Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  1:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Η ανάρτηση του ΕΦΚΑ για πληρωμή από τους εμπόρους οφειλών του Νοεμβρίου, μέχρι 31 Δεκεμβρίου χωρίς παράταση και χωρίς έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν, όπως συνέβη στο πρώτο lockdown, μοιάζει με κηδειόσημο, για επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αποφύγουν το λουκέτο.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση από τη λογική της δήλωσης Μητσοτάκη ότι η καραντίνα είναι ευκαιρία για αποταμίευση και άρα οι έμποροι με κλειστά τα μαγαζιά μάζεψαν λεφτά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ με μεγαλύτερη άνεση.

Την ίδια ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας είδαν τα ποσά των επιδοτήσεων που τους καταβλήθηκαν κουτσουρεμένα έως και 30%.

Πρόκειται για μποναμάδες που συνιστούν μαύρο ανέκδοτο σε ένα μαύρο έτος για την οικονομία τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των θεσμικών φορέων του εμπορικού κόσμου για ανάληψη μέρους των βαρών από το κράτος δεν φαίνεται να συγκινούν τους αρμόδιους, που έχουν παρασυρθεί σε μία ανεξήγητη ευφορία και μακαριότητα.Όσο για τα λεφτά των επιδοτήσεων που στερήθηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα λείψουν από μια αγορά που στεγνώνει επικίνδυνα.

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι αποφάσισε ο Κ.Μητσοτάκης με τους τραπεζίτες

Σε μία απόφαση -σοκ κατέληξε η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με του τραπεζίτες σχετικά με τις ημερομηνίες εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση, παρά το εκτεταμένο lockdown και την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε, από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή Μάρτιο για επιχειρηματίες & Ιούνιο για ιδιώτες.

Η τήρηση των ημερομηνιών αποχτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει προς την ελληνική κυβέρνηση  ότι καμία άλλη καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει στο συγκεκριμένο αυτό θέμα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αν ο Πτωχευτικός Κώδικας βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Kάποιες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί ενδεχομένως και να αναβάλει την εκταμίευση των προκαταβολών από το κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για 4ο κορωνο-μνημόνιο. 

Οι θεσμοί θα αφιχθούν τον Ιανουάριο όπου ξεκινάει και πάλι η διαδικασία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης και θα δώσουν σημαντική έμφαση σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε στάση στο πλαίσιο μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η οικονομική εξαθλίωση που δημιούργησε το Lockdown της κυβέρνησης έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες στην χρεωκοπία.

Φυσικά όλοι αυτοί εφόσον χρεοκόπησαν τώρα ή θα χρεοκοπήσουν δεν θα έχουν την ευκαιρία για ένταξη σε κάποια ευεργετική ρύθμιση όπως πχ. ο νόμος Κατσέλη ή άλλων διαδόχων του, αφού θα καταργηθούν όλοι από τον νέο πτωχευτικό. Αυτοί λοιπόν αν χρωστούν σε κάποια τράπεζα και αδυνατούν να πληρώσουν, από 1η Μαρτίου θα δουν το σπίτι τους και την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί».

Για να συνεχίσουν αν μένουν στο κατασχεθέν σπίτι τους και να μη μείνουν άστεγοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στην τράπεζα! 

Κάποια από τα πιο μελανά σημεία του νέου ΠΝ, είναι:

1. Αναζήτηση, κατάσχεση, καθώς και πλειστηριασμός οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, ακόμη και παντελώς άσχετου με την δανειακή σύμβαση. Δεν εξετάζεται καν ο τρόπος απόκτησής του, π.χ. από κληρονομιά.

2. Ορισμός συνδίκου της πτώχευσης μόνο για την πλευρά του πιστωτή.

3. Δυνατότητα μίσθωσης του κατασχεθέντος ακινήτου για 12 έτη, με ύψος μισθώματος επιλογής του πιστωτή. Το εξωφρενικό βέβαια είναι η δυνατότητα επαναγοράς του ίδιου ακινήτου σε τιμή που επίσης θα καθορίσει ο πιστωτής, μονομερώς.

4. Δήμευση περιουσιακού στοιχείου νομικών προσώπων μετά από 120 ημέρες και άγονο πλειστηριασμό.

