Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

Στα πλαίσια των πιέσεων από Γερμανία και ΗΠΑ για μια «συνεργάσιμη» Ελλάδα η οποία θα σπεύσει να διαπραγματευτεί για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία που προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα θα αναμειχθούν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική.

Αναμένεται να γίνει αυτό στις 23-28/8

Η Ελένη Σουρανή είναι η ειδική σύμβουλος που συμμετείχε στην μυστική τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Η Ελένη Σουράνη διαδέχθηκε την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μετατέθηκε στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα ήταν διευθύντρια της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία της Α4 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Η προκάτοχός της, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είχε προκαλέσει επίσης σχόλια στους διπλωματικούς κύκλους καθώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προτιμούσε σχεδόν σε όλα τα ταξίδια του στο Εξωτερικό, αντί της θεσμικής παρουσίας του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια

Στόχος του Βερολίνου είναι να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με την Τουρκία καθώς οι Γερμανοί δεν κρύβουν το γεγονός ότι ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τις τουρκικές θέσεις.

Σημειώνεται πως οι Γερμανοί έχουν δυσαρεστηθεί από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Άλλωστε τι να περιμένει κάποιος από μια χώρα η οποία διοργάνωσε πενταμερή για την Λιβύη και άφησε την Ελλάδα απ' έξω παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κάνοντας χρήση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της… διπλωματίας που σημαίνει πως έχουν γίνει οι κατάλληλες πιέσεις στην ελληνική  πλευρά για να θέσει υπό διαπραγμάτευση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία «αποκλιμάκωσης της έντασης» από το Βερολίνο. Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους συμβούλους του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται δια ζώσης συνάντηση. Οι προϋποθέσεις από την ελληνική πλευρά είναι να μην εξαντλήσει η Τουρκία τον χρόνο της NAVTEX και να αποσυρθεί το Oruc Reis και ο στρατιωτικός στολίσκος που το συνοδεύει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα την Παρασκευή δήλωσε: «Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», τόνισε χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι έρχονται εξελίξεις που δεν θα είναι αρεστές, γιατί όταν διαπραγματεύεσαι για δικά σου πράγματα χωρίς να διεκδικείς τίποτα είναι σίγουρο ότι κάτι θα χάσεις.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα».

Προετοιμάζεται λοιπόν το κλίμα για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Θα ήταν ωραίο σαν ανέκδοτο αν δεν ήταν τόσο τραγικό... για εμάς.

TheGreekAnalyst 15 8 2020

VassilisNedos 15 8 2020

RealPolitik 15 8 2020

pronews.gr

 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η χθεσινή απόρριψη από την ΕΕ επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις πειρατείες που διαπράττει στις υφαλοκρηπίδες και στις ΑΟΖ των άλλων, αλλά και η ουδέτερη μέχρι σκανδάλου αμερικανική στάση (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως  είναι επείγουσα η ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο λες και η Ελλάδα είναι αυτή που τις προκαλεί) καταδεικνύουν πως ο διεθνής παράγοντας «σπρώχνει» την Ελλάδα προς την συνεκμετάλλευση.

Δηλαδή ζητάει από την Αθήνα να απεμπολήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (μέρος τους) διότι απλούστατα θεωρεί ότι αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει αλλά και επειδή θέλει την Τουρκία να είναι αρκούντος ικανοποιημένη.

ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία απαραίτητη για τα δικά τους συμφέροντα ενώ δεν θέλουν ούτε να φανταστούν πως υπάρχει περίπτωση να επιλέξει το ρωσικό γεωπολιτικό στρατόπεδο.

Βέβαια η Άγκυρα έχει κατανοήσει με ποιους έχει να κάνει και ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι των διακρατικών σχέσεων.

Ανήκει στην Δύση αλλά φροντίζει να ανήκει εν μέρει και στην Ανατολή. Ελέγχει τα Στενά και την Μέση Ανατολή και αποτελούν πολύ σημαντικό δομικό λίθο μαζί με την Σαουδική Αραβία για την αμερικανική ηγεμονία.

Με ένα tweet ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Σημαντική ευκαιρία να μιλήσω με τον ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη, για την επείγουσα ανάγκη μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε ο Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά το ραντεβού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε έντονη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Important opportunity to speak with Greek Foreign Minister Dendias in Vienna today on the urgent need to reduce Eastern Mediterranean tensions. pic.twitter.com/kqagzPi8bd

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) August 14, 2020

Υπενθυμίζεται ότι σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βλέπετε πουθενά ο Μ.Πομπέο να καταδικάζει την Τουρκία; Οι εκφράσεις του δεν έχουν καν υποκείμενα. Αναφέρεται σε μια κατάσταση που ούτε λίγο ούτε πολύ δημιουργήθηκε από το... Σύμπαν του Πάολο Κοέλιο.

Μάλιστα ο Πομπέο έκανε και κάτι που στην ουσία εξισώνει την Ελλάδα με την Τουρκία ενώ η Ελλάδα απλώς υπερασπίζεται την υφαλοκρηπίδα της.

Είπε πως μίλησε με το Ν.Δένδια «για την επείγουσα ανάγκη μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο»! Δηλαδή η αποκλιμάκωση εξαρτάται από τον θιγόμενο! Όχι, από τον επιτιθέμενο.

Και τι πρέπει να κάνει ο θιγόμενος; Να δώσει κάτι...

υπεξ 15 8 2020

Εδώ έχουμε και την εκπληκτική διάσταση των διαφόρων κέντρων εξουσίας που υπάρχουν στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα άλλα να λέει ο Πομπέο και άλλα να λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο ακόμα ανήκει σε άλλο σύστημα εξουσίας...

Πριν πέντε ημέρες το State Department χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες τουρκικές δράσεις ως προκλητικές και ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Έχει καμία σχέση η δήλωση αυτή με την χθεσινή δήλωση του Μάικ Πομπέο;

Xθες για άλλη μια φορά η Γερμανία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε κατά των ελληνικών συμφερόντων και απροκάλυπτα προστάτεψε την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων καθώς άσκησε βέτο στο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το βράδυ και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν ανακοίνωσαν κάποια κύρωση κατά της Τουρκίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Το προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. 

Διπλωματική πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία.

Εν ολίγοις η Γερμανία ήθελε να σπρώξει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα, χωρίς να έχει ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν ήταν καλή για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ωστώσο ακόμα και αυτήν το Βερολίνο δεν την ήθελε.

Κατά τους Γερμανούς είναι λογικό να ορίζει η Τουρκία θαλάσσιες ζώνες με μια χώρα στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα δεν έχει συμμάχους και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η συνεκμετάλλευση (πιο πολύ με εθελοντική «ληστεία» μοιάζει) «βολεύει» του ξένους για να έχουν το «κεφάλι τους ήσυχο» αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Βέβαια με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με Ιταλία και Αίγυπτο έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δείτε σε χάρτη πού βρίσκεται το τουρκικό πλοίο – Τι καταγράφουν τα σόναρ των ελληνικών πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Περίπου στο μέσον της περιοχής που έχουν δηλώσει ότι θα διεξάγουν έρευνες οι Τούρκοι πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά πλοία Ataman και Cengiz Han και συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο περίπου 10 πολεμικών πλοίων που κινούνται γύρω του.

Το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου το Oruc Reis βρισκόταν άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε διεθνή ύδατα, στο μέσον της περιοχής που έχει παρανόμως δεσμευθεί με την τουρκική Notam της 10ης Αυγούστου, περίπου 80 μίλια από το ανατολικότερο όριο του τομέα που οριοθετείται από τις συντεταγμένες που ορίστηκαν από την παράνομη αγγελία του παράκτιου σταθμού της Αττάλειας.
Το τουρκικό ερευνητικό κινείται με ταχύτητα 4-5 κόμβους, πορεία βορειοανατολική και απέχει περίπου 40 μίλια από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


<a href= 

Η περιπλάνηση του Oruc Reis και του στολίσκου που το συνοδεύει παρακολουθείται από πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου. «Κατά περιόδους τα σόναρ των ελληνικών πολεμικών καταγράφουν κάποιες εκπομπές, πιστεύουμε όμως το Oruc Reis δεν διεξάγει σεισμικές έρευνες» δήλωσε στο protothema ενημερωμένη πηγή.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, 15 Αυγούστου, στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση της Σούδας. «Αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ μαζί σας σήμερα, ημέρα συμβολική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό. «Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Μήνυμα ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότατα «δεν μας πτοούν», έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε σήμερα για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου και της καλής γειτονίας και σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές διπλωματικές οδούς» τόνισε η ΠτΔ μετά τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιάσο Λέσβου και συμπλήρωσε: «Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει».

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε επίσης λόγο για «οφειλή όλων μας» στις ένοπλες δυνάμεις «που με αυταπάρνηση και ετοιμότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της πατρίδας», ενώ αναφέρθηκε και στο «δυσανάλογο βάρος» που επωμίστηκαν τα νησιά στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα πως «Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης».

Η δήλωση που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της λειτουργίας και την ξενάγησή της στο Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο:

«Πάσχα του καλοκαιριού» ονόμασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Φώτης Κόντογλου. Σύμβολο της καταπάτησης του θανάτου, γιατί η Παναγία μπορεί να «εκοιμήθη», δεν «κατέλιπε», όμως, τον «κόσμον». Ο λαός μας τής το ανταποδίδει, θεωρώντας την παντοτινή μητέρα, τροφό και προστάτιδα, εκείνη που γρηγορεί και μεσιτεύει.

 

Σήμερα που βρίσκομαι στη Λέσβο, με τις τόσες εκκλησιές της Παναγίας, σκέφτομαι πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε ο λαός μας με το πρόσωπό της, δίνοντάς της πεντακόσια σχεδόν ποιητικά προσωνύμια. Πόσο την αγάπησε, πόσο όμορφα την ύμνησε, πόσο συχνά προσέτρεξε στη μέριμνα και τη συνδρομή της. Βαθιά ριζωμένη στην εθνική και πνευματική μας παράδοση από την εποχή του Βυζαντίου, δεν ήταν μόνο η καταφυγή και η αγία σκέπη, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός που ενέπνεε σθένος, ενότητα και ομοψυχία στις δύσκολες ώρες. Σθένος, ενότητα και ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα, απέναντι στις δοκιμασίες της πανδημίας καιτης οικονομικής ανασφάλειας. Απέναντι, ιδίως, στην απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία.

Από την ακριτική Λέσβο αναγνωρίζουμε σήμερα την οφειλή μας στις ένοπλες δυνάμεις μας, που με αυταπάρνηση και ετοιμότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της πατρίδας.

Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Τηρεί τις δεσμεύσεις της, τιμά την ιστορία της και τη γεωπολιτική της θέση. Τα νησιά μας επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου και της καλής γειτονίας και σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές διπλωματικές οδούς. Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει”.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Στο διάγγελμά του στις 12/8/20, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Επειδή η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κάνει τα πάντα τα τελευταία χρόνια, ώστε να θολώσει τα νερά και να συσκοτίσει την κοινή γνώμη σχετικά με το περιεχόμενο των όρων του διεθνούς δικαίου, (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) θα πρέπει κατ’ αρχάς να κάνουμε κάποιες βασικές επισημάνσεις:

