Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 12:27

Τι έφταιξε για την τραγωδία στην Εύβοια: Mπαζωμένα ρέματα, καμένα στρέμματα έκαναν την περιοχή «πλημμυρική πεδιάδα»

Το γεγονός ότι υπερχείλισε το ποτάμι, σε συνδυασμό με το ότι στην Εύβοια πέρσι καταγράφηκαν 88.890 καμένα στρέμματα, αλλά και το ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «πλημμυρική πεδιάδα», φαίνεται πως οδήγησαν στην τραγωδία που σημειώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα 7 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα μωρό 8 μηνών, να χάσουν την ζωή τους.

«Υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και σπίτια που χτίστηκαν άναρχα, αλλά αυτό που ακούγεται τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία είναι ότι το ποτάμι υπερχείλισε και πήρε στο διάβα του ανθρώπους, σπίτια και αυτοκίνητα», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η Γιώτα Κυρλή, κάτοικος της περιοχής Πολιτικά, η οποία από τις 2 το βράδυ του Σαββάτου πάλευε με τον σύζυγό της να σώσουν τα 3 ανήλικα ΑμεΑ παιδιά τους.

Οπως είπε, ο παράδρομος που οδηγεί στο σπίτι της έχει μόλις 1,40 πλάτος και ακόμα και να μην είχαν κοπεί στα δύο οι δρόμοι, θα ήταν δύσκολο η Πυροσβεστική να επέμβει.

Κατά τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, η περιοχή υπέστη τρομερή καταστροφή, δεδομένου ότι πέρα από τα έργα υποδομών, όπως οι καταστροφές στους δρόμους και στην ηλεκτροδότηση, πολλοί κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται – με μια πρώτη εκτίμηση να θέλει περισσότερες από 2.500 ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα. Ερωτηθείς για προβλήματα του τόπου που ενδεχομένως να προϋπήρχαν, ο κ. Ψαθάς απάντησε στον «Ε.Τ.» πως μέχρι και πρότινος δεν υπήρχαν θέματα ούτε αναρχίας, ούτε μπαζωμένων ρεμάτων, αλλά ούτε και υποδομών.

Σύμφωνα με πηγές από το WWF Ελλάς, «ένα πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι πως η περιοχή είναι πλημμυρική πεδιάδα, που αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνουν πολλά ρεύματα από το βουνό και έχει ένα είδος προδιάθεσης στο να κάνει πιο εύκολα πλημμύρες από άλλου». Οπως διευκρινίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, «αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο, πόσω μάλλον όταν υπάρχει το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής που σαν απόρροια ενισχύει την ένταση των πλημμυρών, είναι ότι η Εύβοια ευρύτερα έχει καεί πολλές φορές κατά τα προηγούμενα έτη».

Βέβαια, οι ποσότητες βροχής που καταγράφηκαν είναι τεράστιες και συγκεκριμένα μεγαλύτερες από εκείνες που έπεσαν στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, δηλαδή της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (π.χ. στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Μαρίνα Ξυπνητού

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστηκε 715 φορές