Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης – Φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία – Ντάουνινγκ Στριτ: «Φανταστικά νέα!» – Αποφεύχθηκε το «no deal» Brexit – Τι αλλάζει για χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία

«Λευκός καπνός», έστω και την ύστατη ώρα, βγήκε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με ευρωπαϊκή πηγή να δηλώνει το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων πως οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία.

Αφού αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, έπειτα από δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ουσιαστικά ίσχυαν και ισχύουν όλοι οι κανόνες και κανονισμοί της ΕΕ.

Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή αφορούσαν στο ζήτημα της ρήτρας αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού από το Λονδίνο, εφόσον εξακολουθεί να απολαμβάνει τα αγαθά της κοινής αγοράς και τα ποσοστά αλιείας για τους Ευρωπαίους αλιείς σε βρετανικά ύδατα.

«Καταλήξαμε επιτέλους σε μια συμφωνία. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά καταφέραμε να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρίτη χώρα, αλλά θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία θέτει τα σταθερά θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα με έναν μακροχρόνιο φίλο και μας επιτρέπει να «αφήσουμε επιτέλους το Brexit». «Στην αρχή μου είναι το τέλος μου, και στο τέλος μου η αρχή μου» ανέφερε ακόμη, επιλέγοντας τους στίχους του Τ. Σ. Έλιοτ.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

Με τον τρόπο αυτό, μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, λαμβάνει τέλος το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση και την αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε ένα άτακτο Brexit, με δυσμενείς συνέπειες για το εμπόριο.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια τελευταία πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις Βρυξέλλες -η πέμπτη τέτοια συνομιλία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η εμπορική συμφωνία, που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες, έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, καθώς περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

«Φανταστική είδηση» σχολίασαν άμεσα πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας» ανέφερε η πηγή.

Τι αλλάζει για χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία

Το Brexit πυροδοτεί εξελίξεις σε μία δέσμη θεμάτων που επηρεάζει και την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν πολλούς τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και άρα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. επηρεάζει, όμως, και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, επειδή πολλοί Ελληνες φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο τα βρετανικά πανεπιστήμια κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Βρετανία αποτελεί διαχρονικά ακαδημαϊκό πόλο έλξης. Ενδεικτικό είναι ότι οι Ελληνες απόφοιτοι βρετανικών ανώτατων ιδρυμάτων ξεπερνούν τους 300 χιλιάδες.

Μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 σχεδόν 10.000 Ελληνες φοιτούσαν στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ετσι, αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την ενδέκατη μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Παράλληλα, περίπου 40.000 Ελληνες διδάσκουν ή εργάζονται σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ 165.000 Ελληνες φοιτητές παρακολουθούν βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

Αύξηση διδάκτρων

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2021) αλλά και αργότερα θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση των διδάκτρων. Θα χρειαστεί να καταβάλουν τα δίδακτρα των διεθνών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο (ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο), σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι και παρακολουθούν πανεπιστημιακό πρόγραμμα πριν από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 έχουν εξασφαλίσει τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι Βρετανοί συμφοιτητές τους. Αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους. Για όσους δηλαδή έχουν ήδη ξεκινήσει σπουδές πριν από την καταλυτική ημερομηνία του Brexit δεν αλλάζει τίποτε. Ο,τι ισχύει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μαθητές που δεν θα έμπαιναν κανονικά στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου επιχειρούν να εξασφαλίσουν με βαθμούς και ρήτρες από το πανεπιστήμιο την πρόωρη είσοδό τους σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ώστε να προλάβουν τα προνομιακά δίδακτρα της προ Brexit εποχής.

Ενα, όμως, ακόμα προνόμιο που χάνεται για τους Ελληνες φοιτητές από το 2021 και μετά είναι τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα, τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνταν από το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές, η αίτηση των οποίων είχε εγκριθεί από βρετανικό πανεπιστήμιο. Το ύψος του δανείου ήταν τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύψει ακριβώς το κόστος των διδάκτρων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και ανερχόταν το πολύ σε 9.000 στερλίνες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά δύο αδέλφια μπορούν να πληρώσουν διαφορετικά δίδακτρα, αναλόγως αν το ένα έχει εγγραφεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και το άλλο μετά.

