Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020

Με σκανδαλώδη τρόπο βλέπουμε να επαναλαμβάνονται όσα ζήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Τουρκία αποσύρει στο λιμάνι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με προφανή στόχο να επαναλάβει την μεγάλη της επιτυχία πριν από τρεις περίπου μήνες : να μην υποστεί οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν υπάρξουν κυρώσεις αυτές να είναι χλιαρές και να αφορούν φυσικά πρόσωπα ή τουρκικές εταιρείες.

Βεβαίως η… κρουαζιέρα για περίπου ενάμισι μήνα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ολοκληρώθηκε μπαίνοντας ξανά το Oruc Reis στη ζώνη μετά 6 και 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Tο τουρκικό πλοίο έφτασε στα επτά ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου λίγο πριν στρίψει για την Αττάλεια. Μια ακόμη de facto επιβεβαίωση ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν ισχύει όχι μόνο στο Καστελόριζο, αλλά σε όλο το Αιγαίο, αφού η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα.

Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της συζήτησης στην Ε.Ε για κυρώσεις δεν θα πούμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση κατέβασε το στόλο όταν τον Αύγουστο το Oruc Reis βρίσκονταν 100 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και τώρα που έφτασε στα 7, είναι ζήτημα αν υπήρξε ένα ελληνικό πλοίο στην περιοχή…. Βεβαίως, αν είναι απλώς να παρακολουθούμε την κρουαζιέρα του Oruc Reis δεν χρειάζεται να βγει όλος ο στόλος έξω από το ναύσταθμο. Και με ένα πλοίο ίδια είναι η ντροπή…

Οι Βρυξέλλες όμως που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία και την καταπάτηση τους στην Τουρκία από τον Ερντογάν δεν την βλέπουν, θα περάσουν στο ντούκου ακόμη και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο; Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια δεν λένε τίποτα στις Βρυξέλλες; Θα περάσουν στο ντούκου τις φωτογραφίες του Ερντογάν με το δολοφόνο του Σολωμόντα Σολωμού;

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον όμως να δούμε ποια θα είναι στάση της Κύπρου, την οποία από αδελφό τείνουμε να την αναγάγουμε σε εχθρικό κράτος. Και ίσως περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όλα θα έχει η στάση της Γαλλίας του Μακρόν; Θα συνεχίζει στην ίδια γραμμή ή βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την Ελλάδα θα βάλει νερό στο κρασί του και θα στοιχηθεί πίσω από τη Γερμανία που στρώνει το ευρωπαϊκό χαλί στον Ερντογάν; Πάντως είναι εντυπωσιακό ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τις πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία να συζητάμε για το θέμα με εκτιμήσεις για το τι θα πράξουν τρίτες χώρες, ωσάν να είμαστε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ωσάν να μας αφορά όσο αφορά τη Σλοβακία.

Δεν μας φταίνε όμως οι «κακές» και «ιδιοτελείς» Βρυξέλλες… Το πρόβλημα μας είμαστε εμείς, γιατί όταν έγινε ο θαλάσσιος Αττίλας με τις γεωτρήσεις στη Κύπρο, εμείς δεν ήμασταν στο πλευρό της. Τώρα θα πληρώσουμε αυτή μας τη στάση. Γιατί η Ευρώπη θα πει «ό,τι κάναμε για την Κύπρο, θα κάνουμε και για εσάς» και σε αυτό φυσικά δεν έχουμε να απαντήσουμε απολύτως τίποτα. Επομένως μεθαύριο, στη Σύνοδο, δεν πρέπει να περιμένουμε απολύτως τίποτα. Αν ο Ερντογάν αρχίσει να τρυπάει νοτίως του Καστελόριζου, μόνο τότε θα δούμε αντίστοιχες κυρώσεις με αυτές για την τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο. Κυρώσεις της πλάκας…

Δυστυχώς αυτά είναι τα επίχειρα του «η Κύπρος κείται μακράν». 16 χρόνια είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ελλαδική κυρίως υπαιτιότητα δεν έχουμε καταφέρει να συντονιστούμε μαζί της απέναντι στην κοινή απειλή.

