Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020

Νέο ακραίο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, απευθύνθηκε σχεδόν ευθέως στους Έλληνες και μάλιστα απειλώντας: «Αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ερώτηση έκανε και στον γαλλικό λαό: «Γνωρίζει ο Γάλλος (σ.σ.: πολίτης) ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».

«Ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους», ανέφερε.

gazzetta.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Μέρος 3

Η  τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί παρά το ότι στο προχθεσινό άτυπο συμβούλιο εξωτερικών τέθηκαν οι βάσεις για μέτρα κατά της γείτονος τον ερχόμενο μήνα. Τα μέτρα όμως αυτά πρέπει να ξέρουμε σε τι είδους συνοδοιπόρο (γιατί εταίρος είναι μόνο στο ΝΑΤΟ) ετοιμάζονται να εφαρμοστούν. Στο σημερινό μας σημείωμα ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας είναι μεν ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πίεσης, στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να δούμε πως δημιουργήθηκε ένας «ενεργός κίνδυνος» τόσο στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και ειδικά της χώρας μας, με όρους που θέτουν όλη τη συναινετική πορεία της χώρας μας εκτός πραγματικότητας και ως βασικό υπεύθυνο όλων των σημερινών δεινών μας, οφειλομένων στη γείτονα! Και είναι ίσως η ευκαιρία να τεθούν νέες βάσεις για να δούμε ποιες πρέπει να είναι οι διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας στην υπό ανανέωση τελωνειακή πολιτική της ΕΕ. Το μόνο όπλο που έχουμε με ορατά αποτελέσματα, για να μη χυθεί νέο αίμα.
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαιροποιείται κάθε Μάρτιο, είναι ο μάρτυρας της αλήθειας όσων τραβολογά η χώρα μας με τον αναξιόπιστο γείτονα που έχουμε στα ανατολικά μας σύνορα που είναι και σύνορα της 

<a href=

Σύμφωνα με το ανωτέρω σχήμα, για παράδειγμα το τελευταίο διαθέσιμο έτος, το 2019, οι εισαγωγές της ΕΕ με την Τουρκία έφθασαν στα 68,7 δις €, οι εξαγωγές στα 68,2  δις € και το εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά αρνητικό τη δεκαετία αυτή, στο -1,5 δις €! Μια τάση του εμπορικού ισοζυγίου που άρχισε την εποχή που εμείς υπογράφαμε μνημόνια που θα τα έσκιζαν όσοι ανερχόταν στην εξουσία, (2011), και που παρουσιάζει συνεχείς τάσεις μείωσης όπως βλέπουμε και στο ανωτέρω σχήμα.

Είναι δε, εξακριβωμένο ότι μόνο με συγκριτική μεθοδολογία μπορούμε να δούμε πως βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας!

Συγκεκριμένα, στο ΣΧΗΜΑ 2 φαίνονται οι Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη το 2019 και προφανώς στο μικρό κύκλο που περιέχεται και η χώρα μας, μας … μεγαλώνουν στο ΣΧΗΜΑ 3 στη  συνέχεια, για να δούμε τι κάνουμε εμείς με το εμπορικό μας ισοζύγιο με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Έτσι για τη σύγκριση που επιχειρείται εδώ, φαίνεται ότι η Τουρκία με 85 εκατ. πληθυσμό κάνει εξαγωγές στις χώρες στις οποίες εμείς είμαστε εταίροι περί τα 70 δις € το 2019!. Αν υπολογίσουμε και την αγοραστική δύναμη του κάθε λαού, Ελλάδας – Τουρκίας, εμείς με 200 δις € παράγουμε ετήσιο πλούτο ανά άτομο περίπου 20.000 €, ενώ οι Τούρκοι με τα 750  δις € ΑΕΠ το 2019 σημαίνει ότι παράγουν ανά άτομο λίγα λιγότερα από 9.000 €!

Η σύγκριση λοιπόν αυτή μας δίνει το αποτέλεσμα ότι η Τουρκία εξάγει στις χώρες μέλη (και συνεπώς και στη χώρα μας) 7 φορές περισσότερα απ ότι η Ελλάδα στους … εταίρους της.