Υπάρχουν, ωστόσο, βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν σε φοιτητές από χώρες-μέλη της Ε.Ε. προγράμματα σπουδών με έκπτωση στα δίδακτρα και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Πρόκειται για κίνηση μεμονωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η ροή φοιτητών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στο Λονδίνο, πάντως, οι εγγραφές Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια αναμένεται να μειωθούν κατά 20%.

Τα δίδακτρα, όμως, δεν είναι το μόνο που αλλάζει. Οι Ελληνες φοιτητές θα εντάσσονται στο καθεστώς φοιτητικής βίζας. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, αλλά είναι μία ακόμα γραφειοκρατική επιβάρυνση που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Φαίνεται ότι για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα για όσους θα προσπαθήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το περίφημο pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε ηράκλειο άθλο, επειδή θα υπόκειται στη νέα μεταναστευτική πολιτική του Λονδίνου. Αυτή προβλέπει ένα point system για τους μετανάστες, αντίστοιχο με αυτό της Αυστραλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Αυτό σημαίνει ότι η στρόφιγγα των ευκαιριών κλείνει, ειδικά για τους ανειδίκευτους εργάτες, ενώ περιορίζονται οι ευκαιρίες και για τους υπόλοιπους. Στους χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους, ακόμα και αν τα καταφέρουν να εξασφαλίσουν βίζα, ενδέχεται να χορηγείται βίζα εργασίας διάρκειας μονάχα 12 μηνών.

Το σύστημα πόντων για τους μετανάστες περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για να έχει κάποιος δικαίωμα αίτησης γι’ αυτή τη βίζα, πρέπει να αποδείξει ότι κάποιος εργοδότης, εγκεκριμένος από το υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), του προσφέρει θέση εργασίας για να εργαστεί στο απαιτούμενο επίπεδο εξειδίκευσης. Ο μισθός που θα λαμβάνει από τον εργοδότη οφείλει να ανέρχεται τουλάχιστον στο κατώτατο όριο μισθών (συνήθως 26.500 στερλίνες ετησίως ή τον αγοραίο μισθό για τη συγκεκριμένη εργασία – όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο).

Ενας ακόμα όρος είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Πρέπει πλέον κάποιος να μιλάει αγγλικά στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1 (στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες). Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που κάποιος πληροί όλα τα παραπάνω και αποφασίσει να αναζητήσει την τύχη του στη Βρετανία, θα χρειαστεί να έχει ένα εξασφαλισμένο εισόδημα 25.000-30.000 στερλινών, αλλά και να δώσει έξι μήνες μπροστά νοίκι, ώστε να εξασφαλίσει τη στέγασή του.

Ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα

Μία ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη παράμετρος του Brexit που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον Βρετανών για ελληνικά ακίνητα. Οπως είναι φυσικό, μετά την εφαρμογή του Brexit οι αγοραστές από τη Βρετανία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών. Και αυτό σημαίνει ότι η διακίνηση γι’ αυτούς δεν θα είναι ελεύθερη. Κάποιοι από τους Βρετανούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στρέφονται προς την απόκτηση της ελληνικής Golden Visa. Πρώτη στη λίστα τους είναι Ισπανία και δεύτερη η Κύπρος, ενώ σε ισχυρό παίκτη αναδεικνύεται και η Πορτογαλία.

Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη από τη διαφαινόμενη πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ είναι ότι θα μειώσει το κόστος της διαβίωσης για τους Ελληνες μετανάστες. Το οικονομικό όφελος θα είναι ανάλογο με το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Το όφελος από μια πτώση της στερλίνας κατά 10% περίπου μπορεί να εξοικονομήσει 2.000-3.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Αντιθέτως, η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα ακριβύνει αισθητά τις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό και άρα αναμένεται να μειωθεί η ροή τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Αλλάζουν επίσης οι όροι για τη νοσηλεία, καθώς δεν θα υπάρχει η τωρινή συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το βρετανικό.

Δυσκολίες θα υπάρξουν και για όσους Ελληνες διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στη Βρετανία. Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα. Υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου αποσύρονται.

protothema.gr / foto protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χθες ήταν στην ακριτική Κίναρο και δίπλα στην κυρά Ρήνη την μοναδική κάτοικο του νησιού. Σήμερα μοίρασε φαγητό σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Υπόκλιση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φορώντας τα γάντια της και την μάσκα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μας εξέπληξε ευχάριστα για ακόμα μια φορά αφού μοίρασε συσσίτιο σε ανθρώπους που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό στο κέντρο της Αθήνας.

Εικόνες πρωτόγνωρες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ξέφυγε από τα τυπικά και βρέθηκε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε λοιπόν την κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος», συνομίλησε με τους εθελοντές και τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, συμμετείχε στη διαδικασία διανομής του συσσιτίου και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλή χρονιά.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε ευχές και άκουσε τα διαδικτυακά κάλαντα από μέλη του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, από παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου, από εθελοντές εφήβους πρόσφυγες κι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και από παιδιά δημοτικών σχολείων και του εκκλησιαστικού γυμνασίου Ξάνθης.

sinidisi.gr

Την επιλογή του Πλατυγιαλίου Αστακού για την υλοποίηση της επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων προτείνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς  Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη.

Η ερώτηση: 

Η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου Αστακού (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύθηκε το 1984 και έχει τεθεί στο επίκεντρο πολλών επενδυτικών συζητήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει ευοδωθεί κάποια από αυτές. Το 2019 με Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξαν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς και πάλι να έχει υπάρξει κάποια σχετική εξέλιξη. Η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου συνιστά ελεύθερη ζώνη βιομηχανίας και εμπορίου και το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, αποτελεί πύλη της χώρας προς τα δυτικά. Η έκταση της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. και η στρατηγική της θέση, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού εξετάζεται ως πιθανή περιοχή για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next t. GO SE. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το εθνικό όφελος από την επένδυση θα είναι πολλαπλό. Πρώτον, θα δημιουργηθούν άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται οι έμμεσες να φτάσουν τις 5.000. Και δεύτερον, θα αναπτυχθούν στην περιοχή του εργοστασίου και άλλες επενδυτικές εταιρείες για την παραγωγή πρώτων υλών που θα τροφοδοτούν το εργοστάσιο και άλλους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η προοπτική που διανοίγεται για την περιοχή που θα επιλεγεί είναι εξαιρετικά ευοίωνη.

Για την Αιτωλοακαρνανία, μια τέτοια μεγάλη επένδυση θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας και στην ανάπτυξή της, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή είναι ατονική. Αλλά και η ίδια η επένδυση θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις υποδομές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως τους μεγάλους οδικούς άξονες Βόλου-Λαμίας-Πλατυγιαλίου-Αστακού που βρίσκονται προς κατασκευή και πρόκειται να συνδεθούν με την Ιόνια Οδό, ή το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Υπάρχει εμπλοκή των αρμόδιων Υπουργείων ή άλλου δημόσιου φορέα στην επιλογή της περιοχής υλοποίησης και στη χωροθέτηση της επένδυσης σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Αν ναι, εξετάζεται η υλοποίηση της επένδυσης στην ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου-Αστακού, η οποία λόγω της θέσης και των χαρακτηριστικών της προσφέρεται για μια τέτοια επένδυση και θα φέρει ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα;
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία αναφορικά με την εξέταση της περιοχής υλοποίησης της επένδυσης και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει η επιλογή της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πολλά κενά και ατελείωτες ώρες συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit.

Με συγκινητικούς τόνους, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε μια καλή συμφωνία». Επισήμανε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ό,τι ξεχωριστά» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή».

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ήταν πολλά τα διακυβεύματα, πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία άξιζε να δώσουμε τη μάχη».

Η ίδια τόνισε ότι η κοινή αγορά θα παραμείνει δίκαιη, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα ήταν πάντα η κυριαρχία.

«Καμία συμφωνία στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για το Brexit.

