Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 19:12

Ρ.Τ.Ερντογάν προς Κ.Μητσοτάκη: «'H θα μοιραστούμε τα κοιτάσματά σας ή θα γίνει πόλεμος»! - Τι εντόπισε το Oruc Reis;

Εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα «ένυδρων αερίων» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τους Τούρκους;

Με την συνήθη απειλητική του στάση που πάντως μέχρι στιγμής έχει επιτύχει να τρομοκρατήσει την Αθήνα και να κάμψει την διάθεση υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας στις έρευνες του Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε και πάλι στον Κ.Μητσοτάκη το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πόλεμο».

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει απο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ιδιο τρόπο. Και απο τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά σε «λάθη του παρελθόντος» που οδήγησαν στα «χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό.Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Γιατί πλέον θέτει καθαρά το δίλημμα «Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σας ή πόλεμος»;

Γιατί φημολογείται στην ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» - τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.

 Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες  

Στην Τουρκία ευνοεί η κατάσταση της μη ενοποιημένης Κύπρου και το διαχωρισμό της με την «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

Είναι σαφές ότι η εισαγωγή ένυδρων αερίων για βιομηχανική χρήση είναι θέμα προοπτικής 10-20 ετών από σήμερα. 

Αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι επίσης ένας εθνικός ηγέτης που σκέφτεται σε βάθος και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του, απέναντι στην «ρηχή» σκέψη των Ελλήνων ηγετών της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.

«Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα

 Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου».

 Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το κύριο πράγμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Και καταλήγει: «Στο μέλλον, αυτά τα αποθέματα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας».

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων.  Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 99% των ένυδρων αερίων εμφανίζεται στα ιζήματα θαλασσίων παράκτιων ηπειρωτικών περιοχών σε πετρώματα με  κορεσμό που κυμαίνεται από 20% έως 80%.

Το υπόλοιπο 1% σχετίζεται κυρίως σε ιζήματα μέσα και κάτω από περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους που βρίσκονται σε συνθήκες συνεχούς παγετού. (McIver 1981, Collett et al., 2009).

Οι περισσότερες αποθέσεις ένυδρου μεθανίου περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων ένυδρων υδρογονανθράκων. Αυτά περιλαμβάνουν ένυδρο προπάνιο και ένυδρο αιθάνιο.

Οι σχηματισμοί τους κάτω από το πυθμένα της θάλασσας απαιτούν ένα περιβάλλον με αρκετά υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Όσο πιο θερμό είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η πίεση του.

Στην Αρκτική, οι υδρίτες μεθανίου μπορεί να βρεθούν σε βάθη νερού της τάξης των 300 μέτρων, ενώ στις τροπικές περιοχές  συναντώνται σε βάθη μεγαλύτερα από τα 600 μέτρα. Τα περισσότερα κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε βάθη νερού μεταξύ 500 και 3000 μέτρων, όπως στην περιοχή που ερευνά του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια στιγμή και ως ένα "σιγοντάρισμα" του Τούρκου Προέδρου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες της για την Ανατολική Μεσόγειο ζητησε να ξεκινήσει ο... διάλογος(αναφέρεται ακόμα σε διάλογο με τον τουρκικό στόλο αναπτυγμένο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!) για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, διάλογος δηλαδή για την διευθέτηση των θαλασσίων ζητημάτων χωρίς να μας έχουν αναφέρει οι Τούρκοι τι βάζουν στο τραπέζι -μόνο τα ελληνικά θα μοιράσουμε(;)-. 

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων(επομένως και καθορισμός εν συνεχεία της ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί  στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Κ.Μητσοτάκης: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία - Όχι όμως όσο υπάρχει ένταση»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην συστηματική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία υπογραμμίζοντας «όχι όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

pronews.gr

Διαβάστηκε 686 φορές