Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την Κύρωση των δύο Συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλική Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, προέβη σε δήλωση σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κυβερνητική πολιτική στα εθνικά μας θέματα εξαντλείται στην επικοινωνία και στη διαχείριση του ακροδεξιού της ακροατηρίου», τόνισε ο βουλευτής.

Συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση απαντά στην Τουρκία του Αναθεωρητισμού με υποχωρητικότητα και με συμβιβασμούς, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας».

Επεσήμανε, δε, πως «εμπαίζει με κάθε ευκαιρία τα εθνικά αισθήματα του λαού», όπως έπραξε «με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, όταν δίχαζε και πόλωνε, σπέρνοντας διχόνοια και πουλώντας ψευτοπατριωτικές κορώνες περί “ακύρωσής της”», αλλά και «με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια προς Δυτικά, την οποία,  επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χαρακτήριζε “εθνική υποχώρηση”».

Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης» και γι’ αυτόν «η θέση της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι επικοινωνία, αλλά η ουσία.»

Αναλυτικά, η δήλωση του Θ. Μωραΐτη:

« -Για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας,

Η κυβερνητική πολιτική στα εθνικά μας θέματα εξαντλείται στην επικοινωνία και στη διαχείριση του ακροδεξιού της ακροατηρίου.

– Για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας,

Η ενότητα στα εθνικά μας θέματα είναι αναγκαία. Πιο αναγκαία από ποτέ, όμως είναι η συγκροτημένη και συνεπής εθνική στρατηγική.

-Για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας,

Η Τουρκία ακολουθεί με συνέπεια τη στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κλιμακώνοντας διαρκώς την ένταση και την προκλητικότητά της. Δε μας εκπλήσσει: Πράττει ό, τι ανακοινώνει.

Η κυβέρνηση απαντά στην Τουρκία του Αναθεωρητισμού με υποχωρητικότητα. Με συμβιβασμούς που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας.

Η κυβέρνηση εμπαίζει με κάθε ευκαιρία τα εθνικά αισθήματα του λαού:

Δεν ξεχνάμε, τη στάση της στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, όταν δίχασε τον ελληνικό λαό, όταν πόλωνε, σπέρνοντας διχόνοια και πουλώντας ψευτοπατριωτικές κορώνες περί “ακύρωσής της”.

Δεν ξεχνάμε ότι αυτό που ανακοίνωσε σήμερα πανηγυρικά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια προς Δυτικά, επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το χαρακτήριζε “εθνική υποχώρηση”.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Για εμάς η θέση της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι επικοινωνία. Είναι η ουσία».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είναι μια καλή κίνηση, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» λέει στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης – Η Αθήνα ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα – Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας

Την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, από έξι ν.μ. σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.

Πώς ερμηνεύεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

«Είναι μια καλή κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» είπε στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

 

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μιας χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές είναι μια απόφαση η οποία δεν χρειάζεται την συμφωνία των παράκτιων κρατών, αλλά μπορεί να γίνει μονομερώς. Η Αθήνα, θέλοντας να δείξει την διάθεσή της για περιφερειακή συνεργασία, ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα, αποστολή που ανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Αλβανό ομόλογό του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα «για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ένα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, από την άλλη όμως το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.

Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς αποκωδικοποιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Το πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης του μέχρι σημείου που δεν υπερβαίνει 12 ναυτικά μίλια που μετριούνται από γραμμές βάσεως καθορισμένες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982, τα κράτη μπορούν να καθορίζουν το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 3, 6, 9, 11, 12 μίλια αλλά δεν μπορούν να υπερβούν τα 12 μίλια.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον νόμο 230 του 1936 έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ναυτικών μιλίων. Έκταση 6 ναυτικών μίλιων έχει και η Τουρκία στο Αιγαίο (στη Μαύρη Θάλασσα έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ.).

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα κράτη εκείνα που -όπως η Ελλάδα- έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη μικρότερη των 12 μιλίων δικαιούνται να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα μέχρι το ανώτατο όριο που προβλέπει το άρθρο 3 της UNCLOS, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τη σημερινή του ομιλία για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Αίγυπτο & την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια και τις Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία : «H σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Διότι σήμερα η Ελλάδα μεγάλωσε. Η απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 νμ στα 12 νμ στο Ιόνιο Πέλαγος, αποδεικνύει ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, με σχέδιο και εθνική στρατηγική.»
  • Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε : «Νοιώθω υπερήφανος που ανήκω σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στηρίζω με την ψήφο μου αυτές τις Συμφωνίες που συνιστούν αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής, παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα για το Έθνος μας και αυξάνουν την εθνική μας αυτοπεποίθηση.»
  • Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική του κ. Αλέξη Τσίπρα : «H στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, αποδυναμώνει την εθνική γραμμή, και δυστυχώς μπορεί να εργαλειοποιηθεί από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το 2013, τον ανέμελο χρόνο που έκανε αντιπολιτευτική γυμναστική, είχε δηλώσει ότι το παρών είναι λιποταξία. Θα σας πω ότι στα εθνικά θέματα, το παρών δεν υπάρχει. Όπως στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και την ενίσχυση της βάσης της Σούδας, συμφωνία που εν πολλοίς εσείς είχατε διαπραγματευθεί και οριστικοποιήσει, όπως επίσης και στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, έτσι και τώρα επιλέγετε τον δρόμο της ανευθυνότητας, της αποστασιοποίησης, τον δρόμο που προτάσσει την κομματική σας ενότητα έναντι του εθνικού συμφέροντος.»
  • Για την κριτική της Ελληνικής Λύσης : «Σήμερα επιλέξατε να κερδοσκοπήσετε κομματικά, εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Μιλήσατε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, σε συμφωνίες που αυξάνουν τις θαλάσσιες ζώνες μας κατά 76.000 km2 με την Ιταλία και 38.000 km2 με την Αίγυπτο, που ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο, που μεγαλώνουν και ισχυροποιούν την πατρίδα μας.»

Καταλήγοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, να μη βρεθεί σήμερα κανείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς, όπως τόνισε, οι παρούσες συμφωνίες ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ MΕ ΘΕΜΑ ; 
1. Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους».
 2. Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών».
 

