Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 13:53

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα από τους εισβολείς – Δεν δεχόμαστε απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο

Με αφορμή της Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ημέρα εθνικής γιορτής σήμερα, 30 Αυγούστου, για τους Τούρκους, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε ευκαιρία να… ρίξει λάδι στη φωτιά, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις που “καρφώνουν” την Ελλάδα. Στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: “Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που θέλουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Όπως ακριβώς το έθνος μας μας οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα ανεξαρτησίας παρόλη τη φτώχεια και την αδυναμία του, έτσι και σημερα, στη Γαλάζια Πατρίδα, το έθνος μας δεν θα διστάσει να αποτρέψει την αισιοδοξία τους και τις κινήσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη των Σεβρών”.

Σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τα επιτεύγματα μας σε διάφορους τομείς είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώμτα μας και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συμφωνιών”.

Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι στις 30 Αυγούστου

Η Γιορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, αφορά τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα “Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος”. Στις 30 Αυγούστου ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

newsit.gr

Διαβάστηκε 608 φορές