλή, κατά την σημερινή συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε την κανονική ανανέωση των Συμβάσεων και όχι την 3μηνη παράταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας, ενώ το Δημόσιο θα ζημιωθεί κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρεμένος τόνισε τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ν. 4430/2016, κατέστησε δυνατή την απ’ ευθείας πρόσληψη από τα νοσοκομεία της χώρας του προσωπικού καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ).

Οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μέχρι τώρα ανανεώνονταν.Δόθηκε έτσι ένα χτύπημα στο απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Οι περισσότερες από αυτές τις Συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2021. Είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν Διοικήσεων των νοσοκομείων να επανέλθει το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Η 3μηνη παράταση που δόθηκε, μέχρι τις 31 Μαρίου 2022, έχει να κάνει προφανώς με την μη-ολοκλήρωση ακόμη των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων με τους εργολάβους-ενοικιαστές εργαζομένων.

Κι αυτό ενώ, με τις ΣΟΧ, πέραν της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, το Δημόσιο ωφελείται θεαματικά από οικονομική άποψη.

Γιατί λοιπόν προχωράτε σ΄ αυτή την μεθόδευση; Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Σας καλούμε να ανανεώσετε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου».

Και ο Γ. Βαρεμένος συνέχισε, καταθέτοντας στην δευτερολογία του συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία: «Θα νόμιζε κανείς ότι απευθύνεστε σε ιθαγενείς, υποτιμώντας την νοημοσύνη κυρίως των εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα.

Το ερώτημα είναι απλό: θα δώσετε την δουλειά σε εργολάβους ή θα ανανεώσετε τις υπάρχουσες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.

Μία σύγκριση των δαπανών για υπηρεσίες “outsourcing” μέχρι το 2015 και μεταξύ 2016-2019, δείχνει ότι, συνυπολογιζομένης και της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων με ΣΟΧ αλλά και του αριθμού τους, η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 25-30%.

Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό μέχρι και το 2016 οι εργολαβίες κόστιζαν στο νοσοκομείο 4.300.000€ ετησίως για 180 καθαρίστριες, ενώ μετά το 2016 το κόστος έπεσε στα 2.300.000€ για 280 καθαρίστριες με αξιοπρεπείς πλέον συνθήκες εργασίες και αυξημένες αποδοχές!

Κέρδος για τα δημόσια οικονομικά: 2.000.000 € ετησίως!

Άλλα παραδείγματα:

το νοσοκομείο Τρικάλων εξοικονόμησε ετησίως περίπου 240.000€, και τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου περίπου 300.000€ συνολικά.

Και ο Γ. Βαρεμένος κατέληξε:

«Πού λοιπόν θα δώσετε αυτά τα λεφτά; Σ’ αυτούς που παράγουν αέρα ή σ’ αυτούς που παράγουν έργο; Σας καλούμε να μην απεμπολήσετε μία τέτοια εξοικονόμηση δαπανών».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζητά να διερευνηθεί εάν οι “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” είναι εγκληματική οργάνωση.

Παρέμβαση για να ανακόψει την δράση αρνητών του κορονοϊού πραγματοποίησε σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητώντας να διερευνηθεί εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση.

Η παραγγελία δόθηκε απο την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και η έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θέτοντας στο στόχαστρο τη δράση της ομάδας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” που με τις πράξεις τους φέρονται να κινούνται εκτός νομιμότητας.

Αφετηρία εκτός των άλλων, γράφει το capital.gr, είναι δημοσίευμα της RealNews που απεικονίζει μέλη μιας τέτοιας ομάδας να εκπαιδεύεται σε όπλα, καθώς και άλλα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στη δράση της ομάδας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” και άλλων ομάδων σε περιφέρειες εκτός του Νομού Αττικής.

Αυτή είναι η φωτογραφία που κινητοποίησε τις αρχές:

Η εισαγγελέας ζητεί να ερευνηθεί αν η δράση των ομάδων αυτών έχει φτάσει και σε περιοχές της Αθήνας.

Ακόμη, με την παραγγελία της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, να διερευνηθούν αδικήματα όπως είναι διέγερση σε ανυπακοή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ακόμα και εγκληματική οργάνωση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας μαζί με άλλους τρεις βουλευτές του κόμματος για

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, «αν και ολοκληρώθηκε και η Δ’ Φάση των προσλήψεων, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια βελτίωση, ενώ  το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αποκρύπτει τα ακριβή στοιχεία και δεδομένα, διατηρώντας το κλίμα αποσιώπησης που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια. Σημειώνεται πως εφαρμόζονται παράλληλα δύο Νόμοι – λαιμητόμοι, ο Ν. 4692/20, με τον οποίο ανέβασε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στο 25 και ο Ν. Ν.4823, περί των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων».

Μάλιστα, ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι «η κατάσταση αυτή, όχι απλά έχει αγγίξει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες του Νομού. Τα κενά σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή παραμένουν γιγάντεια, χωρίς, μάλιστα, να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα».

Προχωρά, δε, σε μια καταγραφή των προβλημάτων στο Νομό, αναφέροντας:

 • Τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά που εξακολουθούν να υφίστανται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λέγοντας, μάλιστα, πως αυτά που έχουν μείνει ακάλυπτα είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
 • Τις ελλείψεις στις Ειδικότητες, οι οποίες είναι τόσο μεγάλες, ώστε τα κενά που υπάρχουν δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, ενώ υπάρχουν κενά και σε πρωινά τμήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταργούνται ολοήμερα τμήματα ολιγοθέσιων, προκειμένου να μετακινήσουν τους εκπαιδευτικούς τους, ώστε να συμπληρώσουν κενά άλλων σχολείων του Νομού. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια κατάργησης -και σε κάποια επετεύχθη- των λίγων ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, ενός από τα πολυπληθέστερα σχολεία της πόλης, καθώς και του ολιγοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Κομποτής», γράφει ο βουλευτής.

 • Την Παράλληλη Στήριξη, όπου η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει ζοφερή. Ακόμη, δε, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε ειδικότητες στα Ειδικά Σχολεία της Βόνιτσας (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), ενώ δεν υπάρχει κάλυψη ούτε του σχολικού νοσοκόμου, που έχει ζητηθεί από την 1η Σεπτέμβρη. Δεν έχει στελεχωθεί το Ειδικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, αλλά και η ΣΔΕΥ – ΕΔΥ της Βόνιτσας με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

«Όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής ξεθεμελιώθηκαν, η Παράλληλη Στήριξη στενάζει, εκπαιδευτικοί μετακινούνται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και οι ανάγκες των μαθητών -ειδικά όσων έχουν ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες- όχι απλά υποβαθμίζονται, αλλά δεν μπαίνουν καν στην εξίσωση», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης και οι λοιποί βουλευτές του κόμματος ρωτούν τον Υπουργό:

 • Εάν προτίθεται να καλύψει άμεσα τα εκπαιδευτικά κενά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
 • Για ποιο λόγο, ενώ της έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τον Οκτώβριο του 2021, δεν προβαίνει σε δημοσιοποίηση του ακριβούς αριθμού των εκπαιδευτικών κενών, τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Νομό μας.
 • Για ποιο λόγο δεν καλύφθηκαν τα εκπαιδευτικά κενά στα ολοήμερα σχολεία και μετά την ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης των προσλήψεων.
 • Εάν προτίθεται να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και να δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,  10 Δεκεμβρίου 2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό

 • Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Θέμα: «Τεράστια παραμένουν τα εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία»

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών σε πανελλαδικό επίπεδο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξακολουθεί να μένει αμετακίνητο.

Τεράστια παραμένουν τα κενά σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, με αποτέλεσμα η τρέχουσα σχολική χρονιά, η οποία εκ των πραγμάτων, λόγω των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, να διεξάγεται με τεράστια δυσκολία. Τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και μαθητές και γονείς επισημαίνουν διαρκώς την ανάγκη κάλυψης των κενών, προκειμένου να κυλά φυσιολογικά η μαθησιακή διαδικασία, με ασφάλεια και παραγωγικότητα.

