Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  4:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 21:33

Θάνος Μωραΐτης: Όχι ανεμογεννήτριες στη Bάρασοβα

Αρνητικός απέναντι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης με ανάρτησή του στο Facebook, επικαλούμενος το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αυτές θα έχουν, ειδικά σε περιοχές Natura.

Δείτε ολόκληρη την ανακοινωση:

Ο σχεδιασμός τοποθέτησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανεμογεννητριών στο βουνό της Βαράσοβας, θα τραυματίσει βάναυσα μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ταυτότητα του τόπου μας.

Η Βαράσοβα, σε μικρή απόσταση από τις εκβολές του Εύηνου ποταμού, καθρεφτίζεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Με πλήθος αναρριχητικών διαδρομών, συγκεντρώνει λάτρεις του αθλήματος, ενώ φέρει πολλά κατάλοιπα από ξωκλήσια βυζαντινών ασκητών.

Προφανώς και δεν είμαστε απέναντι στις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα. Όχι όμως δίχως να λαμβάνεται υπόψιν το πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μπορούν να έχουν ειδικά σε περιοχές Natura.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, θα μετατρέψει το τοπίο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Θα οδηγήσει στην καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, αλλοιώνοντας καίρια το τοπίο και πλήττοντας χλωρίδα και πανίδα και ιδίως τα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας.

Η απόφαση της ΡΑΕ είναι αποτέλεσμα ενός «αντιπεριβαλλοντικού» νόμου που ψηφίστηκε με fast-track διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, δίχως δημόσια διαβούλευση και δίχως να ληφθεί υπόψιν η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας που διακηρύσσει ότι το όφελος είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.

Φωτογραφία: parapolitika.gr

sinidisi.gr