Πριν από 14 χρόνια φανταζόμουν ότι αυτή η μέρα θα ήταν ημέρα χαράς, για το γεγονός ότι η χώρα αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο: Να ανακηρύξει ΑΟΖ. Όμως σήμερα νιώθω ιδιαίτερη θλίψη γιατί δεν περίμενα η ΝΔ να πέσει σε τέτοια γκάφα με μερική ανακήρυξη. Σήμερα έγινα σοφότερος. Ανακάλυψα την μερική διακυβέρνηση. Αυτό κάνει η ΝΔ. Μερική κοινωνική πολιτική, μερική πολιτική στην υγεία, την οικονομία. Όλα μερικώς. Τώρα έχουμε και μερική ΑΟΖ. Μερική επέκταση στα 12 ν.μ. εις δυσμάς. Μερικώς και αυτό. Είστε η μερική κυβέρνηση. Όταν όμως κυβερνάς μία χώρα το κάνεις ολικά και συνολικά. Όχι μερικά. Το «μερικώς» μου δημιουργεί τον συνειρμό με το παζλ, που βάζετε τα κομματάκια από εδώ και από εκεί. Δεν είναι δυνατόν να αφήνετε απ’ έξω το Καστελλόριζο, το οποίο να σας πω ότι γράφεται με δυο «λ» όπως η Ελλάδα. Και το Καστελλόριζο ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!

Έχουμε μια τρόϊκα κομμάτων, τα οποία συμφωνούν απολύτως μεταξύ τους. Αναφέρομαι σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Ήρθε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ο κ. Χάϊκο Μάας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, μετά συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, στον οποίο «έκανε μασάζ». Ήρθε ο κ. Μάας μια ημέρα πριν την διεξαγωγή της συζήτησης στην βουλή. Δεν κατάλαβα ποια ήταν η ανάγκη να έρθει και να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.

Κάνετε την επέκταση των 12 ν.μ. εις δυσμάς μόνο. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ανοίγετε μια κερκόπορτα. Ανακηρύσσετε ΑΟΖ στην δύση αλλά στο Αιγαίο δεν κάνετε τίποτα γιατί φοβάστε. Υψώνετε φοβική σημαία απέναντι στην Τουρκία. 

Και περιμένω να μας πει ο πρωθυπουργός αν ισχύει το δημοσίευμα του γερμανικού σπήγκελ, που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στον κ. Μάας ότι δεν θα ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Μα με τον τρόπο αυτό ακυρώνετε την πολιτική του Υπουργού Εξωτερικών. Γιατί να το κάνετε αυτό; Περιμένω από τον κ. Πέτσα να το διαψεύσει αυτό το δημοσίευμα και βέβαια θα περιμένω την Κυριακή στο Συμβούλιο της ΕΕ να δω τι θα ζητήσει η Ελλάδα.

Πείτε μας πότε ακριβώς η ΝΔ έλεγε ψέματα; Στις 11/8/2020 λέγατε ότι δεν έγινε καμμία παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τους Τούρκους. Και την ίδια ώρα η αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ με επιστολή της διαμαρτυρόταν για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας. Είτε λέγατε ψέμματα όλοι στη ΝΔ, ειτε απλά η διαμαρτυρία σας είναι για τα σκουπίδια. 

Εμείς διαφωνούμε με τη ΝΔ στον κατακερματισμό της χώρας μέχρι νεωτέρας. Και επειδή τα φώναζα όλα αυτά από το 2007 που μπήκα εδώ μέσα. Έκανα αγώνα τότε για να γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία. Γιατί η Αλβανία έχει συνταγματικό δικαστήριο, που εμείς δεν έχουμε, και θα ακυρώσει τη συμφωνία. Μην τρέφετε αυταπάτες. υπογράφετε μερική ΑΟΖ κατά της χώρας μας και ο αντίπαλος θα την ακυρώσει. 

Μέσω διαδικτύου έχετε ξεκινήσει έναν ολομέτωπο αγώνα κατά των κομμάτων που διαφωνούν με την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και της τουρκικής προπαγάνδας. Και βγαίνουν κάτι περίεργοι τύποι και λένε ότι η Τουρκία έχει τσαντιστεί με την συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο. Να σας ενημερώσω ότι η Τουρκία δεν έχει τσαντιστεί καθόλου. Έχουμε την δήλωση του Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Αναντολού, που λέει: «Η Τουρκία είναι δικαιωμένη από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Γιατί η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις από τα δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης. Μας συμφέρει αυτή η συμφωνία και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουμε όπου θέλουμε». Εξαπατάτε τον κόσμο με τους δημοσιογράφους που ελέγχετε και λένε αυτά που θέλετε. Έχω εδώ την συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου και την καταθέτω στα πρακτικά. Όποιος διαφωνεί με τη ΝΔ είναι εχθρός σας. Αυτή η πολιτική όμως πρέπει να σταματήσει.

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα μου θύμισε το «ολίγον έγκυος». Επί υπουργού εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, το 2003, η Κύπρος ζήτησε από την Ελλάδα να κάνουμε κοινή ΑΟΖ. Υπάρχει μάλιστα η δήλωση του Κύπριου υπουργού του κ. Ρολάνδη. Να σας υπενθυμίσω κύριοι ότι η ΑΟΖ γίνεται για το φυσικό αέριο που υπάρχει στην περιοχή. Ο κ. Ρολάνδης λοιπόν είχε προτείνει στην Ελλάδα το 2003 και είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο η Κύπρος, να οριστεί γραμμή ΑΟΖ που θα εφάπτετο της Ελληνικής και θα περιελάμβανε το Καστελλόριζο. Όμως ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τότε από τον κ. Ρολάνδη να μετατοπίσει ανατολικότερα την ΑΟΖ της Κύπρου για να μην συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο. Έθεσε δηλ. το Καστελλόριζο εκτός ΑΟΖ.

Πάμε πάλι στη ΝΔ. Γνωρίζετε τον κ. Γιάννη Μπασιά; Είναι ο πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων. Ο κ. Μπασιάς τον Αύγουστο του 2019 ζήτησε να γίνει διαγωνισμός σε 5 θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης όπου υπήρχαν πιθανολογούμενα κοιτάσματα. Η απάντηση όμως του υπουργού κ. Χατζηδάκη ήταν αρνητική. Μπλόκαρε δηλαδή την ευκαιρία της χώρας μας με μια αναιτιολόγητη άρνηση. ΤΑ ίδια ακριβώς είπε για το θέμα αυτό και ο κ. Κωνοφάγος.

Ακούω μάλιστα από τη ΝΔ να υιοθετούν την τουρκική επιχειρηματολογία ότι το Καστελλόριζο είναι μακριά. Ακόμα και η ΠτΔ είπε για το Αγαθονήσι ότι είναι μακριά! Λέτε ό,τι θέλετε! Αλλά θα σας παραθέσω το παράδειγμα των Καναρίων νήσων με την Ισπανία, η οποία έχει κατοχυρώσει δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά αυτά (τα οποία παρεμπιπτόντως είναι μακριά από την Ισπανία) και το έχει κάνει βάσει του διεθνούς δικαίου. 

Δυστυχώς όμως όσοι μιλούν σωστά δεν βρίσκονται αυτή την ώρα εδώ. Υπήρχε μια λίστα ομιλητών από την οποία η ΝΔ εξαίρεσε κάποιους μόνο και μονο γιατί διαφωνούν μαζί της.

Να πάμε και στην υπόθεση της Κίνας και των Φιλιππίνων. Οι Φλιππίνες δικαιώθηκαν από το δικαστήριο της Χάγης, το οποίο η Κίνα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Και αναρωτιέμαι γιατί θέλουν να στείλουν εμάς στην Χάγη. Κύριοι υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού. Και ο μεγάλος τρομοκράτης στην Μεσόγειο είναι η Τουρκία. Ποιος μας εγγυάται ότι η αν η Χάγη αποφασίσει υπέρ μας θα ισχύσει η απόφαση. Μήπως θα στείλει στρατό για να επιβάλει την άποψή της; Αφού δεν έχει στρατό.

Πείτε μου ποιος σας δίνει το δικαίωμα να δώσετε το 56% της επήρρειάς μας στην Αίγυπτο; Αυτό το 56% είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, στον οποίο αφήνετε το 44%. Θα δίνατε εσείς το 56% από το σπίτι σας σε κάποιον ξένο; Είχα πει στον πρωθυπουργό στην συμφωνία με την Αίγυπτο να συμπεριλάβει μια στρατιωτική συμμαχία μαζί της, για το ενδεχόμενο επίθεσης από την Τουρκία. Δηλ. να μας συνδράμει στρατιωτικά η Αίγυπτος. Ούτε αυτό κάνατε όμως. 

Και τώρα αφού υπογράψατε αυτή τη συμφωνία, καλείτε εμάς να την συνυπογράψουμε και να γίνουμε συνένοχοι. Είναι εθνικό έγκλημα αυτό που κάνετε. το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 ήμουν εδώ στο κοινοβούλιο και φώναζα για τα πετρέλαια που υπάρχουν στην περιοχή που δωρίσατε στους Αιγύπτιους. Μάλιστα ο τότε υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου με αποκαλούσε ειρωνικά πετρελαιά! Και τώρα η χώρα μας κινδυνεύει με πόλεμο για τα πετρέλαια που τότε ισχυριζόσαστε ότι δεν υπάρχουν. 

Υπογράψατε να έχει μειωμένη επήρεια η Κρήτη! Μα τότε τι επήρεια μπορούμε να ζητήσουμε για το Καστελλόριζο που είναι μικρότερο νησί; Για να μην μιλήσω για τον 28ο μεσημβρινό. Αλλά να υπογράψετε να έχει μειωμένη επήρεια και η Ρόδος; Είναι δυνατόν;

Ακούστε λοιπόν τι έχει πει ο Κωνοφάγος, ο ειδικοτερος όλων για την Λεκάνη του Ηροδότου. Λέει λοιπόν ότι δώσαμε στην Αίγυπτο το 1/3 από το δικό μας μερίδιο της Λεκάνης του Ηροδότου. Η συνολική αξία του είναι 300 με 400 δις ακαθάριστα. Και εμείς δώσαμε στους Αιγύπτιους 80 δις από την δική μας περιουσία. Και μας καλείτε να συνυπογράψουμε αυτή τη συμφωνία; Δεν θα το κάνουμε. ΠΟΤΕ!

Πείτε μου γιατί δεν κάνατε ΑΟΖ με την Κύπρο απ’ ευθείας; ΟΙ διεθνολόγοι σας βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι δεν γίνονται αυτά. Δεν καταλαβαίνω γιατί το λένε. Είναι προτιμότερο να βγείτε εσείς και να πείτε ότι φοβάστε την Τουρκία και γι’ αυτό δεν προχωράτε στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Πείτε το και πηγαίνετε σε εκλογές. Μην υπογράφετε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία και έρχεστε μετά εδώ και μας λέτε τι καλή συμφωνία που είναι!

Κάνατε συμφωνία με την Ιταλία για τα Διαπόντια νησιά. Τι είναι η Ιταλία; Ξέρετε; Η Ιταλία ήταν πάντα εχθρική προς εμάς, γιατί την εμποδίζαμε να βγει στο Αιγαίο. Και τώρα η Ιταλία κάνει κοινά γυμνάσια με την Τουρκία κάτω από την Κρήτη. Δεν καταλαβαίνετε όμως τι υπογράφετε. Τα Διαπόντια νησιά είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο Κόλπος της Κυπαρισσίας και οι Στροφάδες έχουν το μεγαλύτερο αντίκλινο. Μιλάμε για το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου. Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που διεκδικεί η Αίγυπτος. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει ο καθηγητής Ζελιλίδης. Και προσθέτει: «Μόνο από το Ιόνιο αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο της, η Ευρώπη μπορεί να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία για 20 χρόνια». Το λέει ο καθηγητής. Ο οποίος είναι ΝΔ.

Ντρέπομαι γι’ αυτά που άκουσα σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μάας που ήρθε στην Αθήνα έκανε δουλειά. Έκανε μασάζ. Ομολογώ ότι προεκλογικά η στάση σας απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αξιοπρεπής. Θα συμφωνούσα όμως μαζί σας αν μετεκλογικά φέρνατε μια εξεταστική επιτροπή για τη συμφωνία αυτή. Και βέβαια δεν το κάνατε. Και αναρωτιέμαι κ. βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, Μακεδόνες βουλευτές, πώς θα αντικρύσετε τους ψηφοφόρους σας. Γιατί η συμφωνία αυτή μιλά για περίκλειστο κράτος. Δηλ. δίνει το δικαίωμα στα Σκόπια να ζητήσουν ναυτικές βάσεις στον Θερμαϊκό. Έχουν γίνει εγκλήματα με τη συμφωνία αυτή. Το συγκεκριμένο άρθρο μιλά για δικαιώματα των Σκοπιανών στον Θερμαϊκό! 

Ουδείς όμως κύριοι είναι ελληνικότερος των Ελλήνων. Το λέω επειδή επενδύετε στους ξένους. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι, τολμηροί, ελληνοπρεπείς και αποφασισμένοι. Εμείς οφείλουμε στην Ελλάδα και όχι η Ελλάδα σε εμάς. Έτσι όπως όμως είναι οι συμφωνίες αυτές που κάνετε εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε.