Ποιος από τους αναγνώστες και αναγνώστριές μας, έχει αμφιβολία για τον εξοπλισμό της χώρας αυτής που μας απειλεί ευθέως και δε σκαμπάζει και τίποτα με τη γερμανική προεδρία στο τιμόνι της ΕΕ; Είναι θέμα χρόνου το πότε θα επιχειρήσουν ή η πρώτη σε εξαγωγές και σε εισαγωγές χώρα, που είναι εταίρος μας θα θυσιάσουν τα πάντα στο βωμό της κοινοτικής αλληλεγγύης;

ΣΧΗΜΑ 2 Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη


ΣΧΗΜΑ 3 Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη (συνέχεια)

Στον ανωτέρω πίνακα που φαίνονται οι εξαγωγές αγαθών από τις χώρες μέλη της ΕΕ προς άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Turkey-EU_-_international_trade_in_goods_statistics

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τη στιγμή που η «διεθνής κοινότητα» αποφάσισε ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει λήξει, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: πώς να συντηρήσει το κλίμα πανδημίας στην Ελλάδα, χωρίς να πάρει μέτρα για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών, αλλά και χωρίς να κατηγορηθεί γι’ αυτό ή να θεωρηθεί υπόλογη στη συνείδηση του λαού.

Η λύση της παραπάνω εξίσωσης οδήγησε στον εξής συνδυασμό «μέτρων»:

  • Γενικευμένα, μαζικά τεστ σε υγιή πληθυσμό, για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων που βαφτίζονται «κρούσματα».
  • Επιμονή σε κατασταλτικά μέτρα «αντιμετώπισης» του κορωνοϊού (περιορισμοί μετακινήσεων, τήρηση αποστάσεων, καραντίνες περιορισμένης τοπικής ή χρονικής εμβέλειας, απαγόρευση εκδηλώσεων όπου συγκεντρώνεται κόσμος, επιβολή προστίμων κλπ) συν τη γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και σε κάποιες περιπτώσεις και σε εξωτερικούς χώρους.

Με τον τρόπο αυτό, όλη η ευθύνη για την -όποια- ανησυχητική εικόνα παρατηρείται (ή κατασκευάζεται) για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, αποδίδεται στους «ανεύθυνους» πολίτες, που δεν τηρούν σωστά τα «μέτρα». Σημαντική για την επιτυχία αυτού του «επιτελικού σχεδίου» της κυβέρνησης, είναι η συμβολή των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία πληρώθηκαν αδρά για να διαδίδουν και να ενισχύουν το κυβερνητικό «αφήγημα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ ευελπιστεί ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου και έχουν ξεχάσει ότι στην αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, η δικαιολογία για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ήταν ότι ο κορωνοϊός ήταν καινούργιος και «άγνωστος», ότι μας βρήκε ξαφνικά και απροετοίμαστους και ότι πρέπει να καθυστερήσουμε την έξαρση, «να αμβλύνουμε την καμπύλη μετάδοσης», ώστε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας.

Έξι μήνες μετά, δεν θα ‘πρεπε αυτός ο «άγνωστος» να έχει γίνει κάπως πιο «γνωστός»; Δεν θα ‘πρεπε το δημόσιο σύστημα υγεία να έχει θωρακιστεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες παροχής φροντίδας υγείας του ελληνικού λαού; Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κονδύλια για την υγεία του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 131 εκατ. (από 518 το 1ο εξάμηνο του 2019 σε 387 το αντίστοιχο του 2020). Όσο για τις προσλήψεις, συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές υπηρεσίες υγείας της χώρας, ήταν πολύ λιγότερες από 5.000, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά άλλες ειδικότητες και κατηγορίες προσωπικού και όχι ιατρικό και νοσηλευτικό (μόλις 451 ιατροί) και, φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσαν μόνιμο προσωπικό, αλλά συμβασιούχους.

