Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνονται τα ραντεβού για τους πολίτες

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την αγορά και το εμβόλιο: Άνοιγμα ανά 3 μέρες για τα εμπορικά, εντός του Γενάρη το εμβόλιο -ψηφιακό ραντεβού για τον εμβολιασμό

Μεγάλη ανάσα αναμένεται να προσφέρει η έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς η έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού θα δώσει το σύνθημα για την επάνοδο στην κανονικότητα, σταδιακά μεν, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε σχέση με την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας. Το «φιλί ζωής» που θα προσφέρει το εμβόλιο στην αγορά, αλλά και η ψυχολογική ανακούφιση από τον ερχομό των σκευασμάτων στη χώρα έχουν κινητοποιήσει πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τηλεδιάσκεψη με τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», μετά την εμπειρία που απέκτησε στη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε ως απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Εντός Γενάρη το εμβόλιο

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ακόμη ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Επιπλέον, η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Λόγω του πολυεπίπεδου σχεδιασμού, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο και για το άνοιγμα της αγοράς, μεθαύριο, Δευτέρα, καθώς η λειτουργία των 110 καταστημάτων εποχιακών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη) θα αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως crash test για την επανεκκίνηση της αγοράς. Σε περίπτωση συνωστισμού, ωστόσο, τα καταστήματα θα ξανακλείνουν, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «δε θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορωνοϊού στο κρισιμότερο σημείο».

protothema.gr Γεωργία Σαδανά

Θ. Μωραΐτης: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει την αγορά σε ακόμα περισσότερα λουκέτα, την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση. Εξασφαλίζει την επιβίωση των λίγων και ισχυρών. Όχι την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Όχι τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για το άνοιγμα των καταστημάτων εποχιακών ειδών, αλλά και τη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στον εμπορικό κόσμο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας.

«Η μικρομεσαία επιχείρηση περνάει κάτω από τα ραντάρ της Κυβέρνησης.
Όχι σήμερα, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης τους πριμοδοτούν κολοσσούς και αφήνουν εκτός κάδρου την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση βρήκε στην πανδημία την χρυσή ευκαιρία για να ολοκληρώσει μια ώρα αρχύτερα το έργο της, αφήνοντας στο έλεος τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, τόνισε τις επανειλημμένες επιστολές κι εκκλήσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας για στήριξη από την Κυβέρνηση, οι οποίες, όπως δήλωσε, «δε βρήκαν ευήκοα ώτα». Μάλιστα, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση καταδικάζει την αγορά σε ακόμα περισσότερα λουκέτα και την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση».

«Θεωρεί προτιμότερο να εξασφαλιστεί η επιβίωση των λίγων και ισχυρών κι όχι την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ο βουλευτής, κλείνοντας τη δήλωσή του λέγοντας ότι «θα λέγαμε πως είμαστε, εδώ κι ενάμιση χρόνο, στο ίδιο έργο θεατές, αλλά εδώ δεν πρόκειται για παράσταση. Δεν πρόκειται για μια κακόγουστη επιθεώρηση. Πρόκειται για τη ζωή μας.»

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή:

«Η μικρομεσαία επιχείρηση περνάει κάτω από τα ραντάρ της Κυβέρνησης.
Όχι σήμερα, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης τους πριμοδοτούν κολοσσούς και αφήνουν εκτός κάδρου την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση βρήκε στην πανδημία την χρυσή ευκαιρία για να ολοκληρώσει μια ώρα αρχύτερα το έργο της, αφήνοντας στο έλεος τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας και το σύνολο της αντιπολίτευσης προσπαθούν εδώ και 9 μήνες να πείσουν την κυβέρνηση για ουσιαστική στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων.

Μάταια! Φωνή βοώντος!

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν επισημάνει με επιστολές τους τα ανυπέρβλητα προβλήματα που επί μήνες αντιμετωπίζουν. Έχουν καταθέσει προτάσεις με επιστολές τους προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Προφανώς δε βρήκαν ευήκοα ώτα.

