Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 23:37

Τι «βλέπει» και τι δεν.. «βλέπει» ο Τσίπρας

Τις επόμενες δημοσκοπήσεις, του φθινοπώρου, περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνίας, έχει υποστεί ρωγμές σε σχέση με την αντίστοιχη προ μηνών και εκτιμά ότι οι πρώτες μετρήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το φθινόπωρο, θα επιβεβαιώσουν την παραπάνω προσέγγιση. Κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό είναι κυρίως που «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως πρέπει να… δει επίσης ότι μετά από τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία η κοινωνία δεν σηκώνει αντιπολίτευση, αλά αντιμνημόνιο.   

Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να αντικαταστήσει την… πλαδαρή αντιπολίτευση των προηγούμενων μηνών με ατάκες τύπου «χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών και  πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» όπως έκανε προχθές στη Βουλή, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δει την παγίδα που εμπεριέχει αυτό το αντιπολιτευτικό μονοπάτι.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

H Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της Ε.Ε.. Ο εκπρόσωπος του Υπ.Εξ της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ ανέφερε πως «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχει το δικαίωμα της Ε.Ε να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας.

Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία , δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις.

Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας η Ε.Ε οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της , θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επέκρινε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

«Ψηφίσαμε τις συμφωνίες, γιατί για εμάς είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι αδιανόητο να σπάσουμε το εσωτερικό μέτωπο. Εμείς είμαστε εδώ για τη χώρα, βάζουμε πλάτη για τη χώρα, δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν λειτουργούμε με μικροκομματικούς υπολογισμούς», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, οριοθετώντας με τον τρόπο αυτό τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «επέλεξε να ψηφίζει “παρών” και μάλιστα να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία» και διεύρυνε την αυστηρή κριτική της προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως καλλιεργούν τον διχασμό. «Αυτό είναι το τεχνικό δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, το να σκέφτεται ο καθένας το κόμμα του και όχι τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Θεωρούν ότι έτσι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας, χρειάζεται εσωτερικό αρραγές μέτωπο και εθνική στρατηγική και όχι αναβίωση του διχασμού», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

Σχετικά με τις συνεχείς προκλήσεις επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι «δεν είναι απειλή μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και για την Ευρώπη. Για αυτό εδώ και περίπου ένα χρόνο είχα πει στον κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να χαράξουμε εθνική γραμμή, σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Και στο επίπεδο της ΕΕ ήταν και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να έχει πιέσει αποτελεσματικά για κυρώσεις προς την Τουρκία που θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί από καιρό. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις όχι από δηλώσεις. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί να αντιδράσει και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί».

Η Φώφη Γεννηματά ήταν αυστηρή στη κριτική που άσκησε στη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου σημείωσε πως «έδωσε το μήνυμα της λήξης, ενώ ήταν ολοφάνερο ότι δεν είχαμε τελειώσει με την πανδημία. Υπάρχει, επίσης, σοβαρό κενό στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν αξιοποιούνται οι χορηγίες, δεν προχωρούν μόνιμες προσλήψεις και οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται κανείς δεν ξέρει που έχουν πάει. Ρωτάμε διαρκώς και δεν παίρνουμε απαντήσεις. Τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί και δεν λειτουργούν όπως και όπου θα έπρεπε. Αντί να κάνουν τεστ και ιχνηλάτηση στα νησιά, γίνονται μόνο για το θεαθήναι έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά, αφού θα έχει διαδοθεί ο ιός στο καράβι και στη συνέχεια στα μέσα μεταφοράς που ο κόσμος εξακολουθεί να συνωστίζεται».

Πυρά εξαπέλυσε και για το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «….η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το μεσοδιάστημα από τον Ιούνιο για να ετοιμάσει ένα σχέδιο για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις δήθεν εισηγήσεις των ειδικών».

skai.gr

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, όπως είχε συμφωνηθεί στις 13 Ιουλίου, παρουσίασε σήμερα, δεύτερη μέρα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στο Βερολίνο, μία κλιμακούμενη λίστα πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν κατ’αρχάς τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες (μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε για «πολιτική συναίνεση» για την προσθήκη ατόμων στη λίστα που σχετίζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ).

Πέραν αυτού, είπε, μπορεί να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία («πλοία», διευκρίνισε) και την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες,αυτό μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού αναγκαίου για σεισμικές έρευνες, αλλά και απαγόρευση δανεισμού από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε. στην Τουρκία. Πέρα από τα πιο στοχευμένα αυτά μέτρα, πρόσθεσε, υπάρχει και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, που θα αφορούν «τους τομείς της τουρκικής οικονομίας που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η προθεσμία που τέθηκε είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο τις σχέσεις με την Τουρκία. Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Μπορέλ όσο και ο οικοδεσπότης του ΣΕΥ, Χάικο Μάας, αν ως τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου, η Ε.Ε. θα στραφεί στο μαστίγιο των κυρώσεων. Ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να «σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και είπε πώς η αποκλιμάκωση είναι «βασική προϋπόθεση» για να υπάρξει διάλογος.