Η  Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, είχε βγάλει ανακοίνωση στις 14 Νοεμβρίου που περιέγραφε την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι και ζητούσε αναστολή του νόμου, κάτι που όμως δεν συγκίνησε την κυβέρνηση.

«Με βάση μετρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο, το 79% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου, με την μείωση να φτάνει κατά μέσο όρο 46%, ενώ 117.000 θέσεις εργασίας είχαν ήδη χαθεί. Οι προοπτικές που καταγράφονταν τον Ιούλιο ήταν ζοφερές, με τη 1 στις 4 επιχειρήσεις να δηλώνει πως το δεύτερο εξάμηνο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το ενοίκιο.

Επίσης, η 1 στις 5 δήλωνε πώς δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις. Η επιβολή του δεύτερου λοκ ντάουν και η περιρρέουσα αβεβαιότητα για το προσεχές διάστημα επιδεινώνει έτι περαιτέρω μια ήδη ζοφερή κατάσταση", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει προγραμματιστεί να ισχύει 22 εργάσιμες ημέρες από τη λήξη του δεύτερου lockdown στις 30 Νοεμβρίου 2020 και αιτείται την αναστολή εφαρμογής του νόμου έως την 17η Ιουλίου 2021.....»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός έκανε μια τηλεδιάσκεψη με Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να «διαφημίσει» το μέτρο της έκπτωσης κατά 50% της φυσικής φορολογίας για επτά χρόνια, αλλά και να ακούσει από τους ίδιους τι άλλο θα βοηθούσε, προκειμένου να επιστρέψουν και να στηρίξουν την προσπάθεια ανασύνταξης και ανάπτυξης της χώρας.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ήταν καλή, προκειμένου να ακούσει τι θέλει κάποιος για να επιστρέψει. Η αρχική όμως προσέγγιση της κυβέρνησης είναι λάθος γιατί είναι στενά οικονομική και δημιουργεί δύο μεγάλα ζητήματα. Το πρώτο είναι το ηθικό : δεν είναι άδικη αυτή η έκπτωση στη φορολογία όσων επιστρέψουν απέναντι σε αυτούς που έμειναν εδώ, που πάλεψαν και παλεύουν απέναντι στα όποια προβλήματα; Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό και δεν το έκαναν για διάφορους λόγους είτε προσωπικούς – οικογενειακούς, είτε για άλλους λόγους. Δεν είναι άδικο να έχουν διπλάσια φορολογία αυτοί;

Το πρακτικό πρόβλημα είναι πως αυτή η έκπτωση της φορολογίας, αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ακόμη και σε αυτούς που θέλουμε να προσελκύσουμε. Για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμη και ο τωρινός ωφελημένος αυτής της διάκρισης καταλαβαίνει ότι ανά πάσα στιγμή στο μέλλον σε κάποιο άλλο θέμα μπορεί να βρεθεί στο απέναντι ζύγι…

Ας μην γελιόμαστε όμως, άνθρωποι, που είναι ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία και έχουν παιδιά, δεν θα πάρουν εύκολα την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έχουν χτίσει μια ζωή εκεί που βρίσκονται και δεν θα την άλλαζαν εύκολα για μια φοροαπαλλαγή, διακινδυνεύοντας ταυτόχρονα ένα σωρό άλλα για τις δουλειές τους, για την ανέλιξή τους σε μια Ελλάδα, που ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί σε κάποιο βαθμό αναξιοκρατικά, για τα παιδιά τους και το μέλλον τους.

Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι να άρει τα αίτια που έδιωξαν αυτούς τους ανθρώπους στο εξωτερικό. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε εκ βάθρων αλλαγές σε πολλούς τομείς. Το βασικότερο πρόβλημα που αγγίζει και την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση και το εκπαιδευτικό σύστημα και πολλά άλλα είναι η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής. Αυτό το πλαίσιο προφανώς δεν ευνοεί την παραμονή των νέων επιστημόνων και των ταλαντούχων επιχειρηματικών μυαλών.

Οι Έλληνες, που στο εξωτερικό τα καταφέρνουν καλά, το κάνουν επειδή εκεί βρίσκουν το κατάλληλο «έδαφος» να δημιουργήσουν. Και πάνω από όλα ένα σταθερό έδαφος. Στην Ελλάδα όμως αυτό το «έδαφος» δεν υπάρχει, γιατί έχει διαβρωθεί από τη βαριά φορολογία, την αναξιοκρατία, τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις. Και φυσικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία σταθερότητα, αφού η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι άνθρωποι και επιχειρήσεις έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Θα τον ανατρέψουν χωρίς… ενοχές.

Όλες αυτές οι στρεβλώσεις δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν από μια… καλή στρέβλωση, αν θεωρήσουμε τέτοια τη μείωση της φορολογίας για όσους επιστρέψουν από το εξωτερικό. Οι στρεβλώσεις, είτε κακές, είτε καλές, είναι στρεβλώσεις. Για να λυθούν δομικά προβλήματα χρειάζεται ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο σκέψης. Και αυτό μέχρι στιγμή δεν υπάρχει.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι είναι το κίνημα #DisruptTexts που θέλει να «διώξει» τους κλασικούς συγγραφείς από τα σχολικά προγράμματα διδασκαλίας – Σχολείο στη Μασαχουσέτη έβγαλε την «Οδύσσεια» εκτός ύλης

To κίνημα και οι υπερβολές της «πολιτικής ορθότητας» φαίνεται πως σαρώνει και τον χώρο της Παιδείας. Εχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές κριτικής, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απέναντι σε κλασικά κείμενα λογοτεχνίας, όπως είναι τα έργα του Όμηρου και του Σαίξπηρ. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση προσπάθειας παρεμπόδισης των Αμερικανών μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής lογοτεχνίας, όπως ο Βασιλίας Ληρ ή η Οδύσσεια κατηγορώντας τα κείμενα για βία και ρατσισμό. Τα γεγονότα έφερε στο προσκήνιo με άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Με το σύνθημα #DisruptTexts («Διακοπή κειμένων»), ιδεολόγοι, δάσκαλοι σε σχολεία αλλά και «ταραξίες» του Τwitter διαδίδουν θεωρίες κατά των κλασικών κειμένων – από τον Όμηρο έως τον Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ. Κεντρικό τους σύνθημα είναι ότι στη σημερινή εποχή δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση κείμενα που γράφτηκαν 100 χρόνια και πίσω και περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού που αφορούσαν άλλες κοινωνίες, παρωχημένες πλέον. Θεωρούν πως «μπερδεύουν» ψυχολογικά τους νέους και τους μεταδίδουν λάθος μηνύματα συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την θεωρία τους, τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν μόνον στη γλώσσα και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούμε σήμερα και να αποφεύγουν ειδικά εκείνα τα έργα στα οποία ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο «κανόνας». Με άλλα λόγια θέλουν και ζητούν να «διαγραφούν» από τα σχολικά κείμενα έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πάρα πολλών άλλων κλασσικών.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρουν καθηγητές του σχολείου της Μασσαχουσέτης που έκοψε την Οδύσσεια από την διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, θεωρώντας ότι ο Ομηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά!

Τα ίδια πιστεύει και η γνωστή μυθιστοριογράφος Πάτμα Βενκατραμάν, όπως γράφει σε άρθρο της στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος», όσο μεγάλος και αν είναι, για την μυθιστοριογράφο Βενκατραμάν.

Σε ό,τι αφορά τον Σαίξπηρ, η ίδια επισημαίνει ότι έζησε σε μια εποχή που επικράτησαν τα αισθήματα μίσους, κατά συνέπεια κινδυνεύει να περάσει στον αναγνώστη ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής του μίσους.

«Οι λεπτές πολυπλοκότητες της λογοτεχνίας απαλύνονται στην ακατέργαστη διακλάδωση των «διατομεακών» αγώνων εξουσίας», υποστηρίζει ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ, Έβιν Σιν.

Το 2018 είχε γράψει ότι καλύτερα «να πέθανε» από το να διδάξει το «The Scarlet Letter» («Το άλικο γράμμα γράμμα») εκτός αν το μυθιστόρημα του Ναθάναελ Χόθορν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «καταπολέμηση της μισογυνισμού και της ντροπής».

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» έγινε πρόσφατα περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό όταν η δασκάλα που τάσσεται κατά του ρατσισμού, Λορένα Ζερμάν, παραπονέθηκε σημοσίως ότι πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια:

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία».

Από την πλευρά της, η Τζέσικα Κλουές, συγγραφέας μυθοπλασίας έργω για μικρά παιδιά και εφήβους, απάντησε κάνοντας καυστικά σχόλια: «Αν αμφιβάλεις ότι ο Χόθορν βρισκόταν στο πλευρό όσων επικρίνουν τους πουριτανούς… τότε είσαι απολύτως ηλίθια και δεν πρέπει να έχεις τον τίτλο της καθηγήτριας στο βιογραφικό σου στο Τwitter». Σε λίγα λεπτά, το Διαδίκτυο βομβαρδίστηκε από σχόλια κατηγορώντας την κυρία Κλουές για ρατσισμό και «βία» και ζήτησε από τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» να ακυρώσει το συμβόλαιό της.

Ο εκδότης συνέχισε την συνεργασία του μαζί της μάλλον όμως η κυρία Κλουές έγραψε μία επιστολή συγνώμης: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον απρόκλητο θυμό μου προς τη Λορένα Ζερμάν… Έχω δεσμευτεί να μάθω περισσότερα για τη σημαντική δουλειά της κυρίας Ζερμάν με το #DisruptTexts. . . . Θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερα.»

Αυτό δεν εμπόδισε τον συνεργάτη της κυρίας Κλουές, Μπρουκς Σέρμαν, να καταγγείλει τις «ρατσιστικές και απαράδεκτες» απόψεις της και να τερματίσει την επαγγελματική τους σχέση. Όμως, η εκστρατεία για λογοκρισία των κλασικών, φαίνεται να έχει αποτελέσματα.

«Να είσαι όπως ο Οδυσσέας και να ενστερνιστείς το μεγάλο ταξίδι προς την απελευθέρωση (στη συνέχεια, πέταξε την Οδύσσεια από το βιογραφικό σου επειδή είναι σκουπίδι)», έγραψε ο Σι Μάρτιν τον περασμένο Ιούνιο.

«Χαχαχα», απάντησε η Χίδερ Λέβιν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.

brent gilson

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η «Οδύσσεια» αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» δηλώνει ενερυθρίαστα η Χίδερ Λέβιν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.

Όταν ο αρθρογράφος της εφημερίδας ήρθε σε επαφή με την κυρία Λέβιν για να το επιβεβαιώσει, η ίδια απάντησε ότι βρήκε την έρευνά του «επεμβατική» στη δουλειά της και αρνήθηκενα απαντήσει.

Επίσης ούτε ο πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών των Δημόσιων Σχολών του Lawrence, Ρίτσαρντ Γκορχαμ, δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχολιάζει η εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρεση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον ντελ Αρόζoν, υποστηρίζοντας με θέσμη τις απόψεις της κυρίας Κλουές και προσθέτει πως «η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά».

«Έάν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό… αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts – αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και πολιτιστικές αναφορές. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», σχολιάζει με δηκτικότητα το άρθρο της εφημερίδας.

Πηγή: protothema.gr – Μίνα Αγγελίνη

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό στελεχών της κυβέρνησης ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη – Με την σειρά τους οι υπόλοιποι 62.

Δυσφορία για την «συρροή» κυβερνητικών στελεχών στον εμβολιασμό, η οποία προκάλεσε και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε η Αριστοτελία Πελώνη, αποκαλύπτοντας πως μπαίνει «stop» στην συμμετοχή τους.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM, «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα». Όπως συμπλήρωσε, ο στόχος ήταν «να εκμπεφθεί το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή».

Όπως είπε η κυρία Πελώνη, «δεν θα ισχύσει η λίστα των 126 (ολων των υπουργών, γενικών κλπ). Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από την διευρυμένη λίστα που είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως όμως σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη, η λίστα κλείνει με αυτά τα 66 άτομα.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στην λίστα των 128 «θα εμβολιαστούν με την σειρά τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό».