Αν θέλετε να λέμε ότι ασκούμε σοβαρή εξωτερική πολιτική κάντε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που δεν το έχει η χώρα μας. Ούτε αυτό κάνετε όμως. Κάντε ΑΟΖ με την Κύπρο για να συμφωνήσουμε και επεκτείνετε τα 12 ν.μ. σε όλο το εύρος της Ελλάδα. Δεν υπάρχει μόνο το Ιόνιο. Υπάρχει και το Αιγαίο.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα. Ένα όραμα. Για να ακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες με οποιονδήποτε ηγέτη. Οι μεγάλες ιδέες όμως γεννιούνται από μεγάλους άνδρες, που δεν κάνουν εκπτώσεις στην κυριαρχία της χώρας. Και τώρα με τις συμφωνίες που υπογράψατε δεν μεγαλώνετε την Ελλάδα, την μικραίνετε. 

Γιατί δεν κάνετε μια συμμαχία με την Γαλλία, τα συμφέροντα της οποίας συμπλέουν με τα δικά μας; Γιατί να μην παρουμε οπλικά συστήματα από την Γαλλία. Η Κύπρος δίνει βάσεις στην Γαλλία και κάνει και μια συμφωνία στρατιωτικής στήριξης. Εμείς δίνουμε στους Αμερικανούς και δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Ιταλία δίνει στους Τούρκους ελικόπτερα, η Γερμανία δίνει λέοπαρντ και ντρόουνς. Και περιμένετε εσείς από αυτούς να μας σώσουν; Μόνοι είμαστε. Γιατί να επενδύσουμε στο διεθνές δίκαιο που δεν υπάρχει; Αν υπήρχε θα έπρεπε οι Τούρκοι να είχαν φύγει  από την Κύπρο από το 1974. Η μόνη χώρα που μας βοήθησε ήταν η Γαλλία. Έδωσε σε εμάς μιράζ που δεν τα έδωσε στους Τούρκους. Οι Γερμανοί μας έδωσαν 4 υποβρύχια, τα οποία μάλιστα έγερναν, και ταυτόχρονα έδωσαν 6 υποβρύχια στους Τούρκους.

Πρέπει να αποκτήσουμε το στρατηγικό δόγμα Κονδύλη, ο οποίος είχε πει ότι για να πετύχουμε την αποτροπή πρέπει να έχουμε δυνατότητα στρατηγικής κρούσης ή ισοδύναμου αποτελέσματος. Τα είπε ο Κονδύλης αλλά ποιος τον ακούει!

Κλείνοντας να σας πω ότι προσυπογράφω όσα είχατε πει στον ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Προσυπογράφω όλα εκείνα για τα οποία τον κατηγορήσατε. Σήμερα όμως σας τα επιστρέφω!

Και θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω της Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Έχουμε τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η χώρα, τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, οι οποίοι δεν μας πρόδωσαν ποτέ. Αν θες να γίνεις μια μεγάλη χώρα πρέπει να έχεις μεγάλες ιδέες. Και τα Διαπόντια νησιά, οι Στροφάδες, το Καστελλόριζο είναι Ελλάδα. Μην ακρωτηριάζετε την Ελλάδα. Μην μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ακρωτηρίασε την Ελλάδα.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών της Σουηδίας (SLU) Κώστας Καραντινινής αναλύει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγροδιατροφή, εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος τομέας μέσα από την οικονομική κρίση της δεκαετίας 2008-2017.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)

Ακολουθούν οι βασικές ιδέες και τα συμπεράσματα της εκτενούς ανάλυσης του Κ. Καραντινινή. 
 

--

Η πανδημία της Covid-19 είχε άμεσες, παράπλευρες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σύστημα αγροδιατροφής, τοπικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιες από τις επιπτώσεις τις πανδημίας στην αγροδιατροφή μπορεί να μείνουν μαζί μας για πολύ μεγάλο διάστημα –ίσως και για πάντα. Η πανδημία ενίσχυσε την αντίληψή μας για τον σημαντικό ρόλο της παραγωγής και διανομής τροφίμων στο περιβάλλον, στο κλίμα και στην οικονομική ανάπτυξη και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ). Όπως κάθε κρίση, μαζί με την καταστροφή, η πανδημία δίνει μια ευκαιρία για την ελληνική γεωργία και διατροφή. Θα ήταν χρήσιμο, αυτή την φορά, αυτή η κρίση να μην αφεθεί να πάει χαμένη.

Δύο ήταν οι μεγάλοι επικείμενοι κίνδυνοι που εκφράστηκαν όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19: η ασφάλεια τροφίμων και η επισιτιστική επάρκεια. Σε πολλά κέντρα αποφάσεων πολιτικής η σφραγίδα της πανδημίας στην αγροτική πολιτική ίσως μείνει ανεξίτηλη, κυρίως επειδή επιβεβαίωσε την επιλογή προς την αειφόρο ανάπτυξη. 

Καθώς η πανδημία είναι πάρα πολύ πρόσφατη και τα οικονομικά στοιχεία ελάχιστα, σε παρακάτω θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική αγροδιατροφή, εξετάζοντας το πώς εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος τομέας μέσα από την οικονομική κρίση της δεκαετίας 2008-2017. Παρά το ότι οι δύο κρίσεις δεν είναι κατ’ αρχήν όμοιες, είναι και οι δυο εξωγενείς και επηρέασαν κατά ένα μεγάλο βαθμό το εισόδημα και άρα τη ζήτηση. Έτσι τα μαθήματα από την οικονομική κρίση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διδάγματα για την τρέχουσα κρίση της πανδημίας η οποία, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει περάσει ακόμη. 

Ασφάλεια και εξασφάλιση τροφίμων

Η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός για να ξανακοιτάξουμε με προσοχή τον τρόπο που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα παγκοσμίως. Πώς αυτές οι μέθοδοι και τα συστήματα παραγωγής επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλάζουν το κλίμα ενώ ταυτόχρονα φτάνουν καθημερινά και μπαίνουν στο σπίτι, στο πιάτο και στο σώμα κάθε κατοίκου του πλανήτη.

Η πανδημία μας ώθησε να ξανακοιτάξουμε τον ρόλο της γεωργίας, το πόσο απαραίτητη είναι για τη ζωή στον πλανήτη και πώς μπορεί να συνεχίσει να είναι, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει το περιβάλλον, το κλίμα και να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Το σύστημα διατροφής είναι πιθανόν συνυπεύθυνο για την εμφάνιση της Covid-19, οπότε μια αναμόρφωση του είναι μέρος της λύσης. Η επάρκεια τροφίμων όμως παραμένει ζητούμενο. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών κρούει έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη επέκταση της ασιτίας και τον κίνδυνο θανάτων σε 55 χώρες και σε ένα σύνολο 265 εκατ. ανθρώπων στην Αφρική και στην Ασία. Στις ανεπτυγμένες χώρες παρατηρήθηκαν τοπικά προβλήματα επισιτισμού σε ευπαθείς ομάδες που επηρεάστηκαν κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας και προσέφυγαν σε τράπεζες τροφίμων.