Έξι μήνες μετά, έχοντας περάσει την τραυματική εμπειρία του «lockdown», του κλεισίματος των σχολείων για δύο μήνες, του τραγικού ξανανοίγματός τους και την παταγώδη αποτυχία της πολυδιαφημισμένης «τηλεκπαίδευσης», κανένα απολύτως μέτρο δεν πάρθηκε για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβρη. Καμία ενίσχυση των κτιριακών υποδομών, καμία πρόβλεψη για ικανό αριθμό εκπαιδευτικών ώστε να μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, το μόνο μέτρο που είναι σωστό και από επιδημιολογικής, αλλά και από παιδαγωγικής άποψης. Αντί γι’ αυτό, το Υπουργείο Παιδείας θεώρησε «σωτήριο» μέτρο την επιβολή χρήσης μάσκας σε όλες τις βαθμίδες, ακόμα και στα Νήπια, εναποθέτοντας την προστασία από τον «φονικό ιό» στην «ατομική ευθύνη» των 5χρονων!

Με την απόφαση να επιβληθεί η χρήση της μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το ΥΠ παραβαίνει ακόμα και τις οδηγίες του ΠΟΥ, (τον οποίο υποτίθεται ότι ακολουθούμε) που λέει ότι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις μάσκες κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες, μόνο από την ηλικία των 12 ετών και πάνω. Ακόμα κι αυτό όμως, συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Επιπλέον, η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, δυσχεραίνει την παιδαγωγική διαδικασία, γιατί στερεί από τους συμμετέχοντες ένα μεγάλο μέρος της μη λεκτικής επικοινωνίας (εκφράσεις του προσώπου). Τα στοιχεία αυτά της μη λεκτικής επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση του λόγου, την κατανόηση της πρόθεσης του ομιλητή, τη διατήρηση της προσοχής του ακροατή και την ανάπτυξη σχέσης μεταξύ των ατόμων. Συνεπώς, μια απόφαση που έχει τόσο προφανείς αντιπαιδαγωγικές προεκτάσεις δεν μπορεί να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία.

Τόσο ο ΠΟΥ, όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, αναφέρουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους ότι τα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στον περιορισμό της εξάπλωσης αναπνευστικών λοιμώξεων είναι (στην καλύτερη περίπτωση) περιορισμένα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τεκμηριώνουν ότι η υφασμάτινη μάσκα δεν μπορεί να εμποδίσει την διασπορά σταγονιδίων και αερολυμμάτων της αναπνοής. Πώς λοιπόν ένα μέτρο με πολύ περιορισμένη, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεσματικότητα, ανήχθη ξαφνικά σε «σωτήρια λύση» για την προστασία μας από τον ιό;

Ο ίδιος ο ΠΟΥ (τον οποίο υποτίθεται ότι ακολουθούμε) τονίζει ότι οι χώρες που σκέφτονται να επιβάλουν ευρεία χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσουν μελέτη εκτίμησης των κινδύνων για να αποφασίσουν πού, πότε, από ποιους και ποιος τύπος μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Πότε ακριβώς διεξήχθη μια τέτοια μελέτη στην Ελλάδα προτού υποχρεωθεί όλος ο κόσμος να φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους και μάλιστα με απειλή προστίμου; Ποια μελέτη εκτίμησης κινδύνων οδήγησε στην απόφαση να υποχρεωθούν να φορούν μάσκα όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επί 5 – 6 ώρες κάθε μέρα στο σχολείο, συν όλες τις άλλες ώρες εκτός σχολείου που είναι υποχρεωμένοι να την φορούν; Ποια μελέτη εκτίμησης της επικινδυνότητας οδήγησε στην απόφαση να υποχρεωθούν να φορούν μάσκα οι ψήστες στις ταβέρνες και στα σουβλατζίδικα, οι σερβιτόροι ακόμα και στα παραλιακά καφέ κάτω από τον καυτό ήλιο και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες;

Απαιτούμε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση!