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται πως παρόλο που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένη λίστα με μόλις 49 πρόσωπα που είχαν προκριθεί για να εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας στην πρώτη φάση, είτε για λόγους παραδείγματος, όπως η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, είτε επειδή θεωρήθηκε ότι ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, όπως οι ηγεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στον αγώνα κατά της πανδημίας, στην πορεία ο κατάλογος διευρύνθηκε σημαντικά.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης έγινε εμμέσως γνωστό από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας θα έφτανε στους 126, καθώς τόσα κρίθηκε –άγνωστο από ποιον- ότι είναι τα «πρόσωπα της πρώτης γραμμής», τα οποία θεωρήθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους».

Η διεύρυνση της λίστας με τους κατ΄ εξαίρεση εμβολιασθέντες, όπως και το θέαμα γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό αξιωματούχων που αναρτούσαν φωτογραφίες τους από τα κέντρα εμβολιασμού, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλο μέρος των οποίων αντέδρασε με αρνητικά σχόλια, καθώς δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που θεώρησαν ότι «έγινε κατάχρηση και ορισμένοι με το πρόσχημα του παραδείγματος έκαναν επίδειξη της εξουσίας τους».

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη δεν άφησε ανεκμετάλλευτο η αντιπολίτευση και με προεξάρχοντα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γενικεύοντας την κριτική κατά της κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι επιχείρησε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από την έλευση του εμβολίου και την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

protothema.gr

Το μήνυμα της αναγκαιότητας του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και της άμεσης θωράκισης του συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών έστειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σε δήλωσή του μετά τον εμβολιασμό του υπογράμμισε ότι είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα είναι μια μακροπρόθεσμη και χρονοβόρα διαδικασία επιμένοντας στην ανάγκη να ληφθούν τώρα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Ολόκληρη η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σήμερα η σκέψη μας είναι στους ασθενείς, είναι στους υγειονομικούς, που δίνουν μάχη ζωής.

Η συμβολική αυτή κίνηση με τον εμβολιασμό σήμερα, θέλει να στείλει το μήνυμα για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Βέβαια αυτό είναι σχετικά χρονοβόρα, μακροπρόθεσμη διαδικασία, γι’ αυτό απαιτούνται τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών.

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, δύναμη και υγεία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την άφιξή του, συναντήθηκε με εργαζόμενους του νοσοκομείου, που απαιτούν μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας. «Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή» έγραφαν οι πικέτες που κρατούσαν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις, ατομικά μέσα προστασίας και πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

ΚΚΕ 30 12 2020


Ο γραμματέας του ΚΚΕ έγινε δεκτός από τον υπουργό Υγείας, τον Διοικητή του νοσοκομείου και τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζόμενων, αναφέρει το in.gr

agrinionews.gr

Οριστικά επιστρέφει στα κοινοβουλευτικά έδρανα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το εκλογοδικείο κοινοποίησε σήμερα στη Βουλή την οριστική του απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έλαβε περισσότερες ψήφους από τον Θανάση Παπαχριστόπουλου στις εκλογές του 2019.

Ως εκ τούτου, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παραδώσει την έδρα στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί στις 11 ή 12 Ιανουαρίου, όταν και θα επανεκκινήσουν οι εργασίες της Βουλής.

Σημειώνεται ότι στην επανακαταμέτρηση που έγινε μετρήθηκαν 226 ψήφοι περισσότεροι στον πρώην υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28/12/2020


Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Ανάγκη διαπλάτυνσης και βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου, κοντά στο

χωριό Έμπεσός”, στην Αμφιλοχία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