Ως ένα βαθμό τα προβλήματα επάρκειας μετριάστηκαν καθώς οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών έθεσαν την ασφάλεια και την επάρκεια των τροφίμων σε ύψιστη προτεραιότητα και πήραν μέτρα που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά τροφίμων. Μετά από κάποιους δισταγμούς, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τον Απρίλιο έκτακτα μέτρα αποθήκευσης πλεονασμάτων και αντίστοιχα κονδύλια -καθώς και "πράσινους διαδρόμους"- για τη διευκόλυνση των μεταφορών στα ενδοκοινοτικά σύνορα.

Ζήτηση και εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές γίνονται σταδιακά εμφανείς στην αγροδιατροφή που έχουν επιπτώσεις περισσότερο στη δομή παρά στον όγκο της ζήτησης: οι καταναλωτικές προτιμήσεις, το εισόδημα, οι διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αβεβαιότητα. Η πρωτογενής παραγωγή στη γεωργία επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η υγεία, ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές, πάνω στους οποίους η πανδημία, και κυρίως τα μέτρα περιορισμού που πάρθηκαν για τον περιορισμό της παγκοσμίως, είχαν συγκλονιστικές επιπτώσεις.

Η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών που επέφερε η πανδημία θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στο μέλλον. Χαμηλότερο εισόδημα σημαίνει στροφή προς φθηνότερο τρόφιμο, κυρίως κατανάλωση στο σπίτι και λιγότερο εκτός. Επίσης παρατηρείται μια αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που θεωρούνται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι εξαιρετικές συνθήκες που προκλήθηκαν στις διεθνείς αγορές προκάλεσαν επίσης μεταβολές στις εξαγωγές, κάποιες από τις οποίες ήταν θετικές για την Ελλάδα, τουλάχιστον στο πρώτο τετράμηνο 2020. Μειώθηκαν και τα δύο σκέλη του εμπορικού ισοζυγίου, με τις εξαγωγές να υποχωρούν λιγότερο από τις εισαγωγές (Πίνακας 1). Στη βελτίωση αυτή συνέβαλαν σημαντικά οι εξαγωγές ποτών, καπνού και λαδιών, ενώ οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν οριακά το πρώτο τρίμηνο και σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο-Μάιο. Οι μεταβολές αυτές δείχνουν μάλλον τις αβεβαιότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου κάποιοι ανταγωνιστές, ίσως από τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία, την Ιταλία και άλλες χώρες, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση την οποία κάλυψαν πολύ αποτελεσματικά οι Έλληνες εξαγωγείς, δείχνοντας έτσι αξιόλογη ευελιξία. 

Η αγροτική οικονομία της κρίσης

Η πανδημία COVID-19 βρήκε την ελληνική γεωργία να ανακάμπτει από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008-18 και να βρίσκεται περίπου στο σημείο που την συνάντησε η κρίση το 2008. Η πρωτογενής παραγωγή επηρεάστηκε ελάχιστα από την κρίσηενώ η διατροφή, δηλαδή τα μετά την πρωτογενή παραγωγή τμήματα της αλυσίδας (μεταποίηση, διανομή, εστίαση) επηρεάστηκαν σημαντικά

Η μετά την πρωτογενή παραγωγή διατροφή υπέφερε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιδεικνύοντας μια μείωση -37% (από €11,7 δισ. σε €7,4 δισ.) στην περίοδο 2008-17 (Διάγραμμα 2). 

Η χρηματοδότηση της γεωργίας είναι μια σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την ευημερία των αγροτών. Η Ελλάδα μετά τη χρηματοοικονομική κρίση αντιμετώπισε -και ως ένα βαθμό συνεχίζει να αντιμετωπίζει- προβλήματα ρευστότητας. Κατά συνέπεια τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με το σύνολο της Ε.Ε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), τα επιτόκια για τη γεωργία στην Ελλάδα κυμαίνονται από 4-8,5%, είναι υψηλότερα στη γεωργία από τους άλλους τομείς και είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Η διάρθρωση και η πορεία της ελληνικής αγροδιατροφής, συγκρινόμενη με αυτή της Ε.Ε. είναι αξιοσημείωτα διαφορετική, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορετικότητες μεταξύ των 27 χωρών (Διάγραμμα 3). Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρωτογενής και η δευτερογενής διατροφική αλυσίδα και οι εισροές αυξήθηκαν σημαντικά. 

Τα κλάσματα της γεωργίας

Όταν εντάχθηκε η Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ το 1981, στη γεωργία απασχολούνταν το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας και η γεωργική παραγωγή αποτελούσε το 25% του ΑΕΠΣήμερα η γεωργία απασχολεί το 12% του εργατικού δυναμικού και συμβάλει κατά 3,6% στην εθνική προστιθέμενη αξία. 

Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι συγκρίσιμο με της υπόλοιπης οικονομίας (87%) ενώ είναι μόνο 45% στην Ε.Ε. Η διαφορά αυτή οφείλεται περισσότερο στο χαμηλό μη-αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Μια σύγκριση επίσης είναι σημαντική να τονιστεί, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών ασκεί τη γεωργία χωρίς ιδιαίτερες συστηματικές γνώσεις, με μόνο εφόδιο την πρακτική εμπειρία. Μόλις 5,5% των Ελλήνων γεωργών έχουν παρακολουθήσει κάποια βασική εκπαίδευση (20,2% στην Ε.Ε.), ενώ ελάχιστοι έχουν πλήρη γεωργική εκπαίδευση.

Επιδοτήσεις και ΚΑΠ

Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ άγγιξαν για πρώτη φορά τον Έλληνα γεωργό το 1981 και συνεχίζουν αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Με συντηρητικούς υπολογισμούς και αναγωγές τιμών, το σύνολο των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα στα 38 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αθροιστικά ξεπερνάει τα €150 δισ., δηλαδή πάνω από το 80% ενός ετήσιου ΑΕΠ της χώρας (κάποιες εκτιμήσεις το ανεβάζουν πάνω από €180 δισ., δηλαδή ένα ολόκληρο ετήσιο ΑΕΠ). 

Το 2019 το σύνολο των ενισχύσεων για τη γεωργία ήταν €2,7 δισ., ή το 55,6% των ευρωπαϊκών πληρωμών στη χώρα (€4,9 δισ.).

Από αυτά τα €2,1 δισ. (76,9%) είναι άμεσες ενισχύσεις που πληρώνονται ανά εκτάριο ή ζωική μονάδα στους παραγωγούς και άλλες ενισχύσεις ανά προϊόν (€69,6 εκατ.), ενώ τα υπόλοιπα είναι επενδύσεις για την αγροτική ανάπτυξη (€562 εκατ.).

Αν υπολογίσουμε ότι η συνολική συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ήταν €1,67 δισ. το 2018, ενώ οι συνολικές πληρωμές από την Ε.Ε. προς τη χώρα ανήλθαν στα €4,87 δισ. αυτό ανάγει την εθνική συμμετοχή για τη χρηματοδότηση των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ στα €723 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί σε 67 ευρώ ετησίως (ή 18 λεπτά την ημέρα) ανά κάτοικο.

Το υπόλοιπο 65% των ενισχύσεων της ελληνικής γεωργίας προέρχεται από εισφορές των Ευρωπαίων εταίρων.


Το πρόβλημα της κατανομής των ενισχύσεων και της σύγκλισής τους, είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ε.Ε. και ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία "εσωτερικής" σύγκλισης, όπου κάθε χώρα θα πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια πιο ομoιόμορφη κατανομή του 70% των ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΚΑΠ 2014-2020. Η Ελλάδα επέλεξε τη σταδιακή εσωτερική σύγκλιση.

Εξωτερική Σύγκλιση

Ακόμη σημαντικότερη όμως θα είναι η υπό συζήτηση "εξωτερική" σύγκλιση όπου οι μέσες ενισχύσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ομοιόμορφες σε μέσους όρους μεταξύ των χωρών. Σήμερα, οι άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κυμαίνονται μεταξύ €129-€668/εκτ. με την Ελλάδα με €552/εκτ. να βρίσκεται σημαντικά πάνω από τα €264/εκτ. του ευρωπαϊκού μέσου όρου (αν υπολογιστεί με βάση τις επιλέξιμες γαίες που δεν περιλαμβάνουν βοσκοτόπους). Η πρόσφατη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2020, επιβάλει μέχρι το τέλος της νέας περιόδου στις χώρες των οποίων οι ανά εκτάριο πληρωμές βρίσκονται κάτω από το 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου να καλύψουν το 50% της διαφοράς σταδιακά σε έξι διαδοχικά βήματα, από το 2022 έως το 2027. Σε κανένα κράτος-μέλος οι ανά εκτάριο πληρωμές δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τα 215/εκτ. το 2027. 

Η διαφορά αυτή θα χρηματοδοτηθεί αναλογικά από όλα τα κράτη-μέλη, δηλαδή με αντίστοιχη μείωση αυτών που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο, άρα και της Ελλάδας.

Ωστόσο, στην τελευταία διαπραγμάτευση της 21ης Ιουλίου 2020, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα επιπλέον "δώρο" €300 εκατ. για την επταετία 2021-27, που θα την βοηθήσει να απορροφήσει μέρος του κόστους που θα δημιουργήσει η (μερική έστω) εξωτερική σύγκλιση.


Απ’ το Αγρόκτημα – στο Πιάτο ... ώς το Συμβούλιο Κορυφής

Η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) καταλαμβάνει το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο ξεκίνημα της ΕΟΚ πριν από 60 χρόνια, η ΚΑΠ ξεπερνούσε τα 2/3. Η γεωργία μέσα από τον επταετή προγραμματισμό της ΚΑΠ στο ίδιας διάρκειας Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), έχει τεθεί στην αιχμή του δόρατος για την αειφόρο ανάπτυξη της ΕΕ. Η εμπειρία της Covid-19 ενσωματώθηκε στην Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και ειδικά στη στρατηγική "Απ’ το Αγρόκτημα στο Πιάτο" (ΑΑΣΠ) που αφορά στην αγροδιατροφή.

Η ΑΑΣΠ συνιστά σημαντικό πυλώνα της "Πράσινης Συμφωνίας" που αφορά στην πορεία προς την επίτευξη των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, που μαζί με τον "Νόμο του Κλίματος" και τη "Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα" αποτελούν τις κύριες στρατηγικές ανάπτυξης της Ε.Ε. 


Η στρατηγική ΑΑΣΠ, όμως όπως αρχικά ανακοινώθηκε την 20ή Μαΐου 2020 πρόσθετε μια γενναιόδωρη αύξηση των επιδοτήσεων της ΚΑΠ που θα αυξάνονταν κατά +7% σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής. Αν και είναι νωρίς να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως την περίπλοκη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού ότι υποχωρεί προσωρινά η φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΑΑΣΠ

Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2020, το ΠΔΠ 2021-27 διαμορφώνεται στα €1,074 τρισ. με ένα επιπρόσθετο €750 δισ. για το ταμείο ανάκαμψης (πρώην "νέας γενιάς"), δηλαδή συνολικά €1,824 τρισΜέσα σε αυτό ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ διαμορφώνεται στα €343,9 δισ. σε σταθερές (2018) τιμές (ή €385,6 δισ. σε τρέχουσες τιμές, με έναν αποπληθωριστή 2%).

Ο προϋπολογισμός ΚΑΠ 2021-27 για την Ελλάδα αναμένεται να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα, σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με τον προηγούμενο 2014-20

Στα επιμέρους των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού, στο Συμβούλιο Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2020 έλαβαν χώρα αρκετές "καραμπόλες" μεταξύ κονδυλίων και προσγειώθηκαν έως και εξαφανίστηκαν κάποια αρχικά υπεραισιόδοξα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάποια από αυτά επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την αγροδιατροφή. Κύριο πλήγμα ήταν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που από την υπόσχεση του Μάϊου για €16,5 δισ. προς την γεωργία, αυτή μειώνεται στο μισό

Όπως αναφέραμε παραπάνω, με τη μερική σταδιακή προσαρμογή 2022-27, ο σκόπελος της εξωτερικής σύγκλισης παρακάμφθηκε προς το παρόν. Στο πενταήμερο "παζάρι" της 17ης- 21ης Ιουλίου, 15 χώρες εξασφάλισαν (ή όπως λέγεται στην ευρωπαϊκή αργκό: "περιχαράκωσαν" ή "ring fenced") συνολικά €5,4 δισ. ως αντάλλαγμα για την σύγκλιση και για άλλα διαρθρωτικά "χάντικαπς". Μία από τις 15 χώρες είναι και η Ελλάδα, που "περιχαράκωσε" €300 εκατ. 