Η απάντηση έρχεται δια των πράξεων- κι αυτές μιλούν από μόνες τους:
Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα μόνο των καταστημάτων εποχιακών ειδών – τα οποία θα πωλούνται και στις υπεραγορές τροφίμων.
Είναι ολοφάνερο ότι, γι’ αυτήν, οι μεγάλες αλυσίδες έχουν μεγαλύτερη αξία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Καταδικάζει την αγορά σε ακόμα περισσότερα λουκέτα και την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Θεωρεί προτιμότερο να εξασφαλιστεί η επιβίωση των λίγων και ισχυρών κι όχι την πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Θα λέγαμε ότι είμαστε, εδώ κι ενάμιση χρόνο, στο ίδιο έργο θεατές, αλλά εδώ δεν πρόκειται για παράσταση.
Δεν πρόκειται για μια κακόγουστη επιθεώρηση.
Πρόκειται για τη ζωή μας.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το κάλεσμα για συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και τις δράσεις που ανακοινώνονται σε γειτονιές της Αθήνας (Περιστέρι, Καισαριανή, Νέα Σμύρνη, Κερατσίνι, Αγ Παρασκευή κλπ) και άλλες πόλεις την ίδια ώρα. Η ανακοίνωση:

12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ: ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβρη του 2008, από το χέρι του ειδικού φρουρού Κορκονέα, έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων και ανέργων που διαδήλωσαν μαχητικά για ένα μήνα στους δρόμους όλης της χώρας ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Ήταν η πρώτη εξέγερση της σύγχρονης κρίσης του καπιταλισμού. Το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» διατράνωνε τη θέληση και την προσδοκία των εργαζόμενων, της νεολαίας, των φοιτητών και μαθητών να πάρουν την υπόθεση του παρόντος και του μέλλοντος στα δικά τους χέρια. Βάθυνε την κρίση και επιτάχυνε την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ του Καραμανλή.

Η εξέγερση του Δεκέμβρης του ‘08, οι «μέρες του Αλέξη», ήταν ο προσεισμός για τους συγκλονιστικούς αγώνες και τη μαζική αριστερή ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας στα χρόνια των μνημονίων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ιδρύθηκε» μέσα σ’ αυτή την εξέγερση.

Δώδεκα χρόνια μετά, οι ομοιότητες είναι προφανείς. Η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία αναβαθμίζονται επικίνδυνα από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη. Με πρόσχημα την πανδημία εξαπολύει τους τραμπούκους της ΕΛ.ΑΣ με αδιάκοπες επιχειρήσεις στοχοποιώντας τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα και την οργανωμένη αριστερά όπως αποδείχτηκε με τις επιχειρήσεις καταστολής ενάντια στις πορείες του Πολυτεχνείου και στη διαμαρτυρία γυναικών στο Σύνταγμα, με τις αθρόες συλλήψεις και στις διώξεις αγωνιστών-τριων που διώκονται με κατηγορίες “διέγερσης σε ανυπακοή” επειδή είτε καλούσαν είτε συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και στην πορεία του Πολυτεχνείου, με τις επιθέσεις στα γραφεία αριστερών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμέτωπη με την διπλή κρίση της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομίας, κλιμακώνει την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα, σκορπίζοντας πακέτα δις ευρώ στις τράπεζες και στα αφεντικά. Ξέρει πως για να περάσει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της χρειάζεται να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία, να κτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται.

Όμως, η πολιτική της βρίσκει αντιστάσεις παντού. Οι εργαζόμενοι και οι νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο, η 17 Νοέμβρη, η πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε.

Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη, οι εμπειρίες της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι πολύ πιο βαθιές και πλούσιες. Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα όρια της κοινοβουλευτικής διαχείρισης του συστήματος. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει να μπει μπροστά ενάντια στη κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Για να κερδίσουν οι αγώνες, για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Για να σταματήσει μια για πάντα το σύστημα που δίνει στις τράπεζες και το κεφάλαιο, στους διεθνείς τοκογλύφους και τις πολυεθνικές του πολέμου λεφτά, ενώ για την λαό και την νεολαία κρατάει την φτώχια, την ανεργία, την μετανάστευση, την καταστολή και τελικά τις “σφαίρες”!. Για να βαδίσουμε στην προοπτική της εργατικής επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Η Κυριακή 6 του Δεκέμβρη είναι ημέρα μνήμης και αγώνα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το κάλεσμα για συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το μνημείο του Αλέξη στα Εξάρχεια και τις δράσεις που ανακοινώνονται σε γειτονιές της Αθήνας (Περιστέρι, Καισαριανή, Νέα Σμύρνη, Κερατσίνι, Αγ Παρασκευή κλπ) και άλλες πόλεις την ίδια ώρα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aνακοίνωση της παράταξής των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά με τη μη υιοθέτηση των δύο τροπολογιών (ΜΥΦ και ασθένειας λογιστών) από τον Υπουργό Οικονομικών, παρά τη συναίνεση τριών κομμάτων (ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΙΝΑΛ). Αναλυτικά:

Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν τα «μεγάλα» Ευχαριστώ στους Λογιστές-Φοροτεχνικούς για την ανιδιοτελή προσφορά τους, που παλεύουν με τις αμέτρητες κακοσχεδιασμένες πλατφόρμες, επωμιζόμενοι μεγάλο μέρος κρατικών λειτουργιών, προκειμένου να κρατηθεί η χώρα και η οικονομία όρθια από την πανδημία του COVID-19, είναι οι ίδιοι που δεν δίνουν καμία σημασία για την υγεία και τις ανάγκες των συναδέλφων μας.

Στην χθεσινή του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταικούρας, απέρριψε τις βουλευτικές τροπολογίες βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οριστικά δύο τεράστια, ανοιχτά ζητήματα του κλάδου:

  • Πρώτον, το θέμα της διαγραφής των προστίμων ΜΥΦ της χρήσης 2014 και
  • Δεύτερον, τη δυνατότητα παράτασης υποβολής δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19.

Σκοπός της τροπολογίας των ΜΥΦ, ήταν η αποκατάσταση της αναταραχής που προκάλεσε η έκδοση προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής για τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, τον Ιανουάριο του 2016.

Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μεταξύ επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων, καθώς η χρήση 2014 ήταν η πρώτη φορά εφαρμογής της πλατφόρμας των ΜΥΦ, όπου οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν πλήθος λειτουργικών προβλημάτων κατά την εκτέλεση των εργασιών τους.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά το «εξωφρενικό» δικαίωμα των λογιστών-φοροτεχνικών στην ασθένεια! Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, μία νόσος που δεν κάνει εξαιρέσεις και στην οποία όλοι είναι ευάλωτοι, οι συνάδελφοι λογιστές και φοροτεχνικοί «απαγορεύεται» να νοσήσουν!

Ο υπουργός μας λέει ουσιαστικά πως όσοι έχουν την ατυχία να νοσήσουν, θα πρέπει να βρουν τρόπο, ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Αν δεν το κάνουν, θα επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί.

Αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα διαιωνίζονται με την απόρριψη των προαναφερθεισών τροπολογιών και με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν έκανε δεκτή καμία τροπολογία, απαξιώνοντας το Κοινοβούλιο, παρότι υπήρξε η μέγιστη συναίνεση τριών κομμάτων (ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΙΝΑΛ). Αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η τροπολογία θα αξιολογηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών, από τον αρμόδιο υφυπουργό και αν υλοποιείται τεχνικά από την ΑΑΔΕ, τότε θα προχωρήσουμε».

Ως «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι», ήδη, από την αρχή της πανδημίας, τόνισαν την ανάγκη για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την προστασία και την μέριμνα των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών που νοσούν από COVID-19. Ήδη, από τον Μάρτιο, υπάρχουν ανάλογα αιτήματα που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απλά προσπερνούσε.

Αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης, είναι μέχρι σήμερα να θρηνούμε συνεχώς απροστάτευτους συναδέλφους από τον φονικό κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή, οι πελάτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, αφού οι συνάδελφοι που νοσούν αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αντί να πράξει το αυτονόητο, πηγαίνοντας μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας ΟΛΑ τα γεγονότα ασθένειας του Λογιστή-Φοροτεχνικού, με παράλληλη πρόβλεψη παράτασης υποβολής όλων των δηλώσεων των πελατών του, μας παραπέμπει με ασάφεια στο μέλλον και στην τεχνική επάρκεια της ΑΑΔΕ.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως πρόκειται πρωταρχικά για ένα μείζον, πολιτικό πρόβλημα, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Δεν είναι δυνατόν να επαφιέμεθα στην τεχνική επάρκεια και την καλή διάθεση της ΑΑΔΕ και του κ. Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ και ο κ. Πιτσιλής είναι για να υλοποιούν τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Αν οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί παρακαλούμε να μας ενημερώσουν.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία κλινική πρώτης γραμμής, όπως είναι η παθολογική του νοσοκομείου Αγρινίου, επλήγη με τη μόλυνση από Covid έντεκα ατόμων, εκ των οποίων τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ είχε προηγηθεί η ασθένεια ενός γιατρού της ίδιας κλινικής. Αντί πανικού, χρειάζεται η μέγιστη ετοιμότητα και οργάνωση, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του προσωπικού και όχι με τον αποκλεισμό τους όπως συμβαίνει, τη στιγμή που πρέπει πάση θυσία να μείνουν όρθιοι. Πολύ περισσότερο που η κλινική Covid του νοσοκομείου γέμισε και σχεδιάζεται μεταφορά ασθενών στα Γιάννενα, όπου η ΜΕΘ πιέζεται αλλά υπάρχει κάποια δυνατότητα στην απλή κλινική  Covid.

Στο ίδιο το νοσοκομείο του Αγρινίου γίνεται η προσπάθεια εκ των ενόντων να παραμείνουν κάποιοι ασθενείς ή και να ετοιμαστεί μία επιπλέον κλινική Covid.

Είναι γνωστό τί είχαμε προτείνει ως προς την επιχειρησιακή οργάνωση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, όπως και για την αγορά μοριακού αναλυτή και των αντιδραστηρίων. Εκτός παθολογικής αλλά εντός νοσοκομείου υπήρξε σύγχυση σχετικά με τα rapidtest, τα οποία σε πρώτο στάδιο ήταν θετικά για μέλη του προσωπικού και με κορυφαίο παράδειγμα αυτό που συνέβη με την Αστυνομία στην Αιτωλοακαρνανία και τις παλινωδίες για τα κρούσματα σε δεκάδες αστυνομικούς, που τελικά ειπώθηκε ότι ήταν αρνητικοί.

Η άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να απαντήσει στις εκκλήσεις και τις προτάσεις μας, όπως και η αλαζονεία και μυστικοπάθεια (για να καλύψει τι, άραγε;) της διοίκησης της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ, ήταν η χειρότερη πρακτική στην προσπάθεια για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Η αβελτηρία και η ανοργανωσιά οδηγούν στον πανικό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εθελοντισμός και προσφορά στις δύσκολες συγκυρίες

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή της κοινωνίας σε

πρότυπα περισσότερο ατομικιστικά με παράλληλη έκφραση εγωιστικών συμπεριφορών, εσωστρέφειας και ιδιοτέλειας. Αυτό το λυπηρό φαινόμενο φυσικά δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Στους τελευταίους αιώνες με την πρόοδο της επιστήμης και τα τεχνολογικά επιτεύγματα η ποιότητα της ζωής μας βελτιώθηκε αισθητά. Ωστόσο ο άνθρωπος με την αφθονία και ποικιλία των αγαθών που έχει στη διάθεση του έμαθε σε ένα υλιστικό πρότυπο ζωής, που τον γέμισε με το άγχος του να τα αποκτήσει. Έγινε πιο υλιστής και ο φθόνος για αυτά που δεν έχει κυρίευσε τη ζωή του.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός δεν είναι μια απλή έννοια, είναι στάση ζωής. Βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Στη βαθύτερη και μακραίωνη έννοια του ανθρωπισμού και της προσφοράς. Μία εθελοντική προσπάθεια δεν στοχεύει μόνο στην επίλυση ενός ζητήματος τη δεδομένη μόνο χρονική στιγμή αλλά στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Αυτό πώς μπορεί να επιτευχθεί; Με το να κατανοήσει κανείς τις βαθύτερες αιτίες και με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός μας.

