Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Η παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου έρχεται στον απόηχο των δηλώσεών του στο Open TV
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε  σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.

ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα «ένυδρων αερίων» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τους Τούρκους;

Με την συνήθη απειλητική του στάση που πάντως μέχρι στιγμής έχει επιτύχει να τρομοκρατήσει την Αθήνα και να κάμψει την διάθεση υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας στις έρευνες του Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε και πάλι στον Κ.Μητσοτάκη το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πόλεμο».

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει απο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ιδιο τρόπο. Και απο τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά σε «λάθη του παρελθόντος» που οδήγησαν στα «χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό.Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Γιατί πλέον θέτει καθαρά το δίλημμα «Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σας ή πόλεμος»;

Γιατί φημολογείται στην ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» - τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.

 Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες  

Στην Τουρκία ευνοεί η κατάσταση της μη ενοποιημένης Κύπρου και το διαχωρισμό της με την «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

Είναι σαφές ότι η εισαγωγή ένυδρων αερίων για βιομηχανική χρήση είναι θέμα προοπτικής 10-20 ετών από σήμερα. 

Αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι επίσης ένας εθνικός ηγέτης που σκέφτεται σε βάθος και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του, απέναντι στην «ρηχή» σκέψη των Ελλήνων ηγετών της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.

«Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα

 Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου».

 Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το κύριο πράγμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Και καταλήγει: «Στο μέλλον, αυτά τα αποθέματα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας».

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων.  Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 99% των ένυδρων αερίων εμφανίζεται στα ιζήματα θαλασσίων παράκτιων ηπειρωτικών περιοχών σε πετρώματα με  κορεσμό που κυμαίνεται από 20% έως 80%.

Το υπόλοιπο 1% σχετίζεται κυρίως σε ιζήματα μέσα και κάτω από περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους που βρίσκονται σε συνθήκες συνεχούς παγετού. (McIver 1981, Collett et al., 2009).

Οι περισσότερες αποθέσεις ένυδρου μεθανίου περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων ένυδρων υδρογονανθράκων. Αυτά περιλαμβάνουν ένυδρο προπάνιο και ένυδρο αιθάνιο.

Οι σχηματισμοί τους κάτω από το πυθμένα της θάλασσας απαιτούν ένα περιβάλλον με αρκετά υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Όσο πιο θερμό είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η πίεση του.

Στην Αρκτική, οι υδρίτες μεθανίου μπορεί να βρεθούν σε βάθη νερού της τάξης των 300 μέτρων, ενώ στις τροπικές περιοχές  συναντώνται σε βάθη μεγαλύτερα από τα 600 μέτρα. Τα περισσότερα κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε βάθη νερού μεταξύ 500 και 3000 μέτρων, όπως στην περιοχή που ερευνά του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια στιγμή και ως ένα "σιγοντάρισμα" του Τούρκου Προέδρου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες της για την Ανατολική Μεσόγειο ζητησε να ξεκινήσει ο... διάλογος(αναφέρεται ακόμα σε διάλογο με τον τουρκικό στόλο αναπτυγμένο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!) για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, διάλογος δηλαδή για την διευθέτηση των θαλασσίων ζητημάτων χωρίς να μας έχουν αναφέρει οι Τούρκοι τι βάζουν στο τραπέζι -μόνο τα ελληνικά θα μοιράσουμε(;)-. 

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων(επομένως και καθορισμός εν συνεχεία της ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί  στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Κ.Μητσοτάκης: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία - Όχι όμως όσο υπάρχει ένταση»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία υπογραμμίζοντας «όχι όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 

Χάνοντας η Γερμανία τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα σε λίγα χρόνια αναζήτησε τη ρεβάνς και έτσι δημιούργησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αιματοκυλίζοντας την Ευρώπη, η οποία στη συνέχεια κατέγραψε με τα μελανότερα γράμματα στην Ιστορία τις φρικαλεότητες που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί! 

Τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο προκάλεσε ο γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός, μαζί με τις φασιστικές Ιταλία και Ιαπωνία, με σκοπό να κυριαρχήσουν αυτές στον ελεύθερο  τότε κόσμο! Σε αυτόν τον Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945) ενεπλάκησαν απέναντι στον φασιστικό Άξονα, οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ελλάδα κ.α. χώρες και τον συνέτριψαν!

Από πλήθος ιστορικών καταγράφεται, ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θεωρείται η συνέχεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), αφού οι λόγοι ήταν ακριβώς οι ίδιοι, της επιβολής δηλαδή, της Γερμανίας σε όλον τον κόσμο! Με συμμάχους της, την Αυστροουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Αλλά πάντα οι Γερμανοί υπήρξαν ιδεολογικοί εκφραστές του εθνικοσοσιαλισμού, που εντάθηκε στην πλέον ακραία μορφή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας στρατόπεδα συγκεντρώσεως αιχμαλώτων και  γενοκτονίας λαών! Που ουδέποτε η ανθρωπότητα ξέχασε κι ας έδειξε, πως συγχώρεσε τη Γερμανία! Μια Γερμανία όμως, η οποία ποτέ δεν μπόρεσε να απεμπλακεί από τις ναζιστικές μεθόδους του παρελθόντος! Πιστή απόδειξη, η Γερμανία της Ανατολικογερμανίδας Άγκελα Μέρκελ, της προστατευόμενης του Κομμουνιστή Έριχ Χόνεκερ!

Η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε, σε ένα σκοταδιστικό κομμουνιστικό περιβάλλον. Έτσι δεν ξεχνά ποτέ, ότι ο πρόγονός της Αδόλφος Χίτλερ έχασε το όνειρό του στην Ελλάδα, από την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά τους και την αποφασιστικότητα και την παλικαριά τους στο πεδίο της μάχης!

Ωστόσο, στα χρόνια που παρήλθαν της λήξεως του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με την αμέριστη συμπαράσταση της φιλεύσπλαχνης Δύσεως, η Γερμανία στάθηκε αρχικά στα πόδια της και ακολούθως έγινε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες, μια αυτάρκης και εύρωστη οικονομικά χώρα! Στη συνέχεια και με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς έγινε η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!

Ο μεγαλοϊδεατισμός της Γερμανίας γεννά παραφροσύνη…

Η ηγεσία της Γερμανίας διακατέχεται από σωβινισμό και απανθρωπιά. Η Άγκελα Μέρκελ διακατέχεται από παραφροσύνη, που καταντάει άκρως επικίνδυνη για την Ευρώπη.

Διακατέχεται από παράφρονες σκέψεις, όπως ακριβώς και οι ηγέτες της Γερμανίας που δημιούργησαν τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βυθίζοντας στη δυστυχία και την καταστροφή την ανθρωπότητα!

Μια αντίληψη και λογική, του εμείς να ζήσουμε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν, κυριαρχεί και στο μυαλό της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ! Μια απάνθρωπη τοκογλυφική αντίληψη που μετατράπηκε σε επεκτατική εσχάτως! Μια δαιμονισμένη αντίληψη, σαν εκείνη των Ναζί και των Ες – Ες της Κατοχής, οι οποίοι (Γερμανοί) και σήμερα θεωρούν ότι είναι το επίκεντρο όλου του κόσμου! Όλα τα παραπάνω υποδηλώνονται ξεδιάντροπα και απάνθρωπα, με την υποκίνηση της κλιμάκωσης της τουρκικής θρασύτητας στην ΝΑ Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ως “λαγό” τον επίσης παράφρονα Τούρκο Σουλτάνο Ρ. Τ. Ερντογάν!

Όταν ο Νίτσε ανακάλυπτε, ότι οι άνθρωποι νιώθουν ντροπή και φόβο έναντι των Ελλήνων…

Βέβαια, όπως προανέφερα, η Άγκελα Μέρκελ γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε, σε ένα σκοταδιστικό κομμουνιστικό περιβάλλον! Σε ένα περιβάλλον, που δεν γνώριζε τι πάει να πει πολιτισμός! Όπως ακριβώς διαχρονικά απολίτιστο είναι και στο σύνολό του το τουρκικό γένος! Το οποίο δεν έχει αφήσει τίποτε απολύτως στην ανθρωπότητα προκειμένου να μνημονεύεται από τις νεότερες γενιές του πολιτισμένου κόσμου!

Γι΄ αυτό ταιριάζουν Μέρκελ και Ερντογάν! Έχουν κοινά χαρακτηριστικά στο βάθος της σκοτεινής ψυχής τους!

Ωστόσο, θα όφειλε η κ. Άγκελα Μέρκελ να έχει φροντίσει και να είχε ενημερωθεί, πως αντίθετα με την Τουρκία, η Ελλάδα που τόσο μισεί, είναι η κοιτίδα του πολιτισμού για την ανθρωπότητα! Η Ευρώπη στην Ελλάδα οφείλει το όνομά της! Η Δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε! Η ιατρική κι όλες οι Επιστήμες στην Ελλάδα επίσης γεννήθηκαν! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα ομοίως γεννήθηκαν! Εάν δεν υπήρχε Ελλάς, τότε κι ο σύγχρονος κόσμος θα έτρωγε ακόμη βαλανίδια και θα βρισκόταν απάνω στα δέντρα, όπως ακριβώς οι βάρβαροι πρόγονοι της κ. Μέρκελ!

Αλλά μπορεί να μην είχε χρόνο για να μελετήσει η κ. Μέρκελ τους Σοφούς της Ελλάδος, δεν μπόρεσε όμως να μελετήσει ούτε τους λίγους Γερμανούς, όπως τον φιλόσοφο, ποιητή, συνθέτη και φιλόλογο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε; Κι ο οποίος παραδέχεται, ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού;

Ο οποίος στο βιβλίο του: “Η γέννηση της τραγωδίας” - 1872, κεφ. 15 – από όπου δανειζόμαστε ένα απόσπασμα (Εκδόσεις: Πανοπτικόν - 2010, Βιβλιοπωλείο της Εστίας - 2009, Βάνιας - 2008, Κάκτος - 2006, Νησίδες - 2001, Γκοβόστης -1983), λέγει:

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος.

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το  κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς.

Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.

Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα άσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα.»!

Αχίλλειο Πήδημα ή Αχίλλειο Άλμα ή Αποβατικός Αγώνας ή πήδημα "like a boss"…

Αλλά επειδή η κ. Μέρκελ και οι φιλότουρκοι αξιωματούχοι της, προφανώς δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι το “Αχίλλειο πήδημα” και στο οποίο αναφέρεται ο συμπατριώτης τους Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε, να τους πούμε εμείς:

«Κατά τη διάρκεια της πομπής των Μεγάλων Παναθηναίων (αρχαία ελληνική γιορτή αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, η οποία λάμβανε χώρα στην Αθήνα, κάθε τέσσερα χρόνια), δινόταν μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη παράσταση, όπου πάνοπλοι άνδρες πάνω σε τέθριππα άρματα, κατέβαιναν από το άρμα ενώ αυτό εξακολουθούσε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ονομαζόταν και αποβατικός αγώνας και οι συμμετέχοντες αποβάτες. Με αυτόν τον τρόπο πηδάει από το άρμα του κι ο Αχιλλέας στην Ιλιάδα, ενώ αυτό σέρνει πίσω του τον σκοτωμένο Έκτωρα.» (www.oreotati.gr)!

Δωρεάν μαθήματα στην κ. Μέρκελ…

Αλλά μιας και ξεκινήσαμε ταχεία μαθήματα στην κ. Μέρκελ για το τι σημαίνει Ελλάς και Έλλην, από την στιγμή που εκείνη υποκινεί την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω του απολίτιστου φίλου της, Τούρκου Σουλτάνου Ρ. Τ. Ερντογάν, κι αφού δεν της δίδαξε τίποτε η σύγχρονη Ιστορία με τα αποτελέσματα που είχε η Μάχη της Κρήτης, ας επικεντρωθώ στα παρακάτω, που θα πρέπει να είναι κορυφαία διδάγματα για την ίδια:

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…»!

«Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει, με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο. Να τη πετιέται από ‘ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου…»!

«Μάνα μου, κρύψε το σπαθί, κρύψε μου το πιστόλι, τι ο καιρός θα ξαναρθεί να σηκωθούμε όλοι. Μάνα μου, κρύψε τη στολή τη χιλιοματωμένη. Τούτη η πατρίδα κι η φυλή δεν κάθεται δεμένη. Κράτα, μάνα, και θα γίνει το μεγάλο πήδημα, Λευτεριά και Ρωμιοσύνη είν’ αδέρφια δίδυμα…»!

Κι αν η κ. Άγκελα Μέρκελ (και απευθύνομαι σε εκείνην που λέγεται Ευρωπαία κι όχι τον βάρβαρο Ερντογάν) δεν κατάλαβε ακόμη, θα της υπενθυμίσω ότι στην Αρχαία Σπάρτη, όταν τα παλληκάρια της ξεκινούσαν για τον πόλεμο, οι μανάδες Σπαρτιάτισσες παρέδιδαν την ασπίδα στους γιους τους και τους έλεγαν: «Ή ταν ή επί τας»!

Που σήμαινε κ. Μέρκελ:

«Ή θα σε προσμένω (νικητή) με αυτήν, ή πάνω σε αυτήν (νεκρό)»!

Αλλά και νεκροί οι γενναίοι Σπαρτιάτες (των Θερμοπύλων) καθοδηγούσαν τους νέους της Σπάρτης:

«Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (Σιμωνίδης ο Κείος)!

Που σήμαινε:

«Ω, ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους»!

Ελεύθερον το εύψυχον κυρία Μέρκελ…

Αλλά και οι σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας, γαλουχούνται από εκείνους τους προγόνους τους!

Η φράση: “Ελεύθερον το εύψυχον”, είναι απόσπασμα από τον λόγο του Περικλέους, “Επιτάφιος” και χρησιμοποιείται ως ρητό για τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς. Η φράση αυτή σημαίνει:

«Η ελευθερία στηρίζεται στην γενναιότητα»!

«Ους νυν υμείς ζηλώσαντες και το εύδαιμον το ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους»!

Δηλαδή:

«Εσείς, παίρνοντας παράδειγμα αυτούς που έπεσαν στον πόλεμο και πιστεύοντας ότι η ευτυχία βασίζεται στην ελευθερία και η ελευθερία στην γενναιότητα, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου υπέρ της Πατρίδος»!

Γι΄ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας φυλάσσουν σήμερα τις νέες “Θερμοπύλες” και δεν σκιάζονται από τα μαντρόσκυλα του Ερντογάν και τα οποία ανήκουν στην Γερμανίδα Καγκελάριο!

Αλλά, αν παρόλα ταύτα, πάλι δεν κατάλαβε η κ. Άγκελα Μέρκελ, την προσκαλούμε να παραβρεθεί την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, στο μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο στο Καβούρι της Αττικής γης, για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος Έλληνες Καταδρομείς (ΛΟΚ)!

Όπου εκατοντάδες λαού παραβρίσκονται για να αποδώσουν στους σύγχρονες Ήρωές μας την Τιμή που τους πρέπει! Όταν στην εκφώνηση των ονομάτων των Ηρώων μας, ακούγεται μόνο το δάκρυ που κυλάει στα μάγουλα όλων των παρευρισκόμενων και το κροτάλισμα των πυροβόλων όπλων μας που αποδίδουν Τιμές!

Κλείνοντας να θυμίσουμε στην κ. Μέρκελ, ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει σε όλους τους ανιστόρητους, Σαλαμίνα, Θερμοπύλες, Μέγα Αλέξανδρο, Μανιάκι, Σούλι, Ρούπελ, Κρήτη, αντίσταση κατά του φασιστικού Άξονα και κατά όλων όσων επιβουλεύτηκαν την ελευθερία των Ελλήνων και την αρπαγή της Πατρίδος τους!

Αντίθετα η Γερμανία έχει να επιδείξει μόνο θηριωδίες κατά άοπλου λαού, κατά βρεφών και γυναικών, όπως στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων…

Άλλωστε, υπάρχει και το αρχαίο γνωμικό που πάει γάντι για τη Γερμανία και την Τουρκία:

«Όμοιος, ομοίω, αεί πελάζει» (ο όμοιος τον όμοιο πάντα πλησιάζει – Πλάτωνας)!

pronews.gr

photo credits: egerssi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Συνέντευξη - σοκ παραχώρησε μια Ελληνίδα νοσηλεύτρια και αναφέρθηκε στην «απάτη» του κορωνοϊού, όπως τον χαρακτήρισε. 

Ξεκίνησε την συνέντευξη της δηλώνοντας πως «Ο κορωνοϊός είναι απάτη». 

«Όλο αυτό είναι ένα πολιτικό παιχνίδι», προσθέτοντας οι γιατροί της δήλωσαν ότι «ο κορωνοϊός είναι απάτη», ενώ δικαιολόγησαν τις αντιδράσεις τους στο ότι «τα χέρια μας είναι δεμένα, είναι πολιτικό το παιχνίδι, πρέπει να χορεύουμε στους ρυθμούς που αυτοί θέλουν». 

Η νοσηλεύτρια αναφέρθηκε και στις μάσκες: «Όσον αφορά τις μάσκες οι γιατροί λένε, μην τις φοράς, είναι καταστροφή».

Προχώρησε και σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο: «Το τραγικό είναι ότι όλο το νοσοκομείο κάνει αγώνα δρόμου για να είμαι αρεστό στα "αφεντικά" του». Μάλιστα υποστήριξε πως και όποιος προσπαθεί να μιλήσει τον απειλούν, «δύο γιατροί είπαν το τι συμβαίνει και τους αρρωστήσανε με κορωνοϊό και όποιον μιλήσει». 

Η νοσηλεύτρια επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες που θέλουν όσους δηλώνονται ως νεκροί από τον κορωνοϊό να παίρνουν κάποια χρήματα. 

«Υπάρχει ένα σύστημα τρομοκρατίας, θα κάνουμε ότι μας πει η κυβέρνηση, οι ιατροί καταπατούν τον όρκο που έχουν δώσει στον Ιπποκράτη και κάνουν ότι τους πει η τσέπη», είπε για τους γιατρούς. 

«Εκβιάζουν τους συγγενείς των νεκρών πως αν δεν υπογράψουν πως δεν είναι θύμα του κορωνοϊού δεν θα τους δώσουν το πτώμα από το νεκροτομείο. Ο συγγενής φοβάται και δεν ψάχνει τι και πως». 

Μάλιστα μίλησε και για τα «ανταλλάγματα»: «Τότε που έγινε η απαγόρευση της κυκλοφορίας έδιναν ως αντάλλαγμα βεβαιώσεις μετακίνησης, ώστε να δηλώσουν τον συγγενή τους ως θύμα του κορωνοϊού. Την υπογραφή για την βεβαίωση την έβαζε ο διευθυντής του νοσοκομείου, μαζί με την αστυνομία»

Μάλιστα η ίδια υποστήριξε πως δεν υπάρχει απόφαση της ιατρικής επιστήμης πως «ο κορωνοϊός είναι θανατηφόρος ιός», αλλά απόφαση της πολιτείας. Μάλιστα προχώρησε και στην καταγγελία ότι πολλοί ιατροί κατά την διάρκεια της εφημερίας δεν φοράνε μάσκα. 

Φυσικά, επιβεβαίωσε και τα όσα είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Σωτήρης Τσιόδρας, πως όταν για κάποιον υπάρχει αμφιβολία μετράει ως κρούσμα. 

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο: 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει «τις εγκληματικές αντιφάσεις και παλινωδίες που έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού» και συνεχίζει τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, που και την έξαρση της πανδημίας δεν περιορίζουν και καταστρέφουν περαιτέρω την οικονομία.

Παράλληλα, κάνει λόγο για απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλύψει τον Βασίλη Κικίλια και σημειώνει: «Οσο για τη χοντροκομμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καλύψει το ψέμα του υπουργού Υγείας που έταζε εμβόλια τον Δεκέμβριο, μέχρι να τον αδειάσει εμφατικά η Κομισιόν, θα ήταν πιο πειστικός εάν του επέστρεφε έστω και κάποιες από τις αρμοδιότητες που του αφαίρεσε, καθιστώντας τον μετά τον κ. Γεωργιάδη, τον δεύτερο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνησή του».

pronews.gr

Σημεία της σημερινής παρέμβασης του Γ. Βαρεμένου στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «…από τις έξι».

Αν ο κ. Μητσοτάκης επέστρεφε κάποιες αρμοδιότητες στον κ. Κικίλια, τότε ο τελευταίος δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να ανακάλυπτε το εμβόλιο κι ας διαψεύδουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση είναι ικανή να πουλήσει επικοινωνιακά μέχρι και το νερό του Καματερού ως φάρμακο για τον Covid 19. Όταν τα πράματα πήγαιναν καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης προβαλλόταν ως ο Ιπποκράτης της πολιτικής . όταν τα λάθη και οι αβελτηρίες οδήγησαν σε πανικό, τότε αποφάσισαν ότι φταίνε οι πολίτες και η ανευθυνότητά τους. Η επικοινωνία ελέγχεται με τις λίστες Πέτσα, η πανδημία όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα εμβόλια του κ. Κικίλια και τα επικοινωνιακά μαντζούνια μαθητευόμενων θαυματοποιών. Αν δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, τουλάχιστον θα μπορούσαν να είναι σοβαροί. Διότι το δούλεμα κάποια στιγμή παύει να λειτουργεί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Νίκο Χαρδαλιά, όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί “μοντέλο” Πόρου σε Μύκονο και Χαλκιδική προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και καταγράφηκε ότι, με βάση τα στοιχεία από τις 8 Αυγούστου και μετά, το 70% των εγχώριων κρουσμάτων έχει στενή επαφή με ήδη υφιστάμενο κρούσμα.

Στοιχείο που βοηθά την καλύτερη ιχνηλάτηση και την προσπάθεια περιχαράκωσης των κρουσμάτων για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Τονίστηκε ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς.

Για το εμβόλιο

“Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παρέθεσε δε όλα τα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια του εμβολίου μέσω συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά της Covid-19 που βρίσκονται σε φάση δοκιμών. Συνεπώς, επισήμανε, με τη «λελογισμένη αισιοδοξία» που γεννά η επιστημονική πρόοδος, και μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση».

Κάλυψη σε Κικίλια

«Θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον Υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», προσέθεσε.

Καθώς συνεχίζεται η επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ιού. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια», συμπλήρωσε.

Αναφορά στα fake news για την… ανυπαρξία του κορονοϊού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις ψευδείς ειδήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορονοϊός, πόση ζημιά μπορεί να κάνει, αυτών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι φοράνε τη μάσκα τους κάθε μέρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συμπολίτες τους και τους ανθρώπους που αγαπούν».

Τόνισε πως ακριβώς οι αφηγήσεις των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα κατά του ιού θα δείξουν στη μειοψηφία των Ελλήνων που αμφισβητεί τον κίνδυνο ότι το πρόβλημα αποτελεί πραγματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τους πολίτες, και δεν πρόκειται για κατασκεύασμα που ταιριάζει σε δυσνόητες θεωρίες συνομωσίας.

“Μεγαλύτερο ποσοστό σε νεότερες ηλικίες”

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλέον νεότερες ηλικίες ενώ οι θάνατοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας. Επίσης, σημειώνεται ότι ήταν αρνητικό το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τροφίμων. Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία και η διάταξη δυνάμεων στο Σύστημα Υγείας. Με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων, σε συγκεκριμένες υγειονομικές μονάδες, τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής σύστασης στους διοικητές των νοσοκομείων, για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια. Και, βέβαια, για ακόμη μία φορά θα ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όπως το έκαναν πάντα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε αυτήν την αυξητική τάση την οποία δείχνει ο κορονοϊός.

«Θέλω καταρχάς να κάνω μία συμπληρωματική αναφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Εξηγούμαι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτει για λογαριασμό των κρατών-μελών συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την περασμένη Παρασκευή, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία δουλεύει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια, για την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμα 100 εκατ. δόσεων. Η AstraZeneca διαθέτει το εμβόλιο σε τιμή κόστους. Το συνολικό κόστος έρευνας για την εταιρία πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο. Από αυτά τα 336 εκατ. θα πληρωθούν στην AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τα κράτη-μέλη. Και όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση αυτού του συμβολαίου προαγοράς δόσεων, το λεγόμενο Advance Purchase Agreement να αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

 

Να πουν, δηλαδή, ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Διαφορετικά δεσμεύονται, τα κράτη-μέλη, να προχωρήσουν στην προαγορά. Προφανώς και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να αποχωρήσουμε από αυτή τη συμφωνία και θα συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για να προαγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών αυτό το εμβόλιο. Σύμφωνα, λοιπόν, πάντα με αυτό το συμβόλαιο και εφόσον -το τονίζω, το τονίζω- όλα πάνε καλά και το εμβόλιο αποδείξει στις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό, ναι έχουμε την ελπίδα ότι θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αυτό ορίζει η ευρωπαϊκή συμφωνία που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εταιρεία και η Ελλάδα παίρνει την ποσόστωση που της αναλογεί. Επομένως, θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον Υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει. Το εμβόλιο αυτό το νωρίτερο που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα είναι τον Δεκέμβριο του 2020. Υπάρχουν και άλλα εμβόλια σε προχωρημένα στάδια κλινικών δοκιμών τα οποία πιθανώς να είναι διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά αυτό το οποίο είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο δεν πρόκειται να υπάρχει, καθ’ ό,τι φαίνεται, κανένα απολύτως εμβόλιο. Κατά συνέπεια, η λελογισμένη αισιοδοξία της εξεύρεσης ενός εμβολίου το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας πρέπει να εξισορροπηθεί από την αυξημένη εγρήγορση του τι θα κάνουμε αυτούς τους τέσσερις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, ή μέχρι τον Ιανουάριο ή μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν με άλλα λόγια το εμβόλιο φαίνεται ότι θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας.

Και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο τελικά θα αποδειχθεί ότι θα δουλέψει. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση τα ενθαρρυντικά αυτά νέα δεν μπορούν να είναι ευκαιρία οποιουδήποτε εφησυχασμού. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπληρωματικών μέτρων για το πώς θα ελέγξουμε τη διαδικασία επιστροφής στα αστικά κέντρα των Ελλήνων οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους. Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια. Και, βέβαια, για ακόμη μία φορά θα ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όπως το έκαναν πάντα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε αυτήν την αυξητική τάση την οποία δείχνει ο κορονοϊός.

Και θα ζητήσουμε και τη στήριξη όλων των πολιτών και σε κάτι ακόμα: Στην αντιμετώπιση των fake news τα οποία εξακολουθούν, δυστυχώς, να εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στο διαδίκτυο και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους μας. Και βέβαια να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών οι οποίοι έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορονοϊός, πόση ζημιά μπορεί να κάνει, αυτών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι φοράνε τη μάσκα τους κάθε μέρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συμπολίτες τους και τους ανθρώπους που αγαπούν. Είναι ακριβώς αυτές οι προσωπικές ιστορίες -που νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν τελικά αυτό που πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων- που θα μας επιτρέψουν να πείσουμε και τους λίγους κακόπιστους, σκεπτικιστές, επιφυλακτικούς, επιρρεπείς σε θεωρίες συνομωσίας, ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό. Ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε και ότι δεν είναι κάποιο δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι άλλοι αλλότριοι στόχοι, τους οποίους δυσκολεύομαι πάρα πολύ να αντιληφθώ».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Της Κύρας Αδαμ

Στις επανειλημμένες κλήσεις και εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα ( ΗΠΑ Βερολίνο, ΕΕ, Γαλλία κλπ.) προς την Τουρκία να τερματίσει την ένταση που έχει δημιουργήσει με το Όρους Ρέις στην Αν. Μεσόγειο, ο Ερντογάν απαντά θρασύτατα και σταθερά, ότι δεν πιέζει, ούτε απειλεί κανέναν διότι το ερευνητικό πλοίο του κινείται και επιχειρεί μόνον ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, «μέσα στην τουρκική ΑΟΖ.»

Δηλώνει ακόμα πρόθυμος ο Ερντογάν, σε όλους τους συνομιλητές του, να διαπραγματευθεί συμφωνία με την Ελλάδα, μόνον δυτικά του 28ου μεσημβρινού και εκεί όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας/Αιγύπτου και Τουρκίας /Λιβύης. Με άλλα λόγια, να διαπραγματευθεί και μέρος της απομένουσας ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου Κρήτης, αφού έχει ήδη οικειοποιηθεί  την ελληνική ΑΟΖ ανάμεσα στον 28ο και 30ο  μεσημβρινό.

Θέτοντας το Καστελόριζο στα άχρηστα και στα ανύπαρκτα και στέλνοντας την Κύπρο στον στραγγαλισμό της.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι ο διεθνής παράγων ( φίλοι σύμμαχοι και αντίπαλοι ) της Ελλάδας καλούν όλοι την Τουρκία να μειώσει την ένταση «στην περιοχή « , αλλά ουδείς αναφέρει ότι η Τουρκία κινείται παρανόμως μέσα στην ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Στην καλύτερη των περιπτώσεων «οι φίλοι» της Ελλάδας αναφέρονται σε « αμφισβητούμενη περιοχή» ή δεν αναφέρονται καθόλου σ αυτήν..

Αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει με πάθος και νεύρο την υπαρκτή ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Με βάση ακριβείς υπολογισμούς, η μέση απόσταση Κύπρου- Καρπάθου ( 120 νμ εκατέρωθεν) «ακουμπά» πάνω στον 30ο μεσημβρινό. Ομοίως η μέση απόσταση Ρόδος-Κύπρος (110 νμ εκατέρωθεν) συμπίπτει και αυτή με τον 30ο μεσημβρινό. Αλλά και  η μέση γραμμή της απόστασης του Καστελόριζου με την ηπειρωτική Τουρκία είναι 20 νμ εκατέρωθεν και αυτή συμπίπτει με τον 30ο μεσημβρινό.

Παρά ταύτα η Ελλάδα και όλες οι κυβερνήσεις της αρνούνται πεισματικά , αδικαιολόγητα και ανεξήγητα να δηλώσουν στον ΟΗΕ διεκδίκηση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού κι φυσικά δεν έχουν ποτέ καταθέσει συντεταγμένες, διαιωνίζοντας ένα καίριο για τα εθνικά συμφέροντα πρόβλημα, με την Τουρκία να λύνει αυθαίρετα και παράνομα μόνη της τον γόρδιο δεσμό.

Με την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία  για την ΑΟΖ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε καθαρά και με όλους του τρόπους ότι το μόνον που την ενδιέφερε ήταν να πάρει πίσω με οποιοδήποτε εθνικό κόστος και τίμημα ( «παράδοση» Καστελόριζου, πετσόκομμά της ΑΟΖ Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης) «την προσβολή» που δέχθηκε με την τουρκο/λυβική ΑΟΖ, που της έγινε «γινάτι».

Έτσι, στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευκόλως υποχώρησε στην απαίτηση του Καϊρου να υπολογιστεί η μέση γραμμή μόνον από τις ακτές της Αιγύπτου και να αναφέρεται ρητά στη Συμφωνία ότι αν η Ελλάδα θελήσει μελλοντικά  να οριοθετήσει ΑΟΖ, ανατολικά και δυτικά της μέσης γραμμής θα πρέπει να έχει την έγκριση της Αιγύπτου. Δηλαδή ξαφνικά το Κάιρο θα έχει βαρύνοντα λόγο στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή..

Ο καθορισμός της μέσης γραμμής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον 26ο ως τον 28ο μεσημβρινό έγινε χωρίς η Ελλάδα να έχει διεκδικήσει ΑΟΖ με συντεταγμένες από τον 28ο ως τον 30ο μεσημβρινό. Αυτομάτως λοιπόν, η κρίσιμη αυτή περιοχή, ( που δικαιωματικά ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή διεκδικηθεί στον ΟΗΕ) έχει μείνει ακάλυπτη. Αυτό επέτρεψε στον Ερντογάν «να τουρκοποιήσει» παράνομα την ελληνική ΑΟΖ και να στείλει και το Όρους Ρέις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει θυσιαστεί το Καστελόριζο, που θα βρεθεί πάνω στην ηπειρωτική ΑΟΖ της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις μέχρι τώρα κινήσεις και δηλώσεις της δείχνει να βάζει σε δεύτερη μοίρα την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και την τύχη της.

Αυτό φαίνεται από την ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Γ Βαρουφάκη, όταν ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι το Όρους Ρέις δεν μπήκε στην περιοχή της ελληνο/αιγυπτιακής Συμφωνίας ΑΟΖ, δυτικά του 28ου  μεσημβρινού. Αυτομάτως λοιπόν, «τουρκοποιείται» η ελληνική ΑΟΖ μεταξύ 28ου  και 30ου  μεσημβρινού, εκεί  δηλαδή όπου κινείται το Όρους Ρέις ανενόχλητο.

Επιπροσθέτως, στις 18 Αυγούστου, ο Αλ Διακόπουλος, Σύμβουλος Ασφαλείας  του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει διαφορά» στις περιοχές ανατολικά και δυτικά του 28ου  μεσημβρινού: « …Ανατολικά του 28ου θεωρούμε ότι είναι υφαλοκρηπίδα μας με βάση των προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά αυτή η υφαλοκρηπίδα όμως δεν έχει οριοθετηθεί σε μια διεθνή Συμφωνία με άλλη χώρα. Δυτικά του 28ου  η υφαλοκρηπίδα έχει οριοθετηθεί με την πιο σημαντική χώρα, δεν είναι διεκδικούμενο η θεωρούμενο, είναι κατοχυρωμένο κυριαρχικό δικαίωμα..»

Με άλλα λόγια και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει επισήμως στον ΟΗΕ τη διεκδίκηση της  με συντεταγμένες στην περιοχή του 28ου μεσημβρινού και ανατολικά, αφήνει ένα τμήμα της ΑΟΖ σε τουρκική δικαιοδοσία ( περιοχή Ρόδου -Καστελόριζου), έτσι ώστε να επιτρέπει στην Τουρκία να υποστηρίζει και αυτή ότι το κομμάτι αυτό αποτελεί μέρος της οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Όταν μέχρι το τέλος Αυγούστου, κυρωθεί η ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία και στη συνέχεια υποβληθεί στον ΟΗΕ, χωρίς συγκεκριμένη περιοχή ΑΟΖ- τότε ο ΟΗΕ θα έχει να λύσει έναν γρίφο. Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ αποδεχθεί την ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ, έστω και με μερική οριοθέτηση, τότε θα διαπιστωθεί ότι  υπάρχουν στην ίδια περιοχή δύο επικαλυπτόμενες ΑΟΖ, Ελλάδας/Αιγύπτου και Τουρκίας Λιβύης. Κατά το δοκούν ο Οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα θα συστήσει στις 4 χώρες διαπραγματεύσεις για την τελική Συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ.

Όμως σε μια τέτοια περίπτωση, η τουρκοποιημένη για την ώρα ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα μείνει εκτός διαπραγμάτευσης, αφού δεν εμπίπτει σ αυτήν. Αντιθέτως, αφού η διαπραγμάτευση των 4 χωρών θα γίνει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να βάλει χέρι και στην ευρύτερη περιοχή Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης.

Και μπορεί στην καλύτερη εκδοχή η τουρκο/λυβική Συμφωνία « να διαμελιστεί» προς ικανοποίηση της Αθήνας, θα το έχει πληρώσει όμως με απώλεια του Καστελόριζου και της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή θα έχει υποστεί απώλεια εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα 11 φορές μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία.(σσ με την περιορισμένη επήρεια στην ΑΟΖ Καστελόριζου Ρόδου Καρπάθου κλπ.)

Και παράλληλα θα έχει στείλει και την Κύπρο στα τάρταρα, αφού η Λευκωσία  θα βρεθεί μόνη της αντιμέτωπη με τον Ερντογάν και τα σχέδια του για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια ομολογουμένως μάταιη , αλλά θεαματική, σύγχρονη, θυσία Ιφιγένειας..

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών που η χώρα μας θεωρεί ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν την επόμενη, οι συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Ζοζέπ Μπορέλ πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία. Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις θα κλειδώσουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοτ Μόρισον, κατα την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αυστραλό ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θέματα συνεργασίας των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: protothema.gr