Η συμφωνία «θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πλέον η σκυτάλη περνά στα εθνικά κοινοβούλια, με πρώτες τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία για την επικύρωση της συμφωνίας, με σκοπό την — έστω προκαταρκτική — έγκριση ώστε να μην υπάρχει κενό κατά την τυπική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό που σχολιάζεται στη Βρετανία είναι ότι 1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα, οι βουλευτές θα έχουν ελάχιστες ημέρες ή και ώρες για να μελετήσουν τις περίπου 2.000 σελίδες της συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες σχολιάζεται μάλιστα ότι πρόκειται ιστορικά για την πρώτη διεθνή εμπορική συμφωνία που αντί να συσφίγγει τις εμπορικές σχέσεις δύο μερών, τις χαλαρώνει.

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τα παιδιά αν γνωρίζουν τους στίχους του «αντιφασιστικού τραγουδιού» και τους διηγήθηκε την ιστορία

Εκτός από τα παραδοσιακά κάλαντα, μια έκπληξη επεφύλαξε η «Κιβωτός του Κόσμου» στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς η παιδική χορωδία της τραγούδησε το Bella Ciao, αιφνιδιάζοντας τον πρώην Πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε με τη σειρά του τα παιδιά αν γνωρίζουν τους στίχους του «αντιφασιστικού τραγουδιού» και τους διηγήθηκε την ιστορία του αντάρτη που αποχαιρετά την αγαπημένη του, όπως περιγράφεται στο ομώνυμο τραγούδι.

Γεωργία Σαδανά
Πηγή:protothema.gr

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έκανε γνωστό μέσω του twitter του ότι ψηφίστηκε η διάταξη για να δίνεται στις ομάδες ποσοστό από το στοίχημα.

Το τιτίβισμα του Λευτέρη Αυγενάκη:

Πηγή:gazzetta.gr

Μήνυμα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις ημέρες των εορτών και την εφαρμογή των μέτρων με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας

«Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας»

«Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων»

«Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μιας κοινής μάχης»

«Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη»

«Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε!»

Αγαπητοί συμπολίτες,

Χρόνια πολλά, χρόνια καλύτερα για όλες και όλους.

Ο φετινός χρόνος μας αφήνει  λίγα, πολύ λίγα, καλά.

Κάναμε, όμως, ένα μεγάλο δώρο μεταξύ μας. Ζήσαμε τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και καταλαβαίνουμε, πόσο η ζωή του ενός επηρεάζει τη ζωή του άλλου.

Γινόμαστε έτσι λιγότερο εγωιστές, πιο άνθρωποι.

Γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο άνθρωποι.

Σε μια βδομάδα το εμβόλιο θα είναι εδώ.

Η ανθρωπότητα, η τεχνολογία έκανε ένα μικρό θαύμα, παράγοντας σε 10 μήνες εμβόλια. Είναι ένα τιτάνιο έργο ο εμβολιασμός.

Για να το πετύχουμε, για να οργανωθεί σωστά, για να γίνει γρήγορα, δουλεύουμε ήδη. Από την Κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις  έως τους υγειονομικούς και την αστυνομία.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές, ούτε Πρωτοχρονιά, ούτε Φώτα, για να μπορέσουμε γρήγορα να εμβολιασθούμε.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν θα κάνουν γιορτές γιατί φροντίζουν στα νοσοκομεία, γιατί παλεύουν στις μονάδες εντατικής, γιατί ελέγχουν στους δρόμους την ασφαλή κίνηση, αλλά και την τήρηση των μέτρων.

Και κάποιες πολύτιμες εκατοντάδες, κάποιοι ακριβοί μας συμπολίτες, θα χαθούν στις γιορτές.

Γι’ αυτό η Ελλάδα φέτος παλεύει, δεν γιορτάζει. Δεν μας αρέσει, δεν το διαλέξαμε, θα το περάσουμε.

Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη.

Για δυο ξενύχτια, για λίγη ανεμελιά μην βάλετε σε κίνδυνο ζωές.

