Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 21:05

Παναγιωτόπουλος: Σύντομα το ελληνικό Spitfire θα ξαναπετάξει στους ελληνικούς ουρανούς

Το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Spitfire πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο – Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος»

spitfire_2

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη το πρωί της Τρίτης στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, στην τελετή υποδοχής του Αεροσκάφους «Spitfire MJ755» στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίκαρος κ. Πήτερ Λιβανός.

Το επετειακό αεροσκάφος «Spitfire», το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος».

Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντεζι προσγειώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο «Ιω. Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε τα ακόλουθα:

spitfire_1

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Είναι άλλη μία μέρα σπουδαία για την Πολεμική Αεροπορία, με ένα ειδικό ιστορικό πρόσημο. Μπροστά σας βρίσκεται μία θρυλική πτητική μηχανή, ίσως το πιο φημισμένο μαχητικό που πέταξε ποτέ, το “Spitfire”, που φέρει τα Ελληνικά Χρώματα, τα Χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο στην ουσία κέρδισε τη Μάχη της Αγγλίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποτέ τόσο λίγοι δεν είχαν κάνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς, είχε πει τότε ο Ουΐστον Τσώρτσιλ. Και σήμερα ξαναθυμόμαστε ότι εκείνοι οι λίγοι είχαν ως βασικό μέσο για να πολεμήσουν αυτό εδώ το αεροπλάνο, το καταπληκτικό “Spitfire”.

Ασφαλώς είναι μία μέρα που αξίζει να αποδοθούν πάρα πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές, ιδίως σε έναν επιφανέστατο Έλληνα του εξωτερικού, τον κ. Πήτερ Λιβανό, του οποίου η αγάπη για την αεροπλοΐα και την προσπάθεια αναστήλωσης παλιών ιστορικών αεροσκαφών μετουσιώθηκε σε Εθνική προσφορά. Γι’ αυτό κ. Λιβανέ, σας ευχαριστούμε, ευχαριστούμε το ίδρυμα “Ίκαρος” και όλους τους συντελεστές ασφαλώς, καθώς και τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή ώστε σήμερα να έχουμε τη χαρά και την τιμή να απολαύσουμε το πρώτο ελληνικό “Spitfire” να ξαναπετά, έπειτα από τόσα χρόνια.

Κι αν μπορούσα (παρά το ότι δεν είμαι ειδικός και ουδέποτε θα δήλωνα ειδικός) να δώσω μια συμβουλή σε εκείνον που θα το πετάξει. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του πιλότου -τον ξέρετε καλά κ. Λιβανέ- που το πέταξε: «Αυτό το αεροπλάνο έχει τη δική του ενέργεια, προσπαθήστε να πετάξετε μαζί του».

Σύντομα, λοιπόν, το Ελληνικό “Spitfire” θα πετάξει στους ελληνικούς ουρανούς και θα πιστοποιήσει για μια ακόμα φορά ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι πάντα παρούσα. Η Ιστορία συνεχίζεται και εξελίσσεται κι είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της ισχυρής παρουσίας, του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Αυτός ο αγώνας -που είναι και δικός μας- είναι διαρκής και εντατικός. Δεν σταματά ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ, όπως και η ιστορία εξελίσσεται. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και πάλι.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 21:08