Του Δημήτρη Παπαδάκη –  Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Άκη Ροδίτη

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αναμφίβολα υπήρξε ένα σπουδαίο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς όμως τους πακτωλούς χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε ΕΟΚ), στην οποία μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί ούτε ράντζο. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα στοιχεία για τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα που μέχρι τότε ήταν από τις χαμηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το 1960 αυτές αντιστοιχούσαν στο 1,9% του ΑΕΠ, το 1970 στο 2,2% και το 1980 στο 3,4%.

Όμως το ΕΣΥ, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα άκρως λειτουργικό σύστημα παροχής δημόσιας Υγείας, αυτό «νοσεί» βαριά από τα δεκάδες προβλήματα που το ταλανίζουν. Και «νοσεί» εδώ και δεκαετίες. Ίσως ακόμα και από τη μέρα που δημιουργήθηκε, από την ανεξέλεγκτη διαρροή πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω συμβάσεων, από την «τρύπια» κοινωνική ασφάλιση, την υπερσυνταγογράφηση, την υπερτιμολόγηση των προμηθειών, την κατασπατάληση υλικών και τα ιατρικά λάθη που στοιχίζουν ζωές. Κυρίως όμως από τον κομματικό συνδικαλισμό, αφού ούτε ο ευαίσθητος κλάδος της δημόσιας Υγείας μπόρεσε να γλιτώσει από την ισοπεδωτική στρατηγική ελέγχου του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης από τις κυβερνήσεις της πρώιμης «ΠΑΣΟΚικής» περιόδου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι με την ένταξη της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης (μνημόνια), οι ίδιοι παράγοντες που το αφαίμαξαν και το απαξίωσαν, ήταν αυτοί που στοιχήθηκαν πίσω από τις πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού υποδυόμενοι ρόλους «αντιμνημονιακών επαναστατών».

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, η πανδημία του Κορωνοϊού χτύπησε την πόρτα της χώρας μας, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκλήθη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με τα μέσα που διαθέτει. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής τα καταφέρνει αρκετά καλά. Για οργανισμός του ελληνικού δημοσίου μάλιστα, όχι απλώς τα καταφέρνει καλά αλλά «πετάει». Και φυσικά δεν «πετάει» εξ αιτίας της εφαρμογής κάποιων ουσιαστικών παρεμβάσεων από τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Οι παρεμβάσεις εξυγίανσης εμποδίστηκαν στα χρόνια του «αντιμνημονίου» και σταμάτησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ΕΣΥ «πετάει» λόγω του φιλότιμου και της εργατικότητας που επιδεικνύει μεγάλο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, το οποίο όμως «καπελώνεται» από αυτούς που εργαλειοποιούν συστηματικά την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Τους εργατοπατέρες – εκπρόσωπους των κομμάτων και τα οικονομικά συμφέροντα που περιορίζονται από την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Είναι οι ίδιοι εργατοπατέρες που για δεκαετίες δεν ήξεραν τίποτα για τις υπερσυνταγογραφήσεις των δισεκατομμυρίων ευρώ από τους γιατρούς και όχι από τους πολιτικούς (Novartis), δεν έβλεπαν τα «φακελάκια» που έπαιρναν ακόμα και οι τραυματιοφορείς, δεν κατάλαβαν ότι εξαιτίας της σημαντικής περιστολής των δαπανών που κατάφεραν τα μνημόνια, γιατροί έφυγαν για να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία όταν παλιότερα τα έκλειναν για να εργαστούν εκεί. Ούτε και υπέπεσαν στην αντίληψή τους περιπτώσεις γιατρών, που «διαχειρίζονταν» τα κρεβάτια και τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων σαν να ‘ταν η κλινική του μπαμπά τους.