Ποιος «θανάσιμος κίνδυνος» δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που προβλέπει ο ν. 4682/2020, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για νέες «Σπιναλόγκες», όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα, για την απομόνωση των μαθητών που έχουν συμπτώματα ή βρεθούν θετικοί στον COVID, από τον Δήμαρχο Βοΐου Κοζάνης; Και, επιτέλους, ποια είναι τα ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, με βάση τα οποία θεωρούνται επιβεβλημένα όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, η περιστολή των ατομικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών και η ανελέητη επίθεση στο, ήδη ισχνό, εισόδημά τους;

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, αν έχει τέτοια στοιχεία να πάψει να μας τα κρύβει και να τα βγάλει στο φως. Αν, από την άλλη, δεν υπάρχουν τέτοια, ας αφήσει τη ζωή να ξαναπάρει τους κανονικούς της ρυθμούς και αυτήν την πληγωμένη κοινωνία να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές της, αντί να της ανοίγει κι άλλες.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και άρτια εξοπλισμένο, σύστημα δημόσιας, δωρεάν υγείας. Επίσης χρειάζεται δημόσια, δωρεάν παιδεία, υψηλής ποιότητας, για όλους τους μαθητές, όλων των βαθμίδων. Ο λαός μας χρειάζεται εργασία για όλους, με μισθούς και εργασιακά δικαιώματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του για μια καλή ποιότητα ζωής. Αυτά όμως, είναι μάταιο να τα απαιτούμε από κυβερνήσεις που επιλέγουν συνειδητά να ξεπουλάνε την πατρίδα μας και να καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Αυτά θα τα κατακτήσει ο λαός μας, όταν πάρει την απόφαση να αποτινάξει αυτό το σάπιο σύστημα που τον καταδυναστεύει και να μπορέσει ν’ ανασάνει ελεύθερος!

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία κι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που ο Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Αντίθετα τα σήματα που εκπέμπει είναι πολεμικού χαρακτήρα. Η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex στη θάλασσα της Κύπρου, προκαλώντας την έκδοση αντίθετης Navtex από τη Λευκωσία.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ωμά: «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;» Το γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους που ασκείται μονομερώς, δεν έχει σημασία για το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο δείχνει με όλους του τρόπους ότι επιδιώκει να σπρώξει τα πράγματα σε μία πολεμική σύγκρουση.

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο Οκτάι δήλωσε ότι η ΕΕ «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει… Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε εύστοχα («σε κάθε περίπτωση, η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία»), αλλά έχει αποδειχτεί πως η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν έχει πια σημασία.

Στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ εξέφρασε φραστική αλληλεγγύη και έδωσε μία ακόμα προθεσμία στην Άγκυρα να σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις της και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Η προαναφερθείσα έμπρακτη απάντηση που έλαβε δεν αφήνει καμια αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις.

Στην Αθήνα ελπίζουν πως στη ειδική σύνοδο κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου), θα ληφθεί επιτέλους απόφαση για επιβολή επώδυνων κυρώσεων στην Τουρκία, παρότι η Γερμανία και ορισμένες ακόμα χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία, κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν.

Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν τον φόβο ότι στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την σύνοδο κορυφής, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μεθοδεύσει κάποιο θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένο με σκοπό να σύρει με τους δικούς της όρους την Αθήνα σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με σκοπό τη νομιμοποίηση των τουρκικών μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων.

Σε συντονισμό με το Βερολίνο, πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έχει μέχρι τώρα κινηθεί περισσότερο σαν ατζέντης της Τουρκίας παρά ως ανώτατος κοινοτικός παράγοντας που έχει αποστολή να προστατεύει τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο άτυπο Συμβούλιο δέχθηκε έντονες επικρίσεις και όχι μόνο από την ελληνική και κυπριακή πλευρά για την αρχική λίστα που προφορικά παρουσίασε.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα είναι καταστροφικό εάν στην ειδική σύνοδο κορυφής δεν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων, επειδή μετά η Γερμανία θα αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, οπότε και τα κόμματα θα προσαρμόσουν τη ρητορική τους για να προσελκύσουν εκλογικά τους πολλούς τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

pronews.gr

Την αποκάλυψη πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας και στόχος είναι να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή. «Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια.

Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Να είστε βέβαιοι ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

pronews.gr

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, αλλά παραμένει κατ’ οίκον ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με δικιά του πρωτοβουλία για να προφυλάξει τους πιστούς και το κοινωνικό σύνολο
Πριν έξι μήνες επέμενε ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει από τη Θεία Κοινωνία και τώρα ζητά από τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ο λόγος για τον Πρωτοσύγκελο Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στα Τρίκαλα, π. Αλέξιο Κανίνα, ο οποίος βρέθηκε, πριν λίγες ημέρες θετικός στον κορωνοϊό.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο trikalavoice.gr, δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, αλλά παραμένει κατ’ οίκον ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με δικιά του πρωτοβουλία για να προφυλάξει τους πιστούς και το κοινωνικό σύνολο.

