Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 19:04

Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας στη Βουλή και κάλεσε τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί

Επίθεση στον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί και κατηγόρησε για ψεύδη στην πανδημία – «Είστε επιταχυντής των κρίσεων που έχετε διαχειριστεί» – «Ο Προϋπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψιν το κύμα ακρίβειας»

Παραφράζοντας μία φράση του Χαρίλαου Τρικούπη απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «δυστυχώς επτωχεύσατε».

«Οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει γίνει επιταχυντής των όποιων κρίσεων έχει διαχειριστεί, και τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και τον πόνο των πολιτών. «Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια» τόνισε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Τσίπρας, αλλά ότι «επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε» πολιτικά την ώρα του πόνου, προσθέτοντας πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Ο κ. Τσίπρας στην συνέχεια επικεντρώθηκε στα οικονομικά θέματα λέγοντας πως με την πολιτική της η κυβέρνηση πετυχαίνει να κάνει τους φτωχούς κατώτερους. «Είναι το ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία της χώρας πριν από 13 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την συζήτηση στη Βουλή:

«Η περίφημη αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς, όπως το είπε ένας άλλος υπουργός, συστήματος υγείας, πήγε στην άκρη» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία.

«Το κρίσιμο ερώτημά μου είναι εσείς κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας, που βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει;», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των δοκιμασμένων συνταγών της χρεοκοπίας αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ντιλάρει» με ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ντίλαρε με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, με τους κολλεγιάρχες στην Παιδεία αφήνοντας 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, και το ίδιο έκανε και στην ασφάλεια γιατί ντίλαρε με ιδιωτικά funds. «Στην ενέργεια το ίδιο, εκχωρήσατε το 17% της ΔΕΗ, γιατί ντιλάρατε πάλι με funds». Αυτή είναι η πολιτική σας, είπε ο κ. Τσίπρας, «να ντιλάρετε».

«Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα 15 χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας», αλλά ενώ το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα χέρια, εσείς επιμένετε στις αποτυχημένες συνταγές του χθες.

Η κυβέρνηση παραμένει εχθρική στο κοινωνικό κράτος και στον κοινωνικό χώρο, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το δίλλημμα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις δυνάμεις της προόδου. «Με τις συνταγές του χθες, ή με το κοινωνικό κράτος, με τις συνταγές της χρεωκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης της εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως αυτό μεταφράζεται «με την προοδευτική παράταξη ή με την Δεξιά των κοινωνικών ανισοτήτων». «Η Ελλάδα παραμένει οπισθοφυλακή της συντήρησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, για «αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας «ποιος σας ανάγκασε» να το κάνετε αυτό, με την Ελλάδα να προπορεύεται σε ποσοστό δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό δεν υπήρξε αίτημα της ευρωπαϊκής επιτροπής, μετά από συζήτησή του με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, των εργαζόμενων, του κοινωνικού κράτους.

Οι προκάτοχοί σας, ο κ. Σαμαράς, όταν διέλυε την οικονομία είχε μία δικαιολογία, έλεγε «είναι η τρόικα», εσείς ποια δικαιολογία έχετε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά στην τήρηση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν το κύμα ακρίβειας.

«Αλλά βέβαια αφού την νίκησε 3 φορές ο κ. Μητσοτάκης την πανδημία, αυτή τελείωσε», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την υπόθεση τέλους της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Αλλά, ακόμη και αν κάποια στιγμή σταματήσει, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν με κάποιο μαγικό ραβδί, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «φούσκα επικοινωνίας και παραπλάνησης», αλλά και προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης.

Στην συνέχεια επιτιθέμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ.Τσίπρας καταλόγισε προχειρότητα και σημείωσε πως ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα θα εξανεμιστεί σε 20 μέρες. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια σχετικά με τις ανακοινώσεις είναι για να δώσει υλικό στα Μέσα Ενημέρωσης.

Μιλώντας για τις δαπάνες για την υγεία, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Πλεύρης γνωρίζει καλά τα μαχαίρια και τα ψαλίδια, ιδεολογικά, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Υγείας. Υποχρηματοδοτείτε την Δημόσια υγεία για να την αφήσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τις δαπάνες της Υγείας, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιο λόγο κόβετε εν μέσω πανδημίας 770 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας. «Είναι σχέδιο να αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο κερδοσκόπους, για να τα καλύψουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και μην επιχειρήσετε, κ. Μητσοτάκη, με την ίδια στρεψοδικία να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων με προϋπολογισμούς πανδημίας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας παγωμένο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας.

«Μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε απόλυτη χρεοκοπία, υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «και έχετε το θράσος να μας κουνάτε και το δάχτυλο», καθώς υποστήριξε ότι «παραδώσαμε τον ΕΟΠΥΥ» χωρίς χρέη. «Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που παρέδωσε πλεονάσματα» αυτού του είδους, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου, πλεονάσματα αυτού του ύψους στα δημόσια ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε περήφανοι γιατί βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και την διεθνή επιτροπεία. Είμαστε υπερήφανοι και εσείς μας οδηγείτε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε σε διαγραφή του πανδημικού χρέους στις επιχειρήσεις. «Γελάτε, ε; Αυτοί είστε», είπε ο κ. Τσίπρας, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων από τα έδρανα της Βουλής μεταξύ των βουλευτών. «Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, που ανάλογο μέτρο εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα χρέη αυτά προκλήθηκαν όχι από επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν.

«Τραβάτε την πρίζα» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τσίπρας και για την πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ως προς τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, εξηγώντας πως «το δημόσιο δεν θα εισπράξει, αν οι επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο».

«Εγώ θα συνεχίσω να λέω αυτά που πρέπει για να βλέπει ο λαός την αναξιοπιστία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

Ως προς τους μισθούς, «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά 8,4% το 2020, εκτός της Ελλάδας και της Εσθονίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Γιατί έχετε δεσμεύσεις, με τα μεγάλα συμφέροντα» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το πρώτο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημικής κρίσης.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε πως ενώ η κυβέρνηση δεν ξοδεύει χρήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επενδύει στον αμυντικό προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για «κούρσα εξοπλισμού» παραθέτοντας λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Ρουσόπουλου. «Με βάση αυτό τον προϋπολογισμό, πληρώνουμε το πιο ακριβό τίμημα σε όλο το ΝΑΤΟ, 3,5%, πιο ψηλά και από τις ΗΠΑ, τι είμαστε, υπερδύναμη;».

Δίνετε την αίσθηση σαν να θέλετε όλες οι αγορές της δεκαετίας να γίνουν επί διακυβέρνησής σας, περιέγραψε για την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι ευχής έργον να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι, είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως θέλει οι αριθμοί να έχουν αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν βελτιωμένα στοιχεία, οι μικρές στενάζουν και η αγοραστική δύναμη μειώνεται. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί μας οδήγησε στην κατάρρευση.

«Με ψέμματα, με λάσπη στους αντιπάλους σας, με καλοπληρωμένη προπαγάνδα, με την εγκαθίδρυση δεν μπορεί να ευημερήσει ο τόπος. Θέλετε δεν θέλετε θα αναμετρηθείτε με την αλήθεια, το ψέμα έχει όρια, έχει κοντά ποδάρια», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι ανισότητες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η πανδημία φαίνεται να έχει επιβαρύνει τα πιο δυναμικά κομμάτια του πληθυσμού. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας ως χαμένη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, με αυτούς τους ρυθμούς, με αυτές τις αδυναμίες, η ευκαιρία θα χαθεί, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

«Παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται», αλλά αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Το μοντέλο, το παραγωγικό πρέπει να αλλάξει σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς οδήγησε στην κατάρρευση. Με ψέματα όμως ,με εικονική πραγματικότητα, με λάσπη κάποιες φορές στους αντιπάλους σας, δεν μπορεί να προχωρήσει ο τόπος, με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μονοφωνίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ύστερα ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ξανά στην πανδημία λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στους θανάτους. «Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Γιατί καταφεύγετε σε ψέματα, γιατί είπατε ψέματα πως η πανδημία τελειώνει, γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα πως είναι το ίδιο κάποιος να είναι διασωληνωμένος εντός και εκτός ΜΕΘ.

«Είπατε πως δεν είχατε κάποια έρευνα, να αποδεικνύει κάτι διαφορετικό, ενώ είχατε για μήνες στα χέρια σας μία έρευνα να το αποδεικνύει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως άλλο ένα ψέμα είναι ότι δεν την έλαβε ο κ. Μητσοτάκης την έρευνα των Τσιόδρα-Λύτρα και ψάχνετε ποιος την έλαβε. «Ο κλητήρας του υπουργείου Υγείας», είπε και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Τσιόδρας είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Δεν σας είπε ότι όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400 αυξάνεται η θνητότητα; Δεν τα ξέρατε αυτά τα στοιχεία όταν βγαίνατε και λέγατε». Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη, πως εάν γνώριζε, θα έπρεπε να παραιτηθεί για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. «Εάν όμως τα ξέρατε και λέγατε ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό», σημείωσε.

«Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία για να χτίσετε τον μύθο σας, για να φτιάξετε καθεστώς στα ΜΜΕ αντί να κάνετε καμπάνια ενημέρωσης», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ζήτησε στον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές. «Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», είπε ο. κ. Τσίπρας.

«Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αποφασίσουμε το αύριο της προόδου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Γιώργος Μιχαηλίδης- Γεωργία Σαδανά - Protothema.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 19:07