Οι δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πεδίο του εθελοντισμού και να χαρακτηριστούν ως τέτοιες μπορούν να έχουν διάφορες μορφές. Μπορούν να είναι προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, μια πρωτοβουλία που να αφορά το περιβάλλον όπως η οργάνωση δενδροφυτεύσεων, καθαρισμού ακτής, πάρκων κλπ, μπορεί να είναι ακόμη και προσφορά εργασίας σε συλλόγους για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Πράξεις εθελοντισμού μπορεί να στηριχτούν και πέρα από τα σύνορα της χώρας με προσφορά σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και χώρες που το έχουν ανάγκη λόγω ειδικών συνθηκών.

Ειδικότερα οι νέοι, ως το πιο παραγωγικό, ενεργό και ζωντανό κομμάτι κάθε χώρας

πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να δίνουν το παρόν σε τέτοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά η Ο.Ν.Ν.Ε.Δ και οι Νομαρχιακές Επιτροπές που την απαρτίζουν συμμετέχουν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ενεργά παρακινώντας όποιον μπορεί να συστρατευθεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εντοπίζει στην κοινωνία. Από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας πολλοί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας δηλώνοντας εθελοντές ώστε να βοηθήσουν στην παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη στους δήμους που διαμένουν. Αλλεπάλληλες αιμοδοσίες έλαβαν χώρα ενώ μεγάλη επιτυχία είχε η καμπάνια για την δήλωση εθελοντών δοτών μυελού των αστών. Επίσης προσφέρθηκε στήριξη συλλόγων και σωματείων όπως ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΛΟΓΑ, και συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες της Σάμου αλλά και άλλες πολλές που έγιναν και θα γίνουν. Σε τοπικό επίπεδο η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας, πέρα από τα ανωτέρω, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια της εθελοντικής οργάνωσης “Άλμα Ζωής Πάτρας” να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με το ευαίσθητο τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Το νόημα σε όλα αυτά είναι ο παραδειγματισμός της κοινωνίας και η ευαισθητοποίηση της στα επιμέρους ζητήματα.

Ωστόσο το πιο μεγάλο παράδειγμα εθελοντισμού ,αυτοθυσίας και ανιδιοτελούς

προσφοράς δόθηκε πριν από λίγες ημέρες καθώς στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε είδαμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με απαράμιλλο θάρρος να αφήνουν τις οικογένειες τους και το ασφαλές τους περιβάλλον ώστε να βρεθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκη. Και εκεί που όλοι οι Έλληνες είδαν μεγαλείο ψυχής και ανθρωπιάς, μια μερίδα του τύπου είδε… τον φερετζέ του νεοφιλελευθερισμού! Σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα που η ομόνοια και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, μικροπολιτικά παιχνίδια τακτικισμού και διχόνοιας εμφανίζονται ώστε να διαταράξουν ισορροπίες και να υποβαθμίσουν μια άριστη πράξη ανθρωπισμού και εθελοντισμού.

Εν κατακλείδι , καθώς διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ανθρωπισμού. Μόνο με αυτά μπορεί να διασφαλισθεί η ενότητα και είναι το άριστο εφόδιο για την ορθή επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Τελικά ας γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι μέσω του εθελοντισμού!

Μέλου Λαμπρινή

– Προπτυχιακή Φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών κ’ Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Παν. Δυτ. Μακεδονίας)

– Υπεύθυνη Εθελοντισμού κ’ Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. Αιτωλοακαρνανίας 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