Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:09: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 16:57

Οι κερδοσκοπικές αυξήσεις θρυμματίζουν την κοινωνία

Κατ΄ επανάληψη και από επίσημα χείλη των κυβερνώντων έχει ειπωθεί ότι «θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτό το πολιτικό «μότο» που αναπαράγεται από τα λεγόμενα συστημικά μέσα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια εικονική ή καλύτερα μια ψευδαίσθηση ενδιαφέροντος και προστασία της κοινωνίας, διαψεύδεται από την καθημερινή βίωση των προβλημάτων της κοινωνίας.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αιχμαλωτίζει τη λειτουργία των, κάθε είδους, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θρυμματίζει την ήδη ασθμαίνουσα κοινωνία.

Το σπιράλ της περιδίνησης, στην ανέχεια και τη χρεοκοπία δεν αναστρέφεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Απλά βαθαίνει την κρίση, περιορίζει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συντελεί στην τριτοκοσμικότητα της ελληνικής οικογένειας.       

Η εικόνα της απόλυτης χλιδής, ασύλληπτη στον κοινό νου, σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, από μέλη της εγχώριας ή ξένης οικονομικής ελίτ, όπου οι ανάγκες τους είναι απεριόριστες ή ακόρεστες και που καθημερινά εισέρχεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες  σε κάθε σπίτι, αποτελεί στρέβλωση και «ύβρις» για την πραγματική ζωή.

Την ίδια στιγμή που τα βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας και η αβεβαιότητα κυριαρχεί για τον επικείμενο χειμώνα, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται συνειδητά στη λάθος πλευρά της ιστορίας για την κοινωνία.

Θέτει απέναντι το κοινωνικό σύνολο προς όφελος των συνδαιτημόνων της οικονομικής και επιχειρηματικής ολιγαρχίας εκτοξεύοντας τα κερδοσκοπικά τους οφέλη και φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του πληθυσμού.    

Μια δράκα ασύδοτων κερδοσκόπων κυριαρχούν, με «συνενοχή» και «συμμετοχή στο έγκλημα» των κυβερνώντων.

Η τεκμηρίωση των γραφόμενων είναι η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση των συμπολιτών.

Είναι η αδυναμία, στην παρούσα κρίση αλλά και στον επικείμενο «αρμαγεδδών» του χειμώνα, να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Είναι τα έντονα στοιχεία, της ασυμβατότητας της κερδοσκοπικής αγοράς με μια οικονομία που πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της κοινωνίας και στην ευημερία της.

Κλείνοντας,

Είναι γνωστή η υπεραπόδοση των φόρων της κοινωνίας που αποτέλεσε βασικό στήριγμα για τα κρατικά έσοδα. Το ύψος των καθαρών εσόδων παρουσίασε αύξηση, χάρη κυρίως στην υπεραπόδοση του ΦΠΑ και φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚ). 

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και σε μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη;

Γιατί δεν καταργεί το χρηματιστήριο της ενέργειας;

Γιατί δεν ενισχύει τον πρωτογενή τομέα ως στοιχειώδη άμυνα για την αναμενόμενη επισιτιστική κρίση;

Διότι έχει επιλέξει μια πολιτική υπέρ των λίγων και εκλεκτών.

Η ετεροβαρής συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση έχει ήδη καταρρεύσει.

Τον γκρι κόσμο των σκυθρωπών ανθρώπων, που μας επιφυλάσσει αυτή η πολιτική, πρέπει να τον αρνηθούμε.

Το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνα το προτάσσει. Είναι στον πυρήνα του πολιτικού και προγραμματικού λόγου του καθημερινά.

Η χώρα μας χρειάζεται άμεσα να αλλάξει πορεία.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να επιβιώσει η κοινωνία.  

Χρειάζεται νέα πνοή.

Χρειάζεται όραμα για μια νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα της κοινωνικής ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής, της δημοκρατίας. Την Ελλάδα της νέας γενιάς, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των πολλών.      

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ  

 

 

 

Διαβάστηκε 469 φορές