Γιορτές με πολυκοσμία τα Χριστούγεννα θα φέρουν σε 15 μέρες νέο κύμα πανδημίας, θα γεμίσουν πάλι τις εντατικές. Θα φέρουν παράταση των περιοριστικών μέτρων που μας κρατούν αιχμάλωτους.

Και με γεμάτες εντατικές, με νέα έξαρση, εμβολιασμός σωστός δεν μπορεί να γίνει!

Σε κάθε σκέψη για ξεφάντωμα, κάντε μια σκέψη αντίθετη: για κάποιον που χάθηκε, για κάποιον που παλεύει στην εντατική και υποφέρει.

Εφαρμόστε τα μέτρα με απόφαση, με θάρρος,

Φέτος γιορτάζουμε με αγώνα!

Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μιας κοινής μάχης.

Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε!

Σκεφτείτε σαν πολίτες, γιορτάστε σαν άνθρωποι!

Κι αν σας καλέσουν σε γιορτή που δεν πρέπει, να τους εγκαλέσετε!

Να τους θυμίσετε ότι ο καθένας προστατεύει, δεν μολύνει τον άλλο!

Ότι δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων,  είναι στίγμα στην ψυχή και παρανομία στον συνάνθρωπο.

Είμαι ο Υπουργός Προστασίας του Κάθε Πολίτη, σας απευθύνομαι σαν συμπολίτης.

Σας στέλνω ολόθερμες ευχές .

Εμείς όλοι δουλεύουμε γιατί έτσι πρέπει, εσείς γιορτάστε με σύνεση γιατί έτσι πρέπει.  Ώστε να κάνουμε τις  άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας.

Καλές γιορτές.

(Η δήλωση είναι διαθέσιμη μέσω PULL από την ΕΡΤ)

Φωτογραφία:ert.gr

sinidisi.gr

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 09:42

Το εθνικό μας σπορ – “Μουγκαμάρα”…

Είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε σε καλό έναν καλό λόγο να πούμε. Αν πετυχαίνεις μέσα η έξω ξεκινά ακαριαία μια περιφρονητική σιωπή.

Του Νικόλαου Σταθούλη

«Μη φθονείτε τους πρωτεύουσιν αλλ’ αμιλλάσθαι» έλεγε ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης. Που να ήξερε…

Βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια.
Ο φθόνος είναι κακός. Πολύ κακός. Κι ας είναι το εθνικό μας άθλημα. Λιώνει τα μάτια και την καρδιά των φθονερών όμως.
Έτσι είναι η πληγή της αλήθειας. Καίει. Ζεματάει. Εθνικό μας σπορ η μουγκαμάρα. Είσαι πετυχημένος; Μουγκαμάρα.

“Συνθέτρια της Χρονιάς 2020” η Λίνα Τόνια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μουγκαμάρα.

Έκανες μια πετυχημένη παράσταση σαν σκηνοθέτης;
Μουγκαμάρα αν δεν είσαι μέσα στο θλιβερό μικροκύκλωμα τους.

Φθόνος λέγεται. Σε φθονούν σε τούτο τον τόπο αν είσαι καλύτερος. Αυτό δεν αλλάζει. Μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν αρρώστια.

Έγραψες ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για το οποίο όλοι συζητούν έξω; Μουγκαμάρα στον μικρόκοσμο μας. Τα εύσημα από αλλού. Όχι από εδώ.

Αν είσαι «δικός» μας, κι ας είσαι ασήμαντος στη δουλειά σου, θα σε προβάλουν.

Αν πληρώσεις 10.000€ η 15.000€ τον επιμελητή του Μουσείου «για να σου κάνει Μουσειολογική προσέγγιση στο έργο σου» θα προβληθείς. Αλλιώς Μουγκαμάρα.
Μέχρι και για την γάτα σου θα κάνουν εκπομπή στην τηλεόραση. Και να οι συνεντεύξεις στα ραδιόφωνα.
Αν αξίζεις ένα δράμι, μουγκαμάρα.