Όμως όλος αυτός ο μηχανισμός έχει ονοματεπώνυμο και κομματική ταυτότητα και κάποια στιγμή ο δημόσιος διάλογος θα πρέπει να γίνει με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Φωτεινές εξαιρέσεις (ευτυχώς) πάντα θα υπάρχουν. Μπορεί αυτές οι «εξαιρέσεις» να είναι ακόμα και πλειοψηφίες. Όμως σε αυτή τη χώρα του σοσιαλιστικού «πάρτα όλα» και των «λεφτόδεντρων», εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο οι ασήμαντες μειοψηφίες που απασχολούν την κοινή γνώμη κάνοντας μεγαλύτερο θόρυβο.

Υ.Γ.1 Εξ αιτίας των παραπάνω παθογενειών, η δημόσια και δωρεάν Υγεία μόνο δωρεάν δεν είναι, αφού κοστίζει 4 φορές περισσότερο από την ιδιωτική. Αρχικά την πληρώνουμε μέσω της φορολογίας, άλλη μια με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ύστερα με το «φακελάκι» και μια τελευταία στον ιδιώτη γιατρό, αφού εκεί καταλήγουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Υ.Γ.2 Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των νοσοκομείων, για να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό τους και έξω από αυτό.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τον Β. Κικίλια δεν υπάρχουν ούτε νεκροί ούτε ασθενείς, μιλάει μόνο για εμβόλια. Αυτό επισημαίνει με ένα ακόμη δηκτικό του σχόλιο μέσω των social media, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεράρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Και προσθέτει : “Μετά την ΕΔΕ, τους νοσούντες γιατρούς στον Άγ. Σάββα θα τους αναλάβει μάλλον ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Κι αν θέλουν ας ξανασθενήσουν. Και που τους είχε στην αρμοδιότητά του ο κ. Κικίλιας, το κατάλαβε κανείς;Ούτε στη Βουλή εμφανίζεται για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όλα ο κ. Κοντοζαμάνης. Μέχρι να γίνει κι αυτός υπουργός και να εμφανίζεται μόνο στις δημοσκοπήσεις. Άντε και στα εμβόλια”.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μισθωτήριο της εξοχικής κατοικίας που νοικιάζει στην περιοχή της Λαυρεωτικής, και το οποίο είχε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στην Πειραιώς, ενώ προειδοποιεί για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν ανασκευαστούν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Μητσοτάκης επιλέγει τη λάσπη για να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε μια στιγμή που αισθάνεται στριμωγμένος. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογραφικά πιστόλια αναλαμβάνουν για λογαριασμό του, δολοφονίες χαρακτήρα, με fake news που αφορούν την προσωπική μου ζωή και την οικογένειά μου.

Από τα δημοσιεύματα πως δήθεν το σπίτι που νοικιάζω στη Κυψέλη, το απέκτησα σε πλειστηριασμό από άνθρωπο που αυτοκτόνησε από τα χρέη, μέχρι την προεκλογική αθλιότητα στη Βουλή να σπιλώσει τη μνήμη του νεκρού πατέρα μου με ψέματα περί δήθεν συναναστροφής του με τη χούντα, έχουμε καταλάβει πως λειτουργεί. Η λάσπη, η σκανδαλοθηρική φθήνια και ο λαϊκισμός, φαίνεται ότι είναι βαθιά εγγεγραμμένα στις πρακτικές του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φροντίζει να εμφανίζεται ως δήθεν εκσυγχρονιστής και θεσμικός πολιτικός.Αυτή τη φορά για να ξεφύγει από τη δημόσια κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την καθημερινή εκατόμβη νεκρών και την πρωτοφανή έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος των πολιτών με τις φωτογραφίες της ανεμελιάς και του μοτοκρος στην Πάρνηθα, αποφάσισε να ρίξει στη μηχανή του κιμά την εξοχική κατοικία που νοικιάζω στη Λαυρεωτική, μήπως και αλλάξει την ατζέντα.Και τα συνήθη πιστόλια πήραν φωτιά. «Βίλα εκατομμυρίων». «Την αγόρασε». «Μετακόμισε από τη λαϊκή Κυψέλη στα Λεγραινά».

