Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 18:31

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την εδαφική μας κυριαρχία και προβάλλει ανοιχτά τις διεκδικήσεις της επί της ελληνικής επικράτειας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών ανταλλάσσουν επισκέψεις σαν καλοί γείτονες και φίλοι. Πρώτα, με την επίσκεψη Δένδια, δώσαμε τον χώρο και την ευκαιρία στην Τουρκία να διεθνοποιήσει τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, και τώρα, με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενοι ουσιαστικά ότι δεν ασκούμε πλήρη κυριαρχία στη Θράκη. 

Το γεγονός και μόνο ότι επετράπη στον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τις μουσουλμανικές κοινότητες, να συναντηθεί με εκπροσώπους τους και να τους μεταφέρει μάλιστα και τα “χαιρετίσματα” του κ. Ερντογάν, αποτελεί παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, ότι η Θράκη πλέον τελεί υπό καθεστώς μορατόριουμ κυριαρχίας. Προσπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση βάφτισε την επίσκεψη “ιδιωτική”, ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου δεν επισκέφτηκε τη Θράκη για τουρισμό, αλλά για να διατυμπανίσει ότι η κυριαρχία του ελληνικού κράτους στην περιοχή βρίσκεται υπό αίρεση.

Είναι φανερό πλέον ότι προωθείται η παλιά πρόταση του πατρός Μητσοτάκη, με ΥπΕξ τον Αντώνη Σαμαρά, για αμοιβαίο αφοπλισμό της Θράκης, η οποία κατατέθηκε επίσημα στις 12 Ιουλίου του 1991 στο περιθώριο της τότε επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή έχει επανέλθει στο τραπέζι προκειμένου να εμφανιστεί ότι απομακρύνεται η απειλή από την Τουρκία στον Έβρο. Τον αφοπλισμό της περιοχής θα επιβλέπει το ΝΑΤΟ, καθώς οι επιλεγμένες δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας θα τελούν υπό την ενιαία διοίκηση των Αμερικανών και θα έχουν σαν αποστολή αποκλειστικά τις απειλές στην "ασφάλεια" της περιοχής από τη Ρωσία και την επιρροή της.

Μόνο στα πομακοχώρια δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του ο κ. Τσαβούσογλου, μετά την  υπερήφανη ανακοίνωση του Συλλόγου των Πομάκων, οι οποίοι είπαν αυτό που θα έπρεπε κανονικά να πει η επίσημη ελληνική πολιτεία: “Κύριε Τσαβούσογλου, είσαι ανεπιθύμητος στον τόπο μας!”

Αλλά αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, φυσικά, γι’ αυτούς τα αλισβερίσια με την Τουρκία είναι πάρα πολύ επιθυμητά, αφού ελπίζουν να αποκομίσουν, όχι εθνικά αλλά εντελώς ιδιωτικά οφέλη. Αυτό φαίνεται από το περιεχόμενο της επίσκεψης, κατά την οποία οι κ.κ. Δένδιας και Μητσοτάκης έθεσαν ως προτεραιότητα την "οικονομική συνεργασία" με την Τουρκία. Με τον όρο αυτό εννοούν την προνομιακή σύνδεση της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Ερντογάν στις διαδικασίες ενιαίας κεφαλαιαγοράς, δηλαδή στη ζώνη επιρροής του ευρώ, όπως αποφασίστηκε ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου φέτος. Στα πλαίσια της επιδίωξης ενίσχυσης της θέσης του ευρώ στην τουρκική οικονομία σε συνθήκες νομισματικού πολέμου δολαρίου- τουρκικής λίρας, οι κύκλοι του Μαξίμου ελπίζουν να επωφεληθούν ενισχύοντας τα ερείσματα της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Ερντογάν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ελπίζουν να αποκομίσουν οφέλη στους παρακάτω τομείς: 

  1. Στην κερδοσκοπία με ελληνικά κρατικά ομόλογα χρέους, ώστε μέσω αγοράς ελληνικού δημοσίου χρέους, η Τουρκία να έχει έναν ακόμη πολύτιμο μηχανισμό ξεπλύματος χρήματος και μάλιστα σε ισχυρό ευρώ. 
  2. Στην ενίσχυση των θέσεων της Τουρκίας στον τομέα θεάματος και ακροάματος, όπου ήδη κατέχει σημαντικές θέσεις ελέγχοντας μέσω venture capital μεγάλες εγχώριες μιντιακές επιχειρήσεις. 
  3. Στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως προνομιακής επιλογής για Τούρκους επενδυτές ακινήτων, διαμέσου της golden visa και της παροχής φορολογικής ασυλίας στο κεφάλαιο εκ Τουρκίας. 
  4. Στην ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ξεπουλήματος, κυρίως μέσω του Υπερταμείου. Στην εμπλοκή της πολεμικής βιομηχανίας της γείτονος στον εξοπλισμό των πάλαι ποτέ ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της επανεκπαίδευσης επιλεγμένων μονάδων από τους Αμερικανούς στη διεξαγωγή επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης εναντίον της "ρωσικής επιρροής".

Κανένα από τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν συζητήθηκε – και δεν είχαν λόγο να τα συζητήσουν. Γιατί, πολύ απλά, όλα έχουν κλειδωθεί στον αυτόματο πιλότο του "ευρωπαϊκού κεκτημένου", αλλά και των άμεσων στρατιωτικοπολιτικών αναγκών του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βαδίζοντας στα χνάρια όλων των εθελόδουλων κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι εθνικά επικίνδυνη, αποδεχόμενη συνειδητά προειλημμένες αποφάσεις για επαναχάραξη συνόρων που θα οδηγήσουν σε εδαφικές απώλειες για τη χώρα μας. Το να ανεχόμαστε τέτοιου είδους κυβερνήσεις είναι εθνική ντροπή! 

 

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2021

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