Εφημερίδες με κύρος, εξαρτώνται από ασήμαντους δημοσιογράφους. Πως γίνεται;
Το πραγματικό κλίμα που δημιούργησε στην Ελλάδα η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη το περιγράφει χρόνια πριν, ο Γ. Π. Σαββίδης σε κείμενό του το 1993 με τον εύγλωττο τίτλο: “Μουγκαμάρα και φθόνος”.
Στην Ελλάδα, ελάχιστα έχουν αλλάξει από την εποχή της Κάλλας και του Μητρόπουλου.

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε πολύ περιορισμένος χώρος για του πετυχημένους. Αυτό δεν αλλάζει.

Όταν το 1924 επέστρεψε γεμάτος οράματα ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος, η μισαλλοδοξία του μικρόκοσμου στην Αθήνα από μία φυσιογνωμία του δικού του μεγέθους, τον υποχρέωσε να φύγει το 1938 για τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, για να βρεθεί σύντομα διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Μίσος.

Ήταν τότε που είπε στον μικρό τότε Αλέξανδρο Ιόλα, ο οποίος λάτρευε την Ελλάδα: «Φύγε από την Ελλάδα αν την αγαπάς. Έξω θα την αγαπήσεις περισσότερο». Και του έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του στο Βερολίνο.

Όταν αποφάσισε να γυρίσει πίσω ο Αλέξανδρος Ιόλας τον «έθαψαν» ζωντανό.
Ο φθόνος συναδέλφων της ήταν αυτός που έστρεψε και την 22χρονη Κάλλας προς το εξωτερικό.

Είμαστε μια πνευματική κοινωνία Πυγμαίων.
Θρηνούμε τις χαμένες ευκαιρίες μας μέσα στην Ακρόπολη της εσωστρέφειας και της μηχανορραφίας.
Μια πληγή η οποία πυορροεί τριγύρω από την Ακρόπολη και δεν λέει να σταματήσει.
Οι άξιοι ζουν εξόριστοι σε τόπους και κοινωνίες πολιτιστικά πιο φιλόξενες και γενναιόδωρες.

Την αδιαφορία της ελληνικής μικροπρέπειας την αφηγείται ο κριτικός Αντρέας Καραντώνης: «Αν εξαιρέσουμε μια δυο περιορισμένες εκδηλώσεις στην Αθήνα –εντελώς ανεπίσημες και ιδιωτικές– θα έλεγε κανείς πως όλοι οι άλλοι στοιχημάτισαν μεταξύ τους… να το λησμονήσουν το Νόμπελ που πήρε ο Σεφέρης.
Η Κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ακαδημία, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», τα Λογοτεχνικά μας Σωματεία, οι Πνευματικές μας Ομάδες σώπασαν» -«Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης»- 1980).

Τη γενικότερη αποσιώπηση την αφηγείται γλαφυρά, επίσης, ο Γ. Π. Σαββίδης: «Η άμεση απήχηση στην Ελλάδα; Μουγκαμάρα και φθόνος.
Την ημέρα της αναγγελίας βρισκόμουν για συμπαράσταση στο σπίτι του ποιητή […].
Όταν ακούστηκε η επιβεβαίωση […], πετάχτηκα στο κοντινό ψιλικατζίδικο, που είχε τηλέφωνο, να δώσω την είδηση στο “Βήμα”. Επιστρέφοντας, βρήκα να περιφέρεται στην οδό Άγρας ένας έρημος Ιταλός δημοσιογράφος.
Με σταμάτησε και ρώτησε: “Πού μένει ο Σεφέρης;”. Του έδειξα την πόρτα. Με κοίταξε σαν να τον δούλευα: “Μα πού είναι οι Ελληνες δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι;” […] Κάπως αργότερα, άρχισαν να καταφθάνουν συγγενείς, φίλοι και ομότεχνοι.
Οι τελευταίοι, αδέξιοι και κίτρινοι (ανάμεσά τους και δύο ακαδημαϊκοί). […]

Επιστρέφοντας αεροπορικώς από την Στοκχόλμη με τον ποιητή [Χριστούγεννα 1963], είχα τηλεγραφήσει στο “Βήμα” αριθμό πτήσης και ώρα αφίξεως, υποδεικνύοντας την οργάνωση κάποιας υποδοχής.

