Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:26: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία
Σε μια περίοδο εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει «διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο» στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου, όπως υπογράμμισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

O ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις, επεσήμανε ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.

Παράλληλα, τόνισε η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.

Ευρύτερη συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία απειλή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας. Επίθεση στον Νίκο Δένδια και την ελληνική κυβέρνηση.

Άκρως επιθετικές ήταν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε”.

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο όμως μην μας φέρνεται ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, με αυτούς του όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο” είπε ο Τσαβούσογλου. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, λέγοντας “ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε έδειξε το επίπεδό του” και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο”.

trt haber canli 25 8 2020

Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία και χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο “κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ”.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επιστράτευσε τo φλεγματικό του χιούμορ για να σχολιάσει τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο Ηλ. Μόσιαλος  ανάρτησε μια φωτογραφία του Μπιλ Γκέιτς με τη φράση «Είχα σκοπό να μειώσω τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά διέρρευσε σε ένα καφενείο στο Αγρίνιο και μαθεύτηκε σε όλο τον πλανήτη. Με ξεμπρόστιασαν οι Έλληνες», προσθέτοντας ένα δικό του σχόλιο «Η προσφορά των Ελλήνων ψεκασμένων στην ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητη».

 

dailypost.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε παράταση της παράνομης Navtex προχώρησε η Τουρκία, σε μια ακόμη κίνηση όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί από την παράνομη Navtex -η οποία έληγε σήμερα – μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η γερμανική προσπάθεια διαμεσολάβησης είχε λάβει προφανώς υπόψιν της ότι ως τότε θα είχε λήξει η παράνομη τουρκική Navtex. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26/8 η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ακολούθως, στις 27/8 η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές δύο μελών της συμμαχίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Την Παρασκευή 28/8, ξεκινά το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, στο οποίο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στις Εκδηλώσεις Μνήμης των Πεσόντων Αεροπόρων, στον Δήμο Θέρμου,συμμετείχε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, το περασμένο Σάββατο.

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι πέντε ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαος Σιαλμάς, Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Βασίλειος Κουρκούτας και Ευστάθιος Τσίγκας, οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή για εθνικά συμφέροντα και με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να φτάνει στο ζενίθ ο Αλκιβιάδης Στεφανής έδωσε το δικό του μήνυμα θέτοντας τις προϋποθέσεις της Εθνικής Προοπτικής.

«Σε ένα δύσκολο για τον ελληνισμό χρονικό και ιστορικό σταυροδρόμι, όπου οι προκλητικές συμπεριφορές των γειτόνων μας συνεχώς κλιμακώνονται, η προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο ύψιστο επίπεδο, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την εθνική μας προοπτική» είπε χαρακτηριστικά από το Θέρμο ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Η ιστορία του κομματικού κράτους είναι βέβαια παρά πολύ παλιά και δυστυχώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχίζεται από τα κόμματα εξουσίας.

Με αφορμή το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου για τις τοποθετήσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο δεν αμφισβητούμε, πρέπει να θυμηθούμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις που έγιναν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν καθιστά τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο επιλήψιμα…

Το ζήτημα είναι αν ποτέ θα συμφωνήσουν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα σε ένα τρόπο στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού αξιοκρατικό και κυρίως σε μόνιμη βάση. Ένα τρόπο που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που έρχεται ένα άλλο κόμμα στην εξουσία ή ακόμη χειρότερα κάθε φορά που θα αλλάζει ο υπουργός.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Οργή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τον για απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, αλλά και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους οι οποίοι είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, ενώ για έναν εξ αυτών οι αμερικανικές Αρχές αναζητούν πληροφορίες για τη σύλληψή του. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα» επισημαίνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Oι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Ερντογάν με ανώτατους Παλαιστινίους αξιωματούχους της Χαμάς, όπως τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση και του Ισραήλ.

Αναλυτικά ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές.

morgan ortagus 25 8 2020

Η συνεχής προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μόνον απομονώνει την Τουρκία από τη Διεθνή Κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα. Συνεχιζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το τρέχον έτος, η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου».

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ακολουθεί συνάντηση του Χάικο Μάας με τον Νίκο Δένδια – «Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι να κλείσουν», τόνισε ο κ. Μάας

Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του, νωρίτερα σήμερα, για την Αθήνα και ακολούθως την Άγκυρα. Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

 

Το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas) συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Εκτιμάται ότι πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθως ο Γερμανός υπουργός συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της Άγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr

Εξελίξεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών

Εθνική ομοψυχία έναντι της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Επέκταση χωρικών υδάτων

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας, αιτιολογώντας την απουσία ρητής αναφοράς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με Ιταλία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».

Αμοιβαία επωφελείς οι συμφωνίες

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το συνολικό αποτέλεσμα αμφότερων των Συμφωνιών «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», τονίζοντας ότι συνιστούν ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, επισημαίνοντας ότι: «συνδυάζει την επέκταση των θαλασσίων ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές με τη νομική κατοχύρωση των πάγιων θέσεων της χώρας μας. Ενισχύεται η εικόνα τη χώρας ως χώρας η οποία κινούμενη με βάση το διεθνές δίκαιο βρίσκει λύσεις με τους γείτονες της».

