Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Θ. Μωραΐτης: «Κυβέρνηση- πρωταθλήτρια στο αλαλούμ. Παλινωδίες, ανευθυνότητα, αστάθεια, ασυνεννοησία και στο άνοιγμα των γηπέδων. Άλλο ένα μπάχαλο του επιτελικού κράτους»

Σε δήλωση σχετικά με το αλαλούμ που δημιούργησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση για το άνοιγμα των γηπέδων στους φιλάθλους προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι «και σε αυτή την περίπτωση, όπως και καθ’ όλη την διαχείριση της πανδημίας το επιτελικό κράτος αποδεικνύει την ανεπάρκειά του να φέρει αποτελέσματα».

«Σήμερα, όμως», είπε, «είχαμε και μια ακόμα πρωτοτυπία: “Ο Μητσοτάκης ανακαλεί Μητσοτάκη».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες που ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί αποφάσισαν το άνοιγμα των γηπέδων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγύριζε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναίρεσε τον εαυτό του με την ανάκληση της απόφασης που ο ίδιος έλαβε».

Όπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια στο αλαλούμ, στην ασυνεννοησία, τις παλινωδίες και την ανευθυνότητα», συμπληρώνοντας: «Από τον Αύγουστο θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί, να έχει κάνει έρευνες και μελέτες, να έχουν υπάρξει τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για το θέμα των γηπέδων. Αντί γι΄αυτό, δεν έκανε τίποτα. Και οδηγήθηκε σε ένα ακόμα φιάσκο».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι «το μπάχαλο της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους οδηγεί τελικά σε κλειστά γήπεδα για φέτος».

«Πότε τελικά πήρε τη σωστή απόφαση ο Πρωθυπουργός; Τη Δευτέρα ή την Τρίτη;

Πότε τελικά άκουσαν τη γνώμη των λοιμωξιολόγων; Χθες ή σήμερα;», διερωτήθηκε.

«Καμία σοβαρότητα, καμία υπευθυνότητα που να αποδεικνύει σεβασμό στους φιλάθλους.

Μόνο επιτελική ανικανότητα. Όπως παντού», είπε ο ίδιος κλείνοντας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Μητσοτάκης ανακαλεί Μητσοτάκη.

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν και ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί αποφάσισαν το άνοιγμα των γηπέδων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγύριζε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναίρεσε τον εαυτό του με την ανάκληση της απόφασης.

Η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια στο αλαλούμ, στην ασυνεννοησία, τις παλινωδίες και την ανευθυνότητα.

Από τον Αύγουστο θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί, να έχει κάνει έρευνες και μελέτες, να έχουν υπάρξει τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για το θέμα των γηπέδων.

Αντί γι’ αυτό, δεν έκανε τίποτα. Και οδηγήθηκε σε ένα ακόμα φιάσκο.

Το μπάχαλο της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους οδηγεί τελικά σε κλειστά γήπεδα για φέτος.

Πότε τελικά πήρε τη σωστή απόφαση ο Πρωθυπουργός; Τη Δευτέρα ή την Τρίτη;

Πότε τελικά άκουσαν τη γνώμη των λοιμωξιολόγων; Χθες ή σήμερα;

Καμία σοβαρότητα, καμία υπευθυνότητα που να αποδεικνύει σεβασμό στους φιλάθλους.

Μόνο επιτελική ανικανότητα. Όπως παντού.»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χώρα έχει εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη, στην περιοχή του κόκκινου συναγερμού, όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στην οικονομία και τα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ορθώνοντας ένα προπαγανδιστικό σιδηρούν παραπέτασμα, πίσω απ’ το οποίο θα κρύβεται η πραγματικότητα και μπροστά θα βρίσκεται η εξωραϊσμένη εικόνα της. Ακόμη κι όταν αυτό οδηγεί σε καταστάσεις πρωτοφανούς γελοιότητας, η οποία σερβίρεται με τον μανδύα του μεσσιανισμού. Κορυφαίο σημερινό παράδειγμα η ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης που πάρθηκε χθες το απόγευμα! Πώς σερβιρίστηκε η απίστευτη αυτή παλινωδία και ανευθυνότητα; Ως πρωτοβουλία του πρωθυπουργού! Ο οποίος χθες το βράδυ ήταν σοφός κατά την λήψη της απόφασης, ενώ σήμερα κατά το πρόγευμα είδε κάποια και, με την ανάκλησή της, κατέστη πάνσοφος. Μ’ αυτή την κοροϊδία θέλουν να εμφανίσουν στο λαό εγρήγορση και υπευθυνότητα;

Επαινέσαμε τη δωρεά της Βουλής για την αγορά 50 κλινών ΜΕΘ. Πρέπει να πω όμως ότι και η προηγούμενη Βουλή προέβη σε σημαντική δωρεά, μετά την τραγωδία στο Μάτι, αλλά τότε δεν υπήρχε χώρος για έπαινο παρά μόνον για τοξικότητα και μίσος.

Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει το γεγονός ότι κλίνες ΜΕΘ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού και άλλων μέσων.  Δεν θέλει την πρόσληψη γιατρών γιατί αυτό προσκρούει στην αντίληψή της, για την δημόσια υγεία περιμένει να «περάσει η μπόρα» και δεν θέλει μετά το τέλος οι γιατροί να της μείνουν αμανάτι. Τους θεωρεί βάρος και όχι απαραίτητο στήριγμα της δημόσιας υγείας και μετά την πανδημία, όταν ο κόσμος θα εξακολουθήσει να αρρωσταίνει βαρειά και να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ακριβή ιδιωτική φροντίδα. Αποσπά γιατρούς από Κέντρα Υγείας που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Covid19, λες και θέλει να τα στείλει αρχικά στην εντατική και αργότερα στον αγύριστο.

Ως προς την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός είχε δεσμευθεί στην Βουλή ότι θα προβλέπει προκαταβολή στους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες μέσα στον Οκτώβρη και αποπληρωμή τον Γενάρη και τελικά η κατατεθείσα ρύθμιση είναι για προκαταβολή στα τέλη Γενάρη και μετά βλέπουμε. Όλα αυτά με προϋποθέσεις και κόφτες που προβλέπει ο ΕΛΓΑ. Σ’ αυτή την κυβέρνηση, για να ξεχωρίσεις την αλήθεια απ’ το ψέμμα πρέπει να κρατάς μικροσκόπιο.

* Σημεία απ΄ την σημερινή παρέμβαση του Γ. Βαρεμένου στη Βουλή.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και στη Δυτική Ελλάδα, όπως και σε άλλες Περιφέρειες, μετά την ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής άνοιξε η συζήτηση για την αποπομπή της αυτοδιοικητικής παράταξης της Χρυσής Αυγής από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μια συζήτηση όμως που σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί κατ’ ουσία σε ένα άτυπο διαγωνισμό αντιφασισμού. Όμως όταν αντιμετωπίζεις θιασώτες του φασισμού έχει περισσότερη σημασία αντί να πλειοδοτείς στην απέχθεια για το φασισμό, να υπερασπίζεσαι τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Και το λέμε αυτό για καμία από τις παρατάξεις που ζητούν την αποπομπή του αυτοδιοικητικού «παρακλαδιού» της Χρυσής Αυγής από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μας είπε πως ακριβώς θέλουν αυτό να γίνει… Θέλουν να γίνει μέσα από μια θεσμική και δημοκρατικά κατοχυρωμένη και νομιμοποιημένη διαδικασία ή θέλουν να γίνει ακόμη και με μη θεσμικό τρόπο; Μήπως έτσι θα δώσουμε στους φασίστες το έρεισμα να μιλούν για πολιτικές διώξεις;

Πότε ένα αιρετός εκπίπτει από το αξίωμά του; Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή είναι πρωτόδικη και όχι αμετάκλητη. Ακόμα και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα για να ίσχυε η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων θα απαιτείτο αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, δηλαδή σε τρίτο βαθμό (Άρειος Πάγος). Πόσο μάλλον τώρα που με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων είναι ορατός ο κίνδυνος να έχουν μέσα από τη φυλακή πολιτική δράση οι καταδικασθέντες…

Ποιος στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα; Προφανώς αυτός που έχει καταδικαστεί και του έχει επιβληθεί αυτή η ποινή από το Δικαστήριο. Ισχύει αυτό για τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στα περιφερειακά συμβούλια ανά την Ελλάδα, που δεν ήταν καν κατηγορούμενοι; Πως λοιπόν θα απομονωθούν θεσμικά, όπως ζητείται; Με εξωθεσμικούς τρόπους;

