Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 19:16

Η μπαρούφα της χρονιάς από τους «ειδικούς» πανελίστες

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Το 2021 φεύγει με τα κρούσματα του covid να μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι μάλλον κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Η αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας αποδείχθηκε πρώτα και κύρια πρόβλημα ιατρικό, πρόβλημα των γιατρών.

Φυσικά έχει ευθύνες η κυβέρνηση και μάλιστα μεγάλες, φυσικά έχουν ευθύνη και οι της αντιπολίτευσης. «Δεν κολλάει στις διαδηλώσεις» οι μεν, «δεν κολλάει στις εκκλησίες» οι δε, «να εμβολιαστούν οι αστυνομικοί» οι μεν, «οι εμβολιαστούν οι νέοι» οι δε. Φυσικά δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από το πολιτικό σύστημα της χώρας, που δυστυχώς ακόμη και με την πανδημία ο καθένας κοίταζε πως θα ικανοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο.

Εκεί που κανείς θα περίμενε να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες σοβαρότητας ήταν οι επιστήμονες. Και δυστυχώς οι επιστήμονες που απέκτησαν βήμα στο δημόσιο διάλογο και έγιναν πανελίστες των τηλεοπτικών εκπομπών αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Μας είπαν για «πανδημία ανεμβολίαστων», πράγμα που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη «μπαρούφα» της χρονιάς. Αν ανατρέξει κανείς σε βίντεο ακριβώς πριν ένα χρόνο όταν πρωτοήρθαν τα εμβόλια στη χώρα –γιατί μάλλον τα έχουμε ξεχάσει- θα δει τους «ειδικούς» να λένε ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις… Η Pfizer τώρα βέβαια κατασκευάζει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις. Λέγονταν επίσης από τους «ειδικούς» ότι τα εμβόλια θα σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης, τελικά οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν… Έλεγαν ακόμη και αυτό είναι το χειρότερο ότι κάνοντας το εμβόλιο δεν πρόκειται να πεθάνεις από covid, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση σε ανθρώπους που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και υποκείμενα νοσήματα ότι δεν θα κινδυνεύσουν. Τελικά φτάσαμε να θρηνούμε δεκάδες εμβολιασμένους -κατά βάση ανθρώπους άνω των 60- που μάλλον θα έπρεπε να είχαν παραμείνει σε ένα πιο περιορισμένο καθεστώς μέτρων προστασίας.

Δυστυχώς κανείς δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια δεν είναι η απειροελάχιστη πιθανότητα των σοβαρών παρενεργειών, αλλά το γεγονός ότι η ανοσία τους κρατάει σχετικά λίγο και η προστασία που παρέχουν ιδίως στις ευπαθείς ομάδες δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντιθέτως ακούγαμε ότι τα εμβόλια θα εξαφανίσουν τον covid…. Γιατί τότε τα αντιγριπικά εμβόλια δεν εξαφάνισαν την γρίπη;

Κανείς δεν είχε το θάρρος να πει ότι η πανδημία θα διαρκέσει –παρά τη γρήγορη παραγωγή των εμβολίων- δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια. Κανείς δεν είχε το θάρρος να πει ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο ιός να γίνει ενδημικός και να εξασθενήσει. Κανείς δεν τόλμησε να πει ότι τα εμβόλια, ακόμη και αν δεν παρέχουν την 100% προστασία που θέλαμε, παρ’όλα αυτά είναι το βασικό μέσο για να κάνουμε τον ιό να εξασθενήσει, όπως έχει συμβεί με τη γρίπη.

Αντιθέτως, ακούγαμε πως τα εμβόλια θα μας δώσουν πίσω την… «ελευθερία» μας. Βαριά κουβέντα για να τη χρεώσεις σε ένα εμβόλιο. Κι όμως το έκαναν και οι γιατροί και φυσικά οι πολιτικοί. Γιατί, δεν τόλμησαν ποτέ να επιβάλλουν μέτρα (ίσως όχι τύπου lockdown, αλλά οπωσδήποτε περιοριστικά σε κάποιο βαθμό) στους πραγματικά ευπαθείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ το 83% των θανόντων από covid, δηλαδή λίγο περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, ήταν άνθρωποι ηλικίας 65 και άνω. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαν προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους… Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το καλοκαίρι οι πανελίστες γιατροί, αντί να απευθύνουν έκκληση στους φοιτητές να εμβολιαστούν, επέμειναν να υπάρξουν μέτρα -έστω ενός μερικού lockdown- στην πραγματικά πολύ επικίνδυνη ηλιακή ομάδα.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1089 φορές