«Η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να μη συνεχίσει τις προκλήσεις που τακτικά συμβαίνουν», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.  «Θέλουμε να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ των δύο πλευρών, είπε κ. Μάας, αναφέροντας ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου «θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία «κάτι παραπάνω από πολύπλοκές», είπε ο κ. Μάας, μιλώντας για μία κρίση που έχει πάρει «επικίνδυνες» διαστάσεις. Θέματα διεθνούς Δικαίου μεταξύ των δύο πλευρών «πρέπει να διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Ε.Ε. θεωρεί ότι ο διμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να αφορά μόνο την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, ή και άλλων θεμάτων (όπως επιμένει η Τουρκία), ο κ. Μπορέλ δεν απάντησε ευθέως. Σημείωσε ότι πρέπει να διαχωριστεί σαφώς το ζήτημα των ερευνών και των γεωτρήσεων σε διαφιλονικούμενα ύδατα, που δημιουργεί «πραγματικό κίνδυνο σύρραξης» και των ευρύτερων θεμάτων στην ευρωτουρκική ατζέντα, που είναι «σύνθετα», πολλά «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις των δύο πλευρών και πρέπει όλα να συζητηθούν. «Αλλά το πιο επείγον είναι να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε ελληνικά και κυπριακά νερά», κατέληξε.

kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε σήμερα Παρασκευή 28-8-2020 σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, που προέκυψε από τις εκλογές στις 19 & 20 Αυγούστου 2020.

Με βάση την διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου (μυστική ψηφοφορία) έγινε η κατανομή των αξιωμάτων.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                                       

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΚΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ                             

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                           

ΤΑΜΙΑΣ: ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                              

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΜΠΕΡΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                  

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΚΑΛΑΪΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ                                       

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                  

 

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Πολεμικό κλίμα στην Τουρκία δημιουργούν οι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, καθώς με σημερινά πρωτοσέλιδα και πολεμικά άρθρα καλούν σε ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα! 

Στην πρώτη σελίδα των τουρκικών εφημερίδων και ιστοσελίδων και σήμερα επικρατεί η ελληνοτουρκική διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον τουρκικό Τύπο να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της Τουρκίας για πόλεμο με την Ελλάδα.

Ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Πειρατές Μητσοτάκης και Μακρόν», «Αν η Ελλάδα διακινδυνεύσει πόλεμο θα χάσει νησιά και δυτική Θράκη» και «Όπως ρίξαμε στη θάλασσα τον Έλληνα, έτσι μπορούμε να τον πετάξουμε κι από τη Γαλάζια Πατρίδα». Αναλυτικότερα: 

Σαμπάχ

2 ακόμη Navtex στο κακομαθημένο παιδί

Γενί Σαφάκ

Η Τουρκία μέσα σε ένα μήνα διεξήγαγε 15 ασκήσεις. Ο στόλος σε πολεμική διάταξη

Είναι και οι δύο πειρατές (Μητσοτάκης – Μακρόν)

Καμία διαπραγμάτευση για την Ανατολική Μεσόγειο: Αν η Ελλάδα διακινδυνεύσει πόλεμο θα χάσει νησιά και δυτική Θράκη

Το 94% είπε «συνεχίστε τις γεωτρήσεις»

Δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των Τούρκων υποστηρίζει τη συνέχιση των γεωτρήσεων σε ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Σοζτζού

Θερμαίνονται όλο και πιο πολύ τα νερά

Χουριέτ

Μαντάμ, αυτή η εποχή τελείωσε (των παλικαρισμών)

Τουρκιγέ

Οι καιροί των παλικαρισμών τελείωσαν

Σταρ

Όπως ρίξαμε στη θάλασσα τον Έλληνα, έτσι μπορούμε να τον πετάξουμε κι από τη Γαλάζια Πατρίδα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την αποδυνάμωση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την κυβέρνηση,  σχολιάζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφέροντας πως «οι πολιτικές απαξίωσης της εκπαίδευσης και εμπαιγμού γονέων-κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση δεν έχουν τέλος».

«Με τη δικαιολογία ότι διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνταν για την συνολική κάλυψη των θέσεων όλων των αιτούντων σε άλλες δομές, εξαιρεί τα παιδιά που πληρούν όλα τα κριτήρια», πρόσθεσε ο βουλευτής εκτιμώντας ακόμη ότι η κυβέρνηση «κάνει επιλεκτική ανακατανομή πόρων».

Αναφορικά με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο βουλευτής υπογράμμισε πως «το 50% των μαθητών έχουν αποκλειστεί από την δυνατότητα συμμετοχής τους στα ΚΔΑΠ».