Αντίς λοιπόν για αντιφασιστικούς αλαλαγμούς καλό θα είναι οι αυτοδιοικητικοί να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο λαό, που ήδη πέταξε έξω από τη Βουλή την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Και ας έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όλοι οι θιασώτες της απλής αναλογικής και της εισόδου στα αιρετά όργανα χωρίς κατώτερο όριο, πως η Χρυσή Αυγή θα ήταν έξω και από τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπως αυτό της Δυτικής Ελλάδας (2,67% ήταν το ποσοστό της), αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο…

Τo παρήγορο είναι ότι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, έχει κινηθεί θεσμικά ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την εξεύρεση φόρμουλας για την αποπομπή από τα θεσμικά όργανα.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ράμα: Θέλουμε να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου – Δένδιας: Ειρηνική επίλυση των διαφορών – Θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και, αν δεν επέλθει συμφωνία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύναψη συνυποσχετικού, βάσει του οποίου θα πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.

Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -για παράδειγμα ενός έτους- για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε συμφωνία για «να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα εκκρεμή θέματα με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Μιλώντας με ειρωνικό τρόπο για την αντιπολίτευση της χώρας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάποιοι που περίμεναν την κατάκτηση από την Ελλάδα θα απογοητευθούν». «Θα απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη» τόνισε ο Έντι Ράμα και αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι δύο χώρες θέλουν να λύσουν τις όποιες εκκρεμότητες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. «Θέλουμε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επωφελή και για τις δύο χώρες με βάση το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι η «Αθήνα συμφώνησε με τα Τίρανα στην υποβολή συνυποσχετικού προς το Διεθνές Δικαστήριο και εξήγησε ότι η λογική βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

protothema.gr

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο παίρνουν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους, με «οδηγό» την πρόταση της εισαγγελέως να παραμείνουν εκτός φυλακής όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι νομικοί παραστάτες των κατηγορουμένων συντάσσονται με την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία υποστήριξε πως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση και επιχειρούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατό επιχείρημα, ώστε να πείσουν τους δικαστές να υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Μια πρόταση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής η οποία, αν και δεν νομιμοποιείται να μιλήσει εντός της δικαστικής αίθουσας σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και «μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

Η εισαγγελέας κινήθηκε στην αρχική γραμμή που χάραξε όταν ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση και, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εστίασε στο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια οι κατηγορούμενοι δεν προχώρησαν σε αξιόποινες πράξεις επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταδικασθέντες καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή. «Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν οι συνήγοροι δίνοντας «μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή οι εντολείς τους.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την τύχη των καταδικασθέντων έχει το δικαστήριο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι τελικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

tempo24.news

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Προ των ευθυνών τους θέτει τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα. Με επιστολές του στους ομολόγους του Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας ζητεί να μπει στοπ στην πώληση υποβρυχίων και φρεγατών στην Τουρκία.

Η Ελλάδα συνεχίζει τον «βομβαρδισμό» των εταίρων μας με επιστολές όσον αφορά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τον προκλητικό του πλου στο Αιγαίο και ανοικτά του Καστελόριζου, η Αθήνα ζητεί ειδικά από την Γερμανία, να ανασταλεί η εξαγωγή υποβρυχίων, φρεγατών, αεροσκαφών και η αναβάθμιση τεθωρακισμένων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάϊο, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Πηγή: newsit.gr

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «έσπασε» πλέον τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο -με την Άγκυρα να αδιαφορεί για τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Παρότι το τουρκικό ερευνητικό έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και τέσσερις ώρες, φαίνεται πως κάνει κάποιες κινήσεις να στρίψει.

Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει να στρίβει νοτιοδυτικά για να ακολουθήσει την πορεία ώστε να σκανάρει και πάλι την παράνομα δεσμευμένη με Navtex περιοχή.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η στροφή απαιτούνται ένα με δύο ναυτικά μίλια -κάτι που σημαίνει πως το Oruc Reis θα φτάσει μέχρι και τα 10 -11 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν, καθώς, υπάρχει το ενδεχόμενο ένα και ένα από τα υπόλοιπα σκάφη που το συνοδεύουν να επιχειρήσει να κινηθεί μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα

Με «φόντο» τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας,

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, που το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε διπλωματικό σπριντ, τονίζει πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που μίλησαν χθες, η Αθήνα προχωρά σε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο θα προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Θέμα : ΄΄Αρχαιρεσίες  2020  -  Σύνθεση   Δ.Σ.΄΄

