Σάββατο, 23η Οκτωμβρίου 2021  11:58: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Χονδρικό Εμπόριο "Μανίκας Κωνσταντίνος" Εξυπηρέτηση και Ποιότητα σε Τέσσερις Νομούς

Ιαν 03, 2021
Η επιχείρηση Χονδρικού Εμπορίου και Διανομών του κου Μανίκα Κωνσταντίνου, έχει έδρα στο Αγιο…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Οκτώβριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020

Ο Απ. Κατσιφάρας κατηγορεί το Ν. Φαρμάκη γιατί δημοπρατεί έργα με τη μέθοδο που… εκείνος δημοπράτησε το δρόμο της Κλεισούρας
Ο πρώην Περιφερειάρχης που το Ελεγκτικό Συνέδριο του είχε ακυρώσει σύμβαση έργου για φωτογραφικό όρο… στη διακήρυξη, λέει τώρα πως “την κρυστάλλινη διαχείριση του δημοσίου χρήματος που επεδείξαμε θα την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού”

Για πλήγμα στην αξιοπιστία της πολιτικής μιλά η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα επικρίνοντας την Περιφερειακή Αρχή για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σε ανάθεσεις έργων και μελετών (διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών).

Μεταξύ αυτών των έργων μάλιστα περιλαμβάνεται και το έργο αποκατάστασης πρανούς στο δρόμο Πάλαιρου- Πογωνίας, ύψους 440.000 ευρώ και μάλιστα με αφορμή αυτό το έργο η παράταξη Κατσιφάρα διαπιστώνει πως η θρασύτητα κορυφώνεται… “Εμείς την κρυστάλλινη διαχείριση του δημοσίου χρήματος που επεδείξαμε θα την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από το υστέρημα των πολιτών” αναφέρει ακόμη η παράταξη Κατσιφάρα αφήνοντας σαφές υπονοούμενο πως η διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν είναι πια από την Περιφέρεια τόσο κρυστάλλινη…

Δυστυχώς η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα έχει μάλλον ξεχάσει την υπ’ αριθ. 529/18-12-2017 πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου και του σχεδίου σύμβασης του έργου «Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ν. Ηλείας, Υποέργο: Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια – Αποκατάσταση Κατολισθήσεων στο Ε.Ο. Δίκτυο του Βορείου του Ν. Ηλείας εκτός της Δ.Ε. Πηνείας Δήμου Ήλιδας» προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη πράξη του Ε.Σ. είχε κρίνει παράνομη τη διακήρυξη του έργου μιλώντας ουσιαστικά για φωτογραφικό όρο… αφού έκρινε ότι ο όρος της διακήρυξης για προαπόδειξη της χρηματοοικονομικής επάρκειας των διαγωνιζομένων, με τον οποίο απαιτείται κύκλος εργασιών τριετίας ανά έτος, ύψους τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ, είναι μη νόμιμος!

Το εξοργιστικό βέβαια είναι ότι η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη κατηγορεί την παρούσα Περιφερειακή Αρχή για μια διαδικασία που την ακολούθησε και η ίδια στη δικιά της θητεία. Και την ακολούθησε μάλιστα στο έργο που σημάδεψε τα πεπραγμένα της στην Αιτωλοακαρνανία στην αποκατάσταση του δρόμου της Κλεισούρα από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017. Μάλιστα τότε ο Απ. Κατσιφάρας προκειμένου να “αποτινάξει” τη “σκιά” από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το προαναφερθέν έργο στην Ηλεία, πήγε πέραν του νόμου σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα της περιφερειακής αρχής σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιο χρήματος.

Παρόλο που ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών οι διαγωνισμοί των έργων να κινηθούν με άλλες διαδικασίες, λιγότερο χρονοβόρες και με λιγότερους υποψήφιους στο διαγωνισμό, ο Απόστολος Κατσιφάρας προτίμησε στην περίπτωση του έργου της αποκατάστασης του δρόμου στην Κλεισούρα, αντί για τρεις που ορίζει ο νόμος, να καλέσει 59 (!) εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα… Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φτάσουμε οκτώ ολόκληρους μήνες μετά για να συμβασιοποιηθεί το έργο.

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει συκοφαντικά τα όσα καταγγέλλει η παράταξη Κατσιφάρα. “Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ψεύδεται ασύστολα και ανερυθρίαστα. Και το ίδιο ανερυθρίαστα δηλητηριάζει την αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία, σπιλώνει ανθρώπους και υπολήψεις” αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφερειακή Αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής:
Δυστυχώς, ο κατήφορος της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο» του κ. Κατσιφάρα, φαίνεται πως δεν έχει τέλος…
Η παράταξη που επί εννέα σχεδόν χρόνια άφησε τη Δυτική Ελλάδα στον πάτο της ανάπτυξης και στην κορυφή της φτώχειας, διαλαλώντας μόνο «εμβληματικά οράματα», προφανώς δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης και εκτοξεύει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα, φτάνοντας στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Για εμάς όμως, η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών – και ειδικά των επειγόντων – όπως και η τήρηση της ηθικής ακεραιότητας και της νομιμότητας αποτελεί «ευαγγέλιο» πάνω στο οποίο καμία λάσπη δεν κολλάει.

Απαντώντας λοιπόν επί της ουσίας, σύμφωνα με το νόμο, ΔΕΝ αναθέσαμε κανένα έργο όπως ψευδέστατα και συκοφαντικά ισχυρίζεται η παράταξη του κ. Κατσιφάρα.

Αντιθέτως: Στην περίπτωση της διαδικασίας δημοπράτησης, σε εφαρμογή του άρθρου 32, παράγραφος 2 εδάφιο γ του νόμου 4412-2016, εφαρμόζεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις δημοπράτησης έργων ή υπηρεσιών ή προμηθειών που είναι κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα. Αυτό κάναμε.

Α) Στην περίπτωση της μελέτης για το Ρίο, προϋπόθεση ενεργοποίησης της ως άνω διαδικασίας είναι η κήρυξη περιοχής ή ενός γεγονότος ως απρόβλεπτου και όχι ενός γεγονότος που οφείλεται σε ευθύνη της αναθέτουσας αρχή που δεν προχώρησε στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του με την εκτέλεση έργου ή προμήθειας ή υπηρεσίας. Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η υπαριθμ ΠΔΕ/ΔΠΠ/161673/1051/1-7-2020 απόφασή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας (ΑΔΑ ΨΦ7Ψ7Λ6-ΑΚΞ) μετά από εξουσιοδότηση που δόθηκε με την αρ. πρωτ. 5029/30-06-2020 πράξη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Στο σκεπτικό της ως άνω απόφασης αναφέρεται : «Η κήρυξη των παραλιακών οδών του Δήμου Πατρέων στη ΔΕ Βραχνεϊκων ( ΤΚ Καμινίων, Μονοδενδρίου , Βραχνεϊκων) , στη ΔΕ Ρίου (ΤΚ Ρίου, Αγ. Βασιλείου , Αραχωβιτίκων και Ακταίου) και τμημάτων εντός της πόλης της Πάτρας και συγκεκριμένα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και την επέκταση αυτής έως τον Φάρο της Αγυιάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των Εκτάκτων Αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω παράκτιας διάβρωσης στις ανωτέρω περιοχές, έως και 30 Δεκεμβρίου 2020». Η ίδια η απόφαση ορίζει το γεγονός ως έκτακτο και άμεση και επιτακτική την ανάγκη για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της παράκτιας διάβρωσης, που σημειωτέον οι συνέπειες αυτές επιδεινώθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα λόγω της εμφάνισης και της κλιματικής αλλαγής. Για την έκδοση της ως άνω απόφασης συνυπολογίστηκε η ζωή και η περιουσία του πολίτη της περιοχής η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και το με αρ. πρωτ. 22967/15-06-2020 έγγραφο του Δήμου Πατρέων (αρ. πρωτ.ΠΔΕ/ΔΠΠ/144050/931/16-06-2020).

Είναι άραγε και ο Δήμος Πατρέων συμμέτοχος στο «έγκλημα»;

Β) Στην περίπτωση της κατολίσθησης στην Πάλαιρο, γνωστοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2020 τεκμηριώθηκε υπηρεσιακά τον Απρίλιο 2020 και επιδεινώθηκε με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2020 με αποτέλεσμα ο ίδιος Δήμος Ακτίου Βόνιτσας να ζητάει την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να προστατευθούν και διαφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Είναι και ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας συμμέτοχος στο «έγκλημα»;

Γ) Στην περίπτωση της διενέργειας άμεσης υποστήριξης της υπηρεσίας μας για να προχωρήσει η διαδικασία μελέτης για το νέο γεφύρι στην Κλειτορία, που η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή άφησε στο έλεος του Θεού, επίσης ο ίδιος ο Δήμος με πολλές επιστολές υπενθυμίζει την επικινδυνότητα του, ακόμα και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κατσιφάρα! Πρόκειται για ένα γεφύρι που τον τελευταίο μήνα κείται στον αέρα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και που περνάνε ανθρώπινες ζωές πάνω από αυτό.

Είναι και ο Δήμος Καλαβρύτων και όλοι οι υπόλοιποι «συμμέτοχοι στο έγκλημα»;

Και για να τελειώνουμε μία και καλή: Ο νόμος είναι σαφής. Η ίδια η Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα τον εφάρμοσε για έργο αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ (Κλεισούρα) και εμείς, ως τότε αντιπολίτευση, βάλαμε και πλάτη.

Τον ίδιο νόμο εφάρμοσε και ο προηγούμενος Υπουργός Υποδομών στα έργα της Μάνδρας, ο ίδιος νόμος εφαρμόστηκε στις φυσικές καταστροφές της Κρήτης από τον Περιφερειάρχη, ο ίδιος νόμος παντού σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχει φυσική καταστροφή και ανάγκη άμεσης αποκατάστασης για την διαφύλαξη της ζωής και της προστασίας της αξίας και της περιουσίας των πολιτών.

Όλοι αυτοί είναι «συμμέτοχοι στο ίδιο έγκλημα»;

Όλα μπορεί να τα ανεχτεί κανείς, αλλά όχι την αντιπολίτευση με ψέματα και πάνω στις «πλάτες» μίας κοινωνίας που τρέμει την επόμενη βροχή. Αυτός είναι άραγε ο αξιακός κόσμος της μείζονος αντιπολίτευσης; Να τιμωρεί την κοινωνία για να αισθάνεται πως έχει λόγο ύπαρξης;

Και εν πάση περιπτώσει, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, πριν ενάμιση χρόνο περίπου κατέταξαν τον καθ’ ένα εξ ημών κατά τα έργα του.

Επιτρέπουμε λοιπόν στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή να μένει στα όνειρα και τα οράματα των «ιπτάμενων» εισόδων της Πάτρας, αλλά δεν επιτρέπουμε να αντιπολιτεύεται με τα σπίτια και τις περιουσίες πολιτών που μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας πολιτικού καιροσκοπισμού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό να μην συμβεί. Και θα κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί. Γιατί τότε, στην πλατεία της ανθρώπινης συμφοράς δεν θα μπορεί να στηθεί κανένα «πανηγύρι» ψευδεπίγραφης ηθικής.

Και κάτι ακόμα: Μετά την έγκριση του τρόπου δημοπράτησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, οι υπηρεσίες της ΠΔΕ (που σε ένα χρόνο μετεξελίχθηκαν και αυτές σε «συμμέτοχους στο έγκλημα») ετοιμάζουν την διακήρυξη της δημόσιας δημοπρασίας. Η διακήρυξη αυτή στέλνεται στην Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας για να την εγκρίνει. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχει και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Η διακήρυξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περιφέρειας και θα σταλεί σε όλους τους συλλόγους της Δυτικής Ελλάδας, εργοληπτικών και μελετητικών εταιρειών οποιασδήποτε βαθμίδας για να ενημερωθούν και να την σχολιάσουν. Επίσης θα σταλεί και στα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας για τον ίδιο λόγο. Με τις παρατηρήσεις τους, που θα ενσωματωθούν, θα προωθηθεί η διακήρυξη της δημόσιας δημοπράτησης για έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή. Επίσης θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διενέργειάς Διαγωνισμού (την λειτουργία της οποίας μπορεί να παρακολουθεί κάθε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής) και θα διενεργήσει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με προσφορές. Αυτοί που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα είναι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα και έχουν έδρα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο τέλος ο ανάδοχος του έργου που θα επιλεγεί θα είναι αυτός που έδωσε την καλύτερη οικονομική προσφορά. Την φθηνότερη δηλαδή. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η παραπάνω διαδικασία που προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά από τον νόμο (και που όπως αναφέραμε εφαρμόστηκε στο παρελθόν) θα ολοκληρωθεί γρήγορα και έγκαιρα ώστε να σώσουμε ζωές και τις περιουσίες του κόσμου. Και αυτό μας δίνει η διαδικασία που προτάθηκε. Το γρήγορο αποτέλεσμα.

Και στις τρεις περιπτώσεις λοιπόν καθίσταται σαφές ότι συντρέχει το έκτακτο και επείγον βάσει α) της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση του Ρίου και της Παλαίρου, β) του επικείμενου κινδύνου και της επικινδυνότητας που προκύπτει από τα σχετικά αιτήματα των Δημάρχων, αλλά κυρίως και προεχόντως προκύπτει ότι δεν μιλάμε για αναθέσεις, αλλά για προβλεπόμενες από το Νόμο διαγωνιστικές διαδικασίες που μάλιστα ρητά διαβεβαιώθηκε ότι θα συμμετείχαν όλοι οι κατά Νόμο κατάλληλοι ιδιώτες της ΠΔΕ.

Ξεκάθαρα λοιπόν, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ψεύδεται ασύστολα και ανερυθρίαστα. Και το ίδιο ανερυθρίαστα δηλητηριάζει την αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία, σπιλώνει ανθρώπους και υπολήψεις.

Ο πολιτικός πολιτισμός μας επιβάλλει να δίνουμε πολιτικές απαντήσεις. Όμως η ανοχή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να αφήνονται εσαεί αήθεις υπόνοιες κατά εκλεγμένων εκπροσώπων της κοινωνίας και του ιδίου του Οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες»

«Σχεδόν αδιανόητο» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα δεύτερο γενικό lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown.

Όταν «χτύπησε» το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφου καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μολονότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, χώρες που δεν επέλεξαν το lock down αρχικά όπως η Σουηδία, πλήρωσαν τελικά και το οικονομικό τίμημα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενικη συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown. Χρησιμοποιούμε περισσότερο τώρα τα τοπικά lockdown, την έξυπνη ιχνηλάτηση, το μαζικό testing.

Όμως υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό. Και το ερωτηματικό είναι: μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνήθη οικονομική δραστηριότητα δίχως ένα πλήρες lock down και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας; Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες. Ελπίζω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. Ομως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά «όχι».

Όσον αφορά δε στην οικονομική στήριξη, εμείς στην Ελλάδα στηρίξαμε τα εισοδήματα σχεδόν όλων, περιλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, και κάναμε σαφές ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο, αυτούς που είχαν χαμηλά εισοδήματα ή απασχολούνταν στον τομέα του τουρισμού. Και αντέχουμε να το κάνουμε αυτό ακόμη για κάποιο χρόνο, αλλά δεν αντέχουμε να το κάνουμε για πάντα.

Ετσι κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά τους αριθμούς καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα. Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, γιατί θα είμαστε έξω για αρκετό διάστημα ακόμη, αλλά κοιτάξτε, χώρες όπως το Ισραήλ για παράδειγμα, που τα πήγαν εξαιρετικά στο πρώτο κύμα αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μεγάλη έξαρση τώρα και αντιλαμβάνεσαι πόσο απρόβλεπτα είναι τα πράγματα. Υπάρχει το στοιχείο του τυχαίου, όπου μπορεί να έχεις 2-3 περιστατικά υπερμετάδοσης και να κάνουν όλη τη διαφορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτησή του με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, υπό τον συντονισμό της Liz Alderman, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times».

newsbeast.gr

Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 10:40

Γελοίοι και ανίκανοι αντάμα

Του Νίκου Ιγγλέση

  • Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδείχτηκαν γελοίοι.
  • Η Τουρκία εξήλθε αλώβητη και συνεχίζει.
  •  Ελλάδα και Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη.

Η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/20) απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πόσο πολιτικά γελοία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να επιβάλλει, έστω και ανώδυνες, κυρώσεις σε μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε την ελάχιστη ουσιαστική βοήθεια σε δύο κράτη – μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, που υφίστανται, για χρόνια, την τουρκική επιθετικότητα. Μπορεί μόνο να κάνει αμφίσημες δηλώσεις που παραπέμπουν τη λύση των σημερινών προβλημάτων στο μέλλον, αν και όταν υπάρξει ομοφωνία. Θα ξανασυζητήσει για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η ΕΕ είναι ένας «πολιτικός νάνος» που δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική γεωπολιτική επιρροή. Το μόνο που έχει συνηθίσει  να κάνει είναι να προσπαθεί να «δωροδοκήσει» τους άλλους διεθνείς παίκτες προκειμένου να εναρμονιστούν με τα συμφέροντά της. Έτσι, στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπόσχεται στην Τουρκία, «αν είναι καλό παιδί», να δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές (κατάργηση βίζας)  και τη συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης. Όλα αυτά θα έχουν οικονομικό όφελος για την Άγκυρα και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν «να τσιμπήσει». Το πιθανότερο είναι ότι και τα οικονομικά οφέλη θα εισπράξει και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της θα συνεχίσει να υλοποιεί.

Η Τουρκία περνάει αλώβητη και από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συνεχίσει να παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Α. Αιγαίου. Θα συνεχίσει να διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ. Θα συνεχίσει να θεωρεί νόμιμο το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Θα συνεχίσει τις εξερευνήσεις και γεωτρήσεις μέσα στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσει τις υβριδικές επιχειρήσεις με τη διοχέτευση λαθρομεταναστών – εποίκων σε Ελλάδα και Κύπρο και άλλα πολλά. Παράλληλα θα αρχίσει τις διερευνητικές επαφές, που δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με στόχο να ρίξει την ευθύνη της αποτυχίας τους στη δήθεν αδιάλλακτη  Αθήνα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη και «μυαλό δε λένε να βάλουν». Οι «ισχυροί σύμμαχοι» που θα τους προστάτευαν από την τουρκική επιθετικότητα, ούτε θέλουν ούτε μπορούν, γιατί απλώς στην Ευρωβαβέλ είναι αδύνατον να συνεννοηθούν. Η ηγεμονεύουσα στην ΕΕ φιλοτουρκική η Γερμανία δίνει το τέμπο.

Η Αθήνα πήγε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας «βάλει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια». Δήλωνε προκαταβολικά, ως μη όφειλε, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αποδέχτηκε τις διερευνητικές επαφές πριν τη Σύνοδο Κορυφής επιτρέποντας έτσι στο Βερολίνο και τους συμμάχους του να επικαλεστούν ότι οι κυρώσεις δε θα ευνοήσουν το διάλογο που τώρα αρχίζει. Αυτή η ΕΕ είναι για τα «μπάζα». Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να στηρίζεται σ’ αυτήν για να αντιμετωπίσει ένα αναθεωρητικό κράτος που επιδιώκει να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περισσότερη αξιοπιστία από την ΕΕ ως σύνολο, μπορούν να έχουν διακρατικές συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία ή χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο μηχανισμός προπαγάνδας και τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης θα αναλάβουν στη συνέχεια να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στους πολίτες. Αθήνα και Λευκωσία δεν τόλμησαν να ασκήσουν, από κοινού, veto σ’ όλες τις αποφάσεις της ΕΕ μέχρι ότου επιβληθούν στην Τουρκία αυστηρές κυρώσεις και όχι χάδια. Δεν τόλμησαν να στείλουν την ΕΕ σε υπαρξιακή κρίση προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. (Βλέπε σχετικά άρθρα «Veto τώρα» 22-9-20 και «Ελληνική και τουρκική ατζέντα» 18-8-20 στην www.ellinikiantistasi.gr).

Όπως το 2010 στην Ελλάδα, όπως το 2013 στην Κύπρο, όπως το 2018 (Συμφωνία των Πρεσπών), όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι εγχώριες πολιτικές ηγεσίες προτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και όχι αυτά του Ελληνισμού. Αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα το έθνος των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει απόλυτο υπαρξιακό κίνδυνο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