Αν και ολοκληρώθηκε και η Δ’ Φάση των προσλήψεων, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια βελτίωση, ενώ  το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αποκρύπτει τα ακριβή στοιχεία και δεδομένα, διατηρώντας το κλίμα αποσιώπησης που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια. Σημειώνεται πως εφαρμόζονται παράλληλα δύο Νόμοι – λαιμητόμοι, ο Ν. 4692/20, με τον οποίο ανέβασε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στο 25 και ο Ν. Ν.4823, περί των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων.

Όπως αναφέρει η ΔΟΕ: «Με εντολές Υπουργού, υποβαθμίζονται εξαθέσια σχολεία σε τετραθέσια, τριθέσια σε διθέσια, διθέσια σε μονοθέσια, ολοήμερα τμήματα κλείνουν ή υποβαθμίζονται, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ χιλιάδες αναπληρωτές βυθίζονται στο καθεστώς ομηρίας και ανεργίας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως, «σε συνέχιση των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του ν.4692/20 με τον οποίο (η κυβέρνηση) ανέβασε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στο 25, προχωρά τώρα, ομολογώντας τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της για τη λειτουργία των σχολείων για το τρέχον σχ. έτος, σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών κι εκπαιδευτικών, δίχως να εξαιρεί από την επίθεσή της ακόμη και τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, ενώ οι ώρες παράλληλης στήριξης που κατ’ ανώτατο μπορεί να έχει όποιος μαθητής την έχει ανάγκη είναι μόλις 12».

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση αυτή, όχι απλά έχει αγγίξει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες του Νομού. Τα κενά σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή παραμένουν γιγάντεια, χωρίς, μάλιστα, να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα:

– Τέλη Οκτωβρίου ανακοινώθηκε με επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες η τοποθέτηση 51 εκπαιδευτικών στην Αιτωλοακαρνανία, αριθμός που παρουσιάστηκε ως… γενναιόδωρη κίνηση από το ΥΠΑΙΘ προς το Νομό μας, ειδικά σε σύγκριση με άλλους Νομούς της ΠΔΕ, όπως η Αχαΐα και η Ηλεία. Σημειώνεται ότι τα κενά στη Δευτεροβάθμια Αιτωλοακαρνανίας υπολογίζονται στα 103.

– Αναφορικά με τις Ειδικότητες, οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τα κενά που υπάρχουν δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, ενώ υπάρχουν κενά και σε πρωινά τμήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταργούνται ολοήμερα τμήματα ολιγοθέσιων, προκειμένου να μετακινήσουν τους εκπαιδευτικούς τους, ώστε να συμπληρώσουν κενά άλλων σχολείων του Νομού. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια κατάργησης -και σε κάποια επετεύχθη- των λίγων ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Προφανώς αυτό φέρνει τους εκπαιδευτικούς σε δεινή θέση, λόγω των εργασιακών τους ωραρίων. Στην ίδια δεινή θέση φέρνει και τους μαθητές των υποβαθμισμένων μαθητών του Νομού.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, ενός από τα πολυπληθέστερα σχολεία της πόλης, καθώς και του ολιγοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Κομποτής. Στο δεύτερο η δασκάλα του ολοήμερου μετακινήθηκε σε πρωινό τμήμα άλλου σχολείου κι, έως τώρα, δεν έχει αντικατασταθεί.

– Σε ό, τι αφορά την Παράλληλη Στήριξη, η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει ζοφερή. Ακόμη, δε, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε ειδικότητες στα Ειδικά Σχολεία της Βόνιτσας (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), ενώ δεν υπάρχει κάλυψη ούτε του σχολικού νοσοκόμου, που έχει ζητηθεί από την 1η Σεπτέμβρη.

Δεν έχει στελεχωθεί το Ειδικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, αλλά και η ΣΔΕΥ – ΕΔΥ της Βόνιτσας με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Είναι γεγονός πως η υποβάθμιση των σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας μέσω των υπηρεσιακών μεταβολών συνιστά το τελειωτικό χτύπημα στην δημόσια εκπαίδευση και την εκπαιδευτική της κοινότητα.

Όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής ξεθεμελιώθηκαν, η Παράλληλη Στήριξη στενάζει, εκπαιδευτικοί μετακινούνται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και οι ανάγκες των μαθητών -ειδικά όσων έχουν ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες- όχι απλά υποβαθμίζονται, αλλά δεν μπαίνουν καν στην εξίσωση.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να καλύπτουν κενά που υφίστανται στο πρωινό πρόγραμμα, υπερβάλλοντας εαυτόν.

Επειδή φέτος είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών για το ολοήμερο σχολείο, οι οποίοι συνήθως μετά την πρώτη φάση εντάσσονταν στο δυναμικό, ενώ τώρα έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη.

Επειδή η κατάσταση στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θυμίζει μία τριτοκοσμική χώρα και η εγκατάλειψη έχει φτάσει στο ζενίθ.

Επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη, τόσο οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Επειδή η ανάγκη για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών σχετίζεται και με τα υγειονομικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού και τα υπεράριθμα τμήμα, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δε βοηθούν.

Επειδή το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και η δημόσια παιδεία υφίστανται πλήρη απαξίωση με τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 1. Προτίθεται να καλύψει άμεσα τα εκπαιδευτικά κενά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας;
 2. Για ποιο λόγο, ενώ της έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τον Οκτώβριο του 2021, δεν προβαίνει σε δημοσιοποίηση του ακριβούς αριθμού των εκπαιδευτικών κενών, τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Νομό μας;
 3. Για ποιο λόγο δεν καλύφθηκαν τα εκπαιδευτικά κενά στα ολοήμερα σχολεία και μετά την ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης των προσλήψεων;
 4. Προτίθεται να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και να δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Βαρδάκης Σωκράτης

Μάλαμα Κυριακή

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 18:34

To νέο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΝΣΥ

Το Σάββατο 27 Νοέμβριου 2021, η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία πραγματοποίησε την Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση (σύμφωνα με τα άρθρα του καταστατικού της) στα γραφεία της, (Πατησίων 5 – 4ος Όροφος -Μέγαρο Τρικούπη – Αθήνα).

Κατά τη διαδικασία της συνέλευσης, που είχε μεγάλη προσέλευση και πλήρη απαρτία,, εγκρίθηκε ο οικονομικός και ο διοικητικός απολογισμός της απερχομένης διοίκησης και στη συνέχεια η εκλεγείσα εφορευτική επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία των εκλογών των νέων μελών (10 μέλη για το κεντρικό συμβούλιο και 5 μέλη για το εποπτικό συμβούλιο).

Εκλέχθηκαν οι:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Χολής Παναγιώτης, Μασκλαβάνος Δημήτρης, Μπαμπάτσικου-Κόκκου Ευαγγελία, Σουφλής Άρης, Αλιάγας Άρης, Γάτος Ευθύμιος, Κούκουνας Δημήτρης, Μέρκος Άρης, Χατζή Πηγή , Χριστόπουλος Παναγιώτης.

Αναπληρωματικά μέλη: Μπουρνάζος Βασίλειος

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ :Τσαναής Μιχάλης, Αρσένης Δημήτρης, Μωραΐτης Περικλής, Δημάκη Μαρία, Χριστόπουλος Παναγιώτης του Ιωαν.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ

Όπως προβλέπει το καταστατικό, ο πλειοψηφών σύμβουλος Παναγιώτης Χολής , συγκάλεσε το νέο Κεντρικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση στης 07 Δεκέμβριου 2021, με μοναδικό θέμα «Συγκρότηση σε σώμα».

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες:

Άρης Μέρκος, Δημήτρης Μασκλαβάνος (Ο.ΣΥ.ΒΑ.),Δημήτρης Κούκουνας, Ευθύμιος Γάτος(Ο.ΣΥ.Ν) ,Μπαμπάτσικου-Κόκκου Ευαγγέλια,(Ο.ΣΥ.Τ) Πηγή Χατζή, Παναγιώτης Χολής,(Ο.Π.ΣΥ.Ξ) Άρης Σουφλής, (Ο.ΣΥ.Ε.Μ)

Παρόντες οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών:

Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Ο.ΣΥ.Ν.), Θανάσης Κουρέτσης (Ο.ΣΥ.ΒΑ.), Στεργίου Δημήτρης (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), Χριστόπουλος Δημήτρης (Ο.ΣΥ.Τ.)Μπερερή Αγγελική (Ο.ΣΥ.Ε.Μ).