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η εθνική ομοψυχία είναι αυτή η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση στην τουρκική παραβατική ύβρη».

Για την συμφωνία με την Αίγυπτο

Ειδικά για την συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους στόχους του καθενός. Πρόκειται για ένα δίκαιο αποτέλεσμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για δήλωση και συμφωνία βουλήσεις δύο κυριάρχων κρατών» τόνισε και αναφέρθηκε στα ποσοστά του κάθε μέρους λέγοντας ότι: Η ΑΟΖ είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο πολύ κοντά δηλαδή, όπως και με την Ιταλία αντίστοιχα 46% Ελλάδα και 54% Ιταλία. Πρόκειται για μερική οριοθέτηση και είναι πολύ κοντά και για συμφωνία ανατολικά του 28ου και δυτικά του 26ου μεσημβρινού. «Οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας εξηγούν απολύτως το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης. Το ‘εξηγούν’ βέβαια δεν σημαίνει ότι ‘δικαιολογούν’».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως επειδή ότι θα πει θα συνεκτιμηθεί στο κείμενο της συμφωνίας «δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις και δεν θα απαντήσω σε πολλά που ελέχθησαν. Είμαι διαχρονικά στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορούν να αναλυθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις γιατί αυτό θα ήταν βλαπτικό στα εθνικά συμφέροντα».

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εισηγητής για την ΑΟΖ με Αίγυπτο είπε ότι η κυβέρνηση περνάει «κάτω από τον πήχη», μίλησε για «κενό στρατηγικής» και τόνισε ότι η «εκπαραθύρωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού συσκότισε τον χαρακτήρα της τουρκικής προκλητικότητας».

«Πρέπει να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και να τις κάνουμε ευρωτουρκικές» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ‘παρών’ στην εν λόγω συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε χρειάζεται μια ‘διττή πολιτική’: «αυστηρές κυρώσεις στην οικονομία εκεί που πονάει τώρα την Τουρκία σε συνδυασμό με μια θετική ατζέντα και αμοιβαία διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και της επέκτασης τελωνειακής συμφωνίας και σε άλλα προϊόντα».

Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Την ΑΟΖ με Αίγυπτο υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και «Ελλ. Λύση».

Για την ΑΟΖ με την Ιταλία ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ, ενώ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο θα δηλώσει «παρών».

Οι δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη.

Πηγή: in.gr

Κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από σήμερα μέχρι την Πέμπτη

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογαν να τραβήξει το σκοινί παρατείνοντας τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον πλου του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis μέχρι τις 27 Αυγούστου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελόριζου από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας. Επι της ουσίας από αύριο αναμένεται η διεξαγωγή της ελληνικης άσκησης σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην περιοχή που θα κινείται ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis. Το σενάριο των τριήμερων ελληνικών αεροναυτικών παιγνίων δεν έχει κοινοποιηθεί, αναμένεται όμως η πραγματοποίηση ασκήσεων σε περισσότερες από μία περιοχές, με την διασπορά μεγάλων μονάδων του στόλου και υποβρυχίων σε γυμνάσια στα οποία θα λαμβάνουν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικης πολεμικής αεροπορίας.

H ελληνική αντι-Navtex και άσκηση στην ίδια θαλάσσια περιοχή που προκαλεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που με σημερινές του δηλώσεις υπεραμύνθηκε των τουρκικών ενεργειών, λέγοντας τα εξής: «Θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας» σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Άγκυρα εξέδωσε νέα  Navtex, για ασκήσεις νότια της Κρήτης με ισχύ από τις 8 το πρωί της 25ης Αυγούστου έως τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σήμερα Τρίτη, πρώτη ημερα της ελληνικης άσκησης αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις για επανέναρξη των Ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Μετά τις συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβοσογλου. Στο ερώτημα αν η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου έχει πιθανότητες επιτυχίας, τα δεδομένα των τελευταίων ωρών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Την «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ενόψει και των αυριανών επισκέψεων του Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, κληθείσα να σχολιάσει την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί και η Αθήνα δείχνει ότι δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του.

Υπ’ αυτή την έννοια αποκτά βαρύνουσα σημασία και η προγραμματισμένη για την Τετάρτη κύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ειδικά το μνημόνιο τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου αφιονίζει τον Ερντογαν που το θεωρεί «κάρφο εν τω οφθαλμον του», όμως η Αθήνα που με την συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Κάιρο πέτυχε να ακυρώσει την αμφισβήτηση της ελληνικης θαλάσσιας κυριαρχίας σε ζώνες νοτίως της κρητης, της Καρπάθου και της Ρόδου δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει «τα άγια τοις κυσίν» εγκαταλείποντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να ικανοποιήσει την βουλιμία της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2