Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:40: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020

Σενάρια που προβλέπουν τουρκική επίθεση και εν συνεχεία προσάρτηση ελληνικών νησιών και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και κατακερματισμό των υπαρχόντων κρατών επεξεργάζεται το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς βέβαια να κατονομάζονται τα νησιά.

Το πρώτο σενάριο με την επωνυμία  Barbaresques 3.0 προβλέπει προσάρτηση της Κύπρου και ελληνικών νησιών μετά από νικηφόρες επιθέσεις της Τουρκίας, διχοτόμηση της Αιγύπτου και την οριστική διάλυση σε πολλά κομμάτια, τρία διαφορετικά κράτη στην θέση της σημερινής Συρίας κλπ.

Τα "war game" καταρτίστηκαν από ομάδα συγγραφέων βιβλίων πολεμικού περιεχομένου και η παρουσίαση της πρώτης Ομάδας Σεναρίων Μάχης έγινε χθες στο forum Ψηφιακής Άμυνας, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας από την «κόκκινη ομάδα», που παρουσίασε χθες το πρώτο σενάριό της εισβολής και προσάρτησης των νησιών..

«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τον τις ένοπλες δυνάμεις "να βγουν από το κουτί" και να σκεφτούν διαφορετικά», εξηγεί ο Emmanuel Chiva, επικεφαλής του γαλλικού Οργανισμού Καινοτομίας Άμυνας.

«Δεν είναι παιχνίδι. Ο στόχος μας είναι να εκπλαγούμε, να αμφισβητούμε. Περιμένουμε από τους συγγραφείς να εφεύρουν για εμάς κοινωνίες που δεν θα είχαμε σκεφτεί, μοντέλα στρατών που μας εκπλήσσουν και όπλα που δεν υπάρχουν ακόμη. Εναπόκειται σε εμάς να οργανώσουμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις μελλοντικές απειλές. 

Ο στόχος της επιχείρησης είναι, μακροπρόθεσμα, να είναι σε θέση να προστατεύσει καλύτερα τη Γαλλία και τον πληθυσμό της. Ορισμένα σενάρια θα ταξινομηθούν ακόμη και ως εμπιστευτικά της άμυνας, ώστε να μην δώσουν ιδέες σε πιθανούς μελλοντικούς εχθρούς».

Μένει να δούμε αν αυτά τα σενάρια, θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

O ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “η Αιτωλοακαρνανία στο “κόκκινο” – Η πραγματική εικόνα και οι ευθύνες”.

Ομιλητές είναι ο πρ. Υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Γιώργος Βαρεμένος . Συμμετέχει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Σύριζα Θάνος Μωραίτης, όπως επίσης στελέχη του ΕΣΥ, ιατρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι εργαζομένων στην Υγεία.

Την εκδήλωση μπορειτε να την παρακολουθήσετε απο ΕΔΩ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά τις περσινές γιορτές πριν τον κορωναϊό οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αγρινίου και Μεσολογγίου είχαν ανακοινώσει μείωση του τζίρου κατά 30% και 40% αντίστοιχα. Μετά ήρθε ο αρμαγεδώνας των δύο lockdown και μάλιστα μέσα στις δύο μεγάλες γιορτές, δηλαδή του περασμένου Πάσχα και τώρα των Χριστουγέννων.

Μέσα σε αυτή τη μαύρη ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει ότι κατ’ εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, επιτρέπεται η πώληση εποχικών ειδών από υπεραγορές τροφίμων, ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του λιανεμπορίου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Οι στενάζουσες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις , περιμένουν την ενίσχυση της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα και η δραματική αναδιάρθρωση της αγοράς, που θα οδηγήσει στο βάραθρο τη μικρομεσαία τάξη.

Είναι λογικό ο εμπορικός κόσμος να απαιτεί μη επιστρεπτέα αποζημίωση και να μην ευνοούνται ορισμένοι κλάδοι του εμπορίου, σε βάρος άλλων που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής και γιατί όχι της εθνικής οικονομίας.

Ο εμποράκος σβήνει και η κραυγή αγωνίας του δεν μπορεί να μην εισακουσθεί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ: ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβρη του 2008, από το χέρι του ειδικού φρουρού Κορκονέα, έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων και ανέργων που διαδήλωσαν μαχητικά για ένα μήνα στους δρόμους όλης της χώρας ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Ήταν η πρώτη εξέγερση της σύγχρονης κρίσης του καπιταλισμού. Το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» διατράνωνε τη θέληση και την προσδοκία των εργαζόμενων, της νεολαίας, των φοιτητών και μαθητών να πάρουν την υπόθεση του παρόντος και του μέλλοντος στα δικά τους χέρια. Βάθυνε την κρίση και επιτάχυνε την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ του Καραμανλή.

Η εξέγερση του Δεκέμβρης του ‘08, οι «μέρες του Αλέξη», ήταν ο προσεισμός για τους συγκλονιστικούς αγώνες και τη μαζική αριστερή ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας στα χρόνια των μνημονίων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ιδρύθηκε» μέσα σ’ αυτή την εξέγερση.

Δώδεκα χρόνια μετά, οι ομοιότητες είναι προφανείς. Η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία αναβαθμίζονται επικίνδυνα από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη. Με πρόσχημα την πανδημία εξαπολύει τους τραμπούκους της ΕΛ.ΑΣ με αδιάκοπες επιχειρήσεις στοχοποιώντας τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα και την οργανωμένη αριστερά όπως αποδείχτηκε με τις επιχειρήσεις καταστολής ενάντια στις πορείες του Πολυτεχνείου και στη διαμαρτυρία γυναικών στο Σύνταγμα, με τις αθρόες συλλήψεις και στις διώξεις αγωνιστών-τριων που διώκονται με κατηγορίες “διέγερσης σε ανυπακοή” επειδή είτε καλούσαν είτε συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και στην πορεία του Πολυτεχνείου, με τις επιθέσεις στα γραφεία αριστερών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμέτωπη με την διπλή κρίση της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομίας, κλιμακώνει την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα, σκορπίζοντας πακέτα δις ευρώ στις τράπεζες και στα αφεντικά. Ξέρει πως για να περάσει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της χρειάζεται να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία, να κτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται.

Όμως, η πολιτική της βρίσκει αντιστάσεις παντού. Οι εργαζόμενοι και οι νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο, η 17 Νοέμβρη, η πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε.

Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη, οι εμπειρίες της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι πολύ πιο βαθιές και πλούσιες. Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα όρια της κοινοβουλευτικής διαχείρισης του συστήματος. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει να μπει μπροστά ενάντια στη κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Για να κερδίσουν οι αγώνες, για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Για να σταματήσει μια για πάντα το σύστημα που δίνει στις τράπεζες και το κεφάλαιο, στους διεθνείς τοκογλύφους και τις πολυεθνικές του πολέμου λεφτά, ενώ για την λαό και την νεολαία κρατάει την φτώχια, την ανεργία, την μετανάστευση, την καταστολή και τελικά τις “σφαίρες”!.  Για να βαδίσουμε στην προοπτική της εργατικής επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Η Κυριακή 6 του Δεκέμβρη είναι ημέρα μνήμης και αγώνα. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το κάλεσμα για συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το μνημείο του Αλέξη στα Εξάρχεια και τις δράσεις που ανακοινώνονται σε γειτονιές της Αθήνας (Περιστέρι, Καισαριανή, Νέα Σμύρνη, Κερατσίνι, Αγ Παρασκευή κλπ) και άλλες πόλεις την ίδια ώρα. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αυτό επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση. Με το ΤΕΕ να δηλώνει ότι το Νομοσχέδιο ανατρέπει την περιουσιακή κατάσταση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών σε περιοχές εκτός σχεδίου. Χωρίς διαβούλευση και σύνθεση απόψεων με τις τοπικές κοινωνίες, για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση και στις αλλαγές που γίνονται στους συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανέφερε ότι φέρνουν τους μικροϊδιοκτήτες με οικόπεδα κάτω των 750 τμ, ή των 1.200 τμ ή των 2.000 τμ προ τετελεσμένων. Όπως σημείωσε: «Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την αποτίμηση της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών. Ακίνητα που λογίζονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα με την αντίστοιχη αποτίμηση και έχουν παρασχεθεί ως εγγυήσεις για δανειοδοτήσεις αλλάζουν χαρακτηρισμό Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει γειτνίαση. Έτσι, θα αναγκαστούν πολλοί μικροϊδιοκτήτες να εκποιήσουν τη γη τους σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές προς όφελος των μεγάλων ιδιοκτησιών με τις οποίες γειτνιάζουν». Υπογράμμισε, δε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση μεταξύ ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, διότι στα μικρά νησιά οι ιδιοκτησίες δεν ξεπερνούν τα 4 στρέμματα, κι έτσι το νομοσχέδιο τα θέτει πρακτικά εκτός δόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμπλήρωσε, το Κίνημα Αλλαγής ζητά να έρθει προς συζήτηση ένα αυτοτελές νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όσον αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φυσικές καταστροφές όπως Αιτωλοακαρνανία, Σάμος, Καρδίτσα, Μάνδρα και άλλες περιοχές. Όπως, επίσης, και να τεθούν σαφείς δεσμεύσεις για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά στη Θαλάσσια Χωροταξία, είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει: Α. Να διατηρηθούν οι παράκτιες ζώνες στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4546/2018. Β. Να καθοριστούν στον ίδιο νόμο, συγκριμένες πρόνοιες για το ζήτημα αλληλεπίδρασης ξηράς – θάλασσας, με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με συμμετοχή των παράκτιων και νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών της χώρας.

Όσον αφορά στο άρθρο 38 υπογράμμισε ότι δεν έχουν τεθεί περιβαλλοντικά κριτήρια που να συνδέουν την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση απορριμμάτων και λυμάτων, ενεργειακή αυτονομία, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητο με το παρόν νομοσχέδιο, να περιέλθουν τα αδήλωτα και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο, κατά τροποποίηση του Ν. 2664/1998 και να αξιοποιηθούν από τους Δήμους για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας». Τα δε αγροτεμάχια να στηρίξουν οι ακτήμονες αγρότες της περιοχής. Στην ίδια λογική να θεσμοθετηθεί εισφορά στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ (Αιολικά Πάρκα, Κυματική Ενέργεια κλπ), σε αντιστοιχία με τον ν.4162/2013, μια από τις προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίστηκαν και έγιναν νόμος. Αλλά και, όπως συμπλήρωσε, να διευκολυνθεί η επιβεβαίωση της αγροτικής ιδιότητας στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και να υπάρξουν ρυθμίσεις για αποκατάσταση αδικιών του έτους 2013!

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την τροπολογία που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για τα μη οριοθετημένα ρέματα που έχουν ωστόσο διευθετηθεί. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, ξεπερνιέται το πρόβλημα οριοθέτησης των ρεμάτων αυτών, αφού ουσιαστικά λόγω της διευθέτησης με τεχνικά έργα, τα ρέματα δεν υφίστανται πια.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφορμή  η απόρριψη τροπολογίας που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Κάθε μέρα γίνεται πιο σαφές ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές».
Σηκώνοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, νωρίτερα πηγές προσκείμενες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετέδιδαν πως η κυβέρνηση απέρριψε, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χθες. «Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αλλά και όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση» επισημαίνουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Η ταινία παρουσιάστηκε σήμερα και με αγγλικούς υποτίτλους για το διεθνές κοινό.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας «ΝΕΚΡΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ», βασισμένης σε ντοκουμέντα από τη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης για την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, το FREEDOMTV παρουσιάζει σήμερα την ταινία με αγγλικούς υποτίτλους για το διεθνές κοινό και ξεκινά μια ανασκόπηση στα ντοκουμέντα στα οποία βασίστηκε η ταινία.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Τσίζεκ.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νικόλας Μπράβος και Δημήτρης Σταματελόπουλος.

Τη φωνή τους δάνεισαν οι ηθοποιοί Σοφία Αγγελή, Τάσος Κονταράτος, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, Φαίη Ξυλά, και ο μικρός Φώτης Κοτσώνης.

Η ταινία δημοσιεύτηκε ανήμερα της 11ης Επετείου της δολοφονίας, την ίδια ώρα (λίγο πριν τις 9 το βράδυ) που η σφαίρα του Ειδικού Φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα βρήκε στην καρδιά τον 15χρονο Αλέξανδρο, αφαιρώντας του τη ζωή.

Στη διάρκεια της ταινίας ακούγονται αποσπάσματα από τις σχολικές εκθέσεις του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, λίγους μήνες πριν τον σκοτώσουν, και από το δημοτικό τραγούδι «Του Νεκρού Αδερφού», για το οποίο έγραψε μια από τις τελευταίες του εκθέσεις.

Στην αρχή της ταινίας, προβάλλεται το βίντεο-ντοκουμέντο της δολοφονίας, που πήρε με την κάμερά της η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο λίγη ώρα μετά τη δολοφονία, βάζοντας τέρμα στα σενάρια για επεισόδια και επίθεση σε αστυνομικούς.

Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τις πραγματικές επικοινωνίες ασυρμάτου της αστυνομίας, της κρίσιμης βραδιάς.

Το σενάριο της ταινίας έχει βασιστεί σε υλικό που παραχωρήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για την πορεία υλοποίησης του έργου Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου, ενημέρωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «επιτέλους βάζουμε σε τροχιά υλοποίησης το έργο Άκτιο – Αμβρακία, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2023. Κάνουμε πραγματικότητα ένα πολύπαθο έργο που το έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα και που σημαίνει ανάπτυξη, αλλά και ασφάλεια στις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, ξεπερνάμε οριστικά τον κίνδυνο να χαθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και μπαίνει τέλος στην λανθασμένη και πολύ προβληματική λογική του παρελθόντος, αυτή των κατατμήσεων και των «σαλαμοποιήσεων» των μεγάλων έργων».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα έργο κατά – ταλαιπωρημένο, όπου είχαμε φτάσει στο σημείο κανείς να μην περιμένει ότι θα ολοκληρωθεί. «Όμως η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί εξ αρχής ότι θα επανεξετάσει τον διαγωνισμό για το Άκτιο – Αμβρακία ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο. Αυτή η δέσμευση γίνεται πλέον πράξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Κινηθήκαμε ταχύτατα για την υπογραφή της σύμβασης”

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι τον περασμένο Ιανουάριο ελήφθη η απόφαση της ακύρωσης του διαγωνισμού διότι είχαν περάσει 24 μήνες χωρίς – στην ουσία – να έχει εκτελεστεί το έργο των 30 μηνών, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα του 2018. «Επομένως, έπρεπε να κινηθούμε τάχιστα, ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση εντός του 2020. Αποφασίσαμε, λοιπόν, αφενός να ματαιώσουμε τον διαγωνισμό κι αφετέρου να απευθυνθούμε τον Ιούλιο σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 2018 και να τους ζητήσουμε να ανανεώσουν τις προσφορές τους και να προσκομίσουν ανανεωμένες εγγυητικές επιστολές.

Ο μοναδικός οικονομικός φορέας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που ανανέωσε την προσφορά του ήταν η ‘‘ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.’’. Όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν εγκαίρως» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε πως η διαδικασία ήταν τόσο άψογη, που ακόμα κι αυτοί που αναλώνονται στο να καταθέτουν προσφυγές, δεν τόλμησαν αυτή τη φορά να κινηθούν εναντίον της. «Έτσι, στις 2 Νοεμβρίου λάβαμε το «πράσινο» φως από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σήμερα είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Νίκος Καραγιάννης

Πηγή: ypodomes.com