  • Η θέσπιση και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί πράξη κυριαρχίας ενός παράκτιου κράτους και όχι αντικείμενο διαλόγου ή διαπραγμάτευσης με τα γειτονικά του κράτη. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί η κυριαρχία ενός κράτους να υπόκειται στην έγκριση ή τη συμφωνία τρίτων.
  • Τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες θεμελιώνονται στην κυριαρχία στο έδαφος. Το έδαφος ενός κράτους είναι ενιαίο και δεν τεμαχίζεται. Η «μερική οριοθέτηση», με βάση το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει το αδιαίρετο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του κράτους. 
  • Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η αμφισβήτηση της επήρειας των νησιών μας, δηλ. των δικαιωμάτων τους σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο έδαφος αυτών των νησιών. Αυτό πράττει η Τουρκία. Δεν είναι απλώς «προκλητική», διεκδικεί έδαφος.
  • Με βάση το Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όλα τα νησιά, νησίδες και βράχοι, έχουν χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., τα δε κατοικημένα δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μέχρι τα 200 ν.μ. 
  • Η θέσπιση των θαλάσσιων ζωνών ενός κράτους γίνεται μονομερώς, ως πράξη κυριαρχίας, με χάραξη γραμμών βάσης και κατάθεση στον ΟΗΕ του πίνακα συντεταγμένων που ορίζουν τις ζώνες αυτές. 136 από τα 142 κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το έχουν πράξει αυτό, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ακόμα και η Αλβανία. Η Ελλάδα όχι. 
  • Η μονομερής αυτή θέσπιση και οριοθέτηση οφείλει να είναι σύμφωνη με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τα γειτονικά  παράκτια κράτη μπορούν να προβούν σε συμφωνίες για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.
  • Διάλογος και διαπραγματεύσεις, χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση της κυριαρχίας του κράτους με θέσπιση των θαλάσσιων ζωνών του, δεν νοείται, παρ’ εκτός αν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Στην περίπτωση αυτή, ισοδυναμεί με εθνική προδοσία.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες αποφεύγουν την οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ., υποχωρώντας στις απειλές της Τουρκίας που έχει θέσει casus belli (αιτία πολέμου). Δηλαδή, η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο αν ασκήσουμε τα έννομα δικαιώματά μας ως κυρίαρχο κράτος, και εμείς υποκύπτουμε!

Αντ’ αυτού, οι ελληνικές κυβερνήσεις, προβάλλουν ως δήθεν δείγμα «ωριμότητας», «ψυχραιμίας» ή διάθεσης για «καλή γειτονία» την τακτική τους να καλούν την Τουρκία σε «διάλογο», τη στιγμή που αυτή απειλεί ευθέως την κυριαρχία μας, καλύπτοντας πίσω από εύηχες φράσεις την πολιτική ενδοτισμού στις παράνομες απαιτήσεις της. 

Από τη μεριά της, η Τουρκία φροντίζει να κατοχυρώσει για τον εαυτό της αυτό που αφήνει ακάλυπτο η Ελλάδα, με πολύ ξεκάθαρες κινήσεις, όπως είναι το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. Πέρα από τις «σκληρές» δηλώσεις (για εσωτερική κατανάλωση) και τις επιστολές του Δένδια στον ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να καταδικάσει στους διεθνείς οργανισμούς το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο εντός της προθεσμίας που της έδινε το Διεθνές Δίκαιο, παρά προσπαθεί να μας πείσει ότι «προασπίζει» τα ελληνικά συμφέροντα οριοθετώντας μερική ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Στην πραγματικότητα, με την εν λόγω συμφωνία η Ελλάδα για πρώτη φορά συνομολογεί τον τεμαχισμό της αδιαίρετης ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας – εδαφικής ακεραιότητας. Ταυτόχρονα, ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της Αιγύπτου χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Επίσης αναιρεί την «αλφαβήτα» του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με τη «μέση γραμμή» και τα «12 ν.μ.». Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο έγινε μόνο δυτικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή η κυβέρνησή μας ήταν πολύ προσεκτική ώστε να μη θίξει τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, κατοχυρώνοντας έτσι τις τουρκικές αξιώσεις του παράνομου Συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, υπαναχωρώντας από τις θέσεις που η ίδια διατύπωσε στις σχετικές επιστολές προς τον ΟΗΕ, ακυρώνοντας στην ουσία τον εαυτό της! Αναγνωρίσαμε επίσης ότι κάποια νησιά μας έχουν περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, (πχ Κρήτη 40%, Κάσος και Κάρπαθος 20%), ενώ άλλα δεν τα υπολογίσαμε καθόλου. Η συμφωνία αφήνει εκτός το Καστελόριζο, το οποίο είναι σα να μην υπάρχει. Δεν είναι μόνο ότι του αναγνωρίζεται μηδενική ΑΟΖ, αλλά ουσιαστικά υπογράψαμε ότι βρίσκεται σε περιοχή που είναι υπό αμφισβήτηση. Το ίδιο και με τη ΒΑ Ρόδο, την οποία ο 28ος μεσημβρινός την κόβει στη μέση, και αναγνωρίζουμε ότι το δυτικό τμήμα της είναι ελληνικό, αλλά το 1/3 ΒΑ τμήμα του νησιού είναι αμφισβητούμενο.  Η ελληνική κυβέρνηση απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που σημαίνει ότι επιτρέπει στην Τουρκία να διεκδικεί εδαφική επικράτεια! Ακύρωσε ουσιαστικά τις διεθνείς συμφωνίες του συνοριακού status quo στην περιοχή!

Επίσης, με την εν λόγω συμφωνία ακυρώνεται στην πράξη το αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Η Κύπρος απομονώνεται στρατιωτικά, γεωπολιτικά,  διπλωματικά και αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις της Άγκυρας. Σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μεσολαβούν εχθρικά ύδατα.  

Ενώ οι δικοί μας πολιτικοί προσπαθούν στις δηλώσεις τους να θολώσουν τα νερά, οι Τούρκοι μιλούν ξεκάθαρα και ετοιμάζονται να παραλάβουν ό,τι τους παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥπΕξ, Μ. Τσαβούσογλου, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου τους ενισχύει: «Όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή με την Αίγυπτο ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.»

Η περιοχή όπου κινείται το Oruc Reis θα ήταν ελληνικά χωρικά ύδατα, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να τα κατοχυρώσουν. Αν είχαμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., αν είχαμε χαράξει «γραμμές βάσης» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αν είχαμε καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ, αν είχαμε οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά χρησιμοποιεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο για να παραπλανεί τον ελληνικό λαό ότι κατάφερε μια μεγάλη επιτυχία. Κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τα απεμπόλησε! Η ελληνική κυβέρνηση δεν δημιούργησε «αμφισβητούμενα ύδατα», αυτό ίσχυε προτού υπογραφεί η συμφωνία με την Αίγυπτο. Τώρα, τα «αμφισβητούμενα» τα παραχώρησε στην Τουρκία!

Ο πολυπόθητος για τον Πρωθυπουργό μας διάλογος με την Τουρκία και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι παρά ένας εύσχημος τρόπος για να προχωρήσουμε στην τελευταία πράξη του δράματος: να παραχωρηθούν, φανερά και επίσημα, στην Τουρκία, όλα όσα έχουν ήδη κρυφά συμφωνηθεί, παρουσιάζοντάς τα στον ελληνικό λαό ως «αναπόφευκτες» υποχωρήσεις για να αποφύγουμε τον πόλεμο ή ακόμα και ως υποχρεώσεις μας με βάση ένα ψευδεπίγραφο «διεθνές δίκαιο»! Παρασύροντας τον ελληνικό λαό να συναινέσει στον εθνικό διαμελισμό, να συνυπογράψει την ίδια του την αυτοκτονία ως έθνος! 

Κανένας διάλογος, καμία διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή υπό την παρούσα κατάσταση από τον ελληνικό λαό. Μόνο αγώνας για ανατροπή του προδοτικού πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη μιας δημοκρατικής πατριωτικής κυβέρνησης, η οποία θα ακυρώσει όλες αυτές τις συμφωνίες, όπως και όλα τα μνημόνια μέσω των οποίων έχει επιβληθεί κατοχή στη χώρα μας από το 2010. Μια πατριωτική κυβέρνηση που θα είναι ικανή  να επανιδρύσει το κράτος, που θα ξανακάνει την Ελλάδα μας ανεξάρτητη και κυρίαρχη, θα διακόψει κάθε σχέση και συνέχεια με το διεφθαρμένο και υπόδουλο πολιτειακό καθεστώς της μεταπολίτευσης, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στον τόπο και θα δικάσει τους ενόχους εσχάτης προδοσίας!  Με ένα τέτοιο κράτος, μαχόμενο υπέρ Πατρίδος, καμιά Τουρκία δεν θα τολμήσει να τα βάλει!  Ας σηκώσουμε επιτέλους κεφάλι! 

Αθήνα, 14 Αυγούστου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