Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της ΕΕ για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δηλώνοντας πως η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια.

Ο Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: « Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές. Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους».

«Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» πρόσθεσε.

Αυτοψία Μητσοτάκη: «Η Πολιτεία θα σταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους»
«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή» ήταν, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις περιοχές, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την έκταση της καταστροφής και συνομίλησε με κατοίκους και διασώστες.

O πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, πραγματοποίησε αρχικά εναέρια αυτοψία των πληγεισών περιοχών με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι κι αν το State Department του… τραβά το αυτί; Ο Ερντογάν εμφανίζεται ανυποχώρητος και απειλητικός, ξεκαθαρίζοντας πως οι έρευνες του «Oruc Reis» ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν.

Κατηγορεί την Ελλάδα για την ένταση και ζητά… διακρατική συνεννόηση (!) για τους υδρογονάνθρακες.

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έχει ήδη περάσει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις!

Πριν λίγα λεπτά ο Ερντογάν προήδρευσε του υπουργικού του συμβουλίου κι έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω!

Ανυποχώρητος και απειλητικός ο Ερντογάν!
Πιο συγκεκριμένα, ο “σουλτάνος” σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση τόνισε πως αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, “η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ”.

Και συνέχισε: “Έτσι η Τουρκία προχωρά τις έρευνες”, καθιστώντας σαφές πως το Oruc Reis θα συνεχίσει με τις έρευνες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας απηύθυνε έκκληση να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες της περιοχής (!) για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ βεβαίως δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ… συνέχισε το αφήγημα πως για την ένταση στην περιοχή την ευθύνη έχει η Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας της με την Αίγυπτο.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δέκα μιλία ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τη να τερματίσει άμεσα τις «παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ για να αποσοβήσει την ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Έρευνα για αδικήματα (και) σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Ο κ. Προκοπίου ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει διπλή έρευνα , μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην  κοίτη του ποταμού  «Λήλαντα».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα  με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας . Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους  και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.   

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες,  από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών  έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως   η έρευνα αφορά περαν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελεχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχον παθογένειες .

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως με εντολή του κ. Προκοπίου , αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας,  προκειμένου να  διενεργηθεί αυτοψία .  

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων .Φλώρος έχει να διαχειριστεί μαζί με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Το μεγάλο βάρος πέφτει σε πρώτη φάση τουλάχιστον στο Πολεμικό Ναυτικό. Από χθες ,ωστόσο οι ΕΔ συνολικά είναι σε κατάσταση 100% επιφυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος είχε συγκαλέσει το ΣΑΓΕ ώστε να καθοριστούν και να αποφασιστούν όλες οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απάντησε με δεύτερη Navtex στην ελληνική αντι-Navtex με την οποία επιχείρησε η Αθήνα να ακυρώσει την πρώτη τουρκική Navtex.

Κατά τη νέα τουρκική Navtex, το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz διεξάγουν σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η τουρκική Navtex κάνει επίσης λόγο για μη εξουσιοδοτημένο σταθμό που εξέδωσε άλλη ναυτική οδηγία, αναφερόμενη στον σταθμό Ηρακλείου.

Αναλυτικά η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

  1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
  2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

 
  1. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Αντί – Νavtex από την Ελλάδα

Με αντί – Navtex, που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, είχε «απαντήσει» νωρίτερα η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας και την αναγγελία περί σεισμογραφικών ερευνών ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει αφενός ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Καλεί, μάλιστα, τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Η NAVTEX

ZCZC HA28

100640 AUG 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX

SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

  1. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.

NNNN

πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συνεχίζει τις διπλωματικές του κινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά και τη σημερινή έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία, για έρευνες του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζο.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: newsit.gr

Το γεγονός ότι υπερχείλισε το ποτάμι, σε συνδυασμό με το ότι στην Εύβοια πέρσι καταγράφηκαν 88.890 καμένα στρέμματα, αλλά και το ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «πλημμυρική πεδιάδα», φαίνεται πως οδήγησαν στην τραγωδία που σημειώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα 7 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα μωρό 8 μηνών, να χάσουν την ζωή τους.

«Υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και σπίτια που χτίστηκαν άναρχα, αλλά αυτό που ακούγεται τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία είναι ότι το ποτάμι υπερχείλισε και πήρε στο διάβα του ανθρώπους, σπίτια και αυτοκίνητα», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η Γιώτα Κυρλή, κάτοικος της περιοχής Πολιτικά, η οποία από τις 2 το βράδυ του Σαββάτου πάλευε με τον σύζυγό της να σώσουν τα 3 ανήλικα ΑμεΑ παιδιά τους.

Οπως είπε, ο παράδρομος που οδηγεί στο σπίτι της έχει μόλις 1,40 πλάτος και ακόμα και να μην είχαν κοπεί στα δύο οι δρόμοι, θα ήταν δύσκολο η Πυροσβεστική να επέμβει.

