Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 19:39

Απάντηση αρμοδίων σε ερώτηση Κ. Βελόπουλου με θέμα: «Το “ΚΕΠΕΤΡΙ” στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Το “ΚΕΠΕΤΡΙ” στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, ένα μοναδικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το «ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.», στα Αμπάρια Παναιτωλίου, στην πρώτη κάθετη πρόσβαση προς την λίμνη Τριχωνίδας, αφέθηκε για πάνω από μια δεκαετία να φθείρεται και να ρημάζει, χωρίς την παραμικρή συντήρηση, η οποία, δεν θα κόστιζε στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, παρά ελάχιστα χρήματα, ενώ θα τον ευνοούσε υπερβολικά στον τομέα του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, ουδεμία άλλη σχετική υποδομή δεν δημιουργήθηκε στην λίμνη Τριχωνίδα. Παρόμοια είναι και η μοίρα του Κόμβου Παναιτωλίου, στην πρώτη είσοδο προς την Τριχωνίδα. Είχε διαμορφωθεί, κατά το παρελθόν, ώστε να δείχνει σε επισκέπτες και σε εν δυνάμει επισκέπτες της Αιτωλοακαρνανίας, με καλαίσθητο τρόπο, τον προορισμό «λίμνη Τριχωνίδα» και τα στοιχεία της (βιοτικά και αβιοτικά), τα οποία λειτουργούν ως πρόκληση και πρόσκληση για τον «γύρο της λίμνης Τριχωνίδας», που θα έπρεπε να καταστεί ως ένας τουριστικός πόλος έλξης. Σήμερα, ο ανωτέρω κόμβος είναι μια είσοδος αντιαισθητική, βρώμικη και απωθητική. Η πρώτη είσοδος προς μια εν δυνάμει οικοτουριστική περιοχή, όπως η λίμνη Τριχωνίδα, είναι παρατημένη ανεύθυνα από εκείνους, που κάθε χρόνο, «αποφασίζουν» να αναλάβουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας για να αναβάλλουν, αργότερα, τα όσα έλεγαν για «του χρόνου».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αξιοποίηση και αποκατάσταση των ως άνω σημαντικών για τον τουρισμό περιοχών του Δήμου Αγρινίου και ποιες μεθοδευμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα δρομολογήσετε, ώστε να μην χαθούν οι κόποι και οι προσδοκίες εκείνων που μόχθησαν για ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Τριχωνίδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5785/8-4-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε το υπ' αρ. πρωτ. 73794/27-4-2021 έγγραφο της Α.Δ Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, δεδομένου ότι το ζήτημα που τίθεται αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της οικείας αυτοδιοίκησης. Όπως προκύπτει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου έχουν συμπεριλάβει στις προτεραιότητές τους την αξιοποίηση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των εν λόγω περιοχών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΜΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΘΕΜΑ: Απάντηση Κοινοβουλευτικής ερώτησης με θέμα: «Το «ΚΕΠΕΤΡΙ» στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους».

ΣΧΕΤ: 1. Το αρ. πρωτ. 65413/14-04-2021 έγγραφό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου/Γραφείο Συντονιστή.

2.Το αρ. πρωτ. 29095/14-04-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης/Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σχετικά με την αρ. 5785/08-04-2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου Κυριάκου με θέμα « Το «ΚΕΠΕΤΡΙ» στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους», σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας είναι ένας φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Σκοπός του είναι η προστασία του οικοσυστήματος και η περιβαλλοντική ανάπτυξη των αξιών της περιοχής. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται τα έργα προστασίας και ανάδειξης της 

περιοχής, παρακολούθηση παραγόντων ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και οργάνωση εκδηλώσεων και επιστημονικών συναντήσεων.

0 φορέας αυτός είναι υπεύθυνος για την φροντίδα και για την αξιοποίηση του χώρου, την συντήρησή του ώστε να είναι προσβάσιμος και ανοιχτός για το κοινό αλλά και το σχεδίασμά επιστημονικών δράσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να προβεί σε κάθε ενέργεια για την τουριστική αξιοποίηση του χώρου και την ένταξή του σε προγράμματα Τουριστικής Προβολής εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του φορέα προκειμένου ο χώρος να είναι προσβάσιμος, ευπαρουσίαστος και ασφαλής για το κοινό. Ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τις επιστημονικές μονάδες αλλά και για τα σχολεία στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέφεών του και τον απλό πολίτη.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης