Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν επαναστατικές και θεμελιώδεις εξελίξεις αναφορικά με την παιδαγωγική επιστήμη και ειδικότερα την ειδική εκπαίδευση. Η κοινωνία, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, κατόρθωσε να απαλλαγεί από ορισμένες προκαταλήψεις και αγκιστρώσεις του παρελθόντος που αφορούσαν την αντίληψη για τη διαφορετικότητα.

Αρκετοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες άρχισαν να απορρίπτουν σταδιακά την ιδρυματική περίθαλψη. Αφού, λοιπόν, κατανόησαν καλύτερα την ουσία του προβλήματος, κατήγγειλαν την περιθωριοποίηση των παιδιών με δυσκολίες και έθεσαν τα θεμέλια μια νέας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που όλο και περισσότεροι επιστήμονες φάνηκε να υιοθετούν. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν το δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες. Για τον σκοπό αυτό, οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός σχολείου νέας πνοής που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά (συμπερίληψη), ενώ ταυτόχρονα, Θα κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και τις ατομικές τους διαφορές, γιατί αυτές πρέπει να αποτελούν πηγή έρευνας και επιστημονικού ενδιαφέροντος και όχι να αντιμετωπίζονται ως αιτία προβλημάτων.

Βέβαια, η αλλαγή σε ό, τι αφορά τη νοοτροπία των ανθρώπων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς συχνά ακολουθεί αργούς ρυθμούς ή παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες. Μπορούμε, όμως, πλέον να πούμε πως έχουν τεθεί γερά οι βάσεις για την κοινή αντιμετώπιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και γονείς από όλο τον κόσμο υπηρέτησαν το όραμα της ίδρυσης σχολείων συνεκπαίδευσης και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιστήμης. Εργάζονται, ακόμη, σκληρά για την επίτευξη του εν λόγω οράματος, ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και βλέπουν την προσπάθειά τους να ανταμείβεται. Ωστόσο, πάρα την πρώτη τους νίκη, δεν σταματούν να αγωνίζονται, γιατί γνωρίζουν πως ακόμη έχουν αρκετή απόσταση να διανύσουν. Άλλοτε τελείως μόνοι και άλλοτε υποστηριζόμενοι παλεύουν για τη θεσμοθέτηση της συνεκπαίδευσης. Άλλοι οπλισμένοι με τη δύναμη που τους δίνει η επιστημονική γνώση και άλλοι, προτάσσοντας, απλώς, την αγάπη για το παιδί, συνεχίζουν να μάχονται και να οικοδομούν τις προϋποθέσεις για “ένα σχολείο για όλους”.

Η πορεία της ειδικής εκπαίδευσης στην Αιτ/νία υπήρξε ανοδική. Από πέντε ειδικές τάξεις στα Δημοτικά σχολεία στο τέλος της δεκαετίας του 80, φτάσαμε να έχουμε σήμερα έξι (6) εν λειτουργία Τμήματα Ένταξης στα νηπιαγωγεία, πενήντα δύο (52) στα Δημοτικά Σχολεία και είκοσι δύο (22)στα Γυμνάσια. Υποστηρίζονται με παράλληλη στήριξη δεκατέσσερα (14) νηπιαγωγεία, πενήντα τέσσερα (54) Δημοτικά Σχολεία και είκοσι τέσσερα (24) Γυμνάσια. Παράλληλα, λειτουργούν τέσσερα (4) Ειδικά Νηπιαγωγεία, έξι (6) Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, δύο (2) Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ) και δύο (2) Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, πάνω από 80 σχολικές μονάδες υποστηρίζονται με Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) (αποτελούμενες από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό). Επιπλέον, ειδική εκπαίδευση προσφέρουν και εκπαιδευτικοί των γενικών σχολείων όλων των βαθμίδων – μέσα από τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή από τη διαφοροποιημένη διδασκαλία που τυχόν εφαρμόζουν στην τάξη τους. Με την αγάπη τους για τα παιδιά και την εμπειρία τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους μας όλων των βαθμίδων που πασχίζουν καθημερινά για τη συνεκπαίδευση όλων των μαθητών. Δεν είναι κάτι εύκολο, όμως, η αρχή έχει γίνει. Η συνεκπαίδευση όλων των μαθητών σε ένα φυσικό σχολικό περιβάλλον και όχι σε ένα ίδρυμα – γκέτο μπορεί πλέον να μοιάζει πραγματικότητα. Είμαστε πολλοί αυτοί που προσπαθήσαμε, εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς, Κ.Ε.Σ.Υ., Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων. Βέβαια, η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ και φυσικά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία σχολικών δικτύων (ειδικών και γενικών σχολείων), με ενιαία κτιριακή υποδομή και λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι δήμοι του Νομού Αιτ/νίας ως αρωγοί στο εγχείρημα αυτό, θα συνέβαλαν αποτελεσματικά στην πραγματοποίηση του οράματος αυτού.

Ο δρόμος για μία «εκπαίδευση για όλους» είναι, ακόμη, αρκετά μακρύς. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε όλο και περισσότερα. Ο αγώνας για την κατάκτηση της ισότητας στην εκπαίδευση δεν θα πρέπει να έχει τέλος…

Με εκτίμηση

Ο Προϊστάμενος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΚΕΣΥ Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 20:04

Κόκκινες γραμμές!

Τι είναι «κόκκινες γραμμές» στις διεθνείς διαπραγματεύσεις; Γιατί λέγεται αυτή η έκφραση με τόση ευκολία; Γιατί αυτές οι γραμμές ανατρέπονται στην πατρίδα μας με τόση ευχέρεια;

Σύμφωνα με μια εκ των υπαρχόντων θεωριών, «κόκκινη γραμμή» είναι αδιαπραγμάτευτη τελική θέση ή γραμμή επί μείζονος εθνικού θέματος, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη Εθνική Στρατηγική ενός κράτους, με την οποία (γραμμή) ορίζεται σαφώς εκείνο το σημείο για το συγκεκριμένο εθνικό θέμα, πέραν του οποίου δεν υφίσταται στους διαπραγματευτές περαιτέρω δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ούτε φυσικά υποχώρησης. 

Οι «κόκκινες γραμμές», για σοβαρά κράτη, πρέπει να είναι μυστικές, για να δίνουν τη δυνατότητα αρχικά να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μέγιστο των οικείων απαιτήσεων. Επιπλέον, σημαντικότατο είναι να υπάρχει σχεδιασμός εναλλακτικού σεναρίου, εφόσον φανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων ότι κινδυνεύει να σπάσει η «κόκκινη γραμμή», πάντα όμως με κάποιο σημαντικό αντάλλαγμα.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, χωρίς να υφίσταται συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική, η οποία θα διευκόλυνε πολύ στις διπλωματικές μας κινήσεις, παρατηρείται ένα συνεχές αλαλούμ στις όποιες διμερείς ή διεθνείς συναντήσεις λαμβάνουν χώρα. Έτσι, έχουμε τις κυβερνήσεις να προβαίνουν σε μυστικές συνομιλίες-διαπραγματεύσεις για μείζονα εθνικά θέματα, εν αγνοία και χωρίς την έγκριση του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να υφιστάμεθα συνεχείς διπλωματικές ήττες, παραχωρώντας εθνικά δίκαια και εθνική κυριαρχία.

Μοιραίως λοιπόν προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Γιατί δεν έχουμε Εθνική Στρατηγική, η οποία δεν θα επέτρεπε σε καμιά κυβέρνηση να κάνει «του κεφαλιού της»; Μια Εθνική Στρατηγική που θα συνεισέφερε καθοριστικά στην διπλωματική ετοιμότητα της χώρας και στην χειραγώγηση του ανόητου κομματισμού που κρατά δέσμια την μοίρα της Πατρίδας μας στην σύγχρονη γεωπολιτική Βαβέλ;

-Με ποια νομιμότητα και ποια εξουσιοδότηση κάθε εκλεγείσα κυβέρνηση, που, σύμφωνα με το μεταπολιτευτικό κίβδηλο εκλογικό σύστημα, δεν συγκεντρώνει πάνω από το 25% του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων, αποφασίζει και διαπραγματεύεται εθνικά θέματα μείζονος σημασίας, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού;

-Γιατί με τόση ευκολία αποκαλύπτουμε τις «κόκκινες γραμμές» μας, οι οποίες θα έπρεπε να είναι επτασφράγιστο μυστικό μας; 

-Γιατί ο κάθε πρωθυπουργός ουσιαστικά «παίζει στα ζάρια» την χώρα μας, αποφασίζοντας μόνος του υποχωρήσεις στις όποιες κόκκινες γραμμές εθνικών συμφερόντων;

-Με ποιο δικαίωμα συμμετέχουν οι κυβερνήσεις μας σε συνομιλίες  με ανατολίτικα παζάρια τύπου Καραγκιόζη (ζητάω 10 για να πάρω 5), τα οποία αποτελούν πάγια τακτική της Τουρκίας; 

Η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα σύρεται από την «σύμμαχο» Γερμανία σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπου η γείτονα χώρα, κατά την προσφιλή της τακτική ζητάει τα πάντα, χωρίς να δίνει τίποτε. Με την λογική της επιδιαιτησίας να «μοιράζει την πίτα», είναι μοιραίο ότι στο τέλος εμείς θα χάσουμε αρκετά αν όχι πολλά, ενώ η Τουρκία δεν θα χάσει τίποτε, αντιθέτως έχει μόνο να κερδίσει.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν άμεσα να αντιληφθούν το μέγεθος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας, να προσανατολιστούν εθνικά και να δομήσουν μια θεσμικά/συνταγματικά κατοχυρωμένη Εθνική Στρατηγική, που να βασίζεται στα γεωπολιτικά, τα ιστορικά και τα πολιτιστικά μας πλεονεκτήματα! Φτάνει πλέον η δουλεία προς δυσμάς και η φοβία προς ανατολάς!

Και αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό οφείλουν να παραιτηθούν! Η χώρα χρειάζεται ριζική ανανέωση, αλλαγή νοοτροπίας και χάραξη νέας πορείας. Να παραιτηθούν λοιπόν και να παραδώσουν τα ηνία της χώρας σε προσωπικότητες του δημοσίου βίου εγνωσμένου κύρους και ηθικής, οι οποίοι, με σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια και σκληρή δουλειά να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της χώρας και να αγωνιστούν για την αναγέννησή της! 

Ο χρόνος τελειώνει!!!

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας   

photo credits: indicator.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Παράταση του lockdown μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το αυξημένο ιικό φορτίο δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, είπε. Ανοίγουν από την Δευτέρα 7/12 τα καταστήματα με εποχικά είδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση μίλησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με όσα λέγονται για τον κορονοϊό και την καταγραφή των κρουσμάτων. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση παρείχε πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα», είπε.

Συνέχισε ανακοινώνοντας την παράταση του lockdown λέγοντας ότι: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων αλλά με αργούς ρυθμούς είπε όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας. Το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται χρονικά. Παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι τα μόνο καταστήματα που θα ανοίξουν θα είναι τα εποχικά. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν. Ήδη δημιουργούνται 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή:newsit.gr
Φωτογραφία:ekathimerini.com

Στον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν αναφέρεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

«Αποχαιρετούμε έναν διαχρονικό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας, έναν υπερασπιστή της Δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν σημάδεψε με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

presidentGR 3 12 2020

Στην απώλεια του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν αναφέρθηκε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας. Και με τη στήριξή του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο της φίλο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν», σημείωσε.

Μήνυμα για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ανάρτησε στο Τwitter και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα της Γαλλίας και της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές και μεγάλο υποστηρικτή των ευρωπαϊκών αξιών», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981 προωθώντας εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, απεβίωσε την Τετάρτη το βράδυ εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή — του διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 — ο Ντ’ Εστέν δήλωνε το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:kathimerini.gr

Τα μαγαζιά εποχικών ειδών και τα κομμωτήρια αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, αν βέβαια το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να μετατίθεται η παρουσίαση του οδικού χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown τουλάχιστον ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει υψηλός, ξεπερνώντας τα 2.000 τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον πρωθυπούργο να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ κάνει διστακτικούς και τους επιστήμονες για τον τρόπο που θα προτείνουν να βγούμε από το lockdown. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις αύριο, γιατί τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν τις επόμενες ημέρες.

Δείτε το video εδώ

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες με τον πρόεδρο του Columbia σημείωσε ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα ανοίξουν μόνο όταν είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, αλλά και τα καταστήματα εστίασης, φαίνεται ότι τελικά θα ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα, ενώ τα μαγαζιά εποχικών ειδών και τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πηγή: skai.gr