Στο Ελληνικό βρήκαμε να μας περιμένουν δύο γυναίκες: η μάνα μου και η Ιωάννα Τσάτσου. Κανείς άλλος» («Το Βήμα», 17.11.1993). Υπάρχουν και άλλες σχετικές μαρτυρίες (του Νίκου Καρύδη, του Ρόντρικ Μπήτον.
Ποια ήταν η έμμεση απάντηση του Σεφέρη στην αδιάφορη ελληνική πολιτεία και τους μικρόψυχους «κίτρινους» Ελληνες ομότεχνους και διανοούμενους;

Την εντοπίζει, εύστοχα, ο Σαββίδης στην ίδια αφήγηση.
Έξι μήνες μετά τη βράβευσή του, τον Απρίλιο 1964, όταν ανακηρύσσεται σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με πρόταση του Λίνου Πολίτη), ο Σεφέρης υπενθυμίζει τις ακόλουθες φράσεις του Γάλλου ποιητή Baudelaire: «Τα έθνη έχουν μεγάλους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους. Ο μεγάλος άνθρωπος είναι λοιπόν νικητής ολόκληρου του έθνους του».

Όπως θυμάται ο Σαββίδης (1993), επειδή υποψιαζόταν ότι η επιστροφή του Γιώργου Σεφέρη από τη Στοκχόλμη θα συνοδευόταν από την ίδια “μουγκαμάρα”, τηλεγραφεί “υποδεικνύοντας την οργάνωση κάποιας υποδοχής”.
Στο αεροδρόμιο τους υποδέχονται δυο γυναίκες, “η μάνα μου και η Ιωάννα Τσάτσου. Κανείς άλλος”.

Στην πρώτη εμφάνιση του Θεάτρου Τέχνης στο Ηρώδειο με ένα σχήμα βασικών συντελεστών (Κουν, Τσαρούχης, Χατζιδάκις, Ραλλού Μάνου) το Σάββατο 29 Αυγούστου του 1959, στους αριστοφανικούς «Όρνιθες» ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες, «Αίσχος, σταματήστε, ντροπή…». Ύστερα σιγή. Τι θέλει να μας πει αυτό το θέατρο;;;

Μετά τις εκλογές του 1977, ο Kαραμανλής εμπιστεύτηκε το Yπουργείο Πολιτισμού στον καθηγητή φιλοσοφίας Δημήτρη Νιάνια. Eκείνοι που μια ζωή γνωρίζουν και σέβονται τον Nιάνια, τον εκτιμούν ένα παραπάνω για τις σωστικές παρεμβάσεις του στο χώρο της Aκρόπολης. H πεζοδρόμηση της Πλάκας άρχισε από την οδό Kυδαθηναίων και Φιλελλήνων το 1978, κι έγινε η πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης τμήματος του Eρεχθείου το 1979, ενώ έσωσε με σχετικές αποφάσεις του εκατοντάδες νεοκλασικά, από την Kουμουνδούρου ως την Aκρόπολη. Μουγκαμάρα.

Οι φωτεινές εξαιρέσεις είτε καταποντίστηκαν σε ένα όργιο αδιαφορίας και αποσιώπησης είτε ακόμα και αν έλαμψαν μακριά από το Ελλαδικό κέντρο, σπιλώθηκαν ή κατασυκοφαντήθηκαν άγρια από τις μικρές κάστες της διανόησης που λυμαίνονται τον τόπο.

Το παιχνίδι παίζεται δεκαετίες τώρα με τους ίδιους και τους ίδιους είτε μιλάμε για λογοτεχνία είτε μιλάμε για θέατρο είτε ακόμα και για ακαδημαϊκούς τίτλους και πανεπιστημιακές έδρες.

Στο μεταξύ Φθόνος και Μουγκαμάρα κάθε φορά που κάποιος καταφέρνει να βγει από τα τείχη της εγχώριας μετριότητας και να διαπρέψει στο εξωτερικό.

Το βλέπουμε στις περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο ταράζει το βάλτο στα γράμματα και στις τέχνες της χώρας. Μουγκαμάρα.

Το μίσος δεν είναι το αντίθετο της αγάπης. Η αδιαφορία είναι.

 www.newspepper.gr 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