Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 12:36

ΠτΔ για Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Σημάδεψε με τη δράση του την πολιτική ζωή της Ευρώπης

Στον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν αναφέρεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

«Αποχαιρετούμε έναν διαχρονικό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας, έναν υπερασπιστή της Δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν σημάδεψε με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

presidentGR 3 12 2020

Στην απώλεια του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν αναφέρθηκε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας. Και με τη στήριξή του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο της φίλο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν», σημείωσε.

Μήνυμα για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ανάρτησε στο Τwitter και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα της Γαλλίας και της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές και μεγάλο υποστηρικτή των ευρωπαϊκών αξιών», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981 προωθώντας εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, απεβίωσε την Τετάρτη το βράδυ εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή — του διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 — ο Ντ’ Εστέν δήλωνε το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:kathimerini.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 18:11