Ήταν ορισμένα από τα κατ’ εντολή δημοσιεύματα. Για να έρθει μετά η ίδια η ΝΔ και να ζητήσει το μισθωτήριο, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την ύπαρξή του.Και αμέσως μετά ξανά πάλι τα εντεταλμένα πιστόλια να λένε ρητά για σχέση μου με τη διαπλοκή, για ανακατασκευή βίλας από κατασκευαστική εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, κλπ.Απαντώ λοιπόν ευθέως, όχι στον εντολέα των δημοσιευμάτων, αλλά στον ελληνικό λαό που δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια. Στη διαδρομή μου, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ποτέ δεν είχα και δεν έχω να κρύψω τίποτα.

Παραθέτω λοιπόν δημόσια τα σχετικά ενοικιαστήρια συμβόλαια, των εξοχικών κατοικιών που ενοικίαζα στη περιοχή από το 2015.Και ξεκαθαρίζω:

1) Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 η οικογένειά μου ενοικίαζε εξοχικό σπίτι 185 τμ στη περιοχή της Λαυρεωτικής, έναντι τιμήματος 1200 ευρώ το μήνα, για τους τρείς καλοκαιρινούς μήνες της θερινής περιόδου. Και το σχετικά μισθωτήρια είναι κατατεθειμένα από το 2015 στην εφορία.

2) Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους υπέγραψα τετραετές μισθωτήριο συμφωνητικό εξοχικής κατοικίας 71 τμ στη περιοχή της Λαυρεωτικής, με αντίστοιχο εμβαδό υπόγειου και με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο. Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των τριών πρώτων χρόνων, η οποία και έγινε σε λογαριασμό της ALPHA BANK στις 4 Ιουλίου 2020. Το δε συμφωνητικό κατατέθηκε στην εφορία στις 2 Ιουλίου 2020.

3) Οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και ολοκληρώθηκε πριν ξεκινήσει η μίσθωση, στις 15 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στην εφορία σχετικά παραστατικά, τις εργασίες ανέλαβε εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το δε κόστος των επισκευών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Μετά από όλα αυτά και την πλήρη διαφάνεια με τη δημοσιοποίηση κάθε σχετικού στοιχείου, ελπίζω να τελειώσει οριστικά αυτό το καλαμπούρι της λάσπης και της συκοφαντίας.Συστήνω δε το ίδιο να πράξει και ο κος Μητσοτάκης για τα μισθωτήρια συμβόλαια που τον αφορούν, τα έξοδα συντήρησης των δεκάδων ακινήτων που έχει στη κατοχή του και ειδικότερα για τα δάνειά του και τις σχετικές ρυθμίσεις αποπληρωμής.

ΥΓ. Στα δώδεκα και πλέον χρόνια που βρίσκομαι στη πολιτική ζωή ως αρχηγός κόμματος έχω επιλέξει να μην ασκώ τα δικαιώματα που ο νόμος μου δίνει για να προστατέψω τον εαυτό μου, ακόμη και από κακόβουλες επιθέσεις. Υπάρχουν όμως στιγμές που η σιωπή εκλαμβάνεται ως ενοχή. Για τα όσα λοιπόν είπαν και έγραψαν αυτές τις μέρες, περί σχέσης μου με τη διαπλοκή, περί αγοράς βίλας εκατομμυρίων και περί δήθεν ανακατασκευής της εξοχικής μου κατοικίας από εισηγμένη στο χρηματιστήριο κατασκευαστική εταιρία έναντι ενός εκατομμυρίου για λογαριασμό μου, θα κληθούν σύμφωνα με το νόμο να ανασκευάσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια όσοι την κακοποίησαν. Αν δεν το πράξουν ως οφείλουν, θα ασκήσω τα δικαιώματα που ο νόμος ορίζει. Και θα διεκδικήσω το πόσο που δήθεν κόστισε η ανακατασκευή για να το διαθέσω στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης που αυτές τις μέρες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στις απολύσεις που θα φέρει ο νόμος του κου Πέτσα».

alexistsipras 8 12 2020

Πηγή: kathimerini.gr