Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 16:46

Βαρεμένος: "Να στηριχθεί το ελληνικό μέλι και oι παραγωγοί του"

Tην δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες μελισσοκόμοι, επισημαίνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μ. Βορίδη.

Ο κ. Βαρεμένος αναφέρει ότι, στα προβλήματα που προϋπήρχαν στον κλάδο λόγω των μαζικών ελληνοποιήσεων αμφιβόλου ποιότητας ξένου μελιού, ήρθε να προστεθεί η δραματική μείωση της ζήτησης λόγω του λοκντάουν στην εστίαση και της κατάρρευσης του τουρισμού, με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να έχει πληγεί σημαντικά.Ο κ. Βαρεμένος καλεί τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και τον έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας του μελιού στην αγορά, ώστε να προστατευθεί από αθέμιτες πρακτικές το γνήσιο και υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι.

Ο κ. Βαρεμένος καλεί τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη του εισοδήματος των μελισσοκόμων και τον έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας του μελιού στην αγορά, ώστε να προστατευθεί από αθέμιτες πρακτικές το γνήσιο και υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ελλήνων μελισσοκόμων»

Το lockdown στην εστίαση και η κατάρρευση του τουρισμού, μείωσαν δραματικά τη ζήτηση στην ελληνική αγορά, αλλά και τις εξαγωγές του ελληνικού μελιού. Οι περιορισμοί εμποδίζουν τους μελισσοκόμους να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια, ώστε να αξιοποιήσουν την ανθοφορία των ελληνικών φυτών, που δίνουν στο ελληνικό μέλι αυτή την ποιότητα που το καθιστά μοναδικό προϊόν.

Η απαγόρευση τρίτου ατόμου στα αυτοκίνητα έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, γιατί η μελισσοκομία βασίζεται στη χειρωνακτική εργασία σε απομακρυσμένες πολλές φορές περιοχές.

Στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης των ελλήνων μελισσοκόμων συμβάλλουν με αποφασιστικό τρόπο και οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η νοθεία, στην οποία καταφεύγουν ένας-δύο μεγαλοπαραγωγοί που ηγεμονεύουν στον κλάδο. Με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό, που αποκαλύπτεται και με ελέγχους του ΕΦΕΤ, να οδηγεί στην καταβαράθρωση των τιμών και την αδυναμία των χιλιάδων παραγωγών να διοχετεύσουν το ποιοτικό προϊόν τους στην αγορά με όρους αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Η αδυναμία να ταυτοποιηθεί η προέλευση και η ποιότητα του τελικού προϊόντος μεγεθύνει το πρόβλημα και επιτείνει κρισιακά φαινόμενα που κάνουν τον κλάδο να βουλιάζει και πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Επειδή τα μέτρα περιορισμού του lockdown και η μετάθεση της Horeca για τον Απρίλιο 2021 επέφεραν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των περίπου 25.000 ελλήνων μελισσοκόμων,
Επειδή η ποιότητα και η διατροφική αξία του ελληνικού μελιού είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά οι παράνομες ελληνοποιήσεις πλήττουν το εισόδημα του Έλληνα μελισσοκόμου,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Πως σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ να στηρίξει το εισόδημα των μελισσοκόμων, το οποίο επλήγη σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της επαπειλούμενης εγκατάλειψης της μελισσοκομίας;
• Προτίθεται ο υπουργός να προχωρήσει στην χορήγηση σήματος ελληνικού μελιού στον παραγωγό και στην εντατικοποίηση και βελτιστοποίηση των ελέγχων του ΕΦΕΤ, ώστε να ταυτοποιείται η ποιότητα και η προέλευση του μελιού που πωλείται στην ελληνική αγορά;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος»