Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020

Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα», εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. H ίδια υποστήριξε ότι «έχει συζητήσει εντατικά» το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα έχει συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες σήμερα και τη Δευτέρα. Θα προηγηθεί το τετ α τετ με τον Μακρόν στο Παρίσι σήμερα, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την κ. Μέρκελ.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έγιναν λίγο – πολύ  την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αυτή είναι λίγο – πολύ η… είδηση που έπαιξε χθες. Όμως η κ. Μέρκελ θα πρέπει και η ίδια να αναλογιστεί τις ευθύνες της και τις υποχρεώσεις της.  Και δεν το λέμε αυτό υπό το πρίσμα του αντιγερμανισμού και του αντιμερκελισμού, που αναπτύχθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα. Εξάλλου η άποψη του υπογράφοντος είναι πως η βασική ευθύνη, όπως και για τη χρεοκοπία, όπως για το γεγονός ότι αναλώσαμε δέκα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να βγούμε από τα μνημόνια ανήκει σε εμάς τους ίδιους, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι δανειστές υπήρξαν άμοιροι ευθυνών.

Θα πρέπει η Γερμανίδα Καγκελάριος να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία συνεχίζονται κανονικά. Τις ευθύνες ότι παρά το εμπάργκο όπλων που αποφασιστεί στη Λιβύη, η Αirbus συντηρεί τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό στη Λιβύη. Θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της η Γερμανία για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Θα πρέπει και η Γερμανία και φυσικά συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλογιστούν τις ευθύνες του για το φιάσκο της επιχείρησης Irini για την επιβολή του εμπάργκο όπλων μέσω θαλάσσης στη Λιβύη.

Πριν λοιπόν η κ. Μέρκελ κουνήσει το… προτεσταντικό της δάκτυλο στους υπολοίπους για τις υποχρεώσεις τους, ας αναλογιστεί πρώτα τις δικές της υποχρεώσεις.

Το δεύτερο φάουλ της Μέρκελ είναι ότι δεν μπορεί να παίζει με τη νοημοσύνη μας. Δεν μπορεί δηλαδή από την μια να μιλά για την υποχρέωση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα και από την άλλη να επιμένει στο «να τα βρούμε» με τους Τούρκους. «Έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία». Αυτό ήταν το δεύτερο χαρακτηριστικό απόσπασμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Γερμανίδα Καγκελαρίου.

Η Μέρκελ μιλά για «διαφορές» και η αλήθεια είναι πως μια διαφορά αυτή τη υφαλοκρηπίδα αναγνωρίζει και η Ελλάδα. Εικόνα όμως από το… πεδίο δεν έχει η Μέρκελ. Δεν ξέρει πόσες φορές έχει τρυπηθεί ο βυθός της Κύπρου από τα γεωτρύπανα του Ερντογάν; Δεν ξέρει τίποτα για το σουλάτσο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Το τουρκικό τσαμπουκά δεν τον βλέπει η Μέρκελ;

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τις παλινωδίες της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης.

«Η χώρα βυθίζεται στην κρίση της πανδημίας και οδεύει προς την οικονομική καταστροφή», δήλωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως «δε χάθηκε η ατομική ευθύνη», αλλά «έχει χαθεί το κυβερνητικό φιλότιμο».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ενοχοποιήσει τους πολίτες και να στήσει ένα νέο επικοινωνιακό παιχνίδι στη λογική του: «Ό,τι πετύχαμε, το καταστρέφουν οι ασυνείδητοι πολίτες». Συμπλήρωσε ότι «η κυβερνητική σύγχυση έχει φτάσει στο απόγειό της, γεγονός που έχει ως συνέπεια το μούδιασμα των πολιτών απέναντι σε κάθε νέο μέτρο, κάθε νέα προτροπή».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η κυβέρνηση φέρει  ακέραια την ευθύνη για το αλαλούμ αντιμετώπισης της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα: Στο άνοιγμα του Τουρισμού, των σχολείων, στο συνωστισμό στα ΜΜΕ, στην απουσία τεστ γενικού πληθυσμού και την εργασιακή αβεβαιότητα».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ανέφερε πως «οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν  έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους» και πως «αναμφίβολα υπάρχει ατομική -και συλλογική- ευθύνη», αλλά «δεν υπάρχει κυβερνητικό φιλότιμο».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η ενοχοποίηση των πολιτών είναι το νέο επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης. “Ό,τι πετύχαμε το καταστρέφουν οι ασυνείδητοι πολίτες”, αυτό είναι το νέο σλόγκαν της διαχείρισης της πανδημίας.

Μάθαμε ποιος πέτυχε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Μας στοίχισε κάτι παραπάνω για να αποθεωθεί η διαχείριση της “σωτήριας” κυβέρνησης, όταν τα κρούσματα της πανδημίας ήταν ελάχιστα.

Τότε μαθαίναμε ότι ήταν μόνη η κυβέρνηση που πήρε τις σωστές αποφάσεις, και ότι οι πολίτες ακολούθησαν με υπευθυνότητα.

Τώρα, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, μαθαίνουμε μόνο ποιος φταίει. Αποποιείται κάθε ευθύνη. Αλλά φταίνε οι ταξιδιώτες, φταίνε οι νέοι, φταίνε οι γονείς, φταίνε οι εργαζόμενοι.

Η κυβερνητική σύγχυση έχει φτάσει στο απόγειό της.

Κι έχει ως αποτέλεσμα το μούδιασμα των πολιτών απέναντι σε κάθε νέο μέτρο, κάθε νέα προτροπή.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το αλαλούμ αντιμετώπισης της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα:

Στο άνοιγμα του Τουρισμού.

Στο άνοιγμα των σχολείων.

Στο συνωστισμό στα ΜΜΕ.

Στην απουσία τεστ γενικού πληθυσμού.

Φέρει ακέραια την ευθύνη για την εργασιακή αβεβαιότητα,

με την επιδότηση της ανεργίας κι όχι της εργασίας.

με την έλλειψη κάθε ελέγχου στις απολύσεις.

με την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Η χώρα βυθίζεται στην κρίση της πανδημίας και οδεύει προς την οικονομική καταστροφή.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για τη σπασμωδική αντιμετώπιση και των δύο.

Οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν.

Κι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Κανείς δεν πρέπει να σωπάσει και κανείς δε θα σωπάσει.

Γιατί, αναμφίβολα, υπάρχει ατομική -και συλλογική- ευθύνη.

Δεν υπάρχει, όμως, κυβερνητικό φιλότιμο.»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ως «περισσότερο από τεταμένη» χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και Κύπρου, κατέγραψαν τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσει ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

-Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

-Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

-Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες.

-Πιθανότητα μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία χαιρέτησαν τις ανακοινώσεις του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι η «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων» και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει την, κατ’αρχην, συναίνεση της Λευκωσίας.

Ως οικοδεσπότης της άτυπης αυτής συνάντησης των 27 Ευρωπαίων ΥπΕξ η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς τους δεν φοράει γραβάτα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έκανε μια παρόμοια δήλωση και περιέγραψε τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως «περισσότερο από τεταμένη».

Ταυτόχρονα, ο πολιτικός του SPD τόνισε ότι η λύση στη σύγκρουση πρέπει να είναι ο διάλογος. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτό και να αποφύγει τις προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.

Σύμφωνα με ανώτατες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να αφήσουν τις όποιες αποφάσεις στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕ φαίνεται να προτείνει το καρότο μιας νέας συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, δείχνοντας το μαστίγιο για την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Eντυπωσιακό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή Στατικού Ιμάντα σε μαθητές Στρατιωτικών Σχολών.

Πρόκειται για τις πτώσεις με αλεξίπτωτο των μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Μονίμων Αξιωματικών.

Πηγή: In.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου – «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ

Από μία κλωστή κρέμονται τα ελληνοτουρκικά με την Τουρκία να συνεχίζει την προκλητική της στάση.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

 «Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ 

Συνεχίζοντας την ακραία ρητορική της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Αγκυρα.

Συγκεριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Αγκυρα».

Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

 

Τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και Κύπρου, κατέγραψαν τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσει ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