Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  7:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Κατά τις 7.20 το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX, με ποντισμένα στα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων. Συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο. Την πορεία του Ορούτς Ρέις παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες (…) Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για κίνδυνο ατυχήματος.

O πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν νωρίτερα αλλεπάλληλες διπλωματικές επαφές με τον διεθνή παράγοντα.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την ώρα που το θερμόμετρο στο Αιγαίο έχει χτυπήσει “κόκκινο” μετά την απόφαση της Τουρκίας να βγάλει το Oruc Reis για “έρευνες” και παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος φαίνεται να απομακρύνεται από την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα με NAVTEX, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.

Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.

newsit.gr

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (14.08.2020) στη Βιέννη. Διπλωματικός “μαραθώνιος” της Ελλάδας για να μπει… φρένο στην Τουρκία.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να βάλει… φρένο στις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο… μπαράζ επαφών, προστέθηκε η έκτακτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή (14.08.2020), στη Βιέννη.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια. “Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία”, τόνισε ο κ. Πάιατ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: “Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση”, για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει “πρόσφατα” μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη “και θα συνεχίσει να το κάνει”.

Η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την απάντηση, ωστόσο, από τη γερμανική προεδρία να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική. Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως ούτως ή άλλως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει την κίνηση της γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο, πριν από σχεδόν 20 μέρες, στάθηκε καθοριστικό για την αποκλιμάκωση της έντασης.

newsit.gr

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με θέμα: “Ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στη Ναύπακτο”.

Αναφέρει σε αυτή:

“Κυρία Υπουργέ,

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 2525/1997 και αποτελούν καινοτόμα σχολεία ενηλίκων, συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να παρακολουθήσουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 2 σχολικών ετών, λαμβάνοντας τίτλο σπουδών αντίστοιχο με αυτόν του απολυτηρίου Γυμνασίου. Με τα σχολεία αυτά, καταπολεμάται ο αναλφαβητισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός και δίνεται ευκαιρία στη μόρφωση και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε συνανθρώπους μας που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την σχολική τους πορεία.

Από τον Φεβρουάριο 2020, ο Δήμος Ναυπακτίας κατόπιν της υπ’αριθμ. 39/2020 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέβαλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ναυπακτίας.

Το αίτημα αυτό ήρθε ως απάντηση στις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων, με 91 μάλιστα αιτήσεις ενδιαφερομένων, εκ των οποίων οι 10 Ρομά, να έχουν κατατεθεί ήδη από το χρόνο εκείνο. Συνδέεται ταυτόχρονα και με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά στο Δήμο Ναυπακτίας.

Για τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ήδη βρεθεί οι απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας κατόπιν της υπ’αριθμ. 8/2020 απόφασης της Δευτεροβάθμιας σχολικής 1 επιτροπής Δήμου Ναυπακτίας και υπάρχει η σχετική θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου καμία ανταπόκριση στο αίτημα για τη δημιουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, παρά το γεγονός ότι υφίστανται έτοιμες υποδομές αλλά και σχεδόν 100 ενδιαφερόμενοι να το παρακολουθήσουν, οι οποίοι έτσι στερούνται την δυνατότητα για εξέλιξη και πρόσβαση σε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ναυπακτίας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και με δεδομένο ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και έτοιμες σχολικές υποδομές για τη λειτουργία του; Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο Ερωτών
Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνεται η πίεση από τις χώρες της περιοχής στην Τουρκία – Ανακοίνωση εξέδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Η ώρα της διπλωματίας – Άτυπες συνεννοήσεις

Σε αυτή τη φάση πάντως εξελίσσονται άτυπες διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους αποκλιμάκωση της έντασης.

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στο Βερολίνο για να εξετάσει την επιθετικά προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζήτησε από τις Βρυξέλλες να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε από την πλευρά του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ζητώντας από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει ο πλους του στολίσκου με το Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες για πιθανή έξοδο του Oruc Reis από την περιοχή ερευνών με αμερικανική και γερμανική παρέμβαση προκειμένου να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για πιθανή επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών δεν επιβεβαιώνονται από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα «ελάτε, όλες οι χώρες της Μεσογείου να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» δημιουργεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο η Άγκυρα θα μπορούσε να εδράσει μια τακτική αναδίπλωσή της για να δικαιολογήσει την απόφαση για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ωστόσο, οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό διπλωματικό κατεστημένο προαναγγέλλοντας νέες έρευνες από ερευνητικά πλοία και στην περιοχή που παρανόμως ορίστηκε από το άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο και περιλαμβάνει θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας οι οποίες εφάπτονται με τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ούτε και αυταπάτες για το ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας.

Δεν κάνουν έρευνες

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει ο σχηματισμός των πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων που έχουν δημιουργήσει έναν κλοιό «ασφαλείας» συνοδεύοντας το ερευνητικό Oruc Reis. Σε τακτικό επίπεδο και με δεδομένο ότι η πλεύση του τουρκικού στολίσκου γίνεται σε ανοιχτή θάλασσα, ο σχηματισμός των πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων με το Oruc Reis μοιάζει με τον τέλειο στόχο. Πρόκειται για πλου που γίνεται σε ανοικτή θάλασσα και τα έξι τουρκικά πολεμικά πλοία μοιάζουν με «sitting ducks» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εύκολο στόχο, «βούτυρο στο ψωμί» των πολεμικών ναυτικών που κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια των οποίων τα πιο εύκολα σενάρια παραπέμπουν σε αυτή την εικόνα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο παρουσία του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση. Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πλεύση ττου τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εξετάστηκαν περαιτέρω σενάρια σε σχέση με την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην περιοχή. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει να πλέει για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis.

Η Άγκυρα επιχειρεί να υποβάλει την Αθήνα σε πόλεμο νεύρων καθώς με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική αλλά μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα επιδιώκει να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες.

Χθες συνεδρίασε και το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιζητά διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική προπαγάνδα – Βίντεο με τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Οι εκτιμήσεις
Αναλυτές εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.

Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις προσπάθειες επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο «σουλτάνος».

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις τους πολιτικούς αρχηγούς, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα.

in.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