Δικαιολογημένα Απόντες: Άρης Αλιάγας ,Παναγιώτης Χριστόπουλος

Με το τέλος της διαδικασίας για την κατανομή των αξιωμάτων το νέο κεντρικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Χολής

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρης Σουφλής

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρης Μέρκος

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευαγγελία Μπαμπάτσικου-Κόκκου

ΒΟΗΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: Δημήτρης Μασκλαβάνος

ΤΑΜΙΑΣ: Άρης Αλιάγας

BΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑ: Ευαγγελία Μπαμπάτσικου-Κόκκου

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πηγή Χατζή

ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Παναγιώτης Χριστόπουλος

ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛ/ΗΚΗΣ: Ευθύμιος Γάτος

Μέλος: Δημήτρης Κούκουνας

Το 15μελές Κεντρικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από τους 5 Προέδρους των Ομοσπονδιών.

Θανάσης Κουρέτσης Ο.ΣΥ.Β.Α.
Δημήτρης Στεργίου Ο.Π.ΣΥ.Ξ.
Αγγελική Μπερερή Ο.ΣΥ.Ε.Μ.
Θεόδωρος Παπαδόπουλος Ο.ΣΥ.Ν.
Δημήτρης Χριστόπουλος Ο.ΣΥ.Τ.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ :

Προέδρος : Δημήτρης Αρσένης
ΜΕΛΗ: Τσαναής Μιχάλης,
Μωραΐτης Περικλής,
Δημάκη Μαρία,
Χριστόπουλος Παναγιώτης του Ιωαν.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Με μάσκες και μέτρα υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό οι ιεράρχες στη Μονή Πετράκη. Όμως, στην προηγούμενη συνεδρίασή τους οι μάσκες ήταν από ανύπαρκτες έως λιγοστές.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός περνά το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου της Μονής Πετράκη για να παραστεί σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, και μάλιστα με μια ατζέντα που, λόγω της πανδημίας, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τα συνήθη θέματα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους.

Γιατί σε αυτή τη συνάντηση ένα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι αναμφίβολα τα μέτρα που πρέπει τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων να τηρηθούν στους ναούς από τους κληρικούς και τους υπαλλήλους των ενοριών. Να ελέγχουν, δηλαδή, εάν οι πιστοί τηρούν τα μέτρα και έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού η αρνητικά τεστ κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι επισήμως η Ιερά Σύνοδος έχει δηλώσει την αδυναμία της να επιβλέψει την τήρηση των μέτρων εντός των εκκλησιών, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της τήρησής τους.

Αυτή η… δυσκολία θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτυπώνεται και σε δύο φωτογραφίες.

Η μια δείχνει τους Μητροπολίτες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στην τελευταία δηλαδή συνεδρίαση της ΔΙΣ στις 2 Δεκεμβρίου. Και σε αυτή κανείς ιεράρχης δεν φορά μάσκα:

Η άλλη είναι σημερινή, δηλαδή από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Πετράκη, όπου άπαντες οι Μητροπολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, φορούν τις μάσκες τους κανονικά πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως.

Και μάλιστα φορούν όλοι μάσκες όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός του Συνοδικού Μεγάρου.

Ο μόνος που έβγαλε τη μάσκα του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά ήταν την ώρα που μιλούσε στο μικρόφωνο.

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Μονής Πετράκη και ο Αρχιεπίσκοπος του είπε ότι για τους Μητροπολίτες είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στη συνεδρίασή τους.. “Η τιμή είναι δική μου” απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση. Στην αρχή του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ιερώνυμος με τη συνάντησή τους στέλνουν κοινό ισχυρό μήνυμα απέναντι στους αρνητές, αρκετοί εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στον ευρύτερο εκκλησιαστικό χώρο.

