Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020

Σε πανδημία, οικονομία και εθνικά θέματα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να υπογραμμίσει εν κατακλείδι, ότι «το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης».

Το εμβόλιο είναι «το διαβατήριο για την ελευθερία μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων, με την προσθήκη, «ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου».

Στην αναφορά της στην  κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δηλώνει εμφατικά, ότι «προέχει η στήριξη αυτών που εκτέθηκαν περισσότερο στην κρίση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», άλλωστε, συμπληρώνει, «η χώρα μας, όμως, δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια», για τούτο και «οι δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, οφείλουν να είναι επανορθωτικές και σύμφωνες με τις αρχές της δικαιοσύνης». Στα εθνικά θέματα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το δικό της μήνυμα, λέγοντας πως «επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», ενώ υπογραμμίζει ότι η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι «μια αφορμή να αντλήσουμε έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας».

Εισαγωγικώς η κ. Σακελλαροπούλου κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει: «To έτος που φεύγει επιφύλαξε δυσκολίες πολλές. Όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη, η πανδημία του κορονοϊού επισκίασε κάθε άλλο γεγονός. Οι κοινωνίες κλονίστηκαν και πενθούν. Τα χιλιάδες θύματα του ιού είναι ο πιο θλιβερός απολογισμός μας. Απώλειες στη σιωπή και τη μοναξιά, οι οποίες δεν βαρύνουν μόνο τους οικείους τους, αλλά τραυματίζουν συλλογικά τον λαό μας που τιμά την ανθρώπινη αξία και την ιερότητα της ζωής.

Ζούμε εδώ και πολλούς μήνες με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Πολλά από τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν και ο φόβος κατέλαβε την αυθορμησία και την κοινωνικότητά μας. Η οικογένεια, η εργασία, η εκπαίδευση, η διασκέδαση, ακόμη και οι πιο απλές μας συνήθειες, επηρεάστηκαν βαθιά. Το ίδιο το κράτος δοκιμάστηκε και έφτασε στα όρια της αντοχής του».

newsit.gr

Και η… γκαντεμιά δεν σταματά εκεί – Κόλλησε και η ίδια κορωνοϊό – Κινδυνεύει να χάσει τον σκύλο της, ενώ δεν μπορεί να περάσει διακοπές με τα δύο της παιδιά

Πολύς κόσμος είπε πως το 2020 ήταν μία πολύ κακή χρονιά, ενώ άλλοι τόσοι επιθυμούν να μπει το 2021 μήπως και φέρει καλύτερες μέρες. Η 34χρονη αεροσυνοδός, όμως, Κέιρα Σάντιντ, πιθανόν το επιβεβαιώνει περισσότερο από κάθε άλλον αφού είδε την ζωή της να καταστρέφεται τους 12 αυτούς μήνες.

Η 34χρονη μητέρα δύο παιδιών που είναι έγκυος, διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό, έχασε πρόσφατα τον πατέρα της από την πανδημία, απολύθηκε από την δουλειά της και είδε μέχρι και το σπίτι της να καταστρέφεται την ημέρα των Χριστουγέννων μένοντας άστεγη.

Η Κέιρα Σάντιντ ζει στο Σάσεξ της Μεγάλης Βρετανίας και όπως μεταδίδει η Daily Mail μεταφέροντας τα λόγια της, έζησε μία «χρονιά καταστροφής», συμπληρώνοντας πως της συνέβαινε το ένα πράγματα με το άλλο.

Απολύθηκε από την δουλειά της

Μετά από 13 συναπτά έτη στην Virgin Atlantic η Κέιρα Σάντιντ, τον Σεπτέμβριο έμαθε πως παύει να αποτελεί κομμάτι της αεροπορικής εταιρείας μένοντας άνεργη. Η κατάσταση γι’ αυτήν δεν ήταν εύκολη αφού η ίδια έχει δύο παιδιά, 9 και 11 ετών.

Έχασε τον πατέρα της

Μία εβδομάδα μετά είδε τον πατέρα της να χάνει την μάχη με τον κορωνοϊό προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στην ζωή τους που χειροτέρευε. Κι όμως, η ίδια δεν είχε δει τίποτα ακόμα.

Ο κορωνοϊός και η φωτιά στο σπίτι της

Ενώ λοιπόν η ίδια βρίσκεται χωρίς δουλειά, διαγιγνώσκεται θετική στον κορωνοϊό και αποφασίζει να αυτοαπομονωθεί στο σπίτι της μαζί με τον σύντροφό της. Η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν καλή και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις καθημερινές εργασίες του σπιτιού. Έτσι ο σύντροφός της, ο οποίος εν τέλει είχε αρρωστήσει και αυτός, αποφάσισε να μαγειρέψει.

Αφού έβγαλε το φαγητό από τον φούρνο, ξέχασε να τον σβήσει με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία. Έτσι και ενώ τους έχει πάρει και τους δύο ο ύπνος, το σπίτι γεμίζει καπνούς. Από τις αναθυμιάσεις κατάφεραν να ξυπνήσουν και ο σύντροφός της προσπάθησε να σβήσει την φωτιά στον φούρνο ρίχνοντας βρεγμένη κουβέρτα. Η κίνησή του αυτή, όμως, δεν είχε αποτέλεσμα αφού η φωτιά φούντωσε και κατέκαψε το σπίτι.

Έμειναν άστεγοι

Το αποτέλεσμα είναι αυτή και ο σύντροφός της να μείνουν χωρίς σπίτι και χωρίς να έχουν κάποιον να τους φιλοξενήσει. Έτσι απευθύνθηκαν στην Πολιτεία για να τους βρει ένα προσωρινό καταφύγιο.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο της παιδιά για τις γιορτές αφού πήγαν να μείνουν μα τον βιολογικό τους πατέρα. Η Κέιρα Σάντιντ έμειναν για κάποιες μέρες στον δρόμο και μόλις τους ενημέρωσαν πως θα βρεθεί προσωρινό κατάλυμα, τους γνωστοποιήθηκε πως θα πρέπει να αφήσουν τον σκύλο τους, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιος μπορεί να τον φιλοξενήσει, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του νέου σπιτιού, απαγορεύονται τα ζώα.

«Έχουμε χάσει τα πάντα εκτός από τα ρούχα στην πλάτη μας», λέει η ίδια αλλά πρόσθεσε ότι η υποστήριξη από την κοινότητα του Newhaven ήταν «συγκλονιστική». Πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις έχουν δωρίσει αντικείμενα για να βοηθήσουν την οικογένεια και μια σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε από την αδερφή της έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 1.500 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021 τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το δικό μας αντίδωρο θα είναι η καθολική αποδοχή του

Ηεπιφυλακή απέναντι σε μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παραμένει προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2021. Όπως επισήμανε το 2021 θα είναι πυκνό «κλείνοντας παλιές πληγές και ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Ολοκληρώνει 200 χρόνια εθνικής πορείας. Συμπληρώνει 40 χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας. Και εγκαινιάζει μία καινούργια δεκαετία ευημερίας».

Ολόκληρο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος έχει ως εξής:

Συμπολίτες μου,

Σε λίγο, αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά.

Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία που πολιορκεί ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η πατρίδα μας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα: Την έκρηξη των μεταναστευτικών κυμάτων. Τις συνέπειες του κορονοϊού στην υγεία και την οικονομία. Και, βέβαια, τις αναταράξεις στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της.

Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού. Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021.

Εφέτος γιορτάζουμε διαφορετικά: Στο σπίτι, με την οικογένειά μας, κλείνοντας την πόρτα στον ιό. Γιατί τα κρούσματα υποχωρούν, όμως οι κίνδυνοι καραδοκούν. Και, παρά την πολύμηνη κόπωση, θα ήταν άδικο λίγες στιγμές χαλάρωσης να γκρεμίσουν όσα με θυσίες χτίσαμε έως σήμερα.

Άλλωστε, το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: Το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει.

Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα να διασχίσουμε με ωριμότητα τη γέφυρα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στην αρχή της μάχης για την πρόοδο. Μία γέφυρα, όμως, που κρύβει παγίδες. Γι’ αυτό και πρέπει να την περάσουμε με αργά και σταθερά βήματα.

Έτσι, οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας.

Συμπολίτες μου,

Το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021. Και το δικό μας αντίδωρο θα είναι η καθολική αποδοχή του. Γιατί σημαίνει αυτοπροστασία αλλά και αλληλεγγύη προς τους αγαπημένους μας.

Η προφύλαξη του καθένα δεν επιτρέπει επιφύλαξη από κανέναν. Η ελευθερία της άρνησης δεν μπορεί να γίνεται άρνηση της ελευθερίας. Και όσο προχωρεί ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο κορονοϊός.

Ο ίδιος εμβολιάστηκα γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Βλέποντας, μάλιστα, προσωπικά την ικανότητα των γιατρών και των νοσηλευτών μας, σας καλώ με μεγαλύτερη θέρμη να τους εμπιστευτείτε, διευκολύνοντας το έργο τους έως το τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας.

Γιατί η επιφυλακή απέναντι σε μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παραμένει. Και η μάσκα, όπως και όλα τα μέτρα προστασίας, θα εξακολουθήσουν να μας συντροφεύουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Όμως βρισκόμαστε πια στον επίλογο της περιπέτειας. Και αυτό πρέπει να μας οπλίζει με νέα δύναμη. Το κράτος θα συνεχίσει να φροντίζει την κοινωνία και να στηρίζει την οικονομία. Και η νέα χρονιά θα γίνει σίγουρα χρονιά ελευθερίας.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο τίτλος της εθνικής εξόρμησης που εξελίσσεται για την οριστική απαλλαγή μας από τον Covid-19. Αλλά και η ουσία του εορτασμού των δύο αιώνων της ανεξαρτησίας μας.

Το 2021, λοιπόν, θα είναι πυκνό, κλείνοντας παλιές πληγές και ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Ολοκληρώνει 200 χρόνια εθνικής πορείας. Συμπληρώνει 40 χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας. Και εγκαινιάζει μία καινούργια δεκαετία ευημερίας.

Όπως άλλοτε οι Έλληνες συναντηθήκαμε με τα μεγάλα ρεύματα των εθνικών κρατών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, έτσι και τώρα οφείλουμε να αφουγκραστούμε το μήνυμα των δικών μας καιρών: Την ανάπτυξη για όλους με δυναμισμό, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Γνωρίζουμε, πλέον, καλά τη δύναμη της ενότητάς μας: Χωρίς αυτήν δεν θα τα είχαμε καταφέρει, ούτε στην πανδημία και την οικονομία, ούτε στην άμυνά μας. Τώρα, αυτή η ενότητα γίνεται η κοινή πορεία προς τους μεγάλους στόχους.

Ξέρουμε, επίσης, πως η κρίση μπορεί να γίνεται ευκαιρία: Το δηλώνουν το νέο ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο. Κι όμως, τώρα είναι βιώματα του χθες που πυροδοτούν το αύριο της χώρας.

Συμπολίτες μου,

Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα. Αξίζει, λοιπόν, να τον υποδεχτούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Με υγεία και προκοπή.

agriniopress.gr

Ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και μάλιστα πριν από το τέλος Ιανουαρίου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει να έχει προκαλέσει και πολιτικές παθογένειες, εκτός από υγειονομικές, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να εξαλείψει, μπολιάζοντας με νέα πρόσωπα την κυβέρνηση.

Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί, η υγειονομική κρίση φρέναρε και κάποιες φορές ανέτρεψε ολοκληρωτικά τον σχεδιασμό πολλών και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Όμως σημαντικό ρόλο σε αυτές τις καθυστερήσεις και παλινωδίες διαδραμάτισαν και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση, ενίοτε και την οργή του κ. Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του.

Στην αδυναμία αυτών των κυβερνητικών στελεχών να αποδώσουν τα αναμενόμενα έρχεται να προστεθεί και η γκρίνια των βουλευτών και των κομματικών στελεχών της ΝΔ, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι το τόλμημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να στελεχώσει, εν μέρει τουλάχιστον, την κυβέρνησή του με τεχνοκράτες χωρίς «γαλάζια» διαπιστευτήρια, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα της κεντροαριστεράς, τα οποία κατείχαν σημαντικές θέσεις στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Αποτελεί άλλωστε γενικευμένο επιχείρημα των εκτός κυβερνητικών χαρτοφυλακίων βουλευτών της συμπολίτευσης, ότι «τις ψήφους στις εκλογές δεν τις φέρνουν οι τεχνοκράτες, αλλά εμείς που κατεβαίνουμε στο δρόμο και μιλάμε με τον κόσμο». Και, πράγματι, το έτος 2021 μπορεί να αποδειχθεί και εκλογική χρονιά.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχει κάνει ήδη την αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών του και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος που θα ανακοινώσει τις αλλαγές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η εξέλιξη των αριθμών της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις, κρούσματα) αλλά και η πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» σε ό,τι αφορά την ομαλή ροή της εισαγωγής των εμβολίων και τη διεξαγωγή των εμβολιασμών.

Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία και τα πρόσωπα, είναι γεγονός ότι οι χειρισμοί που έγιναν σε κάποια μείζονος σημασίας ζητήματα δεν δυσαρέστησαν μόνο τους πολίτες αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Γρίφος παραμένει αν θα υπάρξουν αλλαγές ή μετακινήσεις των υπουργών που βρέθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις από… καραμπόλα και συγκεκριμένα των κ. Κικίλια, Παναγιωτόπουλου και Τσιάρα, αν και η εν γένει απόδοσή τους στα υπουργεία Υγείας, Άμυνας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, δεν έχει προκαλέσει σε κάποια περίπτωση εμφανή τουλάχιστον δυσαρέσκεια. Ενδεχομένως, στον Βασίλη Κικίλια να προταθεί κάποια άλλη κυβερνητική θέση.

Αρκετή συζήτηση γίνεται για την παραμονή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη θέση του Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Εργασίας, θα βρεθεί ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στην εξωτερική πολιτική, ο Νίκος Δένδιας δείχνει αμετακίνητος, ενώ πολλά επώνυμα στελέχη της ΝΔ επιθυμούν να καταλάβουν τα υφυπουργεία του ΥΠΕΞ.

Στη θέση του, στο υπουργείο Μεταφορών, δείχνει να παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ επιτυχημένοι και… ακλόνητοι εμφανίζονται οι «ΠΑΣΟΚογενείς» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Σε υπουργικό πόστο παραγωγικού υπουργείου θεωρείται πιθανό να περάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα μετακινηθεί από το υπουργείο του ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αφού η λίστα του ανασχηματισμού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς των υπουργικών θώκων, οι ευσεβείς πόθοι των εκτός κυβερνητικού νυμφώνος βουλευτών και στελεχών εστιάζουν στις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και κυρίως των υφυπουργών, πολλοί από τους οποίος βρίσκονται στην κυβέρνηση λόγω του τεχνοκρατικού τους προφίλ και όχι της κομματικής τους ταυτότητας ή ακόμη και ταύτισης. «Όπου υπάρχει σήμερα τεχνοκράτης υφυπουργός δεν αποκλείεται να δούμε έναν ”γαλάζιο” βουλευτή», σχολίαζε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του «γαλάζιου» στρατοπέδου αναμένουν επιστροφές στο προσκήνιο «παλιών γνώριμων», όπως του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Σπήλιου Λιβανού, αλλά και νέες εισόδους, όπως του καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη, του πρώην διευθυντή Τύπου του κ. Μητσοτάκη και βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη και ίσως κάποιου από την «τριπλέτα» των διεθνολόγων Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Πώς ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε το τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό στελεχών της κυβέρνησης

Ένα λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή, και δη από ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να περιγράψει εκ νέου στους πολίτες το πλαίσιο της κορυφαίας και πρωτόγνωρης διαδικασίας του εμβολιασμού, με στόχο την συμμετοχή τους μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Η σφοδρή επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν ήταν αυτή μόνο που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και την «εντολή πρωθυπουργού». Ήταν η ίδια η αντίδραση-σχεδόν οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χθεσινό πρωϊνό καφέ στο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους συνεργάτες του να βάλουν αμέσως ένα τέλος στις αναρτήσεις κυβερνητικών στελεχών στα κοινωνικά δίκτυα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

«Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας «αντιστέκεται» παρά το απαγορευτικό και ξεκινά η «προσδοκία» του εμβολιασμού, δεν μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται με δική της ευθύνη στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση έχοντας ελάχιστα επιχειρήματα στην φαρέτρα της», έλεγε χθες χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος προσπαθώντας να ερμηνεύσει ως απολύτως δικαιολογημένη την ενόχληση του Μαξίμου, που όπως συνέχισε:

«Ναι μεν ήθελε και οργάνωσε τις συμβολικές κινήσεις για να πείσει τον ελληνικό πληθυσμό για την αναγκαιότητα του εμβολίου, αλλά από την άλλη δεν κατάφερε εξαιτίας κάποιων μανδαρίνων να αποτρέψει εγκαίρως αστοχίες και παρατράγουδα στην αφετηρία του κορυφαίου εγχειρήματος. Ναι μεν δόθηκε το καλό παράδειγμα με τον εμβολιασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών αλλά η προσπάθεια ξέφυγε από την αναγκαία προβολή των απολύτως απαραίτητων ενσταντανέ».

Το κλίμα που επικρατούσε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέλαβε να εκφράσει στέλνοντας τα σχετικά μηνύματα του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. «Ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα»,  υπογράμμισε η κυρία Πελώνη. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 συμπλήρωσε δε με νόημα ότι η προτεραιοποίηση έχει γίνει από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, αλλά κακώς έγιναν αυτές οι αναρτήσεις που έδωσαν μια λάθος εικόνα.

Εκτός από την κυρία Πελώνη και άλλα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να επισημάνουν ότι όσοι αποφασίστηκε να εμβολιαστούν από τους πρώτους μέχρι χθες ήταν σε κρίσιμα πόστα. «Προφανώς υπάρχουν κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στον αυτόματο αν συμβεί κάτι. Σας θυμίζω την περίπτωση του κ. Πλακιωτάκη», είπε η κυρία Πελώνη θυμίζοντας την πρόσφατη περιπέτεια του υπουργού Ναυτιλίας και την εισαγωγή του στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού.

Αναφορικά με την είδηση ότι 126 κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνείας: «Στους 1.128 εμβολιασμούς που είχαν γίνει μέχρι χθες το βράδυ 66 αφορούν κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς λειτουργούς και εδώ κλείνει! Θα εμβολιστούν και αυτοί όπως και όλοι μας όταν έρθει η σειρά μας με βάση την προτεραιοποίηση- όπως και εγώ θα κάνω το εμβόλιο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω όταν έρθει η σειρά μου».

Η κατάσταση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την σφοδρή επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «δήθεν δυσαρέσκεια» Μητσοτάκη και εξαπέλυαν πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνοντας αντιφάσεις: «Μέχρι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήριζε λαϊκιστή τον κ. Τσίπρα που στηλίτευσε το πλιάτσικο κυβερνητικών στελεχών στις πρώτες δόσεις των εμβολίων σε βάρος των γιατρών της πρώτης γραμμής. Σήμερα η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των social media ξέχασε ότι η λίστα με τα ρουσφέτια έφυγε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάστηκε άρον άρον να σταματήσει τους εμβολιασμούς «ημετέρων» διαρρέοντας δήθεν δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη».

Με δηκτικό ύφος και σκληρά λόγια αντέδρασαν και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. «Χθες το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αποκτήσει …ανοσία. Μπροστά στον φωτογραφικό φακό και προκλητικά εμβολιάστηκαν στη θέση ευπαθών ομάδων υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της ΝΔ. Η απόφαση να σταματήσει ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των κυβερνητικών στελεχών και κρατικών αξιωματούχων είναι αυτονόητη και δεν μπορεί ν’ αποτελέσει «άφεση αμαρτιών», υποστήριξε ο κ. Χρηστίδης εκτιμώντας παράλληλα ότι το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης με τα εμβόλια κρύβει αδιαφάνεια. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ζητήσει πρώτον η σειρά του εμβολιασμού να έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τις ευπαθείς ομάδες και, δεύτερον την άμεση δημοσιοποίηση του καταλόγου όσων έχουν εμβολιαστεί κατ’ εξαίρεση (πλην των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων).

Φώφη Γιωτάκη
Πηγή:protothema.gr