πρόβλημα διέλευσης οχημάτων μας καταγγέλλεται ότι υφίσταται στον επαρχιακό δρόμο, που καλύπτει τις ορεινές περιοχές του ορεινού Βάλτου δήμου Αμφιλοχίας, του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας και του δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, ιδίως, στο σημείο του «Εμπεσού», προς το χωριό Περικάκι του Δήμου Αμφιλοχίας, όπως υποστηρίζουν πολλοί ντόπιοι κάτοικοι, σε επικοινωνία τους μαζί μας. Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι των άνω χωριών, υπάρχει συνεχής κίνδυνος κατάπτωσης βράχων στο οδόστρωμα, ενώ, μετά το χωριό Έμπεσός”, ο δρόμος χωρά στο εύρος του μόνον ένα όχημα. Παρεμποδίζεται, δε, κατά τις δηλώσεις τους, άγνωστο από ποιους υψηλά ιστάμενους παράγοντες, η παράδοση σε κυκλοφορία του ήδη χαραγμένου εκεί, απαλλοτριωμένου και στρωμένου δρόμου, που η παράδοσή του στην κυκλοφορία θα έλυνε το πρόβλημα της οδικής προσβασιμότητας στα χωριά τους. Οι κάτοικοι των εν λόγω χωριών απευθύνουν έκκληση στους αρμοδίους για μια άνωθεν παρέμβασή τους προς επίλυση των αδιεξόδων αυτών, όπως μας ενημερώνουν, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της ανωτέρω επαρχιακής οδού, αφού, η τωρινή της άθλια κατάσταση υποβαθμίζει δραματικά το βιωτικό τους επίπεδο και θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες διαπλάτυνσης και βελτίωσης του ως άνω επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως, στο τμήμα του περί το χωριό «Εμπεσός», καθώς, η ασφαλής και ευχερής διέλευση οχημάτων στην εκεί περιοχή θα συμβάλλει στην ανακούφιση και την αποσυμφόρηση των οδικών επικοινωνιών στη νότια Πίνδο, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των ντόπιων κατοίκων;
  2. Ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι για τη μη ολοκλήρωση του ως άνω προβληματικού τμήματος, στον άνω αναφερόμενο οδικό άξονα και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επισκευής του;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Εγκαταλειμμένα κτήρια στην πόλη της Αμφιλοχίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, που βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη της Αμφιλοχίας, όπως διαμαρτύρονται κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης. Τα εν λόγω αποτελούν πρώτης τάξεως κίνδυνο για τη Δημόσια Ασφάλεια, κατά τις διαμαρτυρίες των τελευταίων. Η κατάσταση με τα κτήρια αυτά φαίνεται να έχει παγιωθεί, κυρίως, λόγω της αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους, και όχι μόνο. Πολύ συχνά, τόσο η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών για αξιοποίηση ή συντήρηση αυτών των κτηρίων, όσο και το καθεστώς μιας πολυδιασπασμένης συνιδιοκτησίας, όπου είναι απούσα η δυνατότητα για επιμερισμό του σχετικού κόστους, είτε λόγω αδιαφορίας ορισμένων εκ των ιδιοκτητών, είτε ακόμα και λόγω αφάνειας αυτών, είναι οι αιτίες για την παραμέλησή τους. Συγκεκριμένα, προ ημερών, όπως μας κατήγγειλαν ντόπιοι, σοβάδες από εγκαταλελειμμένο κτήριο έπεσαν σε πεζόδρομο, την ώρα που κινούνταν πεζοί, ευτυχώς, χωρίς να τραυματίσουν κανένα. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγγείλει περίοικοι, που ζουν κοντά σε τέτοια κτήρια. Επιπρόσθετα, διάχυτος είναι ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία στην τοπική κοινωνία, από τα τρωκτικά που έχουν συσσωρευτεί μέσα στα ανωτέρω κτήρια, όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχετε την πολιτική βούληση να διεξάγετε μια συστηματική απογραφή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων της Αμφιλοχίας και να προχωρήσετε στην κατεδάφιση εκείνων εκ των ανωτέρω που κρίνονται ετοιμόρροπα και μη επιδεχόμενα επισκευής, πρωτίστως, για λόγους Δημόσιας Ασφάλειας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ:    «Αδικείται στην κατανομή προσωπικού η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία»