Παρά το "δώρο" των €300 εκ., στον 2ο πυλώνα που αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα χρειαστεί να συμβάλει με περισσότερους εθνικούς πόρους, αφού αυξάνονται τα ποσοστά εθνικής συμμετοχής για κάποια προγράμματα. 


Η μεγάλη ευκαιρία της πανδημίας (που δεν πρέπει να πάει χαμένη)

Επιχειρήσαμε να ψηλαφίσουμε τις επιπτώσεις της Covid-19 στην ελληνική αγροδιατροφή, κυρίως αναλύοντας την εμπειρία από την οικονομική κρίση 2008-2017 και αξιολογώντας τον νέο προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2021-27. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις αξιολογήσεις καθώς τα στοιχεία είναι νωπά και η πανδημία ακόμα σε εξέλιξη, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να τολμήσουμε μερικές διαπιστώσεις. 

Συνοπτικά, η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την πανδημία, όπως λίγο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

Η πανδημία συνέβαλε στο να κατανοήσουμε βαθύτερα τον ρόλο της αγροδιατροφής, όχι μόνο στην Covid-19 αλλά και σε μελλούμενες πανδημίες, και μας βοήθησε να αντιληφθούμε τη σημασία της παραγωγής, μεταποίησης, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων ευρύτερα. Η χώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τη σύνταξη μιας εθνικής στρατηγικής για την αγροδιατροφή, οριζόντια ανά προϊόν, αλλά και γεωγραφικά, θέτοντας την αγροδιατροφή στην προπομπή μιας πορείας προς την αειφόρο ανάπτυξη, όπως έπραξε η Ε.Ε. με την ΑΑΣΠ. Είναι εθνική υπόθεση η γεωργία κυρίως γι' αυτό: επειδή απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει σταθερό το εισόδημα και την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια. 

Τα κλάσματα της ελληνικής γεωργίας μπορούν να βελτιωθούν είτε αυξάνοντας τον αριθμητή (μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία), είτε μικραίνοντας τον παρονομαστή (λιγότεροι δικαιούχοι). Στον παρονομαστή, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμβάλουν, ούτε και να επιβιώσουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρές εκμεταλλεύσεις, άρα ο παρονομαστής θα συνεχίσει να μειώνεται.

Το μικρό μέγεθος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με συλλογικές δράσεις, με γνώση και με διαρκή ενημέρωση, με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και με τη διαρκή συστηματική προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς, της τεχνολογίας και των επιστημονικών εφαρμογών. Ο αριθμητής του κλάσματος, η προστιθέμενη αξία της αγροδιατροφής, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και η κατανομή του θα πρέπει να γίνει με κριτήρια ανάπτυξης και αντίστοιχης συμβολής στους εθνικούς στρατηγικούς στόχους. Στον αριθμητή, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά, θα πρέπει να στοχεύσει η εθνική στρατηγική για την αγροδιατροφής.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο (HTML)
 
και μια σημαντική είδηση:
Η διαΝΕΟσις συγχαίρει το μέλος του Advisory Board της καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχο της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθη Ν. Καλύβα, ο οποίος εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, μιας κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών διεθνούς φήμης που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών

διαβάστε περισσότερα εδώ
 
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν. Είναι μία θεώρηση που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης την προηγουμένη δεκαετία γνώρισε μεγάλη απήχηση. Προσωπικά πίστευα πως αυτή η θεώρηση εμπεριέχει μόνο ένα ποσοστό αλήθειας και αυτό γιατί στην Ελλάδα ιδίως στα χρόνια της μεταπολίτευσης η κομματοκρατία εξώθησε με πλείστες όσες μεθόδους και συμπεριφορές ένα σημαντικό της κοινωνίας στη σφαίρα του ιδιωτικού. Μάλλον όμως θα πρέπει να αναθεωρήσω, μετά από δύο περιστατικά που έζησα κατά τη διάρκεια των φετινών μου διακοπών.

Καλώς ή κακώς πίστευα πως είναι μηδαμινό το ποσοστό των ανθρώπων που ενστερνίζονται τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Ένα μεσημέρι όμως τις άκουσα όλες μαζεμένες από το διπλανό τραπέζι του εστιατορίου, όπου έτρωγα.Τέσσερις άνθρωποι ηλικίας από 45 έως 60 ετών περίπου – άνθρωποι φυσιολογικοί εκ πρώτης όψεως- ανέλυαν με κάθε σοβαρότητα πως ο κορονοϊός δεν υπάρχει, πως είναι όλα ψέματα, πως όλα γίνονται για λόγους οικονομικούς και ελέγχου της πληθυσμιακής έκρηξης της γης, πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα έχει ένα τσιπάκι που θα μας παρακολουθεί, πως όλα γίνονται από τον BillGates και τον άτυπο πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς φυσικά είναι ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα από όσους πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας, απλώς έχουν μπλέξει στο μυαλό τους κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν δει και τις έχουν κάνει προβολή στην άρνησή τους να δουν και να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει για τον Bill Gates ή τον George Soros η ζωή της κυρίας που δουλεύει στο ταμείο ενός super-market στην Πάτρα ή του κυρίου που δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Αγρίνιο ή της κοπέλας που εργάζεται σε ένα λογιστικό γραφείο στην Αθήνα; Κι όμως άκουσα από τη διπλανή κυρία να πιστεύει πως όχι μόνο την παρακολουθούν, αλλά και πως η ίδια ανακάλυψε τον τρόπο να αποφύγει το… αδιάκριτο βλέμμα του Bill Gates, κόλλησε –λέει η κυρία- ένα χανσαπλάστ (…) στο μόντεμ του υπολογιστή της. Φαντάζομαι θυμόσαστε όλοι την ταινία με τον αείμνηστο Κώστα Βουτσά, που προσποιούνταν το γιατρό και συμβούλευσε μια κυρία που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά να κολλήσει ένα έμπλαστρο στην κοιλιά της. Κάπως έτσι λοιπόν…

Το εξίσου βλακώδες επιχείρημα είναι ότι όλα γίνονται για την οικονομία. Δηλαδή οι αεροπορικοί κολοσσοί όλα του κόσμου, τα πολυεθνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, που κινδυνεύουν με πτώχευση –και οι άνθρωποι πίσω από αυτά- ένα πράγμα παρακαλούσαν να έρθει: μια πανδημία και να σταματήσει ο τουρισμός παγκοσμίως. Δυστυχώς είναι δύσκολο ένας άνθρωπος που δουλεύει στον τουρισμό να αποδεχθεί ότι φέτος ήταν άνεργος, όμως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα παγκοσμίως έχουν χάσει πολύ περισσότερα, από τέσσερα – πέντε χιλιάρικα που έβγαζε ο Αγρινιώτης μπάρμαν για τρεις μήνες στην Πάρο.