1.- Σας γνωρίζουμε τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την 07-10-2020 σύμφωνα με την Αριθ.:03/2020/07-10-2020 πράξη Γενικής Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης, καθώς και τη  συγκρότηση αυτού σε σώμα με την Αριθμ.:04/2020/12-10-20 πράξη Δ.Σ., ως  κάτωθι:

ΤΑΦΙΑΔΗΣ  Νικόλαος                       Πρόεδρος                            

ΦΑΡΜΑΚΗΣ Χαρίλαος                     Αντιπρόεδρος                                              

ΠΑΛΙΟΥΡΑ  Μαρία                           Γενική  Γραμματέας                                    

ΒΑΣΣΗΣ  Βασίλειος                         Ταμίας                                                                       

ΦΡΑΓΚΟΥ Χρύσα                             Μέλος                                                                       

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Αναστασία                      Μέλος                                                                                   

ΠΑΠΠΑ  Ευανθία                              Μέλος                                                                  

Αναπληρωματικά μέλη :

α)ΣΚΑΛΙΣΤΗ  Έρια

β)ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΥ Έφη

γ)ΜΠΑΘΑΣ  Ανδρέας

Αντιπρόσωπος στην  Ένωση  Γονέων Δήμου Αγρινίου

ΤΑΦΙΑΔΗΣ  Νικόλαος με αντικαταστάτη τον  ΒΑΣΣΗ Βασίλειο

2.- Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι η διάρκεια  θητείας του  Δ.Σ. δυνάμει  άρθρου 17 του  καταστατικού είναι διετής.

3.- Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και ευελπιστούμε, όπως επιβάλλεται , στην μεταξύ  μας αγαστή  & δημιουργική συνεργασία.

Εκ  του  Δ.Σ.  του Συλλόγου

 

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ο Ναυπάκτιος Θανάσης Στ. Μουτόπουλος ορίστηκε Συντονιστής στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ο Θανάσης Στ. Μουτόπουλος είναι Οικονομολόγος/Φοροτεχνικός.Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου, με εξειδίκευση στη Χρηματοοικονομικη και Λογιστική.Κάτοχος διπλώματος Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στη «Λογιστική και Έλεγχο Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών».

Είναι πιστοποιημένος αναλυτής στατιστικών δεδομένων.

nafpaktianews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Δημήτρη Δημόπουλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε επισήμως συγχαρητήρια στον τουρκοκύπριο Ερσίν Τατάρ για την εκλογή του στην κατεχόμενη, από τα τουρκικά στρατεύματα, ζώνη της Βόρειας Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης είναι πρόεδρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ο κ. Τατάρ τι είναι;

Ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη ως «πρόεδρος» ενός μορφώματος που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου –ΤΔΒΚ» και το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος στον κόσμο, παρά μόνο από την Τουρκία. Όταν ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δίνει συγχαρητήρια για την εκλογή του στο «νέο πρόεδρο της ΤΔΒΚ» δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναγνωρίζει τη, νομικά ανύπαρκτη, «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Μήπως δεν το καταλαβαίνει ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του;

Αν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήθελε οπωσδήποτε να είναι ευγενής απέναντι στον κ. Τατάρ θα μπορούσε να του διαμηνύσει : «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως εκπροσώπου της τουρκικής μειονότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκλογή σας όμως βασίζεται και στις ψήφους των εποίκων που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας».

Αλλά δεν το έκανε αυτό ο κ Αναστασιάδης ελπίζοντας ότι με τον κ. Τατάρ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για «λύση» του Κυπριακού. Μόνο που το πρόβλημα της παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού της Βόρειας Κύπρου δε θα το λύσει κανένας κ. Τατάρ παρά μόνο η ίδια η Τουρκία. Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να συνομιλεί με τον κ. Ερτογάν, γιατί ο τελευταίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ας αναθέσει στον υπουργό των Εσωτερικών ή καλύτερα σε κάποιον ανώτερο υπάλληλο να συνομιλεί με τον κάθε κ. Τατάρ.

Ο κ. Αναστασιάδης και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ιδιαίτερα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, πρέπει να αντιληφθούν ότι η πολυπόθητη «επανένωση της πατρίδας» δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο υπό τουρκική επικυριαρχία. Αντί λοιπόν για την ανέφικτη επανένωση ας καταστρώσουν το στρατηγικό σχέδιο, μαζί με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους, για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