H ανακοίνωση του Πρωτοσύγκελου Αλέξιου Κανίνα :

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός. Οφείλω να Σας ενημερώσω ότι ήδη από την Δευτέρα 24/08/2020 βρίσκομαι αφ εαυτού μου σε αυτοπεριοσρισμό, δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, και ως εκ τούτου η υγεία μου είναι ακλόνητη. Από αυτή την θέση Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικης Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19 ( μάσκες, αποστάσεις, συχνά πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνοστισμών κλπ), Μην Σας ενοχλέι η μάσκα! Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα!!

Στεκόμαστε με Αλήθεια απέναντι στον Θεό και με υπευθυνότητα απέναντι στον συνάνθρωπο!!

«Ο Θεός είναι πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν, πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά» (Ιωάν. 4:21-24)

Με ειλικρινή αισθήματα υπευθυνότητας και αγάπης.

Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.

Πρωτοσύγκελλος ΙΜΤΣ

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θα βοηθήσω σε αποκλιμάκωση, φέρεται ότι ήταν το μήνυμα του αμερικανού Προέδρου Τραμπ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα ήταν δυνατόν να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Να αποκλιμακώσει η Τουρκία για να πάμε σε διάλογο

Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ – Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέρεται ότι είπε:

«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη. Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως».

Ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έστειλε το μήνυμα: «Θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Οι επικοινωνίες Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε αρχικά την Τετάρτη 26/9 στον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 27/9 για να τον ενημερώσει για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του ίδιου και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τραμπ, είπε: «Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση που είχαν, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Αποκαλυπτική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον διάλογο

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου ξαναχτυπά. Επικαλείται μειωμένη επήρεια της Κρήτης στη Συμφωνίας ΑΟΖ Αθήνας και Καϊρου, συνεπώς το Καστελλόριζο δικαιούται μόνο χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Στο φως αποκαλυπτική επιστολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» που αποκαλύπτει την επιστολή, ο τούρκος διπλωμάτης -επί χρόνια επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της γείτονος στις διερευνητικές επαφές- στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει δύο σημεία.

Και μάλιστα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν «αγκάθι» για τον Νίκος Δένδιας, που αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος»- να συναντηθεί με τον κ. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Τα επίμαχα σημεία της επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ

1. Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως είχε αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της προς τον κ. Γκουτέρες η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Σινιρλίογλου, «η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.

Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.»

«Στην πραγματικότητα», όπως σημειώνει ο κ. Σινιρλίογλου, «οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues)».

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα» εξηγεί ο κ. Σινιρλίογλου, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.

2. Ο τούρκος αξιωματούχος εισέρχεται σε ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία οριοθέτησης Αθήνας – Καΐρου.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα με τη συμφωνία αυτή, αλλά και με την επίσης πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Ο κ. Σινιρλίογλου φτάνει στο σημείο να συμπεράνει ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».

Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.

Αυτή είναι η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»:

dikaiologitika.gr

Με αφορμή της Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ημέρα εθνικής γιορτής σήμερα, 30 Αυγούστου, για τους Τούρκους, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε ευκαιρία να… ρίξει λάδι στη φωτιά, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις που “καρφώνουν” την Ελλάδα. Στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: “Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που θέλουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Όπως ακριβώς το έθνος μας μας οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα ανεξαρτησίας παρόλη τη φτώχεια και την αδυναμία του, έτσι και σημερα, στη Γαλάζια Πατρίδα, το έθνος μας δεν θα διστάσει να αποτρέψει την αισιοδοξία τους και τις κινήσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη των Σεβρών”.

Σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τα επιτεύγματα μας σε διάφορους τομείς είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώμτα μας και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συμφωνιών”.

Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι στις 30 Αυγούστου

Η Γιορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, αφορά τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα “Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος”. Στις 30 Αυγούστου ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