Και το δυστύχημα είναι ότι είτε κάποιος είναι φαν των θεωριών συνωμοσίας, είτε σιωπηρά τις αποδέχεται, η συμπεριφορά πολλών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής βρέθηκα στην παραλία του Αντιρρίου. Ο κόσμος πολύς, όμως τα καταστήματα της παραλίας έχουν μείνει στην προ κορονοϊού εποχή, τα τραπέζια στα πατάρια των καταστημάτων ήταν σε αποστάσεις μικρότερες, όχι μόνο από τις προβλεπόμενες στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά μικρότερες και από την εποχή της κανονικότητας. Κι όμως δεν διαμαρτύρονταν ουδείς. Έβλεπες ηλικιωμένους, μεσήλικες, οικογένειες με μωρά, όλοι, ο ένας πάνω στον άλλο…  Σα να μην συμβαίνει τίποτα. Σαν ο κορονοϊός να είναι μια ψευδαίσθηση.

Δυστυχώς το ποσοστό των ανθρώπων με τόσο χαμηλό επίπεδο δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αναφορά στο σοβαρό επεισόδιο και την ακραία τουρκική πρόκληση στη Χάλκη, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Fake news ότι η Ελλάδα δεν νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές”, είπε.

Με την φράση «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εξήγγειλε μάλιστα ότι με νόμο η χώρα μας επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός, έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό Λιμενικό για την διάσωση προσφύγων στ’ ανοιχτά της Χάλκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική». Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Δένδια για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών.

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αλλά κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ και συγκροτεί συμμαχίες και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

newsit.gr

Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιγνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες».

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων· είναι ένα κοινό αγαθό».

«Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ακόμη η γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει»

Τους πολύ υψηλούς τόνους διατηρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τα «δικαιώματά της» στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 949η επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, ο Ερντογάν απηύθυνε μήνυμα στους εταίρους της Άγκυρας να αποφύγουν τα λάθη που, όπως είπε, μπορούν να προκαλέσουν «την καταστροφή τους» σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση» και θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Μαύρη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Δεν θα συμβιβαστούμε αναφορικά με ό,τι είναι δικό μας… Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας» είπε σύμφωνα με την Dailysabah.

newsbeast.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς πανδημίας και κάθε Έλληνας πολίτης κρέμεται, κυριολεκτικά, από τα χείλη επιστημόνων και παντός υπευθύνου να διαχειριστεί την κρίση, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους και καθένας χωριστά για την ίδια του τη ζωή και τη ζωή των αγαπημένων του προσώπων, η πολιτική ηγεσία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων- και αυτός είναι ένας, μάλλον, επιεικής χαρακτηρισμός…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύφος και το περιεχόμενο των λόγων της Υπουργού Παιδείας στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου, την οποία με αγωνία ανέμενε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και όλοι οι πολίτες, προκειμένου να τους αποκαλυφθεί, επιτέλους, ο εξάμηνος σχεδιασμός της κυβέρνησης εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον θλιβερό:

Η Υπουργός επιδόθηκε σε μια συνεχόμενη αοριστολογία, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του κυβερνητικού σχεδιασμού, τη μη επαφή της με τη σχολική πραγματικότητα, αλλά και τη βαρύτητα που δίνουν – αυτή και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι- στο δημόσιο σχολείο και τη δημόσια υγεία.

Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων προς συζήτηση – αλήθεια, τι εξυπηρετεί η εμμονική επιμονή στις 7 Σεπτέμβρη;

Πότε άνοιξαν τα σχολεία 7 Σεπτέμβρη, για να ανοίξουν τώρα, εν μέσω πανδημίας; Η λάθος έκφραση της Υπουργού «παράταση της έναρξης», παραπέμπει μάλλον σε αναβολή της έναρξης και παράταση της αγωνίας των πολιτών.

Κι ύστερα; Κόντρα σε κάθε λογική αλλά και πανευρωπαϊκή πρακτική, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με πλήρη σύνθεση, όταν το Μάιο, με την πανδημία προσωρινά σε ύφεση, λόγω του lockdown που προηγήθηκε, λειτούργησαν με 15 μαθητές ανά τάξη. Σε ποια άλλη δημόσια υπηρεσία συνωστίζονται 20, 25, ακόμη και 30 άνθρωποι για 45 συνεχόμενα λεπτά και , συνολικά για 6 ή 7 ώρες, ακόμη και με χρήση μάσκας; Πέρα από γενικόλογες διατυπώσεις, καμιά πρόβλεψη, επιπλέον, δεν υπάρχει για βελτίωση άλλων σχολικών υποδομών ώστε να αποτελούν τα σχολεία χώρους υγειονομικά ασφαλείς.
Με μόνο όπλο μια υφασμάτινη μάσκα κι ένα «παγουρίνο» – μόνο η λέξη προκαλεί θυμηδία-, η κυβέρνηση, ευχαριστώντας τους χορηγούς της, στέλνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σ’ έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κ. Κεραμέως προσβάλλουν, με τρόπο απροκάλυπτο, τη νοημοσύνη μας, όταν η ίδια, που με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του καλοκαιριού αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, να ισχυρίζεται πως οι τάξεις αποτελούνται («ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ!») από 17 μαθητές, προσθέτοντας, με ένα άνευ προηγουμένου λογικό άλμα, μαθητές ακριτικών περιοχών και αστικών κέντρων. Στο νομό μας ο μέσος όρος αυτός είναι 20 μαθητές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στοιβάζονται σε πολύ μεγαλύτερά τμήματα.

Με άλλα λόγια, κ. Υπουργέ, τα παιδιά μας που στοιβάζονται κάπου σε τάξεις των 30 μαθητών, δεν κινδυνεύουν, επειδή τα παιδιά κάποιων άλλων φοιτούν σε μικρότερες τάξεις… Θα ήταν παρήγορο, αν δεν ήταν εξωφρενικά παράλογο!
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και αυτό το αντιλαμβάνεται σήμερα κάθε πολίτης εντονότερα ίσως από ποτέ. Καλούμαστε όλοι και όλες να αντιδράσουμε στην προχειρότητα, την αδιαφορία και την έπαρση με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει, εκτός των άλλων- και την κρίση της πανδημίας.

Ζητάμε άμεσα:

✔ Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
✔ Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
✔ Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η αξιοπρέπεια και η υγεία μας δεν επιδέχονται επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά σχεδιασμό και ευθύνη, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να εμπεδωθεί στην κοινωνία αίσθημα ασφάλειας.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2