Κύριε Υπουργέ,

Για μεγάλη αναντιστοιχία και κατάφορη αδικία μας αναφέρουν μέλη του προσωπικού της πυροσβεστικής της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, όσον αφορά στην κατανομή μόνιμου προσωπικού από την συνολική υπηρετούσα δύναμη του έτους 2020 του Π.Σ. για την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτ/νιας. Το πρόβλημα αναδεικνύεται, τόσο λαμβανομένου υπόψη του πλήθους των συμβάντων, όσο και λαμβανομένης υπόψη της έκτασης της περιοχής δικαιοδοσίας αυτής της δύναμης αλλά και του πληθυσμού αυτών των περιοχών. Σύμφωνα με στοιχεία, όπως αναφέρουν οι ανωτέρω, η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, με τους 170 συνολικά Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους κατατάσσεται στην 17η θέση, από πλευράς κατανομής, μεταξύ όλων των ΔΙ.Π.Υ.Ν. της Ελλάδας, για το έτος 2020. Συν τοις άλλοις, πολλές δυνάμεις από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτ/νιας μετακινούνται, σε άμεσο χρόνο, με υδροφόρα οχήματα και το αντίστοιχο πυροσβεστικό προσωπικό, ώστε να συμβάλουν στην κατάσβεση πυρκαγιών, και όχι μόνο, τόσο σε Αχαΐα και Ηλεία, όσο και στα Ιόνια Νησιά, αλλά και οπουδήποτε απαιτηθεί σε όλη τη χώρα. Την πενταετία από το 2015 έως και το 2019, μάλιστα, αναφέρεται ότι, οι υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αιτ/νιας, επενέβησαν συνολικά σε 9.171 συμβάντα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να επέμβετε προς διόρθωση της ως άνω αναντιστοιχίας κατανομής προσωπικού και μέσων, που λαμβάνει χώρα στην ανωτέρω περιοχή και να προχωρήσετε, άμεσα, σε μια νέα επικαιροποιημένη και πιο ορθολογική κατανομή της διαθέσιμης δύναμης στην Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού (ΔΙ.ΠΥ.Ν) Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η επαρκής και με περισσότερο ορθολογικά κριτήρια στελέχωση των πυροσβεστικών σταθμών της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές, οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί σχετικά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστών για τον εμβολιασμό στελεχών της κυβέρνησης και τους κράτους πριν από γιατρούς και νοσηλευτές. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε το γεγονός και έκανε λόγο για “αστοχίες” που σύντομα θα διορθωθούν.

Πολιτικές κόντρες, διαμαρτυρίες και εσωκομματικές γκρίνιες προκάλεσε η προτεραιότητα που δόθηκε σε κρατικούς αξιωματούχους να εμβολιαστούν, νωρίτερα από το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για “επιτελικό ρουσφέτι”, ενώ η Φώφη Γεννηματά μίλησε “επικοινωνιακό show” με τα εμβόλια. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε το γεγονός και έκανε λόγο για “αστοχίες” που σύντομα θα διορθωθούν.

Έντονες συζητήσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τα “γαλάζια” στελέχη να μην κρύβουν την δυσφορία τους για τον προγραμματισμό που έγινε. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δίνεται λάθος εικόνα στην κοινωνία καθώς ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς, δεν είχαν κανένα λόγο να εμβολιαστούν πρώτοι και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το ζήτημα πήρε και διεθνείς διαστάσεις με το “Politico” να δημοσιεύει το επίμαχο θέμα αλλά και την σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Γκρίνιες για τον προγραμματισμό

Όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου ο οποίος σε ανάρτησή του υποστήριξε: “Με εντολή άνωθεν αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι“.

Ακολούθησε η επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο “Σωτηρία” που έκανε λόγο για “αστοχία” προγραμματισμού. “Εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο υγείας επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα. “Τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή, λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια” είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 παραδέχθηκε το γεγονός. “Ήμουν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο ενδεχομένως μπορεί να γίνουν και μικρά λάθη, αστοχίες, να τα διορθώσουμε, να δεχθούμε την κριτική” δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Politico: Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό των αξιωματούχων

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε ανάρτηση του το Politico. Με τίτλο: “Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό των αξιωματούχων την κυβέρνησης πριν από τους γιατρούς” αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα και αναφέρεται στην πολιτική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα σημειώνει πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι κάτω των 50 ετών. “Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι και μερικοί ακόμη μεταξύ των 471 ατόμων που ήδη εμβολιάστηκαν από την Κυριακή, είναι σχετικά νέοι κοντά στα 50 έτη. Ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η λίστα προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα κάνουν το εμβόλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου“.

Πολιτική σύγκρουση

Το ζήτημα προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο “για επιτελικό ρουσφέτι” και για έλλειψη σοβαρότητας. “Οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Για “μικροκομματική μιζέρια” κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εμβόλιο για τον κορονοϊό και όχι για τον λαϊκισμό. “Η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή:thetoc.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