Κατά τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, η περιοχή υπέστη τρομερή καταστροφή, δεδομένου ότι πέρα από τα έργα υποδομών, όπως οι καταστροφές στους δρόμους και στην ηλεκτροδότηση, πολλοί κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται – με μια πρώτη εκτίμηση να θέλει περισσότερες από 2.500 ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα. Ερωτηθείς για προβλήματα του τόπου που ενδεχομένως να προϋπήρχαν, ο κ. Ψαθάς απάντησε στον «Ε.Τ.» πως μέχρι και πρότινος δεν υπήρχαν θέματα ούτε αναρχίας, ούτε μπαζωμένων ρεμάτων, αλλά ούτε και υποδομών.

Σύμφωνα με πηγές από το WWF Ελλάς, «ένα πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι πως η περιοχή είναι πλημμυρική πεδιάδα, που αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνουν πολλά ρεύματα από το βουνό και έχει ένα είδος προδιάθεσης στο να κάνει πιο εύκολα πλημμύρες από άλλου». Οπως διευκρινίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, «αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο, πόσω μάλλον όταν υπάρχει το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής που σαν απόρροια ενισχύει την ένταση των πλημμυρών, είναι ότι η Εύβοια ευρύτερα έχει καεί πολλές φορές κατά τα προηγούμενα έτη».

Βέβαια, οι ποσότητες βροχής που καταγράφηκαν είναι τεράστιες και συγκεκριμένα μεγαλύτερες από εκείνες που έπεσαν στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, δηλαδή της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (π.χ. στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Μαρίνα Ξυπνητού

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η τραγωδία στην Εύβοια έδειξε ότι το εφεύρημα του επιτελικού κράτους ουδεμία σχέση έχει με τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα νέα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, την οποία ανακαλύπτει τώρα ο κ. Μητσοτάκης καθώς ετοιμάζεται να επισκεφθεί την περιοχή ώστε να ολοκληρωθεί το κακό.

Ο τοξικός θανατολάγνος προπαγανδιστικός μηχανισμός χρησιμοποίησε τις τραγωδίες με χυδαίο πολιτικά τρόπο και τώρα οι φορείς του αποφεύγουν να καλύψουν τα γεγονότα της καταστροφής, επιστρατεύοντας την αμεριμνησία που θα ταίριαζε στο μικρό σπίτι στο λιβάδι. Ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς ήρθε να προσθέσει την φαιδρότητα στην τραγικότητα, με όσα ανέφερε για το 112, το οποίο προφανώς θα τους ήταν χρήσιμο μόνο αν επρόκειτο να υποκλαπεί.

Όσο για το πλήγμα στις υποδομές που ανέφερε, επί ένα χρόνο η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα καταλήγουν στους επιθυμητούς αναδόχους τα bigdeals και όχι με τα μικρότερης κλίμακας αλλά κρίσιμα έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, τα οποία δεν εξασφαλίζουν προφανώς ούτε οικονομική ούτε πολιτική υπεραξία. Οι εφιαλτικές εικόνες από την παραλία στο Δήλεσι, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ένα ζοφερό μέλλον αλλά και ότι οι καταστροφές θα γίνονται μεγαλύτερες όσο μικρότεροι είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες τους και όσο η πολιτική θα αντικαθίσταται από την επικοινωνία και το ψεύδος της προπαγάνδας των επινοημένων Φαραώ και των 112 πληγών τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ – Θα μιλήσει το απόγευμα με ΝΑΤΟ – Καμία επικοινωνία προς το παρόν με Γερμανία   – Δείτε βίντεο με το Oruc Reis να αποπλέει από την Αττάλεια – Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με απροσδιόριστες συνέπειες και απουσία προφανών –ή προθύμων διαμεσολαβητών- καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προδιαγράφουν την κλιμάκωση την οποία φαίνεται να έχει επιλέξει η τουρκική ηγεσία.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 12 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σε μία κίνηση με την οποία επιδιώκει τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, μιλώντας στο aspen security forum.

Ηχηρή είναι μέχρι αυτή την ώρα η απουσία της γερμανικής κυβέρνησης από τις ραγδαίες εξελίξεις που δείχνουν ότι Αθήνα και Άγκυρα οδεύουν προς ένα πιθανό θερμό επεισόδιο.

Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Στο Βερολίνο υπάρχει δυσφορία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την γερμανική καγκελαρία προτού συνομολογηθεί η συμφωνία, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πριν τις επίσημες υπογραφές ενημέρωσε και έλαβε την έγκριση του επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο.

«Αν με ρωτάτε αν εγώ συνομίλησα με τη γερμανική πλευρά πριν από την υπογραφή –το έχω πει ξεκάθαρα- ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, λίγο πριν την υπογραφή της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το απόγευμα της Παρασκευής.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο στην καγκελάριο ότι αν βρεθεί η ευκαιρία θα υπογράψουμε με την Αίγυπτο». Πώς θα αντιδράσει η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή την δεύτερη εντός 20 ημερών κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση; Θα μπορούσε η Γερμανίδα καγκελάριος να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας; Κι ακόμη κι αν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια άτυπη τριγωνική συνομιλία Αθήνας – Βερολίνου – Άγκυρας, ποια είναι τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας; Και πόσο πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει –για δεύτερη φορά σε 20 ημέρες- τον τουρκικό στόλο από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για σεισμικές έρευνες;

Στρατιωτική προπαρασκευή 

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.
Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».

PROTOTHEMA.GR

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σελίδα 1 από 2