Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 16:52

Η χρεοκοπία της Ελληνικής διπλωματίας

Του Νικηφόρου Βαρονέτου

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (10/11-12-20) απέδειξε για πολλοστή φορά ότι :

1ον. Η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες της Ένωσης είναι φίλοι και σύμμαχοι της νεο-οθωμανικής Τουρκίας και κατά συνέπεια εχθροί του Ελληνισμού.

2ον. Η ΕΕ δε θέλει και δεν μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών της (Ελλάδα – Κύπρος) που απειλούνται από μια τρίτη χώρα (Τουρκία).

3ον. Οι πολιτικές ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο, δειλές, φοβικές και ανίκανες, αδυνατούν να υπερασπιστούν τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα.

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν περιλαμβάνονται ούτε καν ανώδυνες  κυρώσεις κατά της αναθεωρητικής Τουρκίας παρά μόνον παραινέσεις για να δείξει καλή πρόθεση, να αποκλιμακώσει τις μονομερείς ενέργειες και να προσέλθει σε διάλογο. Επαναλαμβάνονται, δηλαδή, όσα είχαν ειπωθεί και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, του περασμένου Οκτωβρίου. Επίσης αναφέρεται ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα επανεξεταστούν το Μάρτιο του 2021. «Γελάνε και τα μουστάκια» του Ερντογάν.

Το τραγικό δεν είναι ότι το Συμβούλιο Κορυφής εμπαίζει  για ακόμη μια φορά τους Έλληνες, αλλά ότι τα Συμπεράσματά του προσυπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καμιά κάθετη διαφωνία, καμιά ανυποχώρητη αντίσταση, κανένα veto. Μάλιστα στις δηλώσεις τους, για εσωτερική κατανάλωση, μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίστηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Αλλά πώς μπορούσε να υπάρξει διαφορετική κατάληξη της Συνόδου όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συχνές δηλώσεις του έλεγε ότι: «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία μπορεί χωρίς συνέπειες :

  1. Να συνεχίσει τις φτηνές εξαγωγές της, με το ευνοϊκό τελωνιακό καθεστώς, προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ.
  2. Να αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία (υποβρύχια 214), την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  3. Να εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με casus belli, να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και να διεκδικεί νησιά του Αιγαίου.
  4. Να συνεχίσει την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου.
  5. Να συνεχίσει να θεωρεί ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και άρα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έχει νομική ισχύ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
  6. Να συνεχίσει τις παραβιάσεις, με ερευνητικά και γεωτρύπανα, της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα.

Η Σύνοδος Κορυφής προτρέπει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να υπάρξει γρήγορη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Μόνο που στις συνομιλίες αυτές το θέμα θα είναι πόσα απ’ αυτά που ζητάει η τουρκική πλευρά θα παραχωρήσει η Ελλάδα.

Η Σύνοδος Κορυφής ζητάει επίσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ να προχωρήσει την πρότασή του για σύγκληση πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μια Διάσκεψη που θα καταστήσει τις σημερινές μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις  αντικείμενο διεθνούς συνόδου και παράλληλα θα αναβαθμίσει την κατεχόμενη ζώνη της Κύπρου σε κρατική οντότητα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά προσυπέγραψαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης χωρίς αντίσταση, χωρίς veto, φροντίζοντας περισσότερο για τα συμφέροντα της Γερμανικής Ευρώπης παρά γι’ αυτά του Ελληνισμού. Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει η ελληνική πλευρά έναντι των δυνητικών συμμάχων; Η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Εμιράτα, αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καταγράφουν σε κάθε περίπτωση την ψοφοδεή ελληνική στάση. Γιατί σύμμαχοι θα υπάρχουν μόνο όσο αξίζουμε εμείς για τους συμμάχους.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν επιλέξει να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή αποκλειστικά μέσω της διπλωματικής πολιτικής. Η επιλογή αυτή έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια. Γιατί μια επιτυχημένη διπλωματία προϋποθέτει πολιτική κυριαρχία, οικονομική ανεξαρτησία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν σήμερα.

Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν ότι: «Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να παρακολουθήσει, μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, την παρέλαση της νίκης στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά την παρέλαση οι τούρκοι στρατιώτες τραγουδούσαν: «Χτες στη Συρία και τη Λιβύη, σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, αύριο παντού».

Καταλαβαίνει κανείς από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα;

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Εθνικό έγκλημα - Παραχώρησαν το εθνικό πλούτο έναντι «πινακίου φακής»

Με ένα ποσό 22,5 δισ., που θα δοθεί υπό προϋποθέσεις μέχρι το 2025, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, βάσει σχεδίων επενδύσεων που θα κατατεθούν και 9,4 εκ. δανείων που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον εθνικό δανεισμό, η χώρα παραιτήθηκε ουσιαστικά των δικαιωμάτων της σε υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ ανατολκάί του 28ου Μεσημβρινού, τουλάχιστον. 

Αυτά είναι τα ανταλλάγματα - ψίχουλα προς την κυβέρνηση για να μην θέσει βέτο, οπως έθεσε η Ουγγαρία και η Πολωνία για τα δικά τους θέματα, για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. 

Οι κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι: «Αν προβάλλαμε βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης ως ''αντίποινα'' για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τη ΕΕ, δεν θα μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτό  το ποσό».

Πλέον αυτό συνιστά από την ελληνική κυβέρνηση defacto αποδοχή της άρνησης από πλευράς της Τουρκίας της ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού αλλά και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο, έχει συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο, ίσως και εκατονταπλάσιες από τα ψίχουλα των δανείων και των υπό όρους επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προηγούμενο για την παραίτηση δικαιοδοσιών και δικαιωμάτων σε όλη την περιοχή που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα πλέον έχει «μικρύνει» defacto με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, μια ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια της άρνησης χρήσης των ελληνικών όπλων για ανάσχεση της εισβολής του Oruc Reis και των ερευνών που διεξήγαγε επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί περίπου 3 μήνες, κάτι που πλέον ομολογεί και η κυβέρνηση η οποία στην αρχή ψευδολογούσε λέγοντας πως δεν διεξάγει έρευνες.

Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

Στις δηλώσεις που κάνει αυτή την ώρα ο Κ.Μητσοτάκης και μιλώντας για την Τουρκία, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντάς την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στη δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μέσω της πασίγνωστης εφαρμογής Google Maps, προχώρησε το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Στον χάρτη (δείτε τον εδώ) εμφανίζεται το Αιγαίο διχοτομημένο με τα νησιά να χωρίζονται σε κατηγορίες με ξακάθαρη ανφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά:

-Ελληνικά νησιά (Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη)

-Νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και είναι στρατικοποιημένα κατά παράβασή της (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Σάμος).

-Νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης (Δωδεκάνησα).

-Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK και σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η κυριαρχία τους δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.

Παράλληλα παρουσιάζεται η αυθαίρετη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και η πρόταση Γιαϊτζί για ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, σε βάρος της Κύπρου. Το ίδιο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο χάρτης του «θεωρητικού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποδίδει 462.000 χλμ θαλάσσιας έκτασης στην Τουρκία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά.

Η ερμηνεία της Τουρκίας, βασίζεται στον ισχυρισμό πως διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, αν και αυτό σαφώς και δεν ισχύει. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στον διαδραστικό χάρτη του Γιαϊτζί, «πανηγυρίζοντας» πως αναρτήθηκε στο… Google.

parapolitika.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Tην δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες μελισσοκόμοι, επισημαίνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Βορίδη.

Ο κ. Βαρεμένος αναφέρει ότι, στα προβλήματα που προϋπήρχαν στον κλάδο λόγω των μαζικών ελληνοποιήσεων αμφιβόλου ποιότητας ξένου μελιού, ήρθε να προστεθεί η δραματική μείωση της ζήτησης λόγω του λοκντάουν στην εστίαση και της κατάρρευσης του τουρισμού, με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να έχει πληγεί σημαντικά.Ο κ. Βαρεμένος καλεί τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και τον έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας του μελιού στην αγορά, ώστε να προστατευθεί από αθέμιτες πρακτικές το γνήσιο και υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι.

Ο κ. Βαρεμένος καλεί τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και τον έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας του μελιού στην αγορά, ώστε να προστατευθεί από αθέμιτες πρακτικές το γνήσιο και υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ελλήνων μελισσοκόμων»

Το lockdown στην εστίαση και η κατάρρευση του τουρισμού, μείωσαν δραματικά τη ζήτηση στην ελληνική αγορά, αλλά και τις εξαγωγές του ελληνικού μελιού. Οι περιορισμοί εμποδίζουν τους μελισσοκόμους να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια, ώστε να αξιοποιήσουν την ανθοφορία των ελληνικών φυτών, που δίνουν στο ελληνικό μέλι αυτή την ποιότητα που το καθιστά μοναδικό προϊόν.

Η απαγόρευση τρίτου ατόμου στα αυτοκίνητα έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, γιατί η μελισσοκομία βασίζεται στη χειρωνακτική εργασία σε απομακρυσμένες πολλές φορές περιοχές.

Στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης των ελλήνων μελισσοκόμων συμβάλλουν με αποφασιστικό τρόπο και οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η νοθεία, στην οποία καταφεύγουν ένας-δύο μεγαλοπαραγωγοί που ηγεμονεύουν στον κλάδο. Με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό, που αποκαλύπτεται και με ελέγχους του ΕΦΕΤ, να οδηγεί στην καταβαράθρωση των τιμών και την αδυναμία των χιλιάδων παραγωγών να διοχετεύσουν το ποιοτικό προϊόν τους στην αγορά με όρους αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Η αδυναμία να ταυτοποιηθεί η προέλευση και η ποιότητα του τελικού προϊόντος μεγεθύνει το πρόβλημα και επιτείνει κρισιακά φαινόμενα που κάνουν τον κλάδο να βουλιάζει και πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Επειδή τα μέτρα περιορισμού του lockdown και η μετάθεση της Horeca για τον Απρίλιο 2021 επέφεραν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των περίπου 25.000 ελλήνων μελισσοκόμων,
Επειδή η ποιότητα και η διατροφική αξία του ελληνικού μελιού είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά οι παράνομες ελληνοποιήσεις πλήττουν το εισόδημα του Έλληνα μελισσοκόμου,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Πως σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ να στηρίξει το εισόδημα των μελισσοκόμων, το οποίο επλήγη σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της επαπειλούμενης εγκατάλειψης της μελισσοκομίας;
• Προτίθεται ο υπουργός να προχωρήσει στην χορήγηση σήματος ελληνικού μελιού στον παραγωγό και στην εντατικοποίηση και βελτιστοποίηση των ελέγχων του ΕΦΕΤ, ώστε να ταυτοποιείται η ποιότητα και η προέλευση του μελιού που πωλείται στην ελληνική αγορά;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κείμενο συμπερασμάτων - Κυβερνητικές πηγές: «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά» - Διευρύνθηκε η λίστα με τα πρόσωπα, εις βάρος των οποίων θα υπάρξουν κυρώσεις - Ξένα ΜΜΕ: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις - Τον Μάρτιο, αφού αναλάβει στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν, η συζήτηση για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας

Συμφωνία  έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής επί των συμπερασμάτων που αφορούν στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της,  καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών - μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
 
Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, διευκρίνισαν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως ξένα ΜΜΕ ερμηνεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τονίζουν πως ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία.

Το κείμενο συμπερασμάτων είναι το ακόλουθο:

text

Κυβερνητικές πηγές: H καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην ΕΕ υπήρξε απόλυτη και σαφής

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».

Τι αναφέρει το κείμενο

Η σημαντικότερη διόρθωση στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αφορά κυρίως στην Κύπρο, καθώς η Λευκωσία πέτυχε να αναφερθεί στην ανακοίνωση των 27 ότι θα υπάρξει διεύρυνση της λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021». Επίσης «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Τέλος, η ΕΕ δηλώνει σαφέστατα ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία εναντίον της Τουρκίας, πριν να υπάρξει η αλλαγή στον Λευκό Οίκο, καθώς οι 27 περιμένουν να δουν τις διαθέσεις της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν έντονες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Πολωνία και η Ιταλία ήταν οι χώρες της ΕΕ που δεν δέχονταν καμία κύρωση εναντίον της Τουρκίας. Στο πλευρό τους στάθηκε και η Γερμανία αν και ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ κράτησε λιγότερο σκληρή στάση.

Για «καρότο και μαστίγιο απέναντι στην Άγκυρα» κάνουν λόγο γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Η Ολλανδή κεντροαριστερή ευρωβουλευτής Kati Piri, αντιπρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ακούστηκε πολύ εντυπωσιασμένη με τα συμπεράσματα των 27 ηγετών για την Τουρκία. «Εφτά παράγραφοι στο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία και ούτε μία απλή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» στη χώρα αυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές έλεγαν στο Politico ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται ένα τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία.  Το τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πλήροφορίες, διατηρούσε την αναφορά προηγούμενου προσχεδίου στη Σύνοδο του Μαρτίου 2021, «σκληραίνει» κατά τι τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει «πινελιές» για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, καλούσε την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.

Η γλώσσα για τις κυρώσεις παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές -όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά του Μπορέλ  θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης».

Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - pacta sunt servanda.

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία -όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία του κ. Ερντογάν.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 16:41

«ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΨΩΜΙ ΤΡΩΣ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ…»

Με μια εγκύκλιο από το παράλληλο σύμπαν στο οποίο διαμένει, η υπουργός «της καρδιάς μας» κυρία Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε στην εκπαιδευτική κοινότητα τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στο α’ τετράμηνο. Μας εξήγησε  λοιπόν -μήπως και δεν το έχουμε καταλάβει- πως βιώνουμε μια μοναδική εμπειρία στην εκπαιδευτική μας πορεία, καθώς έχουμε στα χέρια μας εργαλεία σπουδαία γι’αυτήν την αξιολόγηση, εργαλεία που χρησιμοποιούν όλα  τα Πανεπιστήμια στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Μόνο που δεν αναφέρει πως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν χρόνια που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, έχουν εξοικειωθεί με αυτά και επιπλέον απευθύνονται σε ενήλικες. Από την άλλη, εμείς οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούμαστε να  αποκωδικοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία μέσα σε ένα μήνα, και να τα χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση παιδιών.

Εδώ και ένα μήνα χρησιμοποιήσουμε ήδη την πλατφόρμα  WEBEX στην τηλεκπαίδευση, η οποία δεν είναι λειτουργική για να κάνεις μάθημα με κλειστές κάμερες και κλειστά μικρόφωνα από την πλευρά των μαθητών όπως έχουμε κληθεί να κάνουμε.
Πώς θα ελέγξω εγώ ο εκπαιδευτικός ότι παρακολουθεί κάποιος το μάθημα όταν κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να μου μιλήσει; Πώς θα μπορέσω εγώ ο εκπαιδευτικός που έχω 150 καινούρια παιδιά που για 2 μήνες έβλεπα μόνο τα μάτια τους πάνω από την μάσκα και τους άλλους δύο μόνο ονόματα σε μαύρα παράθυρα, να τα γνωρίσω και πολλώ δε μάλλον  να τα αξιολογήσω;.

 Αντί λοιπόν να μας πει κάτι για όλα αυτά, αντί να μας διευκολύνει να κάνουμε πιο ελκυστικό και πιο χαλαρό το μάθημα μήπως και πείσουμε περισσότερα παιδιά να μας παρακολουθήσουν, χωρίς να δείχνει να καταλαβαίνει την πίεση που μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς  βιώνουμε, το μόνο που μας λέει ως νέα Μαρία Αντουανέτα είναι πως «αφού δεν έχουμε ψωμί γιατί δεν τρώμε παντεσπάνι;».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚΑΠΕΤΟΥΛΙΑ

Εκπαιδευτικός

Μέλος του ΜέΡΑ25 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού, χαρακτήρισε την Τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού «απαράδεκτη και ντροπιαστική».

«Δε σας βγήκε ο χρόνος για να ολοκληρώσετε την ίντριγκα που σχεδιάζατε, η οποία δεν είναι άλλη από την ανατροπή Διοικήσεων συγκεκριμένων Ομοσπονδιών», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, συμπληρώνοντας: «Στόχος σας είναι η ακύρωση των εκλογών του ΣΕΓΑΣ».

«Λίγες μέρες πριν λήξει ο χρόνος καταθέτετε μια τροπολογία αλλάζοντας τις καταληκτικές ημερομηνίες διενέργειας των εκλογών. Αυτές που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει μόλις ενάμιση μήνα πριν. Ούτε αυτό το περιθώριο που δίνετε θα σας φτάσει. Θα αναγκαστείτε να δώσετε κι άλλη παράταση», πρόσθεσε ο κ. Μωραΐτης.

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον αθλητισμό, υπογράμμισε ότι «από τον περασμένο Μάρτιο ο αθλητισμός βρίσκεται  σε αναστολή λειτουργίας,  σε καραντίνα».

Δεν δίστασε να ψέξει τον Υφυπουργό Αθλητισμού ότι «αρνείται να δει τη ζοφερή πραγματικότητα», η οποία, όπως τόνισε, «είναι τα λουκέτα στα ερασιτεχνικά σωματεία, οι απλήρωτοι αθλητές των εθνικών πρωταθλημάτων, οι άνεργοι γυμναστές, προπονητές και εργαζόμενοι σωματείων, oι καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών». Βέβαια, όπως δήλωσε, «μόνο στη σούπερ λίγκ και στην Α1 του μπάσκετ επιτράπηκε επανεκκίνηση για να μη χάνονται τα έσοδα από το στοίχημα και τα τηλεοπτικά συμβόλαια».

Δεν παρέλειψε να πει πως, «ενώ θα μπορούσαν να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε άλλες διοργανώσεις, χιλιάδες αθλητές δεν έχουν δυνατότητα ούτε προπόνησης», γεγονός που «οδηγεί μια ολόκληρη αθλητική γενιά της χώρας προς την ολοκληρωτική καταστροφή». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η χώρα θα απωλέσει μια ολόκληρη γενιά αθλητικών ταλέντων».

«Όπως δε σας βγαίνει ο χρόνος για τα ιντριγκαδόρικα σχέδιά σας, δε σας βγαίνουν και τα κουκιά», τόνισε καυστικά ο κ. Μωραΐτης, συνεχίζοντας:

«Με την τροπολογία που φέρνετε, αποδεικνύετε περίτρανα, ότι παίζετε με το Μητρώο, για να ασκήσετε έλεγχο στα σωματεία με την υπόσχεση της οικονομικής ενίσχυσης και την εξαγορά της ψήφου τους. Καταστήσατε το Μητρώο ένα εργαλείο χειραγώγησης των εκλογών στις Ομοσπονδίες και τώρα ρίχνετε τις ευθύνες σε διευθυντές, προϊσταμένους και υπαλλήλους τους Υπουργείου και στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, για να μαζέψετε το φιάσκο».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο βουλευτής και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία,  επεσήμανε πως «δεν έχει άλλα περιθώρια η Κυβέρνηση να αγνοεί την κατάσταση στο αθλητικό κίνημα», ενώ της ζήτησε «να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν να είναι αργά».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