Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 10:05

Σάλος με τους υπουργούς και τους κρατικούς αξιωματούχους που εμβολιάστηκαν πριν τους υγειονομικούς

Έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστών για τον εμβολιασμό στελεχών της κυβέρνησης και τους κράτους πριν από γιατρούς και νοσηλευτές. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε το γεγονός και έκανε λόγο για “αστοχίες” που σύντομα θα διορθωθούν.

Πολιτικές κόντρες, διαμαρτυρίες και εσωκομματικές γκρίνιες προκάλεσε η προτεραιότητα που δόθηκε σε κρατικούς αξιωματούχους να εμβολιαστούν, νωρίτερα από το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για “επιτελικό ρουσφέτι”, ενώ η Φώφη Γεννηματά μίλησε “επικοινωνιακό show” με τα εμβόλια. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε το γεγονός και έκανε λόγο για “αστοχίες” που σύντομα θα διορθωθούν.

Έντονες συζητήσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τα “γαλάζια” στελέχη να μην κρύβουν την δυσφορία τους για τον προγραμματισμό που έγινε. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δίνεται λάθος εικόνα στην κοινωνία καθώς ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς, δεν είχαν κανένα λόγο να εμβολιαστούν πρώτοι και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το ζήτημα πήρε και διεθνείς διαστάσεις με το “Politico” να δημοσιεύει το επίμαχο θέμα αλλά και την σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Γκρίνιες για τον προγραμματισμό

Όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου ο οποίος σε ανάρτησή του υποστήριξε: “Με εντολή άνωθεν αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι“.

Ακολούθησε η επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο “Σωτηρία” που έκανε λόγο για “αστοχία” προγραμματισμού. “Εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο υγείας επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα. “Τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή, λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια” είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 παραδέχθηκε το γεγονός. “Ήμουν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο ενδεχομένως μπορεί να γίνουν και μικρά λάθη, αστοχίες, να τα διορθώσουμε, να δεχθούμε την κριτική” δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Politico: Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό των αξιωματούχων

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε ανάρτηση του το Politico. Με τίτλο: “Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό των αξιωματούχων την κυβέρνησης πριν από τους γιατρούς” αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα και αναφέρεται στην πολιτική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα σημειώνει πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι κάτω των 50 ετών. “Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι και μερικοί ακόμη μεταξύ των 471 ατόμων που ήδη εμβολιάστηκαν από την Κυριακή, είναι σχετικά νέοι κοντά στα 50 έτη. Ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η λίστα προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα κάνουν το εμβόλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου“.

Πολιτική σύγκρουση

Το ζήτημα προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο “για επιτελικό ρουσφέτι” και για έλλειψη σοβαρότητας. “Οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Για “μικροκομματική μιζέρια” κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εμβόλιο για τον κορονοϊό και όχι για τον λαϊκισμό. “Η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή:thetoc.gr