Παράλληλα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «απογυμνώνει κάθε κοινωνική παροχή», στην παρούσα –εξαιρετικά- δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια, «προσθέτοντάς της ένα ακόμη βάρος».
Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι «η κοινωνική συνοχή δεν αποτελεί κριτήριο της πολιτικής της κυβέρνησης», καθώς κι ότι «η κοινωνική πολιτική της εξαντλείται σε voucher κολλητών, κι όχι στην κάλυψη των πραγματικών και επειγουσών αναγκών».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευτυχώς ενίοτε κάποιο μικρόφωνο μένει ανοιχτό και μας δίνει τη δυνατότητα να μην έχουμε επιφυλάξεις.

Το ανοιχτό λοιπόν μικρόφωνο «πρόδωσε» τη συνομιλία που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε  στο Βερολίνο, η κυρία Καρενμπάουερ ρωτήθηκε από τον κ. Μπορέλ για πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα. Τότε χωρίς να αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοικτό του απάντησε τα εξής: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». «Oι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι», της απάντησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η «βολική»  Ελλάδα, η «εκνευρισμένη» Τουρκία και η… ανύπαρκτη Ευρώπη σε μια απλή στιχομυθία…

Η εικόνα αυτή είναι άκρως δηλωτική για την αξιοθρήνητη πια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, αλλά και μια μεγάλη μερίδα των κρατών μελών της. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ένα ανδρείκελο επί της ουσίας, που προσποιείται κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει, την κοινή εξωτερική πολιτική, λες και σχολιάζει από τον καναπέ του κάποιο τηλεοπτικό σόου στέκεται στο θυμό των Τούρκων για την συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Έχει βεβαίως μια λογική εξήγηση βάσει των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων γιατί χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες τηρούν μια στάση ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία και φοβούνται να τις επιβάλλουν κυρώσεις ακόμη κι όταν αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Που πήγε όμως η Ευρώπη των αξιών;

Τι μπορεί να συζητά και να διαπραγματεύεται η Ευρώπη με μια χώρα, που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει μεταβληθεί σε μια μίξη θεοκρατικού και στρατιωτικού καθεστώτος; Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από μια χώρα που κατέχει το 40% του εδάφους μια άλλης χώρας, επιτίθεται σε άλλες χώρες μια συμπεριφορές εισβολέα – πειρατή και εκβιάζει ωμά συνολικά την Ευρώπη με το λεγόμενο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα; Τι άλλο μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από μια χώρα που συνομιλεί και χρηματοδοτεί τη χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς; Τι άλλο μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από ένα ηγέτη, που ο γιός του και ο γαμπρός του κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές του ISIS;

Προκαλεί θλίψη αυτή η Ευρώπη… και ο τρόπος που ο δικτατορίσκος Ερντογάν την ξεβρακώνει… Και αυτό δεν προκύπτει, επειδή εξετάζουμε το θέμα από εθνοκεντρική σκοπιά, επειδή δηλαδή εμείς είμαστε που δεχόμαστε τις απειλές της Τουρκίας, προκύπτει σε σχέσεις με τις αξίες της Ευρώπης. Αξίες οι οποίες έχουν καταρρακωθεί όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστική η αποκάλυψη που έκαναν το ARD Μονάχου, το Stern, το Arte (Γαλλία), το El Diario (Ισπανία) και το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Lighthouse Reports». Η Airbus συντηρεί τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ. Πρόσφατα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στήσει κανονική αερογέφυρα με τη Λιβύη, όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, στην οποία ο αεροπορικός γίγαντας της Ευρώπης Airbus παίζει σημαντικό ρόλο.

Είναι δυνατόν η Ευρώπη να συντηρεί τα πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη της Τουρκίας, που καταπατούν τη διεθνή νομιμότητα και υλοποιούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ερντογάν; Δυστυχώς ναι. Και αυτό είναι το συνολικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία και να μιλήσει η ΕΕ και με τις δυο πλευρές», είπε η Άνγκελα Μέρκελ κατα την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είπε ξεκάθαρα ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα και πως όταν μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα τον ενημερώσει για την στάση της ΕΕ. Είπε ακόμα ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο.

Η κα Μέρκελ είπε ότι δεν θα μιλήσει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά τόνισε ακόμα ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει τακτική επικοινωνία με την Άγκυρα.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

H επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Επισημαίνεται δε ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών. Για την επέκταση αυτή, η Ελλάδα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.

Επισημαίνεται ότι το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση το δίκαιο της θάλασσας «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους. Σημειώνεται πάντως ότι συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της «αβλαβούς διέλευσης» των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, ως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ιταλία, όσο και η Αλβανία, χώρες συμβαλλόμενες και οι δύο στην UNCLOS, έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. ‘Άλλωστε, από τα 168 κράτη μέρη της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας μόνο 3 δεν έχουν ακόμη επεκτείνει πλήρως τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ, ενώ και χώρες που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS (HΠΑ, Τουρκία σε διάφορες περιοχές) έχουν και αυτές επεκτείνει στα 12 νμ..

Η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

newsit.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2