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση,

Πηγή: thetoc.gr

Τα στοιχήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ανέπτυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, 100,3 και την εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, δίνοντας συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο για την εκλογή του.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα στοιχήματα για τον κ. Ανδρουλάκη, είναι τέσσερα  : 

 • Η  επιλογή προσώπων που θα κάνει για τη βουλή και το κόμμα του
 • Αν θα λειτουργήσει ή όχι το  μοντέλο της άτυπης διαρχίας, με άλλον αρχηγό  στην Κ.Ο. 
 • Αν θα στηρίξει με τις πολιτικές του τη θέση που διατύπωσε ότι το ΚΙΝΑΛ, επί των ημερών του, θα είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα με ρεαλισμό και δεν θα διολισθήσει καθ οδόν στον λαϊκισμό
 • Αν θα κατορθώσει να εμπνεύσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, εκτίμησή του είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε να κερδίσει έναν πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα φέρει το επώνυμο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και να υπάρξει μαζικότατη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, για δύο, κυρίως λόγους: 

- Διότι ήταν αυτός που κατά τους ψηφοφόρους μπορεί να επαναπατρίσει όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

- Και γιατί δεσμεύτηκε ότι θα ξανασυστήσει το κόμμα, όντας ένας πολιτικός που γνωρίζει από μηχανισμούς. 

«Οι ψηφοφόροι θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε : “Ειδικά στον αγροτικό χώρο,  υπάρχουν ακόμα ισχυρά συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία μου δικαιολόγησαν με το παραπάνω σκεπτικό την απόφασή τους να στηρίξουν τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη".

Σε ερώτηση για τις διπλές εκλογές και το στοίχημα της κυβέρνησης για αυτοδυναμία, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβερνητική παράταξη είναι να πετύχει την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε, στη δεύτερη Κυριακή, επικαλούμενη το μέχρι σήμερα έργο αλλά και αυτό των επόμενων 18 μηνών έως τις εκλογές, να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για να μπορέσει να ολοκληρώσει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 

 

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 09:58

Οι ευρω-αλυσίδες της ανάπτυξης

Του Νίκου Ιγγλέση

Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης που προωθούν την προπαγάνδα της πανηγύρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,5% το 3ο Τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η Ελλάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς είναι το αφήγημα που θέλουν να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ώστε να μπορούν να τους χειραγωγούν στις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. Η πραγματικότητα όμως που βιώνει στην καθημερινότητά του ο ελληνικός λαός είναι τελείως διαφορετική.

Η προσεκτική ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

 1. Η σύγκριση γίνεται με τα στοιχεία του 2020 που, λόγω της πανδημίας, καταγράφηκε μια τεράστια ετήσια ύφεση του ΑΕΠ κατά 9,2% (-16,8 δις). Τα εντυπωσιακά, δηλαδή, ποσοστά του 2021 οφείλονται στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης.
 2. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11,2 δις (9%), ενώ το ίδιο διάστημα του 2020 είχε μειωθεί κατά 13 δις (9,5%). Τα ποσοστά είναι παραπλήσια, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό γιατί υπολογίζονται σε διαφορετική βάση σύγκρισης. Η ουσία είναι ότι παρά την αύξηση του ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 αυτό παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019 (πριν την πανδημία). Αυτό το αποκαλούν ανάπτυξη και πανηγυρίζουν.
 3. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι προσωρινά και αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ακόμη και περισσότερο από 2 μονάδες του ΑΕΠ.
 4. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022 το ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Θα απαιτηθούν, δηλαδή, περίπου δύο χρόνια για να καλυφθούν οι απώλειες του 2020, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας (τώρα στην ΕΕ αυξάνονται), θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας και θα τιθασευθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (+4,8% το Νοέμβριο). Η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία.

Το κόστος για όλα αυτά, δηλαδή, για να περιοριστεί η συνολική ύφεση της διετίας 2020-21, ήταν η αύξηση του δανεισμού κατά 30 δις που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος (386,8 δις ή 218% του ΑΕΠ – Σεπτέμβριος 2021). Η αύξηση του δανεισμού με χαμηλά επιτόκια έγινε εφικτή λόγω της απόφασης της ΕΕ, το Μάρτιο του 2020, να ενεργοποιήσει τη γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιτρέπει στα κράτη – μέλη να εκδίδουν αφειδώς ομόλογα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα η ΕΚΤ καθιέρωσε, λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency PurchaseProgramme) στο πλαίσιο του οποίου κατέστησαν επιλέξιμοι για αγορά οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου που δεν έχουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Μόνο που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπεται να τερματιστεί στο τέλος του 2022 και το πρόγραμμα PEPPτον προσεχή Μάρτιο, αν και η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει το κεφάλαιο των ομολόγων που λήγουν. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, με το πρόγραμμα PEPP αγοράζει ομόλογα των κρατών – μελών μέχρι το 50% κάθε έκδοσης και με βάση την «κλείδα» κάθε χώρας (euro system key) που για την Ελλάδα είναι 2,47%. Από το κανονικό διευρυμένο πρόγραμμα APP (Asset PurchaseProgramme) της ΕΚΤ δεν αγοράζονται ελληνικοί τίτλοι γιατί αξιολογούνται, μέχρι σήμερα, ως junk.

Από το συνολικό ελληνικό χρέος των 386,8 δις τα 94,4 δις είναι σε ομόλογα του Δημοσίου. Από αυτά τα 34,9 δις ή το 36,9% του συνόλου των ομολόγων έχουν αγοραστεί (στη δευτερογενή αγορά) από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι το 62,9% (243,2 δις) του συνολικού χρέους κατέχεται από τον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης (GLF, EFSM, ESM). Πρόκειται για τα δάνεια των τριών μνημονίων. Η χώρα μας μετά τη λήξη του τελευταίου μνημονίου το 2018, βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία και θα βρίσκεται μέχρι να αποπληρώσει, δανειζόμενη από τις αγορές (ανακύκλωση), το 75% του χρέους προς το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης. Αυτό, αν όλα πάνε καλά, θα συμβεί μετά 40 χρόνια, το 2060.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπό το καθεστώς αυξημένης εποπτείας η Ελλάδα χρειάζεται έγκριση του Eurogroup για να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Α. Αιγαίου ή άδεια του ίδιου άτυπου οργάνου εάν θελήσει να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι πωλήσεις σε ιδιώτες των υπόλοιπων στρατηγικών υποδομών της χώρας. Μετά τη ΔΕΗ, πρόσφατα πουλήθηκε και η ΔΕΠΑ-Υποδομών. Οι εκποιήσεις αυτές επιβάλλονται στα πλαίσια της αυξημένης εποπτείας από τους δανειστές.

Τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία όταν επανέλθει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα απαιτείται κάθε χρόνο, για την πληρωμή των τόκων του χρέους, πρωτογενές αποτέλεσμα (πλεόνασμα); Τι θα συμβεί όταν λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP και τα επιτόκια των ομολόγων αυξηθούν; «Θα έχουμε ανάπτυξη» απαντούν οι κάθε είδους απολογητές του Ευρωσυστήματος. Αλλά, πραγματική ανάπτυξη με ένα δυσθεώρητο συναλλαγματικό χρέος και χωρίς μεγάλη χρηματοδότηση της εγχώριας παραγωγής δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτές οι «ευρω-αλυσίδες» είναι πολύ γερές και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Το 2002 η Ελλάδα παραχώρησε τη νομισματική της κυριαρχία στην Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και μετέτρεψε το τότε δραχμικό χρέος της (το 75% του συνόλου) σε συνάλλαγμα. Οκτώ χρόνια μετά χρεοκόπησε και το Eurogroup έχει καταστεί η ουσιαστική κυβέρνηση της χώρας. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να έχουν την έγκριση του. Ακόμη και που θα διατεθούν τα νέα δάνεια ( π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης) αποφασίζεται από τους δανειστές.

Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας που έχει επέλθει δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και την  παραγωγική ανασυγκρότηση, την αμυντική βιομηχανία, τη δημογραφική συρρίκνωση, την κοινωνική συνοχή, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την αποτροπή των εθνικών απειλών και γενικά όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού έθνους.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