Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 19:04

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – «Εγώ θα έβγαινα ωφελημένος από τις εκλογές» είπε στον Αλέξη Τσίπρα – «Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ» – Έρχονται μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τοποθετείται επ αφορμής της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών:

1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Κάλυψη στη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπο τις έντονες επιφημίες της ΚΟ του πέρασε τον Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές» σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».

Δείτε:

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Στις εκλογές, τόνισε ο κ.. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάμουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. «Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το . Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό».

«Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν»

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα».

«Θα μιλήσουμε εδώ πρωτίστως στους πολίτες για το τι πετύχαμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική», ανέφερε.

«Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».

«Δικαιώθηκε η πολιτική να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.

«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».

«Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερο ΦΠΑ»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως κ πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευαλωτους συμπολιτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.

«Είναι απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».

«Η αξιοπιστία θα οδηγήσει την χώρα εντός του 2022 έξω από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης. Έχουμε μια μεγάλη ανάκαμψη και πλέον στοχεύουμε στην διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.

«Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο πρόσθετα εμπόδια που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το ένα αφορά στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και το δεύτερο τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας.

Για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε πρόγραμμα 43 δισ. ευρώ προς το ΕΣΥ και την κοινωνία και πρόσθετες προσλήψεις.

«Σήμερα μπροστά στην επίθεσηΌμικρον έχουμε το πρώτο τοίχος άμυνας. Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε για Όμικρον μας λένε ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Ελπίζουμε αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα η Όμικρον να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με την Δέλτα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει έχουμε οικοδομήσει την άμυνα μας. Η πρώτη και μόνη που έχουμε και πιο σημαντική, είναι η 3η δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε τη δόση στα άτομα άνω των 18 και προσδιορίσαμε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει 7 μήνες μετά. Και πρώτοι δώσαμε δυνατότητα 3ης δόσης στους 3 μήνες. Αυτή η πολιτική συνδέεται από αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση», εξήγησε.

 

Παράλληλα, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα και για εμβολιασμένους πολίτες κατά διάρκεια Χριστουγέννων. «Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον. Κάθε εβδομάδα που κερδίσουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί 3ης δόσης. Αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με 3 δόσεις δεν κινδυνεύει σοβαρά» επισήμανε.

«Παράλληλα πρέπει να τηρούμε προστατευτικά μέτρα. Ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί στη διασκέδασή τους αυτές τις ημέρες. Οι εμβολιασμένοι να προβαίνουν σε τεστ».

Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Σχόλιο έκανε ο πρωθυπουργός και «για τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από την περιβόητη μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδας και Θοδωρής Λύτρας. Απάντησε ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα μελέτης, που λέει ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, αυξάνονται οι απώλειες, ότι το εμβόλιο είναι μοναδική λύση και δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και απαιτείται διαρκή ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες . Πολύ νωρίτερα από τη δήθεν την παράδοση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα στην κυβέρνηση. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν την πήραμε τη μελέτη. Όμως είχαμε συζητήσει».

«Για άλλη μια φορά κ. Τσίπρα δεν είστε διαβασμένος σε αυτή τη συζήτηση να σας θυμίσω τι έλεγα Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και άλλες χώρες το αντιμετωπίζουν. Τα νοσοκομεία δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες συνθήκες. Κάναμε ότι μπορούμε να τα στηρίξουμε αλλά είναι δύσκολο να έχει υποστήριξη ενός κεντρικού νοσοκομείου”. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω τα νοσοκομεία και να αυξήσω τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μια κατάσταση τραγική στις ΜΕΘ και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει Είχαμε εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που είχαμε στο 2ο κύμα ήταν να επιμείνουμε με ταχύτητα στον εμβολιασμό. Η γενεσιουργός αιτία πίεσης στα νοσοκομεία ήταν ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη άλλων χωρών».

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε άρθρο της κυρίας Εύας Κοτανίδου, με εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΘ, που «αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και προσθέτει: “Η αναμονή στις ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι πρόβλημα διαχρονικό. Στο διάστημα έως βρεθεί κλίνη ΜΕΘ οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη δυνατή φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών προβλημάτων των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο πεδίο των ΜΕΘ. Να εξηγήσουμε λοιπόν αυτό που είπαμε και όντως δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης. Εϊναι λύση ανάγκης που καταφεύγουμε όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι νέο πρόβλημα. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει; Κύριε Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει; Σιωπή. Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα αλλά τον κ. Πολάκη όχι».

«Έχω στα χέρια μου έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ. Τι λέει; Τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 500 + 40 ιδιωτικές» ανέφερε. Με βάση τα στοιχεία, 150 εξοπλισμένες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χίλιοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν την ζωή τους εξαιτίας μη λειτουργίας 150 ΜΕΘ. 40 – 50 διασωληνωμένοι περιμένουν λίστα αναμονής . 5.000 κατ’ έτος θα μπορούσαν να ζουν αν λειτουργούσε επαρκής αριθμός ΜΕΘ. Όλα αυτά χωρίς πανδημία. Σε τι διθαφέρει αυτό από αυτά που διαπιστώνουμε σήμερα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης; Αν είχαμε σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα. Την ουσία. Που αφορά την έλλειψη προσωπικού», σημείωσε, προσθέτοντας: «Να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε πιο ώριμα συστήματα υγείας. Στην Σουηδία κ. Τσίπρα υπόδειγμα κοινωνικής συναίνεσης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όποιος ήταν άνω των 65 σε οίκο ευγηρίας δεν πήγαινε καν σε νοσοκομείο. Η διαλογή με σκληρά στοιχεία έγινε σε αυτό το επίπεδο».

«Να τη χαίρεστε κ. Τσίπρα τη στήριξη που μας παρείχατε»

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε αποστροφή του μίλησε με ειλικρίνεια «ότι έχουμε δύο συστήματα υγείας και πως τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε χειρότερο σημείο. Η λαϊκίστικη λογική του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μας ασκήσει κριτική. Δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Γιατί ναι, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε σοβαρή περίθαλψη ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν πηγαίνει σε νοσοκομείο θα έχει την περίθαλψη που πρέπει»

«Είπατε κ. Τσίπρα με περίσσιο θράσος ότι βάλατε πλάτη. Καταψηφίσατε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πάμε να δούμε λοιπόν πόση πλάτη βάλατε. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα υγειονομικών. Καταψηφίσατε τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Καταψηφίσατε αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Να την χαίρεστε κ. Τσίπρα την στήριξη που μας παρείχατε» υπογράμμισε.

Για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».

«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».

Για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».

«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».

Τρία πρόσθετα μέτρα για την ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στα κοινωνικά τιμολόγια

2. Αύξηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου 40 % τον μήνα Δεκέμβριο

3. Για αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια από τον Αύγουστο έως Δεκέμβριο

«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή που αντιμετωπίζει αύξηση στον λογαριασμό του ότι θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τον λογαριασμό για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν δεν παρεμβαίναμε», εξήγησε.

protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 19:08