Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η προκλητική της συμπεριφορά φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις από μέρους της Ευρώπης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δις με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Όμως, αντί να έχουμε τις ημερομηνίες για την επανέναρξή τους, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, «καρφώνοντας» ασφαλώς για τη στάση της την Τουρκία.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική – όπως τη χαρακτήρισε – στάση της Τουρκίας που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ενώ χαρακτήρισε ως «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να υπάρχει μόνο ο διάλογος κι έτσι δικαιολόγησε το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα – όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο – αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Φώτο: parapolitika.gr

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας Γιώργου Βαρεμένου.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά τον ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου ως αναφοράς για Covid19, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα απαιτούμενα για την ενίσχυση τόσο της στελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό όσο και του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε το νοσοκομείο να ανταποκριθεί με επάρκεια στον νευραλγικό ρόλο του για την δημόσια υγεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επί πλέον, επισημαίνεται η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα και ταχύτατα οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις στις περιπτώσεις κρουσμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο αναφοράς Covid19 του Αγρινίου – Ανάγκη για διενέργεια γρήγορων ιχνηλατήσεων»

Ως γνωστόν, το νοσοκομείο του Αγρινίου, έχει ορισθεί ως μονάδα αναφοράς για Covid19.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια σ’ αυτόν τον κρίσιμο και νευραλγικό για την δημόσια υγεία ρόλο.

Συγκεκριμένα, η απόκτηση ενός μοριακού αναλυτή έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και 6ης ΥΠΕ. Επί πλέον, είναι γεγονός ότι τα αναλώσιμα των αντιδραστηρίων κοστίζουν όντως ακριβά. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ληφθεί πρόνοια ώστε οι παραγγελίες τους να μην γίνονται ανά νοσοκομείο αλλά κεντρικότερα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και ταχύτερη παράδοσή τους;

Οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν να προσδιορίσουν οι υπεύθυνοι ποιό ακριβώς μέρος του νοσοκομείου θα λειτουργήσει επιχειρησιακά για την Covid19, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό: Ένα τμήμα; Μια πτέρυγα; Ολόκληρο; Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, απαξίωσε αυτό το εύλογο αίτημα με την εξής αλαζονική δήλωση: «Δεν ασχολούμαι με τέτοιες αντιδράσεις». Συνιστά αυτό υπεύθυνη στάση απέναντι στην αγωνία όσων παλεύουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας;

Στο νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 4, μετά βίας 5. Αν όμως επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, τί θα γίνει με τους ασθενείς με Covid19 αλλά και με άλλα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά;

Προκειμένου ένα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 να ανταποκρίνεται στον τίτλο του αλλά και να μην περιθωριοποιεί θανάσιμα άλλους βαρειά νοσούντες, χρειάζεται σχεδιασμός, ο οποίος φαίνεται ότι λείπει.

Πέραν τούτων, στο ΕΚΑΒ Αγρινίου σημειώθηκαν 5 κρούσματα, περίπου δηλ. το 10% του προσωπικού, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- επέδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν σημάδια πανικού. Στη βάση μιας τέτοιας ψύχραιμης στάσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης, ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά που θα έπληττε καίρια μια τόσο νευραλγική υγειονομική μονάδα, όπως και κάθε άλλη. Μια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλο το φάσμα των μονάδων υγείας της. Αντ’ αυτού, επικρατεί ασύγγνωστη έλλειψη συντονισμού, σε δυσαρμονία με την κρισιμότητα των στιγμών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε το Νοσοκομείο Αγρινίου να μην είναι μόνο κατ’ όνομα νοσοκομείο αναφοράς Covid19 αλλά να στελεχωθεί, να εξοπλισθεί και να οργανωθεί ώστε να επιτελέσει ουσιαστικά τον νευραλγικό αυτόν ρόλο συνεχίζοντας όμως να εξυπηρετεί και τα άλλα βαρειά και επείγοντα περιστατικά;
Σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να είναι δυνατή η άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε όλο το φάσμα και τους βαθμούς του συστήματος υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας;
Οι Ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Βαρεμένος

Ανδρέας Ξανθός

Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη

Αθανάσιος Μωραΐτης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία μετά και την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε 13 χρόνια για τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η πρόταση για τον Γιώργο Ρουπακιά ήταν ισόβια για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης συνεχίζει σε προκλητικούς τόνους να τοποθετείται μέσω social media. Αυτή τη φορά παρομοίασε τον εαυτό του με τον Θεμιστοκλή και τον Κολοκοτρώνη γράφοντας: «Όσοι μάχονται έντιμα για την Ελλάδα – από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα – φυλακίζονται, εξορίζονται, δολοφονούνται. Από τον Θεμιστοκλή μέχρι τον Κολοκοτρώνη, είναι Τιμή να συνεχίζεις αυτή τη μακρά Παράδοση Αγώνων και Αυτοθυσίας για την Πατρίδα».

kasidiaris 13 10 20

newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το Βερολίνο, δείχνοντας την αλληλεγγύη της στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Σε Αθήνα και Λευκωσία ο Μάας

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισκέπτεται σήμερα Αθήνα και Λευκωσία για συναντήσεις, χωρίς ωστόσο να επισκεφτεί την Τουρκία.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γερμανού αξιωματούχου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενώ στη συνέχεια ο Χάικο Μάας θα συναντήσει και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αργά το απόγευμα, ο κ. Μάας αναμένεται στην Αθήνα, με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι προγραμματισμένη για τις 19:00.

Αργότερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον Νίκο Δένδια, για να τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρισκόταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ωστόσο όπως έγινε γνωστό το ταξίδι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν, όμως, ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

«Σιγή» για τις κυρώσεις

Παρότι φαίνεται πως υπάρχει δυσφορία στο Βερολίνο για τους τακτικισμούς της Άγκυρας, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία συζήτηση για κυρώσεις.

Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος των Βαρωσίων για επισκέπτες την επόμενη εβδομάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε χθες τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

«Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα» δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποινές πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι πριν λίγες ημέρες.

Για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο η κ. Οικονόμου προτείνει ποινή 13 ετών για διεύθνση σε εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ποινή πρότεινε για όλους τους πρώην βουλευτές που είχαν διεθύνση σε εγκληματική οργάνωση, δηλαδή Κασιδιάρη, Λαγό, Παππα, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιοπουλο.

Για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προτεινόμενη ποινή είναι τα 7 έτη, ενώ για όσους έχουν ελαφρυντικό (Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος, Μπούκουρας) είναι 5 έτη κάθειρξη. Η ποινή των 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορουμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας ζητά να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών. Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε ένα από τα τρία θύματα. Εξαίρεση αποτελεί ο κατηγορούμενος ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ποινών ενώ εκτός απροόπτου εντός της ημέρας αναμένεται και η ετυμηγορία του δικαστηρίου επί των ποινών.

Αναλυτικά οι ποινές που προτείνονται είναι:

13 χρόνια για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Ματθαιόπουλο, Παναγιώταρο, Παππά, Γερμενή και Λαγό.

5 χρόνια για τους 4 πρώην βουλευτές Μίχο, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Αρβανίτη.

8 χρόνια στα απλά μέλη της Χρυσής Αυγής, στους δύο πυρηνάρχες και σε κάποιους πρώην βουλευτές. Συγκεκριμένα, για Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Οι πυρηνάρχες είναι οι Πατέλης και Πανταζής.

18 μήνες σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για οπλοφορία.

6-10 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ για όσους κρίθηκαν ένοχοι

Για την υπόθεση των αλιεργατών: Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, που κατηγορούνται για απόπειρα και με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής, κάθειρξη 7 ετών στον καθένα. Πανταζής για την ίδια πράξη κάθειρξη 10 ετών.

Παράνομη οπλοκατοχή: Άγγος 8 μήνες και 600 ευρώ. Μιχάλαρος φυλάκιση 8μηνών και 600 ευρώ. Πατέλης φυλάκιση 13 μήνες και 600 ευρώ. Σαντοριναίος, φυλάκιση 15 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ. Παράβαση του 456/1956 για Καζαντζόγλου, 3 μήνες και 600 ευρώ.

Σύμφωνα με το GoldenDawnWatch που παρακολουθεί τη δίκη:

Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος 3 ατόμων, κατά συρροή, 10 μηνών στον καθένα. Χατζηδάκης για απλή πράξη αλλά έχει και ελαφρυντικά, 6 μήνες για κάθε μια πράξη.

Διατάραξη κοινής ειρήνης: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, 8 μήνες στον καθένα. Χατζηδάκης: 4 μήνες. Παράνομη οπλοχρησία: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, 6 μηνών στον καθένα. Χατζηδάκης με ελαφρυντικό μετεφηβική ηλικία, 3 μήνες.

Δολοφονία Φύσσα
Πέραν του Ρουπακιά που αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, οι προτεινόμενες ποινές για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα είναι:

– Αγγος Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Δήμου Γεώργιος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 6 έτη

– Καζαντζόγλου Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Καλαρίτης Ελπιδοφόρος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Κομιανός Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Κορκοβίλης Κωνσταντίνος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Μιχάλαρος Αναστάσιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Πατέλης Γεώργιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Ρουπακιάς Γεώργιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: ισόβια

– Σκάλκος Γεώργιος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 6 ετη

– Σταμπέλος Γεώργιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Τσορβάς Αθανάσιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Τσορβάς Νικόλαος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 8 έτη

– Χρυσαφίτης Αριστοτέλης (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας)
Συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα: 6 έτη

Υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών έχουν καταδικαστεί και οι πέντε δράστες εκ των οποίων στους τέσσερις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Κανένα ελαφρυντικό στον τότε πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αναστάσιο Πανταζή, ο οποίος κατηγορείται και για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Αναλυτικά οι προτεινόμενες ποινές

– Αγριογιάννης Δημήτρης (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας)
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη

– Ευγενικός Μάρκος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας)
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη

– Μαρίας Θωμάς (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας)
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη

– Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας)
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: 7 έτη

– Πανταζής Αναστάσιος: 10 έτη

tovima.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την πρώην Επίτροπο και Υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.

Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα.

Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.

Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.

Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων, απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών και την δυνατότητά της, για μια θαρραλέα εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των χωρών και αποτρεπτικός στις συγκρούσεις, στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

Η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού οργανισμού προσφέρει στη χώρα μας την δυνατότητα να αναδείξει τον ρόλο της, την εικόνα της και την συνεισφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.

Με την προβολή ενός τεκμηριωμένου και φιλόδοξου οράματος για τον ΟΟΣΑ, η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάζει μια Ελλάδα ανανεωμένη, αξιοκρατική, δυναμική, στραμμένη στο μέλλον που αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ευημερία και πρόοδο για όλους. Η προσωπικότητα της κυρίας Ά. Διαμαντοπούλου προσφέρεται για να ενσαρκώσει ένα τέτοιο αφήγημα. Χάρη στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση ποικίλων χαρτοφυλακίων, και τις σπουδές της που υπερβαίνουν τη στενή οικονομική ειδίκευση, η κ. Διαμαντοπούλου πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Επίσης μέσω της δραστηριότητάς της ως Πρόεδρος του Δικτύου, έχει αναπτύξει σχέσεις στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.

enikos.gr

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας υποφέρουν από επιθέσεις λύκων»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Αγανακτισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην Αμφιλοχία, όπως μας ενημερώνουν σχετικά, λόγω της καθημερινής επιδρομής λύκων στα κοπάδια τους. Αναφέρουν, πως τα ως άνω ζώα κινούνται ανά ζεύγη ή αγέλες, με αποτέλεσμα η βόσκηση να γίνεται επικίνδυνη, όχι μόνο για τα κοπάδια αλλά και για τους ίδιους. Το πρόβλημα έχει ενταθεί ιδιαίτερα, την τελευταία διετία, όπως υποστηρίζουν. Οι ως άνω έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού, σχεδόν κάθε ημέρα, χάνουν ζωικό κεφάλαιο από τις επιθέσεις των λύκων. Πολλά, επίσης, είναι και τα περιστατικά επίθεσης σε κατοικημένες περιοχές και οικισμούς, όπως προσθέτουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε κατάλληλα, ώστε να προστατευθούν, τόσο οι ως άνω κτηνοτρόφοι που διαβιούν περί την Αμφιλοχία, όσο και τα κοπάδια τους, από τις επιδρομές των λύκων;
  2. Προτίθεσθε να αποζημιώσετε τους ανωτέρω